Hogyan született ipari műemlékből kulturális központ?

Az Almagià egy, a ravennai kikötőben álló, korábban egy kőolaj-finomító kénraktáraként funkcionáló ipari műemlékből lett kulturális központ. Az 1888-ban, Giuseppe Castellucci tervei alapján Vito Almagià vállalkozása számára épült üzem közel egy évszázadon át működött, de a tulajdonosok a keresletcsökkenés miatt végül a bezárás mellett döntöttek.




A raktárépület különleges építészeti adottságokkal rendelkezik: kizárólag vakolatlan téglafalak határolják, alaprajza pedig egy bazilikáéra hasonlít, egy fő- és két mellékhajóval, valamint az épület rövidebb oldalai mentén egy-egy oszlopsorral. Az 1990-es években a helyi önkormányzat vásárolta meg az ipartörténeti romot, hogy aztán 1993-ban beemelje városfejlesztési koncepciójába. Az építmény első, teljes körű rekonstrukciója azt célozta, hogy alkalmassá tegyék különféle kulturális események - kiállítások, színházi előadások és hangversenyek - befogadására. Az Ifjúsági Osztály által menedzselt Almagià az évek folyamán igen népszerű polifunkcionális központtá nőtte ki magát, saját színházteremmel és élő műsorokkal.

A terület 2020-ban további ráncfelvarráson esett át

Amellett, hogy rendbe tették a külső udvarát, magát az épületet is tatarozták, sőt a nagyteremben lévő üzemi berendezéseket is korszerűbbre cserélték, így ma már a mobil színpad, illetve a 268 nézőtéri ülőhely átrendezésével nemcsak hangverseny- és színház-, de akár előadó- és kiállítóteremként is igénybe vehető. Utóbbi esetben a főhajóban lévő székek egy részét leszerelik, hogy helyet szabadítsanak fel a helyiségben. Az előcsarnokként használatos mellékhajókban viszont egyáltalán nincsenek efféle állandó vagy rögzített "akadályok".

Műgyanta padló kivitelezése

A régi burkolat időközben erősen megkopott és széttöredezett, ezért le kellett cserélni. Azon túl, hogy biztosítania kellett a megkívánt funkcionalitást, az összesen 800 négyzetméteres felületen terítendő új epoxi felületnek úgy kellett illeszkednie az épület műemléki jellegéhez, hogy közben nem kap túlságosan nagy hangsúlyt és nem vonja el a figyelmet az izgalmas architektúráról.
A Mapei szaktanácsadói a MAPEFLOOR SYSTEM 33 önterülő epoxi rendszer alkalmazását javasolták, amelynek segítségével sima felületű, rendkívül esztétikus megjelenésű, ugyanakkor a vegyi és koptató hatásoknak kiválóan ellenálló, a gyakori mosást is elviselő, közepes vagy erős terhelésű ipari padlóbevonatok alakíthatók ki. Az első lépés az aljzatban lévő repedéseket tömítése volt EPORIP oldószermentes epoxi ragasztóval. Miután megtisztították és tökéletesen portalanították a felületeket, a kivitelezők egy egyenes lehúzót használva QUARZO 0,5 tűziszárított kvarchomokkal bekevert PRIMER SN töltött, két komponensű epoxi alapozóval tüntették el az egyenetlenségeket. A még nedves PRIMER SN-t vékonyan QUARZO 0,5-tel hintették meg, majd 24 óra elteltével - amikorra az alapozó már kikeményedett - összesöpörték a homokot, finoman átcsiszolták a felületeket és ipari porszívóval eltávolították róluk a port.
A következő munkafázis a MAPEFLOOR I 300 SL több célú, két komponensű, epoxi fedőbevonatot elkészítése volt. A műgyantát először is a kifejezetten a MAPEFLOOR rendszerek természetes színű epoxi anyagainak megfestésére szolgáló MAPECOLOR PASTE színezőpasztával világos elefántcsont színűre (RAL 1015) színezték, majd QUARZO 0,25 kvarchomok hozzáadásával egynemű, csomómentes keverékké alakították. Ezután egy V-alakú fogazású fogazott simítóval egyenletes rétegben eloszlatták keveréket a felületeken. A friss anyagot egy tüskés hengerrel hengerelték át, hogy a termékből eltávozzanak a buborékok. A fedőbevonat rétegvastagsága 2-4 mm. A kivitelezés mindössze 10 napot vett igénybe - a kivitelező és a tulajdonos legnagyobb megelégedésére.

MAPEFLOOR I 300 SL
Többcélú, két komponensű, természetes színű, epoxigyanta bázisú fedőbevonat ipari padlókhoz, 4 mm-es rétegvastagságig

ADATOK
Referencia: Almagià
Helyszín: Ravenna (Olaszország)
Tervező: Giuseppe Castellucci
Építés éve: 1888
Felújítás éve: 2020
Mapei termékekkel végzett munkálatok: melegburkolás (ipari padlók)
Építész és műszaki vezető: Berti
Tulajdonos: Ravenna város önkormányzata
Szakipari kivitelező: Tekno Pav Srl
Mapei kapcsolattartók: Roberto Migliorini és Devis Visani, Mapei SpA
(Olaszország)

Felhasznált Mapei termékek:
Aljzatelőkészítés: Eporip, Primer SN, Quarzo 0,5, Quarzo 0,25
Melegburkolás: Mapecolor Paste, Mapefloor I 300 SL

Ha szakemberként, tervezőként elvárás, hogy frissen tartsa a tudását, hogy mindig a legjobbat nyújtsa a megrendelőnek vagy ismerni szeretné az újdonságokat, szakmai tanácsokat, akkor iratkozzon fel a Mapei heti hírlevelére, hogy rendszeresen információkkal, újdonságokkal, tanácsokkal gazdagodjon!
https://www.mapei.com/hu/hu/kepzes-es-muszaki-segitsegnyujtas/feliratkozas







További információért látogasson el a www.mapei.hu weboldalra!



További műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.



2021.03.01.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Mapei hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information