Hogyan válasszunk megfelelő polimer-bitumenes lemezt a lapostető csapadékvíz szigetelésére

avagy: környezeti hatásoknak ellenálló, hosszú élettartamú elaszto-plasztomer modifikált lemezek, nagy fényvisszaverő képességgel

Ahogyan az közismert, a bitumenes lemez alapját adó keverékhez használt elsődleges polimertől függően kiváló termékekhez lehet jutni, amelyek azonban egymástól élesen eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Érdemes ezekkel tisztában lenni a szigetelőrendszer tervezési és kivitelezési fázisában is, annak érdekében, hogy az előnyök a lehető legjobb módon kerüljenek kihasználásra.


Ugyanakkor ezeknek a termékeknek olyan tulajdonságaik is lehetnek, amelyek miatt a használatuk nem ajánlatos bizonyos helyzetekben, illetve bizonyos más, a tetőrendszer részét képező elemekkel vagy rétegekkel kombinálva. Úgy látszik, hogy az "elasztomer" jelző népszerűbb, mint a "plasztomer" vagy az "elaszto-plasztomer", mivel sok tervező és kivitelező a műszaki leírásban túlzottan gyakran és olykor feleslegesen (sőt, esetenként kifejezetten károsan) "elasztomer polimer-bitumenes lemez"-t javasol szigetelésre, bármilyen helyzetben, bármilyen céllal és bármilyen évszakban is kerül az kivitelezésre.

A bitumenes lemezek fajtái, az elsődleges polimer alapján

plasztomer keverék
APP
ataktikus polipropilén
elaszto-plasztomer keverék
TPO
elasztomerizált
polipropilén
elasztomer keverék
SBS
sztirol-butadién-sztirol
Plasztomer polimer-bitumenes réteg
APP
+120°C
ellenáll az UV-sugaraknak
-15°C
Elaszto-plasztomer polimer-bitumenes réteg
TPO
+140°C
ellenáll az UV-sugaraknak
-20°C
Elasztomer polimer-bitumenes réteg
SBS
+100°C
nem áll ellen az UV-sugaraknak
-25°C
 • jó hideghajlíthatóság
 • jó hőállóság
 • kiválóan ellenáll a napsugaraknak (UV)
 • jó tapadás és megmunkálhatóság
 • kiváló hideghajlíthatóság
 • kiváló hőállóság
 • kiválóan ellenáll a napsugaraknak (UV)
 • jó tapadás és megmunkálhatóság
 • kiváló hideghajlíthatóság
 • alacsony hőállóság
 • mérsékelten áll ellen a napsugaraknak (UV)
 • kiváló tapadás és megmunkálhatóság


Ahogyan az a fenti ábráról leolvasható, attól függően, hogy APP, TPO vagy SBS típusú polimert használunk, különböző tulajdonságú szigetelőlemezhez jutunk. Nem csak a hideghajlíthatóság jelenti a lemez pozitív tulajdonságát, a hőállóság (egyszerűbben fogalmazva: a keverék lágyulási hőmérséklete), az UV-sugaraknak való ellenállóság legalább olyan fontos.
Látható, hogy a (jó minőségű) elasztomer keverékkel készült bitumenes lemezek igen jó értéket mutatnak a hideghajlíthatóság tekintetében, ugyanakkor a hőállóságuk és a napsugárzásnak való ellenállásuk elmarad a (természetesen szintén jó minőségű) plasztomer és elaszto-plasztomer lemezekétől.
Ahogyan már láttuk, az elasztomer (SBS) lemez nem kimondottan ellenálló az UV- sugárzással szemben és a lágyulási hőmérséklete meglehetősen alacsony (kb. 100°C, szemben az elaszto-plasztomer keverékű lemezek 140 °C fokos lágyulási hőmérsékletével).
Egy (például 100 mm-es vastagságú polisztirol panelekkel) hőszigetelt tetőn akkor is, ha az hagyományos módon szürke színű palaörlemény felülettel védett, a nap legmelegebb óráiban, főleg szélcsendben, a felszíni hőmérséklet meghaladhatja a 85 °C-ot is. Szomszédos tükörfelületek (pl. üveghomlokzat, illetve horganyzott vagy alumínium lemezzel fedett gépészeti berendezések) jelenléte esetén azonban a 130 °C fokot (!!!) is meghaladhatja (Lásd 1. és 2. kép).


1. kép: 86 °C fokos felszíni hőmérséklet mérése egy szigeteléssel ellátott tető egy részén, amelyet nem ér berendezések tükröződő felületéről visszaverődő sugárzás

2. kép: 137 °C fokos felszíni hőmérséklet mérése egy vízszigeteléssel ellátott tető egy részén, amelyet berendezések felületéről visszaverődő sugárzás ér


Tehát teljesen egyértelmű, hogy egy elasztomer keverékű polimer-bitumenes lemez elérhet lágyulásponthoz közeli hőmérsékletet és/vagy tükröződő felületek esetén olyan magas hőmérsékletet is, amely a termék felszíni olvadását okozhatják (Lásd 3. és 4. kép). Expandált vagy extrudált polisztirollal történt hőszigetelés esetén a hőszigetelő réteg olvadása, és ennek következtében károsodása is előfordulhat. (Lásd 5. kép)


3. kép: Elasztomer keverékű polimer-bitumenes lemez felületének olvadása. A felületet berendezésekről visszatükröződő fénysugárzás éri.

4. kép: A tetőn lévő berendezések fényvisszaverő bevonatának hatására a fény visszatükröződik a tetőrendszeren5 kép: Olvadás hatása expandált polisztirol hőszigetelő hablemezeken, amelyek egy olyan vízszigetelő réteg alatt lettek elhelyezve, amelyet berendezések bevonatáról visszatükröződő fénysugárzás ér.

A fedőréteg felületének túlmelegedése, és a közvetlen napsugárzásnak való évekig tartó kitettség, ahogy azt már említettük, a lemez keverékéből való olajkiválást okozhat, aminek következtében gyakran a tető egész felületét érintő sötétebb foltok keletkezhetnek.
Ez, az általában sötétszürke színváltozás nemcsak "esztétikai" hatással jár, de nyáron tovább emeli a tető felszíni hőmérsékletét és általában a termék elöregedését is jelzi. (Lásd 6. kép)


6. kép: Palaörlemény felületű, elasztomer keverékű polimer-bitumenes lemez, amelyen olajkiválás és a keverék felszínének megolvadása miatt foltok keletkeztek. A jelenség oka a napsugárzásnak való közvetlen kitettség és a tetőrendszer felszínén keletkezett hő.

Ezért azt javasoljuk, hogy a napsugárzásnak közvetlenül kitett felület esetén fehér vagy nagyon világos palaörlemény felületű (lásd 7. kép), elaszto-plasztomer polimer-bitumenes lemezt használjunk. Még jobb, ha nagy fényvisszaverő képességű védőbevonattal kezeljük a felületét (lásd 8. kép), azért hogy jelentősen (akár 40 °C fokkal!) csökkentsük a lemez felszíni hőmérsékletét, megőrizve az esztétikus külsejét, csökkentve elöregedését, és megőrizve a vízszigetelő funkcióját sokkal hosszabb ideig, mint az a tető esetében egyébként várható lenne.


7. kép: Fehér palaörlemény felületű, elaszto-plasztomer keverékű polimer-bitumenes lemez, típusa: Polyflex Light P


8. kép: Elaszto-plasztomer keverékű polimer-bitumenes lemez, fényvisszaverő fedőbevonattal, típusa: Aquaflex Roof Plus HR

Nyilvánosságra hozott kutatások szerint, amennyiben a környező felületi hőmérsékletet 25 °C-on lehet tartani, a hagyományos fotovoltaikus panelek hatékonysága a legjobb az energia előállítására. Ebben a tekintetben egy hasznos mutató a hőmérsékleti együttható, ami jelzi, hogy a panel hatékonysága mennyiben csökken, amint kívül a hőmérséklet megemelkedik. A fotovoltaikus panelek hatékonysága megnövekszik, ha a felületi hőmérséklet alacsonyabb, ezáltal maximális energia-termelést biztosítanak.

A MAPEI a polimer-modifikált bitumenes lemezek és fényvédő bevonatok területén is széles termékkínálatot, a megfelelő kiválasztáshoz pedig teljeskörű szaktanácsadást nyújt a szakemberek számára.

Ha szakemberként, tervezőként elvárás, hogy frissen tartsa a tudását, hogy mindig a legjobbat nyújtsa a megrendelőnek vagy ismerni szeretné az újdonságokat, szakmai tanácsokat, akkor iratkozzon fel a Mapei heti hírlevelére, hogy rendszeresen információkkal, újdonságokkal, tanácsokkal gazdagodjon!

https://www.mapei.com/hu/hu/kepzes-es-muszaki-segitsegnyujtas/feliratkozasTovábbi műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.2021.05.01.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

Mapei hírek:


Mapei - Hosszabbítsa meg a vízszigetelés szezonját a hidegebb hónapokra
Hosszabbítsa meg a vízszigetelés szezonját a hidegebb hónapokra 2021.11.15.
A MAPEI, a vízszigetelési rendszerek vezető gyártója, örömmel jelenti be POLYGLASS modifikált-bitumenes lemezes termékkínálatának bővítését. A hidegebb körülmények közötti teljesítményre optimalizálva ezek a rugalmas lemezek megtakarítják a munkaidőt, és lehetőséget biztosítanak a vállalkozóknak a tetőszigetelési szezon meghosszabbítására.

Mapei - Legújabb generációs statikus polimer szálak
Legújabb generációs statikus polimer szálak 2021.11.02.
Az építőipar által felhasznált termékek közül az egyik leginnovatívabban fejlődő csoportja a betonba adagolható statikus (makro) polimer szálak területe.

Mapei - 71. Mapei Krónika
71. Mapei Krónika 2021.09.14.
Süt a nap, de már itt-ott hullanak a levelek. Hűvösödik, de még csak most indul a munka dandárja. Az őszi idő, ha szerencsésen alakul az időjárás, igen kedvező az építéshez. Nekünk a Mapei-nek, és partnereinknek az a legfontosabb, hogy a szeptemberrel új lendületet vesz az építés, és nekilódul az őszi szezon.

Mapei - Egyedülálló program a magyar és nemzetközi piacon- MAPEI Composer
Egyedülálló program a magyar és nemzetközi piacon- MAPEI Composer 2021.09.08.
Hisszük, hogy az építőanyag gyártóknak részletesebb ismeretei vannak arról, hogy egy adott rétegrendbe a termékét milyen vastagságban, milyen kialakítással, alapozóval, vagy éppen anélkül kell beépíteni. Ebben a munkában nyújt segítséget a Mapei új rétegrend szerkesztő kiegészítő alkalmazása, a MAPEI Composer, az ArchiCad kiegészítő programja. Segítségével a tervezők a lehető legegyszerűbb módon tervezhetik be a Mapei által nyújtott rétegrendeket.

Mapei - Pincék új élete utólagos belső oldali vízszigetelés kialakításával
Pincék új élete utólagos belső oldali vízszigetelés kialakításával 2021.08.17.
Számos épületnél - legyen az újonnan épült vagy történelmi jelentőségű - problémákat okoz a falazatokba felszívódó nedvesség, mely a lakott terekben egészségtelen klímát, a penészesedés miatt allergiás reakciókat okozhat, miközben a külső oldalon esztétikai hibákat és sokszor málló vakolatot is eredményez. Mit tegyünk ilyen helyzetekben? Ez a vízszigetelés hiányából fakadó probléma kezelhető a Mapei antikondenzációs megoldásával: a falazat injektálásával és szárítóvakolat alkalmazásával a falazat száraz lesz, mely lehetővé teszi, hogy az addig kihasználhatatlan nedves helyiséget akár lakótérként, akár üzlethelyiségként is lehessen használni.

Mapei - Szárítóvakolat rendszerek károsodott falazatra
Szárítóvakolat rendszerek károsodott falazatra 2021.07.12.
Sok magánház esetében - legyen az újonnan épült vagy történelmi jelentőségű - gyakran van szükség a falazat szárítására szárítóvakolat és/vagy kémiai gát alkalmazásával. Az ilyen fajta beavatkozás célja azon károsodások javítása, amelyeket a felszálló nedvesség és/vagy agresszív sók okoztak és melyeknek a falazatok gyakran ki vannak téve. Mit tegyünk ilyen helyzetekben? A műszaki támogatáson túl a Mapei-nek több különböző megoldása van ezekre.

Mapei - Kibeszéljük a szakmát- elindult a Mapei Krónika Podcast
Kibeszéljük a szakmát- elindult a Mapei Krónika Podcast 2021.06.23.
Útjára indult a Mapei Krónika Podcast, a Mapei új kommunikációs szolgáltatása az építő szakemberek és az építtetők számára. Egy könnyed, személyes, mégis gazdag tartalommal rendelkező újdonság, ami a fülnek szól: ez a Mapei Krónika Podcast.

Mapei - Hidegburkolás alakváltozásra képes aljzatokra
Hidegburkolás alakváltozásra képes aljzatokra 2021.06.22.
Ha az a házi feladat, hogy alakváltozásra képes aljzatra kell rétegrendet terveznünk, javasolnunk vagy kiviteleznünk, akkor mielőtt reflexből a cementes aljzatokhoz bevált rétegrendekhez nyúlnánk, gondoljuk végig a dolgot.

Mapei - Pincék, alagsorok utólagos, belső oldali vízszigetelése
Pincék, alagsorok utólagos, belső oldali vízszigetelése 2021.05.28.
Sok épületnél gondot okoz a falazatokba felszívódó nedvesség, mely a lakott terekben rossz klímát, a penészesedés miatt allergiás reakciókat okozhat, a külső oldalon pedig legalább esztétikai problémákat, de sokszor málló vakolatot eredményez. Ez a probléma a falazat injektálásával és szárítóvakolat alkalmazásával (MAPESTOP CREAM és POROMAP SZÁRÍTÓVAKOLAT) a legtöbb esetben viszonylag egyszerűen orvosolható.

Mapei - Hogyan válasszunk megfelelő polimer-bitumenes lemezt a lapostető csapadékvíz szigetelésére
Hogyan válasszunk megfelelő polimer-bitumenes lemezt a lapostető csapadékvíz szigetelésére 2021.05.01.
Ahogyan az közismert, a bitumenes lemez alapját adó keverékhez használt elsődleges polimertől függően kiváló termékekhez lehet jutni, amelyek azonban egymástól élesen eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Érdemes ezekkel tisztában lenni a szigetelőrendszer tervezési és kivitelezési fázisában is, annak érdekében, hogy az előnyök a lehető legjobb módon kerüljenek kihasználásra.

Mapei - 2021 a lakossági felújítások éve
2021 a lakossági felújítások éve 2021.04.01.
A lakossági felújításokat segítő állami támogatások termékeny talajra hullanak. A családok lelkesen tervezik, hogy mire fordítják majd azt a hárommillió forintos támogatást, ami az új otthonfelújítási programmal vált elérhetővé számukra. Aztán az álmokat tett követi, és szembe találkoznak sok-sok bizonytalansággal. A támogatás kinek, mire és hogyan elérhető? Mit lehet tenni, ha nem tudom a teljes összeget előre finanszírozni? Ha megvan a pénz, hogyan lehet a kivitelezést a legrövidebb idő alatt, a legkisebb felfordulással elvégezni? Szét kell vernem mindent ahhoz, hogy felújítsak? Mit és hogyan kivitelezzek és kiviteleztessek?

Mapei - Hogyan született ipari műemlékből kulturális központ?
Hogyan született ipari műemlékből kulturális központ? 2021.03.01.
Az Almagià egy, a ravennai kikötőben álló, korábban egy kőolaj-finomító kénraktáraként funkcionáló ipari műemlékből lett kulturális központ. Az 1888-ban, Giuseppe Castellucci tervei alapján Vito Almagià vállalkozása számára épült üzem közel egy évszázadon át működött, de a tulajdonosok a keresletcsökkenés miatt végül a bezárás mellett döntöttek.

Mapei - A lehetőségek éve
A lehetőségek éve 2021.02.12.
A Mapei szakemberei az Ön rendelkezésére állnak úgy az építés, mint a vállalkozásépítés és kommunikáció terén.

Mapei - A KOMPLEX SZERKEZETI MEGERŐSÍTÉS NYOMÁN ÚJ ÉLETRE KELT EGY DÉL-OLASZORSZÁGI SZÍNHÁZ MŰEMLÉKI ÉPÜLETE
A KOMPLEX SZERKEZETI MEGERŐSÍTÉS NYOMÁN ÚJ ÉLETRE KELT EGY DÉL-OLASZORSZÁGI SZÍNHÁZ MŰEMLÉKI ÉPÜLETE 2021.02.05.
A dél-olaszországi Tarantóban 1907-ben felavatott "Cinematografo Internazionale" színház építtetője egy helyi üzletember volt.
A színházat 2000-ben a helyi városi tanács vásárolta meg, de miután az épület állapota romlani kezdett, 2015-ben pályázati felhívást tettek közzé annak helyreállítására és felújítására. A több mint 4 millió eurós teljes költségvetésből megvalósított, és a Fusco Színház avatásával záruló beruházás 2018 decemberének végére készült el.

Mapei - Kis kockák, nagy kockázat!
Kis kockák, nagy kockázat! 2021.01.05.
Ma az üveg, kő és kerámia mozaikok színes kavalkádjával találkozunk a piacon. Ezeknek a gyönyörű és általában nagyértékű termékeknek a burkoláskor ezernyi apróságra kell odafigyelni ahhoz, hogy a végeredmény olyan legyen, mint amit megálmodtunk!

Mapei - Kezdje 2021-et felkészülten a sikerre
Kezdje 2021-et felkészülten a sikerre 2020.12.09.
A sikerre vágyó vállalkozó szakemberek a laza téli estéket sem töltik csupán pihenéssel. A szenvedély, hogy minél jobbat, többet hozzanak létre a következő évben, nem hagyja nyugodni az elhivatott embert még a pihenő időszakban sem. Tudáshoz jutni mindig lehet, és persze elengedhetetlen. Hogyan tegyük ezt a téli ünnepek kevésbé pörgős időszakában? A válasz egyszerű: Mapei Krónika.

Mapei - A másodlagos, avagy a burkolat alatti vízszigetelések
A másodlagos, avagy a burkolat alatti vízszigetelések 2020.11.19.
Egy szakembernek nem kell magyarázni a vízszigetelések jelentőségét. Egy új építésű épület ráfordításainak hozzávetőlegesen 3-5%-át teszik ki, azonban a műszaki problémáknak legalább 85 %-át a nem megfelelő anyagokkal vagy technológiával kialakított vízszigetelés okozza.

Mapei - Hatékony ragasztás - tartós burkolat!
Hatékony ragasztás - tartós burkolat! 2020.10.16.
Vékony-, vastag-, és folyékonyágyas bu
A burkolatok növekedésének trendje, a kivitelezői igények változása és az ezekből születő magas elvárások egyre nagyobb követelményeket támasztanak a hidegburkolati ragasztókkal szemben is. A Mapei a termékek specializációjával igyekszik megfelelni
ezeknek a piaci elvárásoknak. Ennek köszönhetően újabb és újabb termékek jelennek meg, amik a kivitelezés hatékonyságát, minőségét és biztonságát javítják. Vastagabb ragasztóágy, könnyített vagy akár folyékonyágyas bedolgozhatóság és sok más egyéb tulajdonság támogatja a "Már elsőre végleges burkolat kialakítását!". rkolatragasztás

Mapei - Topcem Pronto- a garantált minőség!
Topcem Pronto- a garantált minőség! 2020.09.17.
Egy hidegburkolás sikeressége sokszor már az első lap leragasztása előtt eldől. A helyszínen elkészített esztrich gyakran nem felel meg a burkolhatósági követelményeknek és bár úgy néz ki, hogy minden rendben van, az eredmény kétséges. Kopogó lap, felváló burkolat, enyhébb esetben foltos fuga adja tudtunkra, hogy bizony az esztrich nem volt megfelelő.

Mapei - Megjelent a 67. Mapei Krónika
Megjelent a 67. Mapei Krónika 2020.09.08.
Ön is szeretné a legjobbat kihozni építőipari feladataiból?
Ha igen, akkor Önnek szól a Mapei Krónika legújabb, szeptemberi száma

Újra egy Mapei Krónika megjelenést ajánlunk minden építőipari szakembernek. Egy magazint, amiben lehet, hogy éppen Ön fogja megtalálni élete építési megoldását.

Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information