Lindab Ha tavasz, akkor ereszcsatorna-karbantartás - 5 intő jel, amire érdemes figyelni házunk épsége érdekében

Az elhanyagolt, korszerűtlen csatornák esetében komoly gondot okoz a savas eső is

A szélsőséges időjárás, a kemény tél során az épületek vízelvezető rendszere komoly terhelésnek volt kitéve az elmúlt hónapokban. Az őszi levelek, a fagy, a hőingadozás és a rengeteg csapadék mind hatással volt rá. Sokan már csak a baj beköszöntével kapnak észbe, pedig évente fontos átvizsgálni ereszeinket, amelyre a koratavasz a legalkalmasabb. A csatorna saját értékének sokszorosáért felelős, az épület egyik legfőbb állagmegóvója. A házfal vizesedése csak egy az öt intő jelből, amely arra figyelmeztet, hogy ereszrendszerünk javításra, vagy cserére szorul - hívja fel a figyelmet a Lindab. Az elhanyagolt ereszcsatornából évente akár 360 gramm cinket is kimoshat az eső, a növények pedig érzékenyek erre, ha sok a cink a talajban, elpusztulnak.

A tavaszi eső aranyat ér - tartja a mondás - de csak ami a természetet illeti. Egészen más a helyzet, ha építkezünk, vagy ha egy épület állagmegóvásáról van szó. Kevesen gondolnak arra, hogy az esővíz elvezető rendszer az egyik legfőbb állagmegóvó funkcióval bír, saját értékének sokszorosáért felelős: közvetlenül illetve közvetve óvja a falakat és az alapozást a folyamatos átnedvesedéstől. A megfelelő termék-kiválasztás mellett nagyon fontos az évenkénti karbantartás, amiről sokan megfeledkeznek, így nagy veszélynek teszik ki ingatlanjukat. Erre a legalkalmasabb időpontot a kora tavaszi hetek jelentik, hiszen a nem megfelelő helyeken felgyülemlett víz fagy hatásra képes a legnagyobb károkat előidézni, amire sajnos általában tavasszal derül fény.

"A nem megfelelően karbantartott, vagy eleve rossz minőségű csatorna kihat a ház állapotára is, hiszen a rossz méretezés vagy hibás kivitelezés miatt túlfolyások, csöpögések, beázások keletkezhetnek. Innen pedig gyors út vezet sajnos a falak vizesedéséhez, sőt akár az alapozás károsodásához is, ez a probléma pedig már sokkal pénzigényesebb és bonyolultabb feladat. A rendszer kiválasztásakor érdemes szem előtt tartani, hogy az ereszcsatorna-rendszerhez sokféle kiegészítő és tartozék szükséges, de fontos szempont a könnyű szerelhetőség, a garantált élettartam, sőt, ma már a színválaszték is" - hangsúlyozta Kotormán István, a Lindab fejlesztési és oktatási vezetője.

Öt intő jel, mely arra figyelmeztet, hogy nem megfelelő minőségű, vagy felújítást igényel az ereszcsatorna:
  • az ereszből csöpög, szivárog a csapadék, netán túlfolyás látható;
  • a csatorna bármely része rozsdásodik, sérült, lyukas;
  • vizesedik a ház fala és/vagy lábazata;
  • a csatorna elemei szétesnek;
  • a rendszer nem bírja a terhelést (pl. a nekitámasztott létrától, akár kisebb rúgástól benyomódik, a felgyülemlett esővíztől elmozdul, leszakad).


Eltömődés. Ha megáll a víz a csatornában, dugulásra gyanakodhatunk - ezt azonnal szüntessük meg! Ha dugulást észlelünk, ne próbáljuk meg ütögetéssel eltávolítani, hiszen tönkretehetjük a csatornát! Az ősszel a csatornába hullott és ott télen elrohadt falevek lehetnek az összegyűlt csapadék akadálymentes elfolyásának legfőbb gátjai. Az elfolyni nem tudó víz megreked, terhelve így az egész rendszert: az eltömődött csatorna könnyen megroppanhat és leszakadhat, a sérült ereszből a házfalra folyó víz pedig sok kárt okozhat.

Szivárgás. Az eltömődés mellett gyakori probléma, hogy bizonyos anyagú (pl. alumínium vagy műanyag) csatornák rosszul viselik az időjárás viszontagságait (pl. nagy hőmérséklet-változás, fagyás, UV sugárzás), valamint a környezeti terhelés miatt sajnos egyre jellemzőbb savas esőt. Mindezeken túl a korszerűtlen tetőrendszerekből származó vegyszerek is okozhatják az eresz kilyukadását, a vízszivárgást: eleinte alattomban, csak foltokban nedvesítve a falat, mely hosszabb távon akár a lakás beázását is okozhatja.

A kiköpő hiánya. További veszélyforrást jelent, ha a lefolyócső végéről hiányzik a kiköpő, hiszen a közvetlenül a ház talapzatának verődő esővíztől átnedvesedik a lábazat, ami idővel akár az épület megsüllyedését is okozhatja. Az esővizet célszerű külön erre rendszeresített hordóban tartani.

Mire figyeljünk, ha építkezésre, cserére kerül a sor?


Tudta, hogy a régi, elhanyagolt acél és bádog ereszcsatornából évente akár 360 gramm cinket is kimoshat az eső? És azt, hogy a nagyon sok cink akár mérgezést okozhat? A növények nagyon érzékenyek a cinkre, ha sok a cink a talajban, elpusztulnak.

A hagyományos tüzihorganyzott acél ereszeket oldalanként közel 20-20 mikron vastagságú cinkbevonattal látják el a rozsdásodás megakadályozása érdekében. A bevonat nélküli horganyzott acél vagy bádog anyagú csatornák felületi cinkrétegéből az esővíz aztán - földrajzi elhelyezkedéstől és az ipari környezet mértékétől függően - évente négyzetméterenként akár 6-60 gramm cinket is képes lemosni az ereszről. Egy átlagos családi ház ereszcsatorna-rendszerét alapul véve, mely közel 6 m2, ipari környezetben, gyárak közelében ez akár 36-360 gramm cinket is jelenthet évente - hívja fel a figyelmet a Lindab.

A Lindabról A skandináv érdekeltségű Lindab céget 1959-ben alapították, a svédországi Bastad városában. Az azóta világszerte érdekeltségekkel bíró nemzetközi cégcsoport építőipari termékeket és épületrendszereket fejleszt, gyárt és forgalmaz finomacéllemezből a Ventiláció és Profil üzletágakban. A Lindab 5000 alkalmazottat foglalkoztat a világ 30 országában.
A Lindab hazánkban az első cég volt, amely a vékonyfalú horganyzott acél alapanyagú, könnyűszerkezetes építési anyagokat a hazai követelményeknek és műszaki előírásoknak megfelelő, komplett rendszerben kínálta. A cég ma már több mint 10 000 négyzetméteren folytat gyártótevékenységet. Az 1992-es alapítást követő töretlen fejlődés tette lehetővé, hogy a Lindab Magyarország a közép-kelet-európai régió központja, kereskedelmi és fejlesztési motorja lett.


http://www.lindab.hu

2011.03.10.

Lindab HírekLindab CADLindab Tervezői portálLindab Lindab felújításLindab MárkakereskedőkKereskedő keresésLindab Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

- Lindab hírek:


Lindab - Lindab Őszi Akció
Lindab Őszi Akció 2019.09.06.
A Lindab Kft. 20%-os Őszi Akciót hirdet lakossági termékeiből

Az őszi lakásépítés és tetőfelújítási munkálatok támogatása érdekében a Lindab Kft. az alábbi termékekre hirdeti meg kedvezményes akcióját:

Lindab - Lindab könnyuszerkezetes acél csarnokok különleges, egyedi igényekhez igazított megoldások
Lindab könnyuszerkezetes acél csarnokok különleges, egyedi igényekhez igazított megoldások 2019.06.11.
További információk:
+36 23/531-300
info.profil@lindab.com
csarnok.lindab.hu

Lindab - Megnyertük a Business Superbrands 2019 díjat
Megnyertük a Business Superbrands 2019 díjat 2019.06.11.
A magyarországi Lindab Kft elnyerte a Business Superbrands 2019 díját (B2B)!

A Superbrands a széles nagyközönség számára is ismert, a magas minőséget szimbolizáló védjegy, a nemzetközi program keretében a legkiválóbb fogyasztói és üzleti márkák részesülnek díjazásban.

Lindab - Szellőztetés és beltéri komfort a jövőben
Szellőztetés és beltéri komfort a jövőben 2019.04.08.
Ebben a posztban elolvashatják, hogy véleményünk szerint, hogy alakul a szellőztetés a jövőben.

Lindab - 60 éves az egyszerű építés
60 éves az egyszerű építés 2019.03.08.
Az elmúlt 60 év mérföldkövei!

A Lindab alapítói 1959. február 6-án AB Lidhults Plåtindustri néven, egy kis bádoglemez-gyártó műhely működését indította el Lage Lindh és Valter Persson, a svédországi Lindhultban.

Lindab - Szendvicspanel kínálat
Szendvicspanel kínálat 2019.03.07.
Új termékekkel bővült a Lindab szendvicspanel kínálata!

Az új PIR MAX töltetű tetőpanel 120-160 mm vastagságban áll rendelkezésre és a fejlesztésnek köszönhetően az U érték kedvezőbb, mint a hagyományos PIR töltet esetében.

Lindab - ZC gerenda kínálat bővítése
ZC gerenda kínálat bővítése 2019.02.08.
A Z és C gerenda kínálatunkat a piaci igényekhez igazítva öt, új méretű gerendával kibővítettük!

Örömmel jelentjük be, hogy a Z és C gerenda kínálatunkat a piaci igényekhez igazítva öt, új méretű gerendával kibővítettük!

Lindab - Szakmai képzések 2019
Szakmai képzések 2019 2018.12.07.
A 2019-es szakmai oktatásainkról már most tájékozódhat.

Lindab Kft. szeretne hozzájárulni partnerei munkájának sikeréhez és szakmai fejlődéséhez, ezért 2019-ben is folyamatosan szervezünk kereskedői és kivitelezői oktatásokat.

Lindab - Leginnovatívabb szabadalmaink
Leginnovatívabb szabadalmaink 2018.11.13.
Az egyszerűbb és energiahatékony megoldásokat szem előtt tartva folyamatosan előremutató szabadalmaztatott technológiákat fejlesztünk és mutatunk be.


Lindab - Lindab Színakció 2018
Lindab Színakció 2018 2018.11.13.
2018. október 15 – december 20-ig.

Az őszi akció után az év hátralévő hónapjaiban, tovább folytatjuk a Lindab Színakciót, mely az alábbi termékekre érvényes:

  • Komplett Rainline® ereszcsatorna rendszer (csak félkör szervényű csatornákra)
  • Seamline síklemezek – FOP-CO és COIL
  • Oldalfali trapézlemez és cserepeslemez
  • Tető- és falprofilok

Lindab - Minősített lépés a fenntarthatóság felé
Minősített lépés a fenntarthatóság felé 2018.10.10.
A Lindab megfelelt a legmagasabb szintű követelményeknek mely által a Lindab Safe és Lindab Safe Click légcsatornarendszerek immáron rendelkeznek Eurovent minősítéssel.

Lindab - Integrált tűzvédelem
Integrált tűzvédelem 2018.10.10.
A technológiai előnyök kihasználásával a tűzvédelem reaktív műveletből, aktív védelemmé alakítható.

​A tűzesetek okozta károk emberi életekben, személyi sérülésekben és gazdasági károkban mérhetők. Megfelelő aktív védelemmel megőrizhetjük épületeink értékét és életeket óvhatunk meg.

Lindab - A Lindab ismét emeli a szintet!
A Lindab ismét emeli a szintet! 2018.10.09.
Légcsatorna-hálózat EUROVENT minősítéssel

A Lindab Safe kör keresztmetszetű szellőztetőrendszer a világon elsőként szerezte meg a nemzetközi EUROVENT minősítést légcsatorna-hálózatok légtömörségére és szilárdságára vonatkozóan. Ez azt is jelenti, hogy Ön biztos lehet abban, hogy a termék "D" légtömörségi osztálya és a minősége garantált.

Lindab - Szögletes ereszcsatorna rendszer a Revithez
Szögletes ereszcsatorna rendszer a Revithez 2018.10.09.
A Lindab szögletes ereszcsatorna rendszer BIM elemei letölthetők!

A Revit felhasználók már letölthetik a Lindab szögletes ereszcsatornáit is és vele együtt rendszer- és terméktámogatást is találnak. Minden file megfelelő bekategorizálással jelent meg: színek NCS és RAL kódokkal, illetve a BIM kézikönyv további hasznos információkat tartalmaz.

Lindab - Lindab Őszi Akció 2018
Lindab Őszi Akció 2018 2018.09.05.
2018. szeptember 3-tól október 13-ig!

Ha Ön tetőfelújításban gondolkodik vagy most épít, akkor a Lindabnál jó helyenjár! Eredeti, megbízható svéd minőség, több évtizedes tapasztalattal!

Lindab - Tetőrendszerek - sokkal több mint védelem!
Tetőrendszerek - sokkal több mint védelem! 2018.08.03.
A sok eső növeli a minőségi tetőrendszerek iránti keresletet, de ugyanakkor lehetőséget teremt új, intelligens megoldások kialakítására is.

Lindab - Versenyelőny Lindab csarnokkal!
Versenyelőny Lindab csarnokkal! 2018.07.10.
Versenyelőnyt jelenthetnek a gazdáknak a Lindab termékeiből épült terménytárolók.

Egy mezőgazdasági vállalkozás megbízására 5000 tonna tárolókapacitású magtár épült Ópusztaszeren. A kivitelező Bavas Bau Kft. vezetőjét, Bagdán Ákost kérdeztük az épület különleges műszaki megoldásairól és a Lindabbal való kapcsolatáról.

Lindab - Megújult Lindab weboldalak
Megújult Lindab weboldalak 2018.05.08.
Mezőgazdasági csarnok a gyártótól igazi szakembereknek!

A Lindab csarnokaiban megbízhat egészen kutatás-fejlesztéstől és tervezéstől a gyártáson és a szállításon keresztül a szerelésig és az értékesítés utáni szolgáltatásokig. A teljes csarnoképítés a mi kezünkben van, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek!
http://csarnok.lindab.hu http://szelloztetes.lindab.hu http://felujitas.lindab.hu

Lindab - Lindab Tavaszi Akció 2018
Lindab Tavaszi Akció 2018 2018.05.04.
2018. április 2-től május 18-ig!

Ha Ön tetőfelújításban gondolkodik vagy most épít, akkor a Lindabnál jó helyen jár! Eredeti, megbízható svéd minőség, több évtizedes tapasztalattal!

Lindab - Vegyes építésű csarnokok, Lindab burkolati rendszerrel
Vegyes építésű csarnokok, Lindab burkolati rendszerrel 2018.03.21.
360 m2-es gabonatárolót építtetett Bogácson a Hór-Agro Zrt, a kivitelezéssel a Bavas Bau Kft-t bízták meg, amely a térségben a Lindab termékek forgalmazója és csarnokaihoz is - a saját készítésű tartószerkezetek mellett - csak a Lindab termékeit használja. A cég vezetőjével, Bagdán Ákossal beszélgettünk a részletekről és a Lindabbal való együttműködés előnyeiről.