Habcement a magas- és mélyépítésben

A habcement széles körben szabályozható kiváló tulajdonságai sokoldalú alkalmazást tesznek lehetővé az építőipar szinte minden területén, különösen a magas és mélyépítésben.
Speciális habképzőszerrel hagyományos módon, vagy habgenerátor segítségével cemetből, adalék és kötőanyagokból előállított keverék, melynek testsűrüsége, és más tulajdonságai a hab és kötőanyagpép arányának függvényében rendkívül széles határok között változtathatók.
Rugalmasan alkalmazható, a tető és közbenső födémek kialakításától, a legkülönbözőbb padló és földalatti üregek kitöltéséig, a magas- és mélyépítés területén szinte mindenhol.o Új lapostetők hőszigetelő, páratechnikai és lejtést adó rétege
o Meglévő és felújítandó lapostetők hőszigetelő, páratechnikai és lejtést adó rétege
o Padlásfödémek hőszigetelő, térkitöltő, páraáteresztő járórétege
o Meghibásodott, megrepedt, megsüllyedt padlózatok használati értékének helyreállítása, padló alatti üregek kitöltése.


o Tömedkelés, tér és üregkitöltés, valamint támasztóanyag használaton kívüli pincéknél, alagutaknál, csöveknél, földalatti tárolóknál
o Injektálás különböző átmérőjű használaton kívüli, meghibásodott, vagy eleve így tervezett csővezetékeknél, berendezéseknél, tartályoknál.


o Hagyományos módon kényszerkeverőben előállított kötőanyagpép, és habgenerátorral készített hab megfelelő arányú keveréke,
   mely gravitációs úton, továbbá habarcs vagy betonszivattyúval juttatható a felhasználás helyszínére.
o Nagyobb teljesítmény érhető el keverőcsöves megoldással, ahol a kényszerkeverőben előállított kötőanyagpép és a habgenerátorral
   előállított hab a bedolgozás helyén kerül egyesítésre, és felhasználásra.


A HABCEMENTEK főbb műszaki paraméterei.

Készítési testsűrűség
(kg/m3)

Száraz testsűrűség
(kg/m3)

Hővezetési tényező
(W/mK)

Páradiffúziós tényező
(106 g/msPa)

28 napos nyomó-szilárdság
(N/mm2)

530

400

0,09

0.013

0,5

750

600

0,14

0,008

1,1

960

800

0,23

0,007

2,0

1180

1000

0,32

0,006

3,2

1370

1200

0,38

0,005

4,3

1590

1400

0,46

0,004

6,5

1750

1600

0,49

0,003

12,0
Habcement alkalmazása a mélyépítésben

Kitakarás nélküli csővezetékek vagy csatornák felújításánál általában nagy figyelmet fordítunk a belső, azaz bélelő felület anyagának a kiválasztására, annak a tapadására, kopás és korrózió állóságára és számos más tulajdonságára.
Azonban túlságosan kevés figyelmet kap a cső beágyazási hibáinak a kijavítása és az újabb hibák megelőzése, holott sok esetben ez döntő fontossággal bír.
A csővezetékek ideális statikai terhelése körszimmetrikus, vagy ehhez közeli terhelési állapotban a legkedvezőbb. A használhatósági ideje, azaz a várható élettartama ebben az esetben érheti el a lehetséges legnagyobb értéket.
A cső környezetében keletkező kiüregelődések, a talaj öntömörödési jelenségei durván átrendezik a csőfalra ható erőket. A kitámasztás nélkül maradt oldalak a függőleges terhelés hatására kifelé mozdulnak el. A rugalmas alakváltozás határát túllépve a külső oldalon repedések keletkeznek.
A cső teteje ezzel egyidejűleg lefelé kezd elmozdulni, itt és a csőfenéken a csőfal belső oldalán keletkezhetnek repedések, amelyek idővel elkezdenek tágulni, ill. mélyebbre hatolni.
Nyomás alatti csővezetékek esetében gyakran hirtelen kialakuló, hosszanti repedések formájában jelentkező csőtörésben végződik ez a folyamat. A gravitációs csatornák pedig lassan kezdenek ellaposodni, a képlékeny anyagú csövek egyfajta "fektetett tojás szelvényt" formáznak, a rideg anyagúaknál pedig tipikus, négy darabra hasadó, rombuszra emlékezető, összelapuló formájú szelvényt lehet megfigyelni.

A kitakarással elvégzett csőcserés rekonstrukció esetében a környező talaj kiüregelődései megszüntethetők, azonban még jól elvégzett, tömörítés esetében is elindulhat hasonló folyamat a maradék hézagtérfogat öntömörödése, vagy a talajvíz mozgásával járó talajtörések miatt.

Kitakarás nélküli csőrekonstrukciók esetében ezért kihagyhatatlan munkafázis a cső környezetében az üregek tömör kitöltése. Létre kell hozni a körkörös megtámasztást és a merőleges irányú erőhatások átadását, főleg a cső oldalfalai és a környező talajszerkezet között, valamint a csövet övező zónában megszüntetni a talajvíz szivárgását.

Ehhez olyan anyagra van szükség, ami kitakarás nélkül bejuttatható a cső környezetébe, azaz injektálható, ami természetes anyagokat tartalmaz, ideális szilárdságtani jellemzőkkel bír, megszilárdulás után nem változtatja meg az alakját, nem zsugorodik, nem tömörödik, szükség esetén a cső sérülése nélkül is kibontható és mindezeken felül még gazdaságos, megfizethető áron elérhető. Az injektálást belső oldal csőfalán keresztül vagy talajfelszín felöl injektáló csövek segítségével feltárás nélkül.

A habcement technológia fejlesztése ezekre a követelményekre történt. A sokoldalú felhasználási lehetőségből a talaj megszilárdításán kívül még további két megoldást emelek ki.

Az egyik alkalmazás a felhagyott csővezetékek egyszerű, gyors feltöltése. Egy üresen felejtett, használaton kívüli csővezeték nemcsak a benne pangó víz fertőzésveszélye miatt kockázatos, hanem egyfajta időzített statikai bombaként is működhet. Beindíthat talajtöréssel járó talajvíz áramlásokat, amelyek még egy szakszerűen megépített építményben is óriási károkat képesek okozni.

A csöveken kívül még a visszamaradt föld alatti műtárgyak és építmények feltöltésére is ideális anyag a habcement. A nagy ütemben épülő szennyvízcsatorna hálózatok sok házi szennyvízgyűjtő vagy szikkasztó aknát tesznek feleslegessé, és az elfeledett pincék felfedezése is okoz némi fejtörést. A habcement előnyei a hagyományos anyagokhoz képest ezeknek a "bombáknak" a hatástalanításában is megmutatkoznak. Fele, vagy harmadannyi tömeget kell csak megmozgatni, az injektáláshoz kis méretű, akár kézzel is mozgatható berendezésekre van szükség, a kis viszkozitású habcement maradéktalanul kitölti az üreges tereket, a föld alatt akár 50 méteres távolságra is el lehet azt juttatni.

A másik alkalmazás laza illeszkedésű csőbélelés estében az új és a régi cső közötti gyűrűs tér kiinjektálása. Az 1 kg/liter alatti sűrűségű habcement anyag választása jó lehetőséget ad arra, hogy a vízzel feltöltött új haszoncső stabilan a régi csőfenéken marad, nem úszik fel, és ebben az állapotban rögzítődik, a kiékelésekkel megsegítve (csőtávtartó). A megkötött habcement a csőfal körkörös megtámasztásán túlmenően egy kiváló statikai tulajdonságokkal bíró szendvics szerkezet hoz létre a két csővel együttesen. Más megközelítésben azt lehet megállapítani, hogy talán ez a legjobb csőágyazási mód. Bizonyos esetekben a habcement jó hőszigetelése is hasznos lehet, pl. termálvíz szállítása esetében.

Almássy Piroska
szakértő, a Techno-Wato Kft. ügyvezetője
Techno-Wato Kereskedőház Építőipari Kft.
+36-1-209-2490
www.technowato.hu
posta@technowato.huTechno-Wato Kereskedőház Építőipari Kft.


A Techno-Wato Kereskedőház Építőipari Kft. 1989-ben alakult magyar magántulajdonú vállalkozás.

A társaság kezdetben építőanyag-fejlesztési és kutatási munkákat végzett németországi és hazai cégek részére. A sokéves fejlődés eredményeként jelenlegi fő tevékenységi körünk a különleges építőipari, és ezen belül elsősorban a műtárgyjavítási feladatok megoldására irányuló jó minőségű, széles anyagkínálat és a magas szintű műszaki szakértői tevékenység.

Az építőanyag kínálata a beton és vasbeton szerkezetek, kő- és téglaszerkezetek javítására és védelmére, szerkezeti hézagok vízzáró szigetelésére, ipari padlóburkolatok készítésére terjed ki. A termékek minőségének folyamatos ellenőrzésével és fejlesztésével a társaság arra törekszik, hogy egy-egy kínálati területen minél szélesebb körű, egyre korszerűbb műszaki megoldásokkal és anyagokkal állhasson partnerei rendelkezésére. Kizárólagos magyarországi forgalmazói vagyunk a quick-mix, az ITEC, a KORODUR és a REWAH építőanyag-gyártó, ill. forgalmazó cégeknek.

Cégünk 2003-ban saját fejlesztésű betonjavító anyagokkal bővítette a kínálatát, ezáltal a német termékeket fokozatosan Magyarországon gyártatott, KESTON márkanevű termékekkel váltja ki. Figyelve a piac műszaki igényeit, rugalmasan újabb és újabb termékek fejlesztését és gyártását célozza meg.

A Techno-Wato Kereskedőház Kft. rendelkezik az ISO 9001:2008 minőségirányítási rendszer szerinti tanúsítással. Arra törekszünk, hogy beszállítóink és gyártóink is megfeleljenek az európai minőségirányítási rendszer követelményeinek. 2009. februárjában megkaptuk az első termékcsoportunkra a CE megfelelőséget igazoló gyártásellenőrző tanúsítványt az MSZ EN 1504 harmonizált európai szabvány szerint, és célunk a tanúsítványt megszerezni a többi, saját receptúrás termékekre is. Több szakmai szövetségnek is tagja vagyunk, úgymint: HUNKOR, Magyar Víziközmű Szövetség, HSTT, Magyar Mérnöki Kamara.2020.05.13.

Techno HírekTechno Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

Techno hírek:


Techno - Egri vár
Egri vár 2021.09.14.
Az egri vár egy részét az 1950-70-es évek között restaurálták, de a műkő és beton kiegészítésekkel ellátott falak azóta szétfagytak, a kövek kihullottak, néhol életveszélyessé váltak.

Techno - Munkahézagok, repedések, üregek utólagos kitöltése injektálási technológiával
Munkahézagok, repedések, üregek utólagos kitöltése injektálási technológiával 2021.02.11.
Alkalmazható anyagok:
quick-mix VP III/VP IV
Keston DUR

Techno - Villamosipari vasbeton szerkezetek javítása és felületvédelme
Villamosipari vasbeton szerkezetek javítása és felületvédelme 2020.11.11.
Távvezeték oszlopok alapjai
Szabadtéri   - portálok
          - készülékalapok

Techno - KESTON LB-4
KESTON LB-4 2020.06.11.
lőtt szárazhabarcs

Cement kötőanyagú, 0-4 mm kvarchomok adalékanyagot, műanyag szálvagdalékot és mikroszilikát tartalmazó, kloridmentes, zsugorodáskompenzált szárazkeverék.

Techno - Habcement a magas- és mélyépítésben
Habcement a magas- és mélyépítésben 2020.05.13.
A habcement széles körben szabályozható kiváló tulajdonságai sokoldalú alkalmazást tesznek lehetővé az építőipar szinte minden területén, különösen a magas és mélyépítésben.
Speciális habképzőszerrel hagyományos módon, vagy habgenerátor segítségével cemetből, adalék és kötőanyagokból előállított keverék, melynek testsűrüsége, és más tulajdonságai a hab és kötőanyagpép arányának függvényében rendkívül széles határok között változtathatók.
Rugalmasan alkalmazható, a tető és közbenső födémek kialakításától, a legkülönbözőbb padló és földalatti üregek kitöltéséig, a magas- és mélyépítés területén szinte mindenhol.

Techno - Keston Watt
Keston Watt 2020.04.16.
hőtükör, hőszigetelő festék és bevonat

Nanoméretű falvastagságú, vákuumteret körbezáró kerámia gömböcöket tartalmazó, ultravékony, sűrűn folyós, magas hő- és fényvisszaverő képességű, vízzáró, de páraáteresztő szigetelő bevonat. Ellenáll a sóoldatnak, lúgoknak, visszaveri az UV sugárzást, a látható fény (magas frekvenciájú sugárzás), valamint a sugárzó hőenergia 92 %-át. Nem éghető, semleges kémhatású. 1 mm vtg. bevonat egyenértékű 4,5-5,0 cm vtg. szálas, ill. 4 cm vtg. zártcellás hőszigetelő lappal.

Techno - KESTON PCC GLETT
KESTON PCC GLETT 2020.03.12.
A KESTON PCC GLETT polimerrel módosított cementkötésű aktív ásványi kiegészítő-anyagot, finomszemcsés kvarchomokot és különleges adalékszereket tartalmazó szárazhabarcs, melyet csak vízzel kell simítómasszává keverni. Kiválóan tapad minden cementkötésű alapfelületen, jól átfesthető.

Techno - ARTIWOOD kétkomponensű javítópaszta fa bútorok, szerkezetek restauráláshoz
ARTIWOOD kétkomponensű javítópaszta fa bútorok, szerkezetek restauráláshoz 2020.02.10.
Kétkomponensű paszta, mely alkalmas fa tárgyak, fából készült antik bútorok, faszobrok, fa festménykeretek, fa mennyezeti kazetták restaurálására, javítására, penészes és rovaroktól megtámadott, korrodált fa elemek, fakeretek, gerendák, szerkezeti elemek javítására, restaurálására.

Techno - SPECIÁLIS TERMÉKEK VASBETON SZERKEZETEKHEZ
SPECIÁLIS TERMÉKEK VASBETON SZERKEZETEKHEZ 2020.01.15.
A beton munkahézagok szigetelése magas szintű tömítő technikákat igényel. A teljesen bevont VB tömítőlemez rendszere garantálja, hogy a beton és vasbetonszerkezet munkahézagai biztonságosan és tartósan vízzáróak legyenek a túlnyomásos és pangó vizekkel szemben. A VB tömítő lemez horganyzott acéllemezből készül és mindkét oldalán - teljes felületen - különleges bevonattal rendelkezik.

Techno - Speciális építőanyagokat kereső ügyfelek részére!
Speciális építőanyagokat kereső ügyfelek részére! 2019.11.12.
A speciális építőanyag piacon dolgozunk, és az alábbiakban szeretném bemutatni a Techno-Wato Kft. és a hozzá kapcsolódó Reko-Team Mérnökiroda Kft. tevékenységét.

Cégünk családi vállalkozás és 30 éve foglalkozik speciális építőanyagok fejlesztésével, gyártásával és kereskedelmével, valamint a szükséges szaktanácsadással.

Techno - A Techno-Wato Kft. 2005. óta képviseli a belga REWAH céget Magyarországon
A Techno-Wato Kft. 2005. óta képviseli a belga REWAH céget Magyarországon 2019.10.04.
REWAH nv - Alapítva: 1985
Főbb tevékenységek: speciális termékek kutatása, fejlesztése, gyártása és kereskedelme. Oktatás és helyszíni tanácsadás.

Techno - ADEKA ULTRA SEAL®
ADEKA ULTRA SEAL® 2019.09.09.
Vízzáró betonszerkezetek tartós, vegyszerálló tömítéseinek megoldása

Előre gyártott és monolit szerkezetek munka- és dilatációs hézagainak tömítésére, akár extrém időjárási és kivitelezési feltételeknél is.

Techno - DURALEVEL SYSTEM
DURALEVEL SYSTEM 2019.08.08.
Egységes, hosszú élettartamú műszaki megoldás, mely segíti a szennyvízakna fedlapok és víznyelőrácsok igazodását az úttest szintjéhez, és biztosítja, hogy a műtárgyak és környezetük nem süllyed meg terhelések hatására.

Techno - 1. Technológiák és anyagrendszerek a Techno-Wato Kereskedőház Kft. kínálatából ipari létesítményekhez és műemlékvédelemhez
1. Technológiák és anyagrendszerek a Techno-Wato Kereskedőház Kft. kínálatából ipari létesítményekhez és műemlékvédelemhez 2019.07.05.
A. Mérnöki műtárgyak, beton és vasbeton építmények felújításához
kifejlesztett javítóanyag család. Ezek között elsősorban hidraulikus kötésű szigetelő habarcsok, speciális rögzítő, aláöntő és horganyhabarcsok, lőttbetonok és kézi javítóhabarcsok - hazai fejlesztésű Keston termékcsalád PCC típusú, szükség esetén szulfát- és szennyvízálló tulajdonságokkal. Új fejlesztésű bazaltszálas habarcsok és bazaltarmatúra a sókorróziónak kitett és műemlékvédelem kőjavításához ajánlott.

Techno - BAZALT ARMATÚRA<br />betonacélt helyettesítő merevítés
BAZALT ARMATÚRA
betonacélt helyettesítő merevítés
2019.06.07.
Techno-Wato Kft által forgalmazott KESTON BAZALT termékek, melyeket az építőipar helyszíni és előre gyártott betontermékeihez ajánlunk.

Techno - Olcsó, biztonságos, hosszú élettartamú ivóvízmedence felújítás
Olcsó, biztonságos, hosszú élettartamú ivóvízmedence felújítás 2019.03.14.
Mikroszilika adagolású, szórható, csak szervetlen anyagokat tartalmazó
szárazhabarcsok az ivóvíztározók és csővezetékek felületének szigetelésére

Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information