Így fogjunk hozzá egy tetőtéri otthon kialakításához

A VELUX Padlásból Tetőtér pályázat nyertesénél elkezdődtek a kivitelezési munkálatok

A VELUX Magyarország Kft. 2015 tavaszán hirdette meg Padlásból Tetőtér című pályázatát, amelyre lakótér-bővítést tervező családok pályázhattak. A nyertes ház átalakítását a vállalat 5 millió forinttal támogatta. A tervezési munkák és a szükséges engedélyek beszerzése után a kivitelező cég megkezdte a munkát, az első fázisban a tetőcserét és a tetőszigetelést, a födém szigetelését, valamint a tetőtéri ablakok beépítését végzik el.




Összetett folyamat, komoly előkészületekkel

"Tetőtér-beépítés előtt érdemes alaposan átgondolni, hogy a tulajdonos képes lesz-e a szükséges szakmunkákat összeszervezni úgy, hogy az eredmény hibamentes és megbízható minőségű legyen. Azt javasoljuk mindenkinek, hogy csak olyan szakembert bízzanak meg a kivitelezéssel, aki képes az összefüggéseket és az egyes munkák közötti hatásokat maximálisan átlátni. A kivitelezés nagyságrendjétől függően a tulajdonosoknak fel kell készülniük arra is, hogy esetleg hónapokig nem élhetnek a saját házukban." - mondta Kárpáti Marianna, a VELUX Magyarország Kft. marketing vezetője.

A minta tetőtér-beépítésnél szerencsésebb a helyzet, mert a tetőtérbe egy lakóteret nem érintő feljárón át lehet feljutni, így a lakók életét a munkálatok első fele nem befolyásolja jelentősen.



A tetőtér-beépítés kivitelezésének első fázisa

"A tulajdonosokat a munka minden fázisáról előzetesen tájékoztattuk, és megbeszéltük az ütemezést" - mondta el Németh Mónika, a generálkivitelező cég vezetője. "Az első fázisban az engedélyhez kötött feladatokat, a tetőszerkezet és a födém megerősítését végeztük el. A födémnél a hang-, a tetőnél pedig a hőszigetelés elsődleges szempont, ezekre másfél-két hónapot ütemeztünk. A második fázisban a gépészeti és elektromos munkák, a gipszkartonozás, burkolás, festés következik majd, ez a szakasz előreláthatólag két hónapot vesz igénybe."

Az első fázisban már a VELUX tetőtéri ablakok is bekerültek a tetőfelületbe. Az ablakok típusának és számának meghatározásánál a megfelelő fényviszonyok és a szellőztetés optimalizálását vették figyelembe a tervezők. A lépcsőt egy távvezérlésű ablak látja el természetes fénnyel. A lépcsőn felérve, a nappali-dolgozó térbe két tetőtéri ablakot építettek be felülvilágítóként, mert a helyiség homlokzati ablakkal is rendelkezik. A dolgozó részen két tetőtéri ablak világítja meg a munkafelületet, melyek kézzel könnyen elérhető magasságba kerülnek, így nyitásuk-zárásuk és a rájuk szerelt árnyékolók működtetése egyszerű lesz. A tetőtérben ezen kívül két zárt helység épül még. A leendő gyerekszobában két billenő fa ablak szolgálja majd a lakók kényelmét, a fürdőszobába pedig a nedvességnek ellenálló, műanyag bevonatos, oldalra nyíló tetőtéri ablak kerül, amely a kémény melletti tetőkijárat funkcióját is betölti.




Természetes, környezetkímélő alapanyagok

"Igyekszünk természetes, környezetkímélő anyagokat használni: a könnyűszerkezetes födémhez fát, a tetőhöz égetett anyagcserepet, a szigeteléshez cellulózalapú, a cserép alá fújható anyagot alkalmazunk. A falakat gipszkartonból építjük, betont nem használunk. Mindez sokféle szakmunkát igényel: ács-tetőfedő, kőműves, bádogos, víz-, gáz- villanyszerelő, hideg és meleg burkoló, gipszkartonozó, festő és asztalos is dolgozik majd a tetőtér kialakításakor. Ezért a munka pontos időzítése és szervezése is nagyon komoly feladat. Akkor tud jó munkát végezni a kivitelező, ha folyamatosan képzi magát, ismeri a legújabb technológiákat és megfelelő biztonsággal alkalmazza is ezeket. Emellett lényeges a rugalmasság és a rutin, hogy gördülékenyen, a tulajdonosok megelégedésére haladjon a munka." - tette hozzá Németh Mónika.




A család élete az építkezés közben

A családtagok a kivitelezés legnagyobb részében a szokásos életüket folytathatják. Számukra az volt a legfontosabb, hogy a régi tető bontása és az új elkészülte minél gyorsabban megtörténjen, és így elkerüljék a beázás veszélyét. Vállalták azt a kihívást is, hogy a gondos tervezés ellenére a feltáráskor váratlan helyzet állhat elő, amit a tervezővel és a kivitelezővel együttműködve gyors módosító döntéssel kell megoldani. A kiköltözésre sincs szükség, csak egy földszinti helyiségről kell a családnak átmenetileg lemondania, amíg a lépcső elkészül és a kivitelezés munkálatai befejeződnek. Az új tetőteret várhatóan 2016 nyár elején veheti birtokba a család.



https://www.youtube.com/watch?v=lBEtaabJNps



https://www.youtube.com/watch?v=9C0jaP4x_74



www.velux.hu


A VELUX Cégcsoportról


A VELUX Cégcsoport küldetése immár majdnem 75 éve, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót és távvezérlő elemeket is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termék-gyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100%-os tulajdonában van. További részletek: www.velux.hu



2016.01.27.

VELUX HírekVELUX csomópontokVELUX ÁrjegyzékVELUX ProspektusokVELUX Kereskedő partnerekVELUX Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Velux hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information