Hogyan válasszunk megfelelő polimer-bitumenes lemezt a lapostető csapadékvíz szigetelésére

avagy: környezeti hatásoknak ellenálló, hosszú élettartamú elaszto-plasztomer modifikált lemezek, nagy fényvisszaverő képességgel

Ahogyan az közismert, a bitumenes lemez alapját adó keverékhez használt elsődleges polimertől függően kiváló termékekhez lehet jutni, amelyek azonban egymástól élesen eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Érdemes ezekkel tisztában lenni a szigetelőrendszer tervezési és kivitelezési fázisában is, annak érdekében, hogy az előnyök a lehető legjobb módon kerüljenek kihasználásra.


Ugyanakkor ezeknek a termékeknek olyan tulajdonságaik is lehetnek, amelyek miatt a használatuk nem ajánlatos bizonyos helyzetekben, illetve bizonyos más, a tetőrendszer részét képező elemekkel vagy rétegekkel kombinálva. Úgy látszik, hogy az "elasztomer" jelző népszerűbb, mint a "plasztomer" vagy az "elaszto-plasztomer", mivel sok tervező és kivitelező a műszaki leírásban túlzottan gyakran és olykor feleslegesen (sőt, esetenként kifejezetten károsan) "elasztomer polimer-bitumenes lemez"-t javasol szigetelésre, bármilyen helyzetben, bármilyen céllal és bármilyen évszakban is kerül az kivitelezésre.

A bitumenes lemezek fajtái, az elsődleges polimer alapján

plasztomer keverék
APP
ataktikus polipropilén
elaszto-plasztomer keverék
TPO
elasztomerizált
polipropilén
elasztomer keverék
SBS
sztirol-butadién-sztirol
Plasztomer polimer-bitumenes réteg
APP
+120°C
ellenáll az UV-sugaraknak
-15°C
Elaszto-plasztomer polimer-bitumenes réteg
TPO
+140°C
ellenáll az UV-sugaraknak
-20°C
Elasztomer polimer-bitumenes réteg
SBS
+100°C
nem áll ellen az UV-sugaraknak
-25°C
  • jó hideghajlíthatóság
  • jó hőállóság
  • kiválóan ellenáll a napsugaraknak (UV)
  • jó tapadás és megmunkálhatóság
  • kiváló hideghajlíthatóság
  • kiváló hőállóság
  • kiválóan ellenáll a napsugaraknak (UV)
  • jó tapadás és megmunkálhatóság
  • kiváló hideghajlíthatóság
  • alacsony hőállóság
  • mérsékelten áll ellen a napsugaraknak (UV)
  • kiváló tapadás és megmunkálhatóság


Ahogyan az a fenti ábráról leolvasható, attól függően, hogy APP, TPO vagy SBS típusú polimert használunk, különböző tulajdonságú szigetelőlemezhez jutunk. Nem csak a hideghajlíthatóság jelenti a lemez pozitív tulajdonságát, a hőállóság (egyszerűbben fogalmazva: a keverék lágyulási hőmérséklete), az UV-sugaraknak való ellenállóság legalább olyan fontos.
Látható, hogy a (jó minőségű) elasztomer keverékkel készült bitumenes lemezek igen jó értéket mutatnak a hideghajlíthatóság tekintetében, ugyanakkor a hőállóságuk és a napsugárzásnak való ellenállásuk elmarad a (természetesen szintén jó minőségű) plasztomer és elaszto-plasztomer lemezekétől.
Ahogyan már láttuk, az elasztomer (SBS) lemez nem kimondottan ellenálló az UV- sugárzással szemben és a lágyulási hőmérséklete meglehetősen alacsony (kb. 100°C, szemben az elaszto-plasztomer keverékű lemezek 140 °C fokos lágyulási hőmérsékletével).
Egy (például 100 mm-es vastagságú polisztirol panelekkel) hőszigetelt tetőn akkor is, ha az hagyományos módon szürke színű palaörlemény felülettel védett, a nap legmelegebb óráiban, főleg szélcsendben, a felszíni hőmérséklet meghaladhatja a 85 °C-ot is. Szomszédos tükörfelületek (pl. üveghomlokzat, illetve horganyzott vagy alumínium lemezzel fedett gépészeti berendezések) jelenléte esetén azonban a 130 °C fokot (!!!) is meghaladhatja (Lásd 1. és 2. kép).


1. kép: 86 °C fokos felszíni hőmérséklet mérése egy szigeteléssel ellátott tető egy részén, amelyet nem ér berendezések tükröződő felületéről visszaverődő sugárzás

2. kép: 137 °C fokos felszíni hőmérséklet mérése egy vízszigeteléssel ellátott tető egy részén, amelyet berendezések felületéről visszaverődő sugárzás ér


Tehát teljesen egyértelmű, hogy egy elasztomer keverékű polimer-bitumenes lemez elérhet lágyulásponthoz közeli hőmérsékletet és/vagy tükröződő felületek esetén olyan magas hőmérsékletet is, amely a termék felszíni olvadását okozhatják (Lásd 3. és 4. kép). Expandált vagy extrudált polisztirollal történt hőszigetelés esetén a hőszigetelő réteg olvadása, és ennek következtében károsodása is előfordulhat. (Lásd 5. kép)


3. kép: Elasztomer keverékű polimer-bitumenes lemez felületének olvadása. A felületet berendezésekről visszatükröződő fénysugárzás éri.

4. kép: A tetőn lévő berendezések fényvisszaverő bevonatának hatására a fény visszatükröződik a tetőrendszeren



5 kép: Olvadás hatása expandált polisztirol hőszigetelő hablemezeken, amelyek egy olyan vízszigetelő réteg alatt lettek elhelyezve, amelyet berendezések bevonatáról visszatükröződő fénysugárzás ér.

A fedőréteg felületének túlmelegedése, és a közvetlen napsugárzásnak való évekig tartó kitettség, ahogy azt már említettük, a lemez keverékéből való olajkiválást okozhat, aminek következtében gyakran a tető egész felületét érintő sötétebb foltok keletkezhetnek.
Ez, az általában sötétszürke színváltozás nemcsak "esztétikai" hatással jár, de nyáron tovább emeli a tető felszíni hőmérsékletét és általában a termék elöregedését is jelzi. (Lásd 6. kép)


6. kép: Palaörlemény felületű, elasztomer keverékű polimer-bitumenes lemez, amelyen olajkiválás és a keverék felszínének megolvadása miatt foltok keletkeztek. A jelenség oka a napsugárzásnak való közvetlen kitettség és a tetőrendszer felszínén keletkezett hő.

Ezért azt javasoljuk, hogy a napsugárzásnak közvetlenül kitett felület esetén fehér vagy nagyon világos palaörlemény felületű (lásd 7. kép), elaszto-plasztomer polimer-bitumenes lemezt használjunk. Még jobb, ha nagy fényvisszaverő képességű védőbevonattal kezeljük a felületét (lásd 8. kép), azért hogy jelentősen (akár 40 °C fokkal!) csökkentsük a lemez felszíni hőmérsékletét, megőrizve az esztétikus külsejét, csökkentve elöregedését, és megőrizve a vízszigetelő funkcióját sokkal hosszabb ideig, mint az a tető esetében egyébként várható lenne.


7. kép: Fehér palaörlemény felületű, elaszto-plasztomer keverékű polimer-bitumenes lemez, típusa: Polyflex Light P


8. kép: Elaszto-plasztomer keverékű polimer-bitumenes lemez, fényvisszaverő fedőbevonattal, típusa: Aquaflex Roof Plus HR

Nyilvánosságra hozott kutatások szerint, amennyiben a környező felületi hőmérsékletet 25 °C-on lehet tartani, a hagyományos fotovoltaikus panelek hatékonysága a legjobb az energia előállítására. Ebben a tekintetben egy hasznos mutató a hőmérsékleti együttható, ami jelzi, hogy a panel hatékonysága mennyiben csökken, amint kívül a hőmérséklet megemelkedik. A fotovoltaikus panelek hatékonysága megnövekszik, ha a felületi hőmérséklet alacsonyabb, ezáltal maximális energia-termelést biztosítanak.

A MAPEI a polimer-modifikált bitumenes lemezek és fényvédő bevonatok területén is széles termékkínálatot, a megfelelő kiválasztáshoz pedig teljeskörű szaktanácsadást nyújt a szakemberek számára.

Ha szakemberként, tervezőként elvárás, hogy frissen tartsa a tudását, hogy mindig a legjobbat nyújtsa a megrendelőnek vagy ismerni szeretné az újdonságokat, szakmai tanácsokat, akkor iratkozzon fel a Mapei heti hírlevelére, hogy rendszeresen információkkal, újdonságokkal, tanácsokkal gazdagodjon!

https://www.mapei.com/hu/hu/kepzes-es-muszaki-segitsegnyujtas/feliratkozas



További műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.



2021.05.01.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Mapei hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information