Hidrogén felhasználásával zöldíti tovább magyarországi gyártását a Wienerberger
2024.07.23.

A kerámiaiparban úttörőnek és egyedülállónak számító, ipari léptékű kísérletet hajtott végre tiszavasvári gyárában a Wienerberger Zrt. A vállalat a klímasemlegességi terveinek megfelelően 30 éven belül teljesen karbonsemlegessé kívánja tenni gyártási folyamatait, többek között hidrogén használatával. Ennek érdekében a cég hosszú távú együttműködést kötött a Miskolci Egyetem szakembereivel. A közös projektjük elsődleges célja, hogy a tégla- és cserépgyárakban zöld hidrogén bekeverésével fokozatosan kiváltsák a gyártási folyamatok során használt tüzelőanyagot, hozzájárulva ezzel a CO2 kibocsátás csökkentéséhez.




A Wienerberger Zrt. 2023-ban indította el különleges hidrogén-tüzelési kísérleti projektjét a Miskolci Egyetem szakértőivel. Az együttműködés eredményeként a tiszavasvári téglagyárban megvalósított projekt úttörőnek és egyedülállónak számít a kerámiaiparban. A vállalat ambiciózus célja, hogy hosszú távon csökkentse a CO2-kibocsátást a téglagyártás mind a szárítási, mind az égetési lépésében, és fokozatosan kiváltsa a földgázt.

A kísérleti projekt első fázisa 2024 áprilisában zárult le. A munka előkészítéseként új biztonságtechnikai berendezéseket, a földgáz-hidrogén bekeverésére szolgáló bypass-csőágat, valamint egy szabályozórendszert is kiépítettek az üzemben. A hidrogént tartálykocsikból nyerték. A tesztüzem során a biztonságtechnikai elemek jól működtek, és sikerült hidrogénnel kiváltani az égetéshez használt földgáz 25%-át, a minőségellenőrök pedig nem tapasztaltak változást vagy minőségromlást a kész termékeknél.

A gázkeverékben hidrogén 25 térfogatszázalékos arányának elérése jelentős előrelépés a teljes fosszilis tüzelőanyag-mentes termelés felé. A világ legnagyobb tégla- és Európa vezető tetőcserép gyártójaként folyamatosan törekszünk arra, hogy fejlesztéseinkkel nemcsak a kerámiaipar, hanem az egész magyar iparág számára példát mutassunk, és hozzájáruljunk a Wienerberger globális fenntarthatósági céljainak eléréséhez″ — mondta a Wienerberger projektvezetője, Vaskó Péter, Országos termelési vezető.

A Miskolci Egyetem, valamint az egyetem részéről a projektben résztvevő Anyag- és Vegyészmérnöki Kar kutatói számára is elsőrendű fontosságúak a klímavédelemmel, a klímasemlegesség felé történő elmozdulással, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével kapcsolatos kutatásfejlesztési projektek. A laborunkban megkezdett hidrogéntüzelési kísérletek ipari léptékben történt megvalósítása számunkra is mérföldkőnek tekinthető ezen a területen. A Miskolci Egyetem vezetése továbbra is elkötelezett a klímavédelemmel kapcsolatos kutatások támogatása mellett. Az egyetem tudományos műhelyei így részt vállalnak a hidrogéntechnológia használatát elősegítő további fejlesztési lépésekben is″ — fogalmazott Prof. Dr. Palotás Árpád, az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar dékánja.



A projekt kulcsrakész technológia híján számos nyitott kérdést vet fel. A költséghatékonyság, az égési tulajdonságok, és a füstgáz-összetétel terméktulajdonságokra gyakorolt hatásai kapcsán, a kutatásra létrejött konzorcium a kutatás-fejlesztés további szakaszában keres válaszokat.

Fontos megemlíteni, hogy a kerámia falazóblokkok természetes anyagból, egész pontosan agyag kiégetésével készülnek. Ha sikerül tehát a földgázt hidrogénnel kiváltani, akkor az egész gyártási folyamat - a felhasznált alapanyagtól, az égetéshez felhasznált energián át - teljesen fenntarthatóvá válik, így a Porotherm tégla teljesen „zöld″ építőelemmé válhat. A hosszútávú projekt következő lépése során új, 100% hidrogén tüzelésre képes égőkkel szerelik fel és tesztelik a tiszavasvári üzemben található gyorsszárítót.



Wienerberger

További részletek és termékinformációk:
www.wienerberger.hu


Wienerberger-ről

A Wienerberger Magyarország a nemzetközi Wienerberger csoport tagja. Az anyavállalatot Bécsben alapították 1819-ben, mely mára a világ egyik legnagyobb téglagyártójává nőtte ki magát, első helyen áll a homlokzatburkoló téglák gyártásában, és vezető pozíciót foglal el a kerámia tetőcserép gyártása terén Európában. Összesen 28 főként európai országban, valamint a Indiában, az USA-ban, Kanadában van jelen a társaság. A cégcsoport világszerte 19 000 alkalmazottat foglalkoztat és 216 gyártóhellyel rendelkezik. A Wienerberger magyarországi leányvállalatát 1990-ben azzal a szándékkal alapította, hogy technológiai rendszereit és termékeit egész Kelet-Közép-Európában helyi gyártás révén honosítsa meg. Mára a társaság a magyar építőanyag-piac kiemelkedő szereplőjévé vált. A magyarországi csoport termelése jelenleg nyolc helyszínen zajlik, a hazai foglalkoztatottak száma pedig már megközelíti az ezer főt.


2024.07.23.
WASSERSTRICH SPECIAL GREY (POLARIS)

WASSERSTRICH SPECIAL GREY (POLARIS)

Homlokzati tömör burkoló tégla Szürke szín, kézi vetésű, ...

Porotherm 30 Feles tégla

Porotherm 30 Feles tégla

30 cm-es feles tégla Termékelőnyök: Darabolás nélküli ...

Porotherm 30 Alfa Rapid

Porotherm 30 Alfa Rapid

Téglafalak lábazatának ajánlott 30 cm-es hőszigeteléssel töltött ...

Porotherm 38 Thermo Rapid Dryfix ...

Porotherm 38 Thermo Rapid Dryfix ...

38 cm vastagságú, külső egyrétegű falazat építéséhez ajánlott ...

Porotherm 44 X-therm Rapid tégla

Porotherm 44 X-therm Rapid tégla

44 cm vastag csiszolt falazóelem vékonyrétegű falazóhabarccsal A ...

Porotherm 32 Alfa Thermo Rapid ...

Porotherm 32 Alfa Thermo Rapid ...

Falak lábazatához ajánlott 32 cm-es csiszolt kerámia falazóelem Dryfix ...

Hirdetés
Wienerberger hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information