Lindab Elégedett beruházó, új tapasztalatokat szerzett kivitelező

Új Lindab-partner épített SBS Maxi csarnokot Gyömrőn.


Egyre népszerűbbek a Lindab SBS Maxi csarnokai. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem valamint a Lindab magyarországi leányvállalatának együttműködéséből született fejlesztés a közepes méretű csarnokok építésére kínál az eddiginél gyorsabb és gazdaságosabb megoldást.
A napokban Gyömrőn adtak át egy újabb SBS Maxit, amelyben személygépjármű szerviz, illetve élelmiszeripari-gépjavító műhely kezdte meg működését. Az új technológiával kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük Balatoni Mátyást, a kivitelezést végző cég vezetőjét.


     

Kérem, mutassa be pár szóban a vállalatot.

Vállalatunk 1996 óta végez építőipari kivitelezést. Egy ideig ún. melléküzemként dolgoztunk, de 2004-ben Rotech Motor Kft. néven önállóvá váltunk. Fő profilunk a magas és mélyépítés, de - ezen belül - a szerkezetépítés specialistái vagyunk. Bár építünk családi házakat is, a legtöbb megrendelés csarnokokra, illetve csarnokok vázának összeállítására érkezik. A 400 m2-estől az 1500 m2-esig sokféle csarnok megalkotása fűződik a nevünkhöz: hűtőházak, hulladéktárolók, tornacsarnokok és más - főként gazdasági tevékenységnek helyet biztosító - épületek. Mivel székhelyünk Monoron van, általában a közép-magyarországi régióban dolgozunk, de szakmai hírnevünknek köszönhetően az ország más vidékeiről is szép számmal érkeznek megbízások.

Mekkora csarnokot építettek Gyömrőn, és milyen tevékenység folyik az épületben?

Kompakt Szervíz Kft. számára építettünk egy 500 m2 alapterületű, 35*13-as csarnokot, aminek a vállmagassága 4.2 m, a gerincmagassága pedig 6 m. Ebben az esetben egy ún. "melegcsarnokot" kellett megvalósítanunk, hiszen a három részre osztott beltérben személygépjárművek, illetve élelmiszeripari gépek javítása folyik. A hőszigetelést a Lindab egyedi gyártású szendvics paneljeivel oldottuk meg. Ez azt jelenti, hogy a két tűzihorganyzott acélfegyverzet között PUR hab gondoskodik a hőáteresztés megakadályozásáról. Az oldalfalakon 8 cm-es, a kishajlásszögű nyeregtetőn pedig 10 cm-es panelekkel dolgoztunk.Hogyan jött létre a megrendelés?

Kereszt Szilárddal, a beruházó cég vezetőjével régebb óta személyes kapcsolatban állok. Amikor a projektet elindította, tőlünk is kért árajánlatot. Mi ekkor fordultunk a Lindabhoz, akik erre a célra az SBS Maxi csarnokrendszerüket ajánlották. Erről azt érdemes tudni, hogy a magyar innovációként létrejött Small Building System (SBS) továbbfejlesztett változata, amely 2013-ban jelent meg a piacon. A lényege abban áll, hogy fő tartószerkezeti elemként a rendszer azokat a hidegen hengerelt C vékonyfalú profilokat kezdte alkalmazni, amelyek a nagyobb csarnokoknál másodlagos statikai szerepet (szelemen, falváztartó) játszottak. A magyar mérnökök azonban olyan új csomóponti kialakításokat dolgoztak ki, amelyek ezt a kis súlyú alkatrészt képessé tették nagyobb terhek megtartására, így főtartó keretszerkezet kialakítására is. A jelentősebb teherbírás elérésére duplázott C-szelvényeket alkalmaztak (ún. összetett keresztmetszetet) a főtartó oszlopok és gerendák esetén, megoldották az elemek kapcsolatait, csomópontjait, az alapozáshoz való lefogatást. A függőleges oszlop és a ferde gerenda között, a keretsarokban, az erőátadás jelentős részének felvételéhez a szelvények közé helyezett könyöktámasztó rudakat használtak, továbbá bizonyos méretek felett a gerendákat összekötő vonórúd is betervezésre került. Ezen szerkezeti kialakítások összessége tette lehetővé a támaszköz és a kerettávolságok hatékony növelését a korábbi SBS-hez képest - innen származik az új szerkezeti rendszer elnevezése: SBS Maxi. Mivel a technológiának köszönhetően lecsökkent az épület anyagigénye, és maga a szerkezet is könnyebb, valóban a legoptimálisabb megoldás azoknak a vállalkozóknak a számára, akik 9-18 m fesztávolságú, 3-6m vállmagasságú egylégterű csarnokot szeretnének. Mint látjuk, mi is sikerrel pályáztunk vele a beruházónál.

Volt már előtte is kapcsolata a Lindabbal?

Magánházakhoz vásároltunk tőlük ereszcsatorna-rendszereket, burkolati lemezeket, de ekkora projektben eddig nem működtünk együtt.

Milyen tapasztalatokat szerzett?

Én, mint kivitelező több okból is maximálisan elégedett vagyok. Nagyon jól meg van tervezve a rendszer, és a gyártás is a legteljesebb mértékben mérethelyesen történt. A tervek tökéletesen illeszkednek az elkészített alkatrészekhez. Ez mind a szendvicspanelekre, mind a szerkezeti elemekre igaz. A szerelési segédletek jól érthetőek, jól olvashatóak. Az elemek nagyon kevés - ahogy a szakmában mondják - "passzítást" igényelnek. Igen gyorsan lehet velük dolgozni.
Az összes szelvény, az összes főtartó elem a helyszínen lett összeszerelve, csavarozva, mint egy LEGO. Minden egyes elem kézzel szállítható, mozgatható, azaz nem kell állandóan daruzni, targoncázni. A gyakorlatban úgy nézett ki, hogy a keretállásokat a földön össze tudtuk állítani, és darura csak a fölállításhoz volt szükség. Gyömrőn ezt pl. négy óra daruzással már meg is oldottuk.
Az összeállítást meggyorsította, hogy a Lindabtól megkaptam a csomóponti részletkidolgozási rajzokat méretarányosan. Az egyes elemek pontosan megjelölve, beszámozva, darabra beméretezve érkeztek a helyszínre.

A kivitelező vállalja a beruházó felé az épület egészére vonatkozó garanciát. Jelent-e valamilyen biztonságot az
     Önök számára, hogy a Lindab rendszerével dolgoztak?


Maximális biztonságot jelent. Egy példát hadd említsek. Amikor a szerkezet már nagyjából le lett gyártva, a beruházó hezitált a paneleket illetően. Ugyanis, amikor annak idején bekérte az egész csarnokra az árajánlatokat, akkor volt olyan cég, amelyik magukat a paneleket valamivel olcsóbban kínálta. Mi azonban meggyőztük a tulajdonost arról, hogy a csekély megtakarítás miatt nem érdemes a Lindab koherens rendszerébe idegen elemeket beépíteni és egy ismeretlen tényezővel kockáztatni a teljes struktúrát. A magunk részéről ugyanis biztosak voltunk abban, hogy ha a Lindab paneljeit építjük be, nem lehetnek sem kompatibilitási, sem - a későbbiekben - korróziós gondok. Mindezeken túl az sem mindegy, hogy ha esetleg egy minőségi probléma merül föl, akkor egy kiterjedt magyarországi értékesítési hálózattal és komoly gyártóbázissal rendelkező céggel kell tartanunk a kapcsolatot vagy egy "egyszerű" importőrrel.
Egyébként ezt az előfeltevésemet a gyakorlat a munkálatok során igazolta.
Polgár Dávid úr, a Lindab területi képviselője rendszeresen kijárt az építkezésre: ellenőrizte, segítette a szerelést, és minden kérdésben a rendelkezésünkre állt.

A kivitelező legfőbb garanciája pont a Lindab rendszereiben rejlik. Azok ugyanis olyan összetett műszaki struktúrák, ahol az alrendszerek, illetve a pontos illeszkedések feltételezik egymást, azaz nem lehet rosszul összeszerelni, mert egyébként nem állna meg szerkezet, nem lenne épület, amire garanciát kellene vállalni. A termékek pedig a tűzihorganyzott svédacél alapanyag és a speciális bevonatok miatt legendásan tartósak, nem rozsdásodnak.

Nem csupán garanciális kérdés, hiszen magát a megvalósítás folyamatát is gyorsítja az a tény, hogy a Lindab termékei eleve rendelkeznek az építési hatóságok által előírt minőségi és biztonsági tanúsítványokkal. Megfelelnek a tűzvédelmi szabványoknak.
Ezeknek a beszerzése az építtető számára tehát nem okoz külön fáradságot, hiszen a Lindab eleve csatolja termékeihez ezeket a dokumentumokat.

A mi esetünkben, amikor az építési engedélyes tervet odaadtunk a Lindabnak, akkor abban meg volt határozva, hogy pl. a tűzvédelem szempontjából mit kell tudnia a szerkezetnek, és ők már automatikusan adaptálták az általuk szállított rendszerelemekre ezt az előírást.

     

Említette a gyorsaságot. Mennyi idő alatt készült el a gyömrői csarnok?

Öt emberrel dolgoztunk. A szerkezet leszállításától számított ötödik napon már állt az épület váza. A panel helyszínre szállítása utáni 11. napon pedig már meg is történt a panelek beépítése.

Mit jelenthet egy beruházó számára ez a gyorsaság?

Ezt egy példával tudnám a legjobban megvilágítani. Már a megrendelés fázisában van egy újabb SBS Maxi projekt, amit Monoron fogunk megvalósítani egy fémnyomó üzem számára. A gyártás pillanatnyilag két bérelt épületben zajlik. El lehet képzelni, milyen megtakarítást jelent a vállalkozó számára, ha minél hamarabb az új 330 m2-es saját csarnokában egyesítheti a termelést.

Sokfelé dolgozik az országban. Gazdasági tevékenységet végző vállalkozások számára épít csarnokokat.
     Hogy látja, miként viszonyulnak a hazai vállalkozók a könnyűszerkezetes megoldásokhoz?


Egyelőre konzervatívnak tűnnek. Sokan inkább a régebbi építési módokban bíznak. Idegenkednek az új technológiától. De ez csak azért lehet, mert még nem dolgoztak vele.
Pedig ha a hagyományos csarnokszerkezetben gondolkozunk, akkor ott a hatalmas IPE szelvények, a tartók, továbbá a keretállások közötti felfalazott részek megdrágítják, lassítják, bonyolítják, nehezítik az építkezést. Bár korábban öt-hat ilyen csarnokot is építettünk, mióta ismerem a Lindab megoldásait, a magam részéről tűzzel, vassal harcolni fogok érte, hogy a vállalkozók ne a hagyományos, hanem ezt a modern, megbízható és gazdaságos technológiát válasszák.További részletek, referenciák, mg-i és gyárt-, raktár csarnok mintatervek látványtervekkel ingyenes műszaki tanácsadás és ajánlatkérés a www.lindab.hu/csarnok oldalon!


További információk, szakmai támogatás, helyszíni díjmentes konzultáció a www.lindab.hu/SBS oldalon.

A Lindabról


A skandináv érdekeltségű Lindab céget 1959-ben alapították, a svédországi Bastad városában. Az azóta világszerte érdekeltségekkel bíró nemzetközi cégcsoport építőipari termékeket és épületrendszereket fejleszt, gyárt és forgalmaz finomacéllemezből a Profil és Ventiláció üzletágakban. A Lindab 5000 alkalmazottat foglalkoztat a világ 30 országában. A Lindab hazánkban az első cég volt, amely a vékonyfalú horganyzott acél alapanyagú, könnyűszerkezetes építési anyagokat a hazai követelményeknek és műszaki előírásoknak megfelelő, komplett rendszerben kínálta. A cég ma már több mint 10 000 négyzetméteren folytat gyártótevékenységet. Az 1992-es alapítást követő töretlen fejlődés tette lehetővé, hogy a Lindab Magyarország a közép-kelet-európai régió központja, kereskedelmi és fejlesztési motorja lett.

www.lindab.hu


2014.09.15.

Lindab HírekLindab CADLindab Tervezői portálLindab Lindab felújításLindab MárkakereskedőkKereskedő keresésLindab Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

- Lindab hírek:


Lindab - Lindab Őszi Akció
Lindab Őszi Akció 2019.09.06.
A Lindab Kft. 20%-os Őszi Akciót hirdet lakossági termékeiből

Az őszi lakásépítés és tetőfelújítási munkálatok támogatása érdekében a Lindab Kft. az alábbi termékekre hirdeti meg kedvezményes akcióját:

Lindab - Lindab könnyuszerkezetes acél csarnokok különleges, egyedi igényekhez igazított megoldások
Lindab könnyuszerkezetes acél csarnokok különleges, egyedi igényekhez igazított megoldások 2019.06.11.
További információk:
+36 23/531-300
info.profil@lindab.com
csarnok.lindab.hu

Lindab - Megnyertük a Business Superbrands 2019 díjat
Megnyertük a Business Superbrands 2019 díjat 2019.06.11.
A magyarországi Lindab Kft elnyerte a Business Superbrands 2019 díját (B2B)!

A Superbrands a széles nagyközönség számára is ismert, a magas minőséget szimbolizáló védjegy, a nemzetközi program keretében a legkiválóbb fogyasztói és üzleti márkák részesülnek díjazásban.

Lindab - Szellőztetés és beltéri komfort a jövőben
Szellőztetés és beltéri komfort a jövőben 2019.04.08.
Ebben a posztban elolvashatják, hogy véleményünk szerint, hogy alakul a szellőztetés a jövőben.

Lindab - 60 éves az egyszerű építés
60 éves az egyszerű építés 2019.03.08.
Az elmúlt 60 év mérföldkövei!

A Lindab alapítói 1959. február 6-án AB Lidhults Plåtindustri néven, egy kis bádoglemez-gyártó műhely működését indította el Lage Lindh és Valter Persson, a svédországi Lindhultban.

Lindab - Szendvicspanel kínálat
Szendvicspanel kínálat 2019.03.07.
Új termékekkel bővült a Lindab szendvicspanel kínálata!

Az új PIR MAX töltetű tetőpanel 120-160 mm vastagságban áll rendelkezésre és a fejlesztésnek köszönhetően az U érték kedvezőbb, mint a hagyományos PIR töltet esetében.

Lindab - ZC gerenda kínálat bővítése
ZC gerenda kínálat bővítése 2019.02.08.
A Z és C gerenda kínálatunkat a piaci igényekhez igazítva öt, új méretű gerendával kibővítettük!

Örömmel jelentjük be, hogy a Z és C gerenda kínálatunkat a piaci igényekhez igazítva öt, új méretű gerendával kibővítettük!

Lindab - Szakmai képzések 2019
Szakmai képzések 2019 2018.12.07.
A 2019-es szakmai oktatásainkról már most tájékozódhat.

Lindab Kft. szeretne hozzájárulni partnerei munkájának sikeréhez és szakmai fejlődéséhez, ezért 2019-ben is folyamatosan szervezünk kereskedői és kivitelezői oktatásokat.

Lindab - Leginnovatívabb szabadalmaink
Leginnovatívabb szabadalmaink 2018.11.13.
Az egyszerűbb és energiahatékony megoldásokat szem előtt tartva folyamatosan előremutató szabadalmaztatott technológiákat fejlesztünk és mutatunk be.


Lindab - Lindab Színakció 2018
Lindab Színakció 2018 2018.11.13.
2018. október 15 – december 20-ig.

Az őszi akció után az év hátralévő hónapjaiban, tovább folytatjuk a Lindab Színakciót, mely az alábbi termékekre érvényes:

  • Komplett Rainline® ereszcsatorna rendszer (csak félkör szervényű csatornákra)
  • Seamline síklemezek – FOP-CO és COIL
  • Oldalfali trapézlemez és cserepeslemez
  • Tető- és falprofilok

Lindab - Minősített lépés a fenntarthatóság felé
Minősített lépés a fenntarthatóság felé 2018.10.10.
A Lindab megfelelt a legmagasabb szintű követelményeknek mely által a Lindab Safe és Lindab Safe Click légcsatornarendszerek immáron rendelkeznek Eurovent minősítéssel.

Lindab - Integrált tűzvédelem
Integrált tűzvédelem 2018.10.10.
A technológiai előnyök kihasználásával a tűzvédelem reaktív műveletből, aktív védelemmé alakítható.

​A tűzesetek okozta károk emberi életekben, személyi sérülésekben és gazdasági károkban mérhetők. Megfelelő aktív védelemmel megőrizhetjük épületeink értékét és életeket óvhatunk meg.

Lindab - A Lindab ismét emeli a szintet!
A Lindab ismét emeli a szintet! 2018.10.09.
Légcsatorna-hálózat EUROVENT minősítéssel

A Lindab Safe kör keresztmetszetű szellőztetőrendszer a világon elsőként szerezte meg a nemzetközi EUROVENT minősítést légcsatorna-hálózatok légtömörségére és szilárdságára vonatkozóan. Ez azt is jelenti, hogy Ön biztos lehet abban, hogy a termék "D" légtömörségi osztálya és a minősége garantált.

Lindab - Szögletes ereszcsatorna rendszer a Revithez
Szögletes ereszcsatorna rendszer a Revithez 2018.10.09.
A Lindab szögletes ereszcsatorna rendszer BIM elemei letölthetők!

A Revit felhasználók már letölthetik a Lindab szögletes ereszcsatornáit is és vele együtt rendszer- és terméktámogatást is találnak. Minden file megfelelő bekategorizálással jelent meg: színek NCS és RAL kódokkal, illetve a BIM kézikönyv további hasznos információkat tartalmaz.

Lindab - Lindab Őszi Akció 2018
Lindab Őszi Akció 2018 2018.09.05.
2018. szeptember 3-tól október 13-ig!

Ha Ön tetőfelújításban gondolkodik vagy most épít, akkor a Lindabnál jó helyenjár! Eredeti, megbízható svéd minőség, több évtizedes tapasztalattal!

Lindab - Tetőrendszerek - sokkal több mint védelem!
Tetőrendszerek - sokkal több mint védelem! 2018.08.03.
A sok eső növeli a minőségi tetőrendszerek iránti keresletet, de ugyanakkor lehetőséget teremt új, intelligens megoldások kialakítására is.

Lindab - Versenyelőny Lindab csarnokkal!
Versenyelőny Lindab csarnokkal! 2018.07.10.
Versenyelőnyt jelenthetnek a gazdáknak a Lindab termékeiből épült terménytárolók.

Egy mezőgazdasági vállalkozás megbízására 5000 tonna tárolókapacitású magtár épült Ópusztaszeren. A kivitelező Bavas Bau Kft. vezetőjét, Bagdán Ákost kérdeztük az épület különleges műszaki megoldásairól és a Lindabbal való kapcsolatáról.

Lindab - Megújult Lindab weboldalak
Megújult Lindab weboldalak 2018.05.08.
Mezőgazdasági csarnok a gyártótól igazi szakembereknek!

A Lindab csarnokaiban megbízhat egészen kutatás-fejlesztéstől és tervezéstől a gyártáson és a szállításon keresztül a szerelésig és az értékesítés utáni szolgáltatásokig. A teljes csarnoképítés a mi kezünkben van, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek!
http://csarnok.lindab.hu http://szelloztetes.lindab.hu http://felujitas.lindab.hu

Lindab - Lindab Tavaszi Akció 2018
Lindab Tavaszi Akció 2018 2018.05.04.
2018. április 2-től május 18-ig!

Ha Ön tetőfelújításban gondolkodik vagy most épít, akkor a Lindabnál jó helyen jár! Eredeti, megbízható svéd minőség, több évtizedes tapasztalattal!

Lindab - Vegyes építésű csarnokok, Lindab burkolati rendszerrel
Vegyes építésű csarnokok, Lindab burkolati rendszerrel 2018.03.21.
360 m2-es gabonatárolót építtetett Bogácson a Hór-Agro Zrt, a kivitelezéssel a Bavas Bau Kft-t bízták meg, amely a térségben a Lindab termékek forgalmazója és csarnokaihoz is - a saját készítésű tartószerkezetek mellett - csak a Lindab termékeit használja. A cég vezetőjével, Bagdán Ákossal beszélgettünk a részletekről és a Lindabbal való együttműködés előnyeiről.