Lindab Élelmiszertermelés, versenyképesség, Lindab csarnokok
A Lindab acél könnyűszerkezetes csarnokai a mezőgazdaságban

A magyar mezőgazdaságban 1989 után bekövetkezett radikális szerkezetváltás a gazdasági épületek megvalósításában ellentétes tendenciák felbukkanását hozta. A forráshiányos időszakban a beruházók a hagyományos építészeti megoldásokban (szilikát alapú építőanyagok és palafedés), a régebbi szokásokban látták a megtakarítási lehetőségeket. Ugyanakkor az élelmiszertermelés nemzetközi piacán való versenyképesség megőrzése megköveteli a legmodernebb technológiák alkalmazását, így az ezredforduló óta ebben a szegmensben is egyre népszerűbbek a könnyűszerkezetes csarnokok, amelyekben a legújabb építőanyagok és eljárások testesülnek meg magas minőségben, gazdaságos, gyors kivitelezéssel.


A magyar gazdák, illetve gazdálkodó szervezetek számára ma már egyre kézenfekvőbb, hogy az istállótól kezdve, a magtáron át, a baromfi telepig a Lindab által kínált könnyűszerkezetes termékek és épületek, csarnokok jelentik a legjobb megoldást.

Miért válasszuk a Lindab csarnokok biztonságát, minőségét pályázatokhoz, tűzállósági és egyéb előírások szempontjából?

A megrendelőnek - kiváltképp, ha pályázati támogatásra is aspirál - számos, jogszabályban előírt paraméter alapján kell végrehajtatnia az építkezést. Tűzvédelmi, statikai, energetikai, korrózióvédelmi és biztonsági előírásoknak kell megfelelni. Éppen ezért lehet fontos a számukra, hogy a Lindab csarnokai olyan összetett szerkezetek, amelyek hatóságilag minősített elemekből épülnek fel.

Pontos értékek mutatják a termékek tűzállóságát, a hőszigetelési képességet, a statikai paramétereket, a rozsdával szembeni ellenállóság mértékét, a különböző mechanikai jellemzőket. Mivel ezek a termékek a pontos adataikkal egyetemben szerepelnek a Lindab tervezői szoftverekben, a mérnökök már a tervezés során egyértelmű jellemzőit tudják adni a megvalósítandó épületnek. Tartós és műszakilag kifogástalan csarnok azonban csak akkor jön létre, ha az építtetők nem döntenek átmeneti és látszólagos megtakarításokra hivatkozva egy-egy betervezett alkatrésznek valamely gyengébb minőségűvel történő helyettesítése mellett. Például egy olyan tűzihorganyzottként árult termék, amely nem rendelkezik a megfelelő cinkréteggel, később az egész szerkezetre drámai hatást gyakorolhat, jelentősen csökkenti az élettartamát.
Mivel a Lindab csarnok innovatív módon kigondolt, komplex struktúra, bármely alrendszerének önkényes megváltoztatása az egész épület tartósságának, funkciójának, műszaki állapotának kárára lehet. A minősített Lindab termékek ebben az értelemben nem csupán az épület, de a beruházó és építtető biztonságát is szolgálják. Ezt a mozzanatot erősítik a Lindab által adott évtizedes garanciák, hiszen a hazai piacon több mint két évtizede jelenlévő, hosszú távra tervező, komoly magyar gyártói kapacitással és országos hálózattal rendelkező vállalatnál biztosan bármikor érvényesíthetőek a vásárlói jogok.

Miért érdemes a Lindabbal pályázni?

A mezőgazdasági fejlesztések jelentős része pályázati forrásokból történik. Mivel a támogatásra szánt összegekért igen kiélezett verseny folyik, nem mindegy, milyen anyagot nyújtanak be a gazdák. A Lindab szakemberei már a tervezés pillanatától segítik ezt a munkát, az "ötletelés" pillanatától konzultálnak az ajánlatkérővel. Kiadványaikban, illetve a www.lindab.hu honlapon olyan típusterveket és megvalósult referenciákat tudnak mutatni, amelyek orientálhatják a leendő megrendelőt az optimális és gazdaságos megoldás felé. Mivel a tervezőket, kivitelezőket és egyéb beszállítókat illetően is kiterjedt partneri hálózattal rendelkeznek, ezért nem csupán saját anyagaikra, de közvetve a komplett bekerülési költségre (pl. földmunkák, alapozás, padlószerkezet, épületgépészet, stb.) i pontos információval és árajánlattal tudunk szolgálni. A komolyabb mezőgazdasági fejlesztések megvalósítására irányuló pályázatok esetében egyre gyakoribb feltétel, hogy tervezett büdzsé minősített költségvetési szoftverekkel készüljön, és olyan - szintén minősített - termékekkel dolgozzon, amelyek ezekben az adatbázisokban szerepelnek. A Lindab termékei már régóta az egyik legszofisztikáltabb alkalmazás, a TERC költségvetés-készítő program készletének szerves részét képezik.
A tervezői és költségvetési szoftverek használata, az anyagokra és a kivitelezésre vonatkozó korrekt árajánlatok, a minősített termékek alkalmazása olyan versenyelőnyök, amelyek a Lindabbal együttműködve a megítélés és az ellenőrzés fázisaiban is sikeressé tehetik a pályázót. Az utóbbi szakasszal kapcsolatban ugyanis fontos megemlíteni, hogy utófinanszírozásos forma esetében az összeg csak akkor kerül kifizetésre, ha a megvalósítás valóban egybevág a tervekkel.Mivel a Lindab az épület összeszerelésre a vállalat által képzett, a cég termékeinek beépítését jól ismerő, nagy referenciákkal rendelkező, tapasztalt kivitelezőket ajánl, akik maradéktalanul végrehajtják a tervekben foglaltakat, a műszaki ellenőrzés sem fog kivetnivalót találni.


Milyen csarnoktípusokat, csarnokméreteket kínál a Lindab a gazdáknak?

A legszabadabban alkalmazható a Lindab Systemline komplett csarnokrendszer, amely akár stadionnyi fesztávolságok áthidalására is képes. A hazai tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a mezőgazdasági felhasználásuk során a legelterjedtebbek a legfeljebb 12-24 méter szélességűek, hiszen legyen szó állattartásról, raktározásról vagy feldolgozó tevékenységről, ezek a mérettartományok a legoptimálisabbak és egyben a leggazdaságosabbak. A Systemline külső környezetnek kitett alkatrészei nagyszilárdságú, tűzihorganyzott svédacél alapanyagból készülnek. Ezek a korrózióval szemben évtizedekig igen magas fokú ellenállást tanúsítanak, hiszen az elemeket a megfelelő vastagságú cinkréteg védi meg a rozsdásodástól (standard a 275g/m2 mennyiségű cinkréteg).

Az állattartásra épített Lindab csarnokok esetében például az egyik jól bevált megoldás az, hogy a teherhordó főfalakon háromszög alakú, rácsos tetőszerkezetet (Lindab Truss) alakítanak ki. Ebben az esetben csak a hasznos teret kell hőszigeteléssel ellátni, mert a ferde tető alulról páramegkötő filccel borított trapézlemezből kerül kialakításra. Ennek a technológiának az az előnye, hogy a tetőfedő burkolat két oldalán kialakuló hőmérsékletkülönbség miatt a belső felületen lecsapódó párát a filcborítás magába szívja, megtartja és ezzel megvédi az alatta tárolt anyagokat (pl. gabonát, berendezést, stb.) az elázástól, károsodástól.
Másik speciális Lindab termékcsalád például a - mezőgazdasági használatban különösen praktikus- tetőbevilágító trapézlemezek, amelyek amellett, hogy a természetes fény beáramlását teszik lehetővé, és igen jelentős energia-megtakarítást eredményeznek, a kialakításuk révén a beázásmentes illesztést is biztosítja.

A közepes méretű csarnokigényekre, 12-18 méteres fesztávtartományban gazdaságos megoldást jelent a Lindab SBS Maxi csarnoka. Ennek a hazai műszaki fejlesztésnek az a különlegessége, hogy a teljes teherhordó tartószerkezetet vékonyfalú, horganyzott profilok adják. Mivel pl. istállók vagy csirkenevelők esetében inkább az épület hossza, mint a szélessége dominál, az SBS Maxi is kiválóan alkalmas az állattartásra. Emellett előszeretettel használják mezőgazdasági gépek tárolására, karbantartására, illetve élelmiszerek feldolgozására is. Az SBS Maxi csarnokok ára igen versenyképes, a könnyűszerkezetes acél felépítmény anyagára (tartószerkezet, tető- és falburkolat, ereszcsatorna, összes tartozékkal) kb. 20-35ezer Ft+Áfa/m2, míg a komplett csarnok teljes bekerülési költsége (földmunkákkal, alapozással, kivitelezéssel, átlagos épületgépészettel együtt) kb. 100-120ezer Ft+ÁFA/m2.

A mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó ún. kiegészítő tevékenységek ellátására a legtöbb megrendelő az SBS mini csarnokot (50- 250 m2) választja. Ebben kaphatnak helyet a szociális helyiségek, irodák, ügyfélfogadók, kisebb helyigényű műszaki tevékenységek, raktárak,garázsok, szerszám- és eszköz ill. egyéb tárolók stb. Az ár itt is rendkívül versenyképes: a Lindab épület komplett anyagára mérettől és burkolati rendszertől függően kb. 20-40ezer Ft+Áfa/m2.

Hogyan takaríthat meg időt és pénzt a könnyűszerkezetes technológiával?

A termelői szférában és különösen a mezőgazdaságban - annak idényjellege miatt - kiemelten fontos szerepet kap az építkezés gyorsasága. A Lindab könnyűszerkezetes csarnoképítési technológiája, az ún. száraz szereléses metódus a hagyományoshoz képest jelentősen lerövidíti a kivitelezés folyamatát. A Lindab biatorbágyi eleve már a végleges tervek szerint, egyedi méretben legyártva érkeznek az acél elemek. Az elkészült alapokon már csak össze kell állítani a szerkezetet. Nem kell a falak száradására vagy a beton megkötésére várni, a munka folyamatosan haladhat. A beruházó jelentős megtakarítást érhet el a szállítási költségeken is, hiszen a tartóelemek, illetve a burkolólemezek súlya töredéke a hagyományos építőanyagokénak.
A Lindab komponens termékeinek jelentősége abban áll, hogy rugalmasan ötvözhetőek, beépíthetőek már meglévő, régebbi mezőgazdasági épületrészekbe is. Ahol az adott szituáció kívánja, a tető cseréje vagy a bővítés is egyszerűen megoldható, mert a lemezek, illetve tartóelemek és a kiegészítők (pl. ereszcsatorna-rendszer) kis önsúlya nem jelent statikailag veszélyes terhelést a már meglévő tartószerkezetre.


Ha új csarnokot szeretne vagy felújítaná régi agrárépületét vagy lenne épülete kapcsán kérdése, kérjen a Lindabtól ingyenes műszaki egyeztetést, ajánlatot és nézze meg mezőgazdasági mintaterveinket, referenciáinkat!

www.lindab.hu/csarnok és a www.lindab.hu/SBS

A Lindabról


A skandináv érdekeltségű Lindab céget 1959-ben alapították, a svédországi Bastad városában. Az azóta világszerte érdekeltségekkel bíró nemzetközi cégcsoport építőipari termékeket és épületrendszereket fejleszt, gyárt és forgalmaz finomacéllemezből a Profil és Ventiláció üzletágakban. A Lindab 5000 alkalmazottat foglalkoztat a világ 30 országában. A Lindab hazánkban az első cég volt, amely a vékonyfalú horganyzott acél alapanyagú, könnyűszerkezetes építési anyagokat a hazai követelményeknek és műszaki előírásoknak megfelelő, komplett rendszerben kínálta. A cég ma már több mint 10 000 négyzetméteren folytat gyártótevékenységet. Az 1992-es alapítást követő töretlen fejlődés tette lehetővé, hogy a Lindab Magyarország a közép-kelet-európai régió központja, kereskedelmi és fejlesztési motorja lett.

www.lindab.hu


2014.07.30.

Lindab HírekLindab CADLindab Tervezői portálLindab Lindab felújításLindab MárkakereskedőkKereskedő keresésLindab Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

- Lindab hírek:


Lindab - Lindab Őszi Akció
Lindab Őszi Akció 2019.09.06.
A Lindab Kft. 20%-os Őszi Akciót hirdet lakossági termékeiből

Az őszi lakásépítés és tetőfelújítási munkálatok támogatása érdekében a Lindab Kft. az alábbi termékekre hirdeti meg kedvezményes akcióját:

Lindab - Lindab könnyuszerkezetes acél csarnokok különleges, egyedi igényekhez igazított megoldások
Lindab könnyuszerkezetes acél csarnokok különleges, egyedi igényekhez igazított megoldások 2019.06.11.
További információk:
+36 23/531-300
info.profil@lindab.com
csarnok.lindab.hu

Lindab - Megnyertük a Business Superbrands 2019 díjat
Megnyertük a Business Superbrands 2019 díjat 2019.06.11.
A magyarországi Lindab Kft elnyerte a Business Superbrands 2019 díját (B2B)!

A Superbrands a széles nagyközönség számára is ismert, a magas minőséget szimbolizáló védjegy, a nemzetközi program keretében a legkiválóbb fogyasztói és üzleti márkák részesülnek díjazásban.

Lindab - Szellőztetés és beltéri komfort a jövőben
Szellőztetés és beltéri komfort a jövőben 2019.04.08.
Ebben a posztban elolvashatják, hogy véleményünk szerint, hogy alakul a szellőztetés a jövőben.

Lindab - 60 éves az egyszerű építés
60 éves az egyszerű építés 2019.03.08.
Az elmúlt 60 év mérföldkövei!

A Lindab alapítói 1959. február 6-án AB Lidhults Plåtindustri néven, egy kis bádoglemez-gyártó műhely működését indította el Lage Lindh és Valter Persson, a svédországi Lindhultban.

Lindab - Szendvicspanel kínálat
Szendvicspanel kínálat 2019.03.07.
Új termékekkel bővült a Lindab szendvicspanel kínálata!

Az új PIR MAX töltetű tetőpanel 120-160 mm vastagságban áll rendelkezésre és a fejlesztésnek köszönhetően az U érték kedvezőbb, mint a hagyományos PIR töltet esetében.

Lindab - ZC gerenda kínálat bővítése
ZC gerenda kínálat bővítése 2019.02.08.
A Z és C gerenda kínálatunkat a piaci igényekhez igazítva öt, új méretű gerendával kibővítettük!

Örömmel jelentjük be, hogy a Z és C gerenda kínálatunkat a piaci igényekhez igazítva öt, új méretű gerendával kibővítettük!

Lindab - Szakmai képzések 2019
Szakmai képzések 2019 2018.12.07.
A 2019-es szakmai oktatásainkról már most tájékozódhat.

Lindab Kft. szeretne hozzájárulni partnerei munkájának sikeréhez és szakmai fejlődéséhez, ezért 2019-ben is folyamatosan szervezünk kereskedői és kivitelezői oktatásokat.

Lindab - Leginnovatívabb szabadalmaink
Leginnovatívabb szabadalmaink 2018.11.13.
Az egyszerűbb és energiahatékony megoldásokat szem előtt tartva folyamatosan előremutató szabadalmaztatott technológiákat fejlesztünk és mutatunk be.


Lindab - Lindab Színakció 2018
Lindab Színakció 2018 2018.11.13.
2018. október 15 – december 20-ig.

Az őszi akció után az év hátralévő hónapjaiban, tovább folytatjuk a Lindab Színakciót, mely az alábbi termékekre érvényes:

  • Komplett Rainline® ereszcsatorna rendszer (csak félkör szervényű csatornákra)
  • Seamline síklemezek – FOP-CO és COIL
  • Oldalfali trapézlemez és cserepeslemez
  • Tető- és falprofilok

Lindab - Minősített lépés a fenntarthatóság felé
Minősített lépés a fenntarthatóság felé 2018.10.10.
A Lindab megfelelt a legmagasabb szintű követelményeknek mely által a Lindab Safe és Lindab Safe Click légcsatornarendszerek immáron rendelkeznek Eurovent minősítéssel.

Lindab - Integrált tűzvédelem
Integrált tűzvédelem 2018.10.10.
A technológiai előnyök kihasználásával a tűzvédelem reaktív műveletből, aktív védelemmé alakítható.

​A tűzesetek okozta károk emberi életekben, személyi sérülésekben és gazdasági károkban mérhetők. Megfelelő aktív védelemmel megőrizhetjük épületeink értékét és életeket óvhatunk meg.

Lindab - A Lindab ismét emeli a szintet!
A Lindab ismét emeli a szintet! 2018.10.09.
Légcsatorna-hálózat EUROVENT minősítéssel

A Lindab Safe kör keresztmetszetű szellőztetőrendszer a világon elsőként szerezte meg a nemzetközi EUROVENT minősítést légcsatorna-hálózatok légtömörségére és szilárdságára vonatkozóan. Ez azt is jelenti, hogy Ön biztos lehet abban, hogy a termék "D" légtömörségi osztálya és a minősége garantált.

Lindab - Szögletes ereszcsatorna rendszer a Revithez
Szögletes ereszcsatorna rendszer a Revithez 2018.10.09.
A Lindab szögletes ereszcsatorna rendszer BIM elemei letölthetők!

A Revit felhasználók már letölthetik a Lindab szögletes ereszcsatornáit is és vele együtt rendszer- és terméktámogatást is találnak. Minden file megfelelő bekategorizálással jelent meg: színek NCS és RAL kódokkal, illetve a BIM kézikönyv további hasznos információkat tartalmaz.

Lindab - Lindab Őszi Akció 2018
Lindab Őszi Akció 2018 2018.09.05.
2018. szeptember 3-tól október 13-ig!

Ha Ön tetőfelújításban gondolkodik vagy most épít, akkor a Lindabnál jó helyenjár! Eredeti, megbízható svéd minőség, több évtizedes tapasztalattal!

Lindab - Tetőrendszerek - sokkal több mint védelem!
Tetőrendszerek - sokkal több mint védelem! 2018.08.03.
A sok eső növeli a minőségi tetőrendszerek iránti keresletet, de ugyanakkor lehetőséget teremt új, intelligens megoldások kialakítására is.

Lindab - Versenyelőny Lindab csarnokkal!
Versenyelőny Lindab csarnokkal! 2018.07.10.
Versenyelőnyt jelenthetnek a gazdáknak a Lindab termékeiből épült terménytárolók.

Egy mezőgazdasági vállalkozás megbízására 5000 tonna tárolókapacitású magtár épült Ópusztaszeren. A kivitelező Bavas Bau Kft. vezetőjét, Bagdán Ákost kérdeztük az épület különleges műszaki megoldásairól és a Lindabbal való kapcsolatáról.

Lindab - Megújult Lindab weboldalak
Megújult Lindab weboldalak 2018.05.08.
Mezőgazdasági csarnok a gyártótól igazi szakembereknek!

A Lindab csarnokaiban megbízhat egészen kutatás-fejlesztéstől és tervezéstől a gyártáson és a szállításon keresztül a szerelésig és az értékesítés utáni szolgáltatásokig. A teljes csarnoképítés a mi kezünkben van, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek!
http://csarnok.lindab.hu http://szelloztetes.lindab.hu http://felujitas.lindab.hu

Lindab - Lindab Tavaszi Akció 2018
Lindab Tavaszi Akció 2018 2018.05.04.
2018. április 2-től május 18-ig!

Ha Ön tetőfelújításban gondolkodik vagy most épít, akkor a Lindabnál jó helyen jár! Eredeti, megbízható svéd minőség, több évtizedes tapasztalattal!

Lindab - Vegyes építésű csarnokok, Lindab burkolati rendszerrel
Vegyes építésű csarnokok, Lindab burkolati rendszerrel 2018.03.21.
360 m2-es gabonatárolót építtetett Bogácson a Hór-Agro Zrt, a kivitelezéssel a Bavas Bau Kft-t bízták meg, amely a térségben a Lindab termékek forgalmazója és csarnokaihoz is - a saját készítésű tartószerkezetek mellett - csak a Lindab termékeit használja. A cég vezetőjével, Bagdán Ákossal beszélgettünk a részletekről és a Lindabbal való együttműködés előnyeiről.