Így lesz jó idő a tetőtéri szobákban

A meteorológusok szerint az idei nyáron ismét megdőlhet a magyarországi hőmérsékleti rekord, ezért különösen fontos, hogy időben felkészítsük szervezetünket a kánikulára. Azonban nem csak a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, vagy bőrünk káros napsugaraktól való megóvására kell mostantól még nagyobb figyelmet fordítanunk. Közérzetünket ugyanis alapvetően meghatározza otthonunk beltéri klímájának minősége, amelynek éppúgy eleme a friss levegő, mint a tűző napfény elleni védekezés, és így a kellemes beltéri hőmérséklet fenntartása. A VELUX Magyarország ügyvezetője, Őz Beáta arra hívja fel a figyelmet, hogy a legegyszerűbben okosan megválasztott árnyékolóval kapcsolhat az otthonunk magasabb komfort fokozatra.




Sötétítő függönyök

A VELUX Cégcsoport "Egészséges Otthon Barométer" kutatásából kiderült, hogy a megkérdezettek 6 százaléka mindig, 30 százaléka pedig a nyári időszak legnagyobb részében a kívántnál magasabbnak érzi otthona hőmérsékletét. Nem véletlen tehát, hogy a kánikulában a hőség elleni védekezés számtalan alternatíváját vonultatják fel a háztartások, amelyek közül a vastag szövésű sötétítő függönyök használata az egyik leggyakoribb megoldás. Noha a jól megválasztott anyagból varrt drapériák valóban képesek kizárni a tűző napfényt, a sötétbe boruló otthon könnyen becsapja az érzékszerveinket. A tömör szövésű függönyök ugyanis nem szellőznek, ami a páratartalom jelentős megugrásához, illetve kicsapódásához vezet az ablakfelületen, nem beszélve arról, hogy erősen felmelegednek, és magukban tartják a hőt, így szinte fűtik a helyiségeket. A tetőtéri helyiségekben ráadásul problémás a rögzítésük, így esztétikai szempontból is kompromisszumokat igényelnek.



Klímaberendezés

A korszerű klímaberendezések már kevésbé terhelik meg a családi kasszát, de a többség nehezen találja meg az optimális beállítást. Ennek eredményeképpen jellemzően túlhűtik a lakást, rosszabb esetben úgy helyeztetik el a beltéri egységet, hogy az közvetlenül a testre fújja a hideg levegőt. A meghűlés mellett így használatuk kellemetlen hozadékai lehetnek a különböző ízületi problémák. A kánikulában viszont még klíma mellett is érezhetjük túl magasnak a beltéri hőmérsékletet, ami a beltéri klíma változásának alapjaira irányítja a figyelmet.



Határoló felületek és nyílászárók

A hőérzékelésünkért 80%-ban a határolófelületek - a falak, a nyílászárók üvegfelülete - hőmérséklete felel, amely mellett a levegő hőmérsékletének hatása elenyésző. Éppen ezért fontos, hogy a kánikula elleni védekezést elsősorban ezekre a felületekre koncentráljuk.

"Tapasztalataink szerint, csak az emberek nagyon kis hányada van tisztában a hőérzékelés valós működésével. Éppen ezért az árnyékolás mikéntjét másodlagos kérdésként kezelik, pedig a helytelen módszer több gondot okoz, mint amennyire hasznos" - hívta fel a figyelmet a gyakori problémára Őz Beáta, a VELUX Magyarország Kft. ügyvezetője. "Az árnyékolás akkor lesz hatékony, ha biztosítja a helyiség funkciójának megfelelő fényszabályozást, nem gátolja a szellőzést, a szellőztetést, illetve anyagának köszönhetően egyfajta második védvonalat képez az ablak üvegfelülete és a szoba légtere között. Különösen fontos ez a tetőtéri szobákban, otthonokban, ahol a tetősík miatt a legnagyobb felületet éri a napfény, és megfelelő védelem nélkül könnyen 30 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála."



A VELUX vállalat éppen ezért többféle kivitelben kínál árnyékolókat a tetőtéri ablakaihoz. Hővédelemre a leghatékonyabb megoldás a VELUX külső hővédő roló, amely a besugárzó hő 72%-át kiszűri, mielőtt az eléri a tetőtéri ablak üvegfelületét, így zárt tetőtéri ablaknál 5 fokkal hűvösebb lehet a helyiségben. A VELUX fényzáró roló teljes fényzárást biztosít a nappalikban, háló- és gyerekszobákban beáramló fénnyel szemben, nem akadályozva a szellőztetést. Párás helyiségek, így például a fürdőszoba vagy a konyha esetében a VELUX reluxa a legideálisabb választás, amely bár képes kizárni a tűző napfényt, segít a folyamatos, intenzív szellőzésben.



Azoknak sem kell aggódniuk, akik csak most tervezik VELUX árnyékoló beszerzését. A szabadalmaztatott Pick&ClickTM rendszernek köszönhetően különösebb szakértelem nélkül, percek alatt felszerelhetők. Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, melyik megoldás lenne a legoptimálisabb otthonunk jobb hőmérsékletének és szellőzésének eléréséhez, a VELUX vállalat azt javasolja, mindenképpen forduljunk szakemberhez, aki hasznos tanácsokat adhat a megfelelő típus kiválasztásában.


www.velux.hu


A VELUX Cégcsoportról


A VELUX Cégcsoport küldetése immár majdnem 75 éve, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót és távvezérlő elemeket is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termék-gyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100%-os tulajdonában van. További részletek: www.velux.hu



2016.06.24.

VELUX HírekVELUX csomópontokVELUX ÁrjegyzékVELUX ProspektusokVELUX Kereskedő partnerekVELUX Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Velux hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information