Fénycső, fénycsapda, fényalagút? Nem! VELUX fénycsatorna

A megszokott nyílászárók és mesterséges világítást nyújtó eszközök mellett a fényviszonyok tervezéséhez ma már olyan épületelemek is választhatók, mint a fénycsatorna. A VELUX fénycsatornákat úgy tervezték, hogy képesek legyenek bevezetni a fényt a magas- vagy lapostetőn át az épület homlokzattal nem határos helyiségeibe. Családi házak esetén elsősorban a másodlagos funkciójú előszobák, folyosók, gardróbok, fürdőszobák, lépcsőházak a fénycsatorna ideális alkalmazási helyszínei. A huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségek esetén a homlokzati ablakok vagy ajtók mellett is tökéletes kiegészítő fényforrások, hiszen a nagy alapterületű és legfőképpen nagy mélységű terekben pontszerűen elhelyezve gondoskodnak a sötét zugok megvilágításáról.


A fénycsatornával kiküszöbölhető a példaként említett terek szürke, mesterséges jellege. A természetes fény kivételes lehetőséget nyújt, hiszen olyan élettel tölti meg a ház helyiségeit, amire egy lámpa nem képes. Hatékonyságát bizonyítja, hogy akár 13x több fényt biztosít, mint egy izzó. A belső búra diszkréten simul a mennyezetbe, megjelenésében olyan, mint egy mennyezeti lámpa. Az "Egde Glow" hatást nyújtó búra egyedülálló, természetesebb és dinamikusan változó fényhatást nyújt a nap járásának megfelelően. Családi házakban nem elhanyagolható további előnye, hogy a fénycsatornába ZTL lámpa is beszerelhető az éjszakai órákban szükségszerű villanyvilágításhoz.

A kétrétegű, akril hőszigetelő búrával ellátott fénycsatorna magastetőbe beépítve U=2,5 W/m2K,
lapostetőben alkalmazva U=2,6 W/m2K hőszigetelő értékkel bír (ez az érték a cső anyagától és hosszától függően változik).A VELUX fénycsatornák kétféle csőmegoldással kaphatók: flexibilis és a merev falú csövekkel. A flexibilis változat drótspirálra erősített, alukasírozott tükörfólia. A merev csövek pedig tükör bevonatos alumínium lemezekből kerülnek kialakításra. Alapesetben mindig a merevcsöves fénycsatorna a legjobb választás. Egyrészt azért, mert a magas fényreflexiós bevonatú csövön át szinte a teljes fénymennyiség bejut a beltérbe, a tetőn megjelenő tetősíkablakhoz hasonló üvegezett külső egységre érkező napfénynek csak a 2%-a vész el a tükröződéseknél. Másrészt azért, mert kiegészítő toldócsövekkel a fénycsatorna hossza 600 cm-ig bővíthető, így a legtöbb tetőforma és tetőmagasság esetén használható. Ráadásul nem csak magastetőhöz, hanem lapostetőhöz is elérhető. A merev csöveket könnyű súlyuknak köszönhetően általában nem szükséges felfüggeszteni, vagy merevíteni, megtartják saját magukat. A fény terjedése szempontjából az az ideális, ha a fényt továbbító cső a lehető legkevesebbszer törik meg, érdemes a két pontot - a kültéri egységet és a mennyezetbe beépülő fényszóró búrát - összekötő legrövidebb útra törekedni.A VELUX fénycsatorna beépítése egyszerű és kényelmes, a tetőről kívülről elvégezhető és semmilyen szerkezeti módosítást nem igényel. Tájolás szempontjából a D, a DK és a DNY tetőszakaszok a legideálisabbak, mivel a nap közvetlenül belesüt a fénycsatornába. A fénycsatorna kültéri egységét 15-60? közötti hajlásszögű tetőbe lehet beépíteni. Minden esetben a tetőfedő anyag típusának megfelelő kültéri egységgel lehet a vízzáró csatlakozást biztosítani. Kritikus pont a tetőfedő anyaggal történő csatlakozás. Amit szem előtt kell tartani, hogy legyen megfelelő átfedés a tetőfedő anyag és a kültéri egység burkolókerete között, másrészt legyen megfelelő hely a szabad vízelvezetéshez.
A párafékezést a fénycsatornák esetében több oldalról is célszerű megvizsgálni. Az egyik a mennyezetbe épülő fényszóró búra csatlakoztatása a szerkezet rétegrendjéhez, köztük a párafékező réteghez. A másik a rendszer zártsága.
Beltéri fényszóró búra csatlakozása - könnyűszerkezet esetén: A búrát a rögzítő elemekkel kell csatlakoztatni a gipszkartonhoz. A párafékező fóliaréteget ragasztással kell csatlakoztatni a búrához. A csatlakozás során a fóliát a csőhöz is hozzá kell ragasztani. Ezen csatlakozások hiánya esetén, a téli időszakban feláramló meleg és páradús levegőből a víz biztosan kicsapódik, és ennek következtében károsítja a mennyezet szerkezetét, de a búra belsejébe is bevezeti a vizet.Beltéri fényszóró búra csatlakozása - betonfödém és függesztett álmennyezet esetén: Ebben az esetben a fóliát a födém felső síkjához kell csatlakoztatni. A fólia és a cső közötti részt pedig szigeteléssel kell kitölteni.Beltéri fényszóró búra csatlakozása - betonfödém esetén, ha nincs álmennyezet: A könnyűszerkezethez hasonló módon érdemes kialakítani a kirekesztést. Ilyenkor lehetőség van a gyári rögzítő elemekkel történő csatlakoztatásra, a párafékező réteg és a szigetelés megfelelő elhelyezéséhez.A szigetelés elhelyezése a tetőszerkezettől és a födémszerkezettől is függ (lásd az illusztrációkat).

A 0-15? hajlásszögű lapostetőbe építhető fénycsatornák külön lábazati egységgel rendelkeznek. Egyenes rendű nem járható lapostetőre, és fordított rétegrendű járható tetőkre egyaránt beépíthetők. A kültéri egység a tető kialakítástól függően gyári tokmagasítókkal vagy toktoldó elemekkel vagy alépítmény kialakításával emelhető ki. A lábazati elemet a födémáttörés fölé kell helyezni és dűbelekkel kell rögzíteni.A VELUX TWR merev csöves fénycsatorna 37x37 cm méretben 8%-al kedvezőbb áron 107 328 Ft helyett 98 500 Ft-os áron érhető el. További kedvező árainkért lapozza át termék és árkatalógusunkat:

Nézze meg a fénycsatorna működését! https://www.youtube.com/watch?v=Bgk01zqvqq4
Válassza ki a megfelelő fénycsatornát https://www.velux.hu/termekvalasztek/fenycsatorna/fenycsatorna-kalkulator

Műszaki adatlapok:
Merevcsöves fénycsatorna magastetőbe: Műszaki adatlap TWR; Műszaki adatlap TLR
Flexibilis csöves fénycsatorna magastetőbe: Műszaki adatlap TWF; Műszaki adatlap TLF
Fénycsatorna lapostetőbe: Műszaki adatlap TCR/TCFSzakmai szenvedély és professzionizmus világszerte - VELUX.
Megbízható partner az építkezésben. További kérdések esetén forduljon hozzánk bizalommal!
Kérdezzen szakértőnktől!VELUX Magyarország Kft.
+36 1 436 0601
www.velux.hu/szakembereknek
vevoszolgalat@velux.com
A VELUX Cégcsoportról


A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön és Fertőszentmiklóson, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft. 1986 óta van jelen a hazai piacon - a 300 legnagyobb profitú vállalat egyike. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel - melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket - minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is. A VELUX Magyarország Kft.-t 2017. áprilisában arany fokozatú elismeréssel díjazták az Employer Branding Awards-on (Példaértékű Munkáltatói Márkaépítés Díja 2016.) nagyvállalati kategóriában. www.velux.hu2019.05.17.

VELUX HírekVELUX CADVELUX csomópontokVELUX ÁrjegyzékVELUX ProspektusokVELUX Kereskedő partnerekVELUX Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

- Velux hírek:


Velux - Energiahatékony VELUX tetőtéri ablakok megfizethető áron
Energiahatékony VELUX tetőtéri ablakok megfizethető áron 2019.10.24.
Méltán népszerű a VELUX tetőtéri ablakok 3-rétegű üvegezéssel ellátott Standard Plus termékvonala. A Standard Plus kínálatával, természetes levegővel és napfénnyel hozható létre tökéletes beltéri klíma, bármilyen évszakban. Energiahatékonyság, kényelem és komfort a tetőtérben.

Velux - Nagyobb, világosabb, jobb - tetőtéri ablakcsoportok és manzárdablakok
Nagyobb, világosabb, jobb - tetőtéri ablakcsoportok és manzárdablakok 2019.09.12.
A tetőtéri ablakokban az a nagyszerű, hogy segítségükkel a tető megnyitása szinte bárhol lehetséges és az ablakok méretválasztéka sem szab határt a tervezői képzeletnek.

Velux - Korszerű bevilágítási módszerek lapostetős irodaépületeknél
Korszerű bevilágítási módszerek lapostetős irodaépületeknél 2019.08.08.
A PWC1 adatai szerint az iroda új szerepet kapott, eszköz a munkáltatói márka erősítéséhez. A tehetségek iránti kiélezett küzdelemben, az irodai környezet minősége kiemelt versenyelőny lett. A piacon erős a kereslet a korszerű irodaépületek felé, ez magas színvonalú fejlesztési és egyúttal új tervezési igényeket is teremt. Igaz nagyon elterjedt a lapostető használata zöldtetőként vagy megújuló energiaforrás telepítésére, ezeket érdemes más megoldásokkal kombinálni annak érdekében, hogy a legfelső emelet sajátosságait a belső irodatérben is ki lehessen használni. A VELUX Cégcsoport lapostetős felülvilágítóival egyedülálló lehetőségeket kínál a design, a smart technológia, az energiahatékonyság és az egészséges épülettervezés területén.

Velux - Új VELUX Colour by You fényzáró rolók - teljes komfort és fényszabályozás enteriőrhöz illően
Új VELUX Colour by You fényzáró rolók - teljes komfort és fényszabályozás enteriőrhöz illően 2019.07.16.
Az új VELUX Colour by You kollekció lehetőséget ad arra, hogy minden épület és enteriőr egyedi stílusát tükröző fényzáró kerülhessen a VELUX tetőtéri ablakokra.

Velux - 42,5 milliárd forint volt a VELUX Magyarország Kft. árbevétele 2018-ban
42,5 milliárd forint volt a VELUX Magyarország Kft. árbevétele 2018-ban 2019.07.01.
42,5 milliárd forint volt a VELUX Magyarország Kft. nettó árbevétele 2018-ban a cég beszámolója szerint, ami jelentős növekedést jelent a korábbi évekhez képest. Tavaly is kiemelt szerepet kaptak a hazai beruházások, több mint 2 milliárd forintot fordítottak rá. A pénzügyi sikerek mellett a cég elnyerte az Energiahatékony Vállalat Díjat. 2019 az építőiparban a kihívásokról és a digitalizáció egyre növekvő térnyeréséről szól.

Velux - Ahol a dizájn és bevilágítás tervezés találkozik: VELUX térdfalablakok a tetőtérben
Ahol a dizájn és bevilágítás tervezés találkozik: VELUX térdfalablakok a tetőtérben 2019.06.03.
Nem érdemes magastetős épületeket a tetőtér hasznosítása nélkül tervezni. Megtehetjük, de négyzetméterek mennek veszendőbe, melyek sokféle célra és sokféle módon hasznosíthatók. Ráadásul a tudatosan megtervezett és minőségi kompromisszumok nélkül kivitelezett tetőtér-beépítés akár önálló lakásként, akár földszint+tetőteres családi házként újra reneszánszát éli, népszerűségnek örvend különösen a magas népsűrűségű településeken.

Velux - Fénycső, fénycsapda, fény­alagút? Nem! VELUX fénycsatorna
Fénycső, fénycsapda, fény­alagút? Nem! VELUX fénycsatorna 2019.05.17.
A megszokott nyílászárók és mesterséges világítást nyújtó eszközök mellett a fényviszonyok tervezéséhez ma már olyan épületelemek ...

Velux - Junior Product Technical Manager
Junior Product Technical Manager 2019.04.25.
We are currently looking for a Junior Product Technical Manager for our Budapest Sales Office who is passionate about products in charge.

Velux - A következő években egyre több óvoda és bölcsőde épülete válhat egészségesebbé
A következő években egyre több óvoda és bölcsőde épülete válhat egészségesebbé 2019.04.11.
Óvodai és bölcsődei építkezéseknél kiemelkedő szerepet kapnak a rugalmas terek, illetve a megfelelő és minden tevékenységhez alkalmazkodó fényelosztás megtervezése. Az épület hőteljesítménye is fontos az épületek energiahatékony üzemeltetése és költséghatékony fenntartása érdekében. A világszerte ismert VELUX márka nem csak magastetős, hanem lapostetős épületekhez is hatékony bevilágítási megoldásokat kínál. A dán technológiával megtervezett termékek hosszútávon is megbízható megoldást és kiváló minőséget nyújtanak.

Velux - Kényelem és energiatudatosság a tetőtérben is - a napenergiával működő tetőtéri ablakok bármilyen időjárás esetén megbízhatóak
Kényelem és energiatudatosság a tetőtérben is - a napenergiával működő tetőtéri ablakok bármilyen időjárás esetén megbízhatóak 2019.03.13.
Mai rohanó világunkban egyre inkább megszokjuk és elvárjuk, hogy a tárgyak szolgáljanak és kiszolgáljanak minket. Az információs technológia fejlődése fokozódó tempóban adja kezünkbe az automatizáció eszközeit. A jó hír az, hogy a tetőtéri ablakok lépést tartanak a trendekkel. 2002 óta érhetők el olyan tetőtéri ablakok a VELUX cég kínálatában, melyek a távvezérlés kényelmét nyújtják.

Velux - Változó követelmények, változatlan minőség. Új U-érték a VELUX tetőtéri ablakok megvilágításában
Változó követelmények, változatlan minőség. Új U-érték a VELUX tetőtéri ablakok megvilágításában 2019.02.14.
KNE – az új hívószó a közel nulla energia, minden új vagy felújított épület tervezésekor a közel nulla energiafelhasználás elérése a cél. Egy épület több száz építőanyagból áll, melyek közül csak néhányat nevez meg konkrétan a TNM rendelet, a legtöbb esetben épületszerkezetekre vonatkozóan határoz meg követendő követelményértékeket. A néhány építőanyag között megjelennek a tetőtéri ablakok, melyek esetén mostantól az 1,25 W/m2K érték alkotja a felső korlátot.

Velux - VELUX képzések 2019
VELUX képzések 2019 2019.02.04.
2019-ben ismét meghirdetjük a VELUX termék oktatásokat. Idén műszaki ellenőrök, építésvezetők és építész partnereink számára is hasznos információkkal és gyakorlati tudnivalókkal készülünk.

Velux - Egészséges fényviszonyok, természetesen – VELUX fénycsatornával
Egészséges fényviszonyok, természetesen – VELUX fénycsatornával 2018.08.08.
A természetes fény olyan eszköz az építészek, belsőépítészek kezében, mellyel jelentős hatást tudnak gyakorolni a megtervezett épület használóinak kedélyállapotára, hangulatára, de hosszútávon egészségükre is. Érdemes ezért nem csak a homlokzattal, tetősíkkal határos, hanem az ezektől távoleső helyiségek természetes megvilágításáról is gondoskodni, amelyre kiváló megoldás lehet a VELUX fénycsatorna használata.

Velux - Új alsó kilincses tetőtéri ablaktípusok a VELUX választékban - könnyű működtetés magasra beépített ablakok esetén is
Új alsó kilincses tetőtéri ablaktípusok a VELUX választékban - könnyű működtetés magasra beépített ablakok esetén is 2018.07.30.
A népszerű VELUX tetőtéri ablakok 3-rétegű üvegezéssel ellátott Standard Plus és 2-rétegű üvegezéssel ellátott Standard választéka is új, alsó kilincses típussal bővült 2018-ban, a kiváló minőség azonban változatlan.

Velux - Könnyű kijutás a tetőre - nem csak vészhelyzetben
Könnyű kijutás a tetőre - nem csak vészhelyzetben 2018.06.27.
Legyen szó magas- vagy lapostetőről, az épületek tervezésekor gyakran szükséges megoldani a tetőre való kijutást. Akár előírásokból, akár felhasználói kérésből fakad a felmerült igény, széles VELUX termékválaszték áll rendelkezésre, fűtött és fűtetlen terekbe egyaránt.

Velux - Hasznos tippek tetőtértervezéshez - VELUX termékrendszer az energiahatékonyság szolgálatában
Hasznos tippek tetőtértervezéshez - VELUX termékrendszer az energiahatékonyság szolgálatában 2018.06.11.
Tetőteret tervezni mindig izgalmas kihívás, a tér összetettsége, egyedisége rengeteg lehetőséget ad a komfort megteremtéséhez, a helyiségek legideálisabb kialakításához. Ami azonban biztosan közös minden tetőtérben, hogy gondos tervezéssel az elhelyezkedésből, a szerkezetből adódóan sok előnyt ki lehet használni, és az esetleges hátrányokat is könnyen előnnyé lehet formálni.

Velux - Hódítsa meg a tető alatti teret a VELUX tetőTÉRhódító programmal!
Hódítsa meg a tető alatti teret a VELUX tetőTÉRhódító programmal! 2018.04.24.
Tervezzen be még több VELUX tetőtéri ablakot vagy VELUX lapostetős felülvilágító ablakot épületeibe és zsebelje be az értük járó jutalmat a tetőTÉRhódító program keretében! Így a korszerű VELUX megoldásokkal most nem csak napfényt és friss levegőt nyer.

Velux - Új tetőablakokat kapott a gyermekotthon
Új tetőablakokat kapott a gyermekotthon 2018.02.21.
Kiváló energiahatékonyságú tetőtéri ablakokat kapott a Fészek Gyermekvédelmi Egyesület érdi szervezetének átmeneti gyermekotthona. A VELUX Magyarország Kft. amellett, hogy ablakokkal támogatta az intézményt, munkatársaival azok cseréjében is közreműködött.

Velux - Extra biztonsági üvegezésű VELUX tetőtéri ablakok
Extra biztonsági üvegezésű VELUX tetőtéri ablakok 2018.02.19.
Az üvegnek, mint az épületeinken megjelenő anyagnak, számos előnyét élvezhetjük a hétköznapokban: jó fényáteresztő, átlátható, kemény, hőszigetel. Mindezek mellett azonban van egy hátránya, amit ezidáig az emberiség nem tudott kiküszöbölni: törékeny. Mivel az üvegtörés veszélyt hordoz, az üveggyártás folyamatosan megoldásokat keres a veszély csökkentésére. Erre szolgálnak a biztonsági üvegek.

Velux - Varázslat a gyerekszobában: Jégvarázs-, Verdák- és Micimackó-szereplők hoznak meseszép álmokat
Varázslat a gyerekszobában: Jégvarázs-, Verdák- és Micimackó-szereplők hoznak meseszép álmokat 2018.02.05.
A Disney-rajzfilmek elbűvölő világa hoz varázslatos hangulatot a gyerekszobába a tetőtéri árnyékolókon, a Disney & VELUX Jó éjszakát Kollekciónak köszönhetően.