Lindab Egyrétegű trapézlemezes Lindab csarnokburkolatok tűzvédelmi jellemzői
Az acél anyag viselkedése tűz esetén

Az acél nem éghető anyag, azaz nem járul hozzá a tűz továbbterjedéséhez (MSZ EN13501-1 szabvány szerinti jelöléssel "A1" tűzvédelmi osztályú). Ebből a szempontból a legkedvezőbb építőanyagok közé tartozik.

Azonban az acél anyag tűzállósága kevésbé kedvező. Ugyanis az acél szilárdsági és rugalmassági anyagjellemzői (szakítószilárdság, folyáshatár, rugalmassági modulus) kb. 100-200 °C hőmérsékleten fokozatosan és jelentősen veszíteni kezdenek a szobahőmérsékleten mérhető értékükből, és kb. 500-600°C-ig egyenletesen esnek le az eredeti érték ~20-30%-ra. Ekkor az acél anyag kristályszerkezete jelentős átalakuláson megy keresztül, és a hőmérséklet további növelése mellett a maradék szilárdság tovább csökken, végül gyakorlatilag megszűnik az acél olvadáspontjának elérésével (~1500°C). Az anyagjellemzők hőmérséklettől függő értékét a szabványok a szobahőmérsékleten értelmezett, kezdeti értékből egy csökkentő (redukciós) tényezővel való szorzással származtatják (pl. az 1. ábrán látható módon).


1. ábra: MSZ EN 1993-1-2 szabvány (Eurocode) redukciós görbéje normál szénacél anyag esetén
Ez a degradálódási jelenség az oka, hogy - az éghetőségi kategóriával ellentétben - az acél anyagú építési termékek, szerkezetek tűzállósági tulajdonságai, azaz az anyag lényeges fizikai jellemzőinek a tűzhatásra bekövetkező változásai, már kedvezőtlenebbek. Azonban azt is tudni kell, hogy a "tűzállóság" több fontos tényezőtől is függ (pl. U/A szelvénytényező, teherbírási kihasználtság szintje, alkalmazott passzív védelem, stb.), ezért tervezhető módon fejleszthető, növelhető! A vonatkozó szabvány (MSZ EN 13501-2) az építőanyagok és épületszerkezetek tűzállósági teljesítményét nemcsak a "tűzállósági időtartamban" adja meg (pl. 15, 30, 45perc stb.), hanem az előzőek értelmében hozzá kell tenni az adott szerkezeti funkcióban releváns fizikai jellemző(ke)t is, amely tulajdonság(ok)ra vonatkozik a megkívánt tűzállóság. A teljesség igénye nélkül, a magasépítési szerkezetek tűzállóságánál leggyakrabban előforduló tulajdonságok (2. ábra):


Így áll elő egy adott szerkezeti elemre, hogy a tűzállósági teljesítménye pl. "R15" vagy "REI30". A tűzállósági teljesítmény OTSZ szerint meghatározható akkreditált intézmény által végzett labortesztek alapján vagy Eurocode szerinti számítással.


2. ábra: A tűzállóság fogalma nemcsak az időtartamot, hanem a vonatkozó fizikai jellemzőt is magába foglalja (pl. R, E, I)
Amit még fontos megemlíteni, hogy a tűzállósági teljesítmény nem csupán anyag- vagy termékjellemző, hanem az adott épületszerkezeti elem jellegétől és a tűzállósági követelményben szereplő konkrét fizikai jellemzőtől függően minden esetben szerkezeti feltételek is tartoznak hozzá! Például:


Ezeket a feltételeket minden esetben meg kell keresni az igazoló dokumentációkban (pl. vizsgálati jegyzőkönyv teljes dokumentációja, ÉME, NMÉ, ETA, TMI), és konkrét beépítés során figyelembe kell venni.

Hőszigetelés nélküli acél csarnok

Az acél anyagú ipari épületek egyik gyakori típusa a hőszigetelési igény nélküli, általában tárolási célt szolgáló, ún. "hidegcsarnok". Az ilyen hőszigeteletlen csarnokok épületszerkezeti felépítése a legtöbb esetben egyszerű, hierarchikus elven alapszik. A külső terhek, hatások felvétele és szerkezeten belüli átadása szempontjából a következő részeit különböztethetjük meg: síkbeli főtartó keretek és merevítő rendszer (szélrács, hosszkötés) által létrehozott elsődleges teherhordó szerkezet, másodlagos tartószerkezet (tetőszelemen, falvázgerendázat), valamint önhordó tető- és falburkolat (3. ábra). Az önhordó burkolatok kialakítása a jelenkori csarnoképítésben leggyakrabban tűzihorganyzott acél trapézlemezekből készül, tipikusan 0,5?0,7mm lemezvastagsággal, 20?45mm profilmagasságokkal. A továbbiakban az önhordó fal- és tetőburkolati trapézlemezek tűzállóságára mutatunk be gyakorlati példát.


3. ábra: Acél csarnoképületek tipikus hierarchikus felépítése


Egyrétegű trapézlemezek tűzvédelmi osztálya és tűzállósága

A bevonat nélküli, natúr tűzihorganyzott acél trapézlemezek külön vizsgálat nélkül "A1" osztályba sorolhatók (EU bizottsági határozat alapján). Színes, műanyag bevonatos trapézlemez esetén, a vonatkozó harmonizált termékszabvány előírásait kell követni (MSZ EN14782:2006), amelyben bizonyos feltételek mellett (pl. bevonat vastagságra, fajlagos tömegre, fajlagos égéshőre megadott korlátok teljesülése esetén) vizsgálat nélkül osztályba sorolható a termék. Más esetekben el kell végezni a vonatkozó laborvizsgálatokat és osztályozást (MSZ EN13501-1:2007). A tűzvédelmi osztály termékjellemző, ezáltal a vonatkozó termékminősítési dokumentációkban (CE-jel, Teljesítmény Nyilatkozat) szerepelnie kell.

A tűzállósági teljesítményjellemző hőszigetelés nélküli önhordó falburkolat (OTSZ fogalmai szerint "külső térelhatároló falak") esetén csak "E" jellemzőre, míg tetőfedő burkolatok (OTSZ szerint "tetőfödém térelhatároló szerkezete 60kg/m2 felülettömegig") esetén "RE" jellemzőre vonatkozhat. Ugyanis hőszigetelő képessége ("I" jellemző) gyakorlatilag egyáltalán nincs egy acél trapézlemeznek, míg a falburkoló trapézlemezek függőleges terhet nem hordanak, így tűzállósági szempontból az "R" teherviselésre vonatkozó jellemzőt nem tartalmaz. Az "E" integritási jellemző erősen függ a trapézlemezek merevségétől és az illesztésének kialakításától (lángáttörési kritérium), míg - tetőfedő trapézlemez esetén - az "R" teherbírási jellemző függ a trapézlemez profilozásától, az alapanyag szilárdsági jellemzőitől, a fesztávolságtól és a tűzzel egyidejű terheléstől is. A sok változó miatt a jelenlegi gyakorlatban a trapézlemezek esetén az akkreditált laboratóriumi vizsgálattal való meghatározás az elterjedt módszer a tűzállósági jellemző meghatározására. Az eredményeket vizsgálati jegyzőkönyvek illetve az alapján készült minősítési dokumentumok (pl. ÉME, NMÉ, TMI) tartalmazzák, az összes említett feltétel felsorolásával. Konkrét beépítés alkalmával igazolni kell ezen feltételek teljesülését, tervezési fázisban és kivitelezés után is.


4. ábra: Tűzállósági vizsgálatok egyrétegű Lindab trapézlemezzel készült térelhatároló fal (a) és födém (b) esetén (ÉMI Kft., Szentendre)


A Lindab cég egyrétegű falburkolati illetve tetőfedő trapézlemezzel is végzett sikeres laboratóriumi vizsgálatokat, "E15" illetve "RE15" igazolt tűzállósági eredménnyel (4. ábra). Az eredmények hűen igazolják, hogy nem valós az a korábbi konzervatív állásfoglalás, hogy az 5mm-nél vékonyabb alkotójú, védelem nélküli acél profilok "általánosan" nem érik el a 15perc tűzállóságot! A kapott eredmények, mérnöki módszerekkel történő számításokkal, a megbízott minősítő intézet (ÉMI Nonprofit Kft.) jóváhagyásával, a teszt során alkalmazott profilmérettől, lemezvastagságtól, fesztávtól és egyidejű terheléstől eltérő alkalmazásokra is kiterjesztésre kerültek, amelyek azonos szintű tűzbiztonságot nyújtanak. A kiterjesztett feltétel-rendszer TMI minősítő dokumentumba került összefoglalásra (TMI-40/2013, ld. példát az 5. ábrán).


5. ábra: Lindab egyrétegű trapézlemezes tetőfödém tűzvédelmi teljesítmény-jellemzői és feltételei (TMI-40/2013)
Példa: LTP35/0,5 tetőlemez 1,5m fesztávon, hóteher tűzzel egyidejű értéke Eurocode szerint: 0,2x1,0kN/m2
- megengedett egyidejű teher a táblázatból: 0,42kN/m2: tehát megfelel!

Végül foglaljuk össze, hogyan történik a tűzvédelmi teljesítmény-jellemzők hivatalosa igazolása ebben az esetben:Kotormán István, okl. építőmérnök
Lindab Kft. www.lindab.hu

A Lindabról


A skandináv érdekeltségű Lindab céget 1959-ben alapították, a svédországi Bastad városában. Az azóta világszerte érdekeltségekkel bíró nemzetközi cégcsoport építőipari termékeket és épületrendszereket fejleszt, gyárt és forgalmaz finomacéllemezből a Profil és Ventiláció üzletágakban. A Lindab 5000 alkalmazottat foglalkoztat a világ 30 országában. A Lindab hazánkban az első cég volt, amely a vékonyfalú horganyzott acél alapanyagú, könnyűszerkezetes építési anyagokat a hazai követelményeknek és műszaki előírásoknak megfelelő, komplett rendszerben kínálta. A cég ma már több mint 10 000 négyzetméteren folytat gyártótevékenységet. Az 1992-es alapítást követő töretlen fejlődés tette lehetővé, hogy a Lindab Magyarország a közép-kelet-európai régió központja, kereskedelmi és fejlesztési motorja lett.

www.lindab.hu


2014.06.17.

Lindab HírekLindab CADLindab Tervezői portálLindab Lindab felújításLindab MárkakereskedőkKereskedő keresésLindab Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

- Lindab hírek:


Lindab - Lindab Őszi Akció
Lindab Őszi Akció 2019.09.06.
A Lindab Kft. 20%-os Őszi Akciót hirdet lakossági termékeiből

Az őszi lakásépítés és tetőfelújítási munkálatok támogatása érdekében a Lindab Kft. az alábbi termékekre hirdeti meg kedvezményes akcióját:

Lindab - Lindab könnyuszerkezetes acél csarnokok különleges, egyedi igényekhez igazított megoldások
Lindab könnyuszerkezetes acél csarnokok különleges, egyedi igényekhez igazított megoldások 2019.06.11.
További információk:
+36 23/531-300
info.profil@lindab.com
csarnok.lindab.hu

Lindab - Megnyertük a Business Superbrands 2019 díjat
Megnyertük a Business Superbrands 2019 díjat 2019.06.11.
A magyarországi Lindab Kft elnyerte a Business Superbrands 2019 díját (B2B)!

A Superbrands a széles nagyközönség számára is ismert, a magas minőséget szimbolizáló védjegy, a nemzetközi program keretében a legkiválóbb fogyasztói és üzleti márkák részesülnek díjazásban.

Lindab - Szellőztetés és beltéri komfort a jövőben
Szellőztetés és beltéri komfort a jövőben 2019.04.08.
Ebben a posztban elolvashatják, hogy véleményünk szerint, hogy alakul a szellőztetés a jövőben.

Lindab - 60 éves az egyszerű építés
60 éves az egyszerű építés 2019.03.08.
Az elmúlt 60 év mérföldkövei!

A Lindab alapítói 1959. február 6-án AB Lidhults Plåtindustri néven, egy kis bádoglemez-gyártó műhely működését indította el Lage Lindh és Valter Persson, a svédországi Lindhultban.

Lindab - Szendvicspanel kínálat
Szendvicspanel kínálat 2019.03.07.
Új termékekkel bővült a Lindab szendvicspanel kínálata!

Az új PIR MAX töltetű tetőpanel 120-160 mm vastagságban áll rendelkezésre és a fejlesztésnek köszönhetően az U érték kedvezőbb, mint a hagyományos PIR töltet esetében.

Lindab - ZC gerenda kínálat bővítése
ZC gerenda kínálat bővítése 2019.02.08.
A Z és C gerenda kínálatunkat a piaci igényekhez igazítva öt, új méretű gerendával kibővítettük!

Örömmel jelentjük be, hogy a Z és C gerenda kínálatunkat a piaci igényekhez igazítva öt, új méretű gerendával kibővítettük!

Lindab - Szakmai képzések 2019
Szakmai képzések 2019 2018.12.07.
A 2019-es szakmai oktatásainkról már most tájékozódhat.

Lindab Kft. szeretne hozzájárulni partnerei munkájának sikeréhez és szakmai fejlődéséhez, ezért 2019-ben is folyamatosan szervezünk kereskedői és kivitelezői oktatásokat.

Lindab - Leginnovatívabb szabadalmaink
Leginnovatívabb szabadalmaink 2018.11.13.
Az egyszerűbb és energiahatékony megoldásokat szem előtt tartva folyamatosan előremutató szabadalmaztatott technológiákat fejlesztünk és mutatunk be.


Lindab - Lindab Színakció 2018
Lindab Színakció 2018 2018.11.13.
2018. október 15 – december 20-ig.

Az őszi akció után az év hátralévő hónapjaiban, tovább folytatjuk a Lindab Színakciót, mely az alábbi termékekre érvényes:

  • Komplett Rainline® ereszcsatorna rendszer (csak félkör szervényű csatornákra)
  • Seamline síklemezek – FOP-CO és COIL
  • Oldalfali trapézlemez és cserepeslemez
  • Tető- és falprofilok

Lindab - Minősített lépés a fenntarthatóság felé
Minősített lépés a fenntarthatóság felé 2018.10.10.
A Lindab megfelelt a legmagasabb szintű követelményeknek mely által a Lindab Safe és Lindab Safe Click légcsatornarendszerek immáron rendelkeznek Eurovent minősítéssel.

Lindab - Integrált tűzvédelem
Integrált tűzvédelem 2018.10.10.
A technológiai előnyök kihasználásával a tűzvédelem reaktív műveletből, aktív védelemmé alakítható.

​A tűzesetek okozta károk emberi életekben, személyi sérülésekben és gazdasági károkban mérhetők. Megfelelő aktív védelemmel megőrizhetjük épületeink értékét és életeket óvhatunk meg.

Lindab - A Lindab ismét emeli a szintet!
A Lindab ismét emeli a szintet! 2018.10.09.
Légcsatorna-hálózat EUROVENT minősítéssel

A Lindab Safe kör keresztmetszetű szellőztetőrendszer a világon elsőként szerezte meg a nemzetközi EUROVENT minősítést légcsatorna-hálózatok légtömörségére és szilárdságára vonatkozóan. Ez azt is jelenti, hogy Ön biztos lehet abban, hogy a termék "D" légtömörségi osztálya és a minősége garantált.

Lindab - Szögletes ereszcsatorna rendszer a Revithez
Szögletes ereszcsatorna rendszer a Revithez 2018.10.09.
A Lindab szögletes ereszcsatorna rendszer BIM elemei letölthetők!

A Revit felhasználók már letölthetik a Lindab szögletes ereszcsatornáit is és vele együtt rendszer- és terméktámogatást is találnak. Minden file megfelelő bekategorizálással jelent meg: színek NCS és RAL kódokkal, illetve a BIM kézikönyv további hasznos információkat tartalmaz.

Lindab - Lindab Őszi Akció 2018
Lindab Őszi Akció 2018 2018.09.05.
2018. szeptember 3-tól október 13-ig!

Ha Ön tetőfelújításban gondolkodik vagy most épít, akkor a Lindabnál jó helyenjár! Eredeti, megbízható svéd minőség, több évtizedes tapasztalattal!

Lindab - Tetőrendszerek - sokkal több mint védelem!
Tetőrendszerek - sokkal több mint védelem! 2018.08.03.
A sok eső növeli a minőségi tetőrendszerek iránti keresletet, de ugyanakkor lehetőséget teremt új, intelligens megoldások kialakítására is.

Lindab - Versenyelőny Lindab csarnokkal!
Versenyelőny Lindab csarnokkal! 2018.07.10.
Versenyelőnyt jelenthetnek a gazdáknak a Lindab termékeiből épült terménytárolók.

Egy mezőgazdasági vállalkozás megbízására 5000 tonna tárolókapacitású magtár épült Ópusztaszeren. A kivitelező Bavas Bau Kft. vezetőjét, Bagdán Ákost kérdeztük az épület különleges műszaki megoldásairól és a Lindabbal való kapcsolatáról.

Lindab - Megújult Lindab weboldalak
Megújult Lindab weboldalak 2018.05.08.
Mezőgazdasági csarnok a gyártótól igazi szakembereknek!

A Lindab csarnokaiban megbízhat egészen kutatás-fejlesztéstől és tervezéstől a gyártáson és a szállításon keresztül a szerelésig és az értékesítés utáni szolgáltatásokig. A teljes csarnoképítés a mi kezünkben van, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek!
http://csarnok.lindab.hu http://szelloztetes.lindab.hu http://felujitas.lindab.hu

Lindab - Lindab Tavaszi Akció 2018
Lindab Tavaszi Akció 2018 2018.05.04.
2018. április 2-től május 18-ig!

Ha Ön tetőfelújításban gondolkodik vagy most épít, akkor a Lindabnál jó helyen jár! Eredeti, megbízható svéd minőség, több évtizedes tapasztalattal!

Lindab - Vegyes építésű csarnokok, Lindab burkolati rendszerrel
Vegyes építésű csarnokok, Lindab burkolati rendszerrel 2018.03.21.
360 m2-es gabonatárolót építtetett Bogácson a Hór-Agro Zrt, a kivitelezéssel a Bavas Bau Kft-t bízták meg, amely a térségben a Lindab termékek forgalmazója és csarnokaihoz is - a saját készítésű tartószerkezetek mellett - csak a Lindab termékeit használja. A cég vezetőjével, Bagdán Ákossal beszélgettünk a részletekről és a Lindabbal való együttműködés előnyeiről.