Lindab Egy korszerűbb magyar élelmiszertermelésért a Lindab innovatív megoldásaival

A For-Tész Szövetkezet harmadik hűtőházát építette fel az Akasztó és Kiskőrös közötti területen. A projekthez a Lindab Kft-től rendeltek magas profilú tetőlemezeket, alacsony bordás tetőlemezeket, sinus hullámlemezeket és szendvicspaneleket.
Pohánkovics Andrást, a cég vezetőjét arról kérdeztük, miért a Lindabot választották a félmilliárdos beruházás egyik beszállítójaként, illetve Gubán Imre, a generál kivitelezést végző Modus Vivendi Építőipari Beruházó- és Kereskedelmi Kft. igazgatója számolt be arról, milyen tapasztalatai voltak a Lindab termékekkel kapcsolatban.

Mivel foglalkozik vállalatuk, a For-Tész?

A kínálatukat már nagyon rég óta ismerem. Kiváló, tartós svédacél alapanyagú, tűzihorganyzott, rozsdaálló, prémium termékekkel voltak jelen a magyar piacon a megjelenésük óta. Nagy csarnoknak számít, hiszen 60 méter hosszú és 20 méter fesztávolságú. A gerincmagassága 10 méter. A három méteres támfal vasbetonból készült, a többi rész pedig fémből.

Pohánkovics András: Zöldség és gyümölcs nagykereskedelemmel. Viszont nem a hagyományos módon! Kisebb területen gazdálkodó vállalkozókkal ugyanis létrehoztunk egy olyan értékesítési szövetkezetet, amely három alapvető szempont alapján a magas minőségi elvárásokat támasztó nyugat-európai piacot vette célba. A legkorszerűbb technológiával és igen gyorsan kell végeznünk a szüret utáni hűtést-tárolást, a csomagolást és a szállítást. Az árut csak akkor tudjuk értékesíteni, ha ezeket az előírásokat tökéletesen betartjuk. Az ún. dán-modellt adaptálva olyan innovatív know-how alapján dolgozunk,, amely nagyban segítené a magyar mezőgazdaságban tevékenykedő kisgazdák érvényesülését, terményeik ár-érték arányos piacra juttatását.

Az új hűtőház is ezt a célt szolgálja?

P.A.: Bár "fiatal" cég vagyunk, hiszen 2011-ben alakultunk, a módszerünk olyannyira bevált, hogy az eddigi két hűtőház mellé - a kapacitást növelése érdekében - most ezt az üzemet is fel kellett építenünk. Itt 2013 óta valóban 21. századi eljárást alkalmazunk, hiszen Ultra Low Oxygen (ULO) technológiával hűtünk. Az áru ilyen körülmények között hosszabban és a minőség sokkal jobb megőrzése mellett tárolható. Ez a szisztéma nem csupán a működtetők szaktudását feltételezi, de igen magas műszaki követelményeket támaszt az épülettel szemben is. Ha csupán a hőszigetelés nézzük, a hűtőkamráknál a külső és a belső tér között nyáron negyven fokos hőmérsékletkülönbség is adódhat. Számunkra tehát egyértelmű volt, hogy csak nemzetközi referenciákkal rendelkező, pofesszionális gyártóval működhetünk együtt. Nos, a Lindab ilyen.A beruházáshoz EU-s támogatást is nyertek. A pályázat megalkotásában, illetve sikerében volt-e jelentősége annak, hogy a Lindabhoz fordultak?

P.A.: Mindenekelőtt le kell szögeznem, hogy nagyon komoly műszaki elvárásokkal jelentkeztünk a Lindabnál. Legelőször is arról kellett meggyőződnünk, hogy azokat teljesíteni tudják. A termékeik kiváló tulajdonságait illetően meggyőző adatokkal és referenciákkal tudtak szolgálni. Az előkészítés szakaszát az is nagyban megkönnyítette, hogy - mivel egy ilyen projekt hosszas tervezések és változások, bővítések,kiegészítések eredményeként jön létre - a Lindabbal olyan tárgyalássorozat nyomán egyeztünk meg, amelynek folyamán a legnagyobb szakértelemről, rugalmasságról és készségességről adtak bizonyságot. Árajánlatuk pontos és egyértelmű volt, gyorsan érkezett. Megrendelőként nem csak arról győződhettünk meg, hogy igen magas nívójú termékeket kapunk, de mind a szövetkezet vezetősége, mind a tagjai biztosak lehetnek abban, hogy sem hőhidakkal, sem korrózióval, sem garanciális problémákkal nem kell a jövőben számolnunk, hogy tartós és gazdaságosan karbantartható épületben működtethetjük az üzemünket. 2013-ban indítottuk be az üzemet, amely azóta -nem kis büszkeséggel jelenthetem - száz százalékos kihasználtsággal működik, és azóta az épület is hiba nélkül funkciónál. Azt hiszem, hogy az együttműködésünk sikerének titka a részünkről - akik a magyar élelmiszertermelésben dolgozunk - jelentkező újító akarat találkozása az Lindab innovatív gyártói szellemiségével. Mivel mi is az ún. hozzáadott értéktől várjuk a boldogulásunkat, rögtön érezhető volt, hogy a Lindab ugyanezt a filozófiát vallja.

Persze azt is hozzá kell tennem, hogy mindez nem jöhetett volna létre a kivitelezést végző Módusz Kft kiváló csapata nélkül, akik számunkra a Lindabot ajánlották. Mivel Imre már másfél évtizede dolgozik velük, és az új csarnok építését egyébként is az alapoktól a tetőig felügyelte, legjobb lesz, ha a műszaki kérdésekben neki adom át a szót.

Milyen méretek és milyen szerkezet jellemzi a megépült csarnokot?

Gubán Imre: Egy összetett épületrendszerről van szó, amely helyet biztosít a fagyasztott élelmiszergyártás minden szakasza számára. Adott egy 400 m2-es, az egyik oldalán nyitott mosó, egy 2400 m2-es manipuláló, ahol a zöldségek és gyümölcsök fagyasztás előtti feldolgozása és csomagolása történik, és egy összesen 1200 m2-es terület, ahol öt hűtőkamra található. Gondoskodnunk kellett természetesen az olyan kiszolgáló helyiségekről is, mint az irodák, öltözők, étkezde, mosdók is, de ez utóbbiakat hagyományos, azaz falazásos eljárással készítettük. Egy több hajós csarnokról van szó, amelynek az első 60 méternyi szakasza 40 m fesztávolságú, a szintén hatvan méteres folytatása pedig 20 méter széles.

A homlokzati tartószerkezetet vasbeton elemek adják, a lapos tetőt pedig acélgerendák tartják. A Lindab könnyűszerkezetes elemei közül a szigetelt burkolás megépítéséhez, illetve az épület esztétikai jellemzőinek kialakításához most a magas profilú lemezeket, a szendvicspaneleket és az alacsony bordás trapézlemezeket, valamint sinus fal lemezeket használtuk az egyedi megjelenés hangsúlyozása miatt.

Az imént felsorolt termékeket a tervező, a megrendelő vagy önök választották?

G.I.: Az akasztói gyár megépítésekor olyan speciális elvárásokkal szembesültünk, amelyeket - ahogyan a fentiekben András is említette - ezekkel az elemekkel lehetett megoldani. Az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy tartanunk kellett azt a határidőt, amit a pályázat a megrendelőnk számára előírt. Az oldalfalakat és a tetőt szendvicspanelekből alakítottuk ki. Mivel ezek építése ún. szárazszereléses technológiával történik, a hagyományos építési módokhoz képest - ahol pl. számolnunk kell a száradási időkkel is - a munkálatok ideje a töredékére csökken. Erre a gyorsaságra volt szükségünk a határidők betartásához.

A következő két szempont az épület funkciójából fakad. Mivel hűtőházról van szó, szigorú energetikai paramétereknek kellet eleget tenni: olyan falazatott kellett felhúzni, amelynek igen alacsony a hőáteresztési együtthatója, magyarul: nagyon jó a hőszigetelése. A hűtőkamrákat befogadó résznél ezt úgy oldottuk meg, hogy a vasbeton szerkezet belső felén helyeztük el a kőzetgyapottal töltött szendvicspaneleket, a külső részre pedig 45-ös trapézlemez került. Mivel ez felfogja a napsugárzást, a szigetelést nem éri közvetlenül a meleg.

Az öt kamra esetében szembesültünk még egy újabb kihívással is. A tartósítás technológiái közé tartozik, hogy időnként gázt fújnak a kamrákba. A szendvicspanelek csatlakozásánál tehát gázzáró tömítést alkalmaztunk az erre a célra gyártott ragasztó anyaggal. Az építés előtt természetesen próbaragasztásokkal teszteltük az eljárást és kiderült, hogy a Lindab anyagai kompatibilisek ezzel a tömítéssel is. Azért hangsúlyozom, hogy is, mert a Lindab rendszerek általános előnye a tökéletes tervezésükből fakadó rugalmasságuk, amelynek következtében szinte bármilyen meglévő építészeti struktúrához kiválóan illeszkednek, nagyon hatékonyan és egyszerűen integrálhatók.

De nem csupán ezt a területet kellett speciálisan megalkotnunk, mert az előkészítőre is vonatkozik egy olyan előírás, miszerint a hőmérséklet ott sem emelkedhet - még nyáron sem - húsz fok fölé. Éppen ezért a lapostető rétegrendje itt a következő módon alakult. Legfelül egy vízhatlan PVC fedőréteg. Alatta 20 centiméteres kőzetgyapot szigetelés, ami a Lindab trapézlemezein nyugszik. Ezeket a vasbeton gerendázat tartja. Ez alatt található egy légrés, ahol egyébként az üzemeltetéshez szükséges kábelek is futnak. Ezt a járatot alulról az az álmennyezet zárja le, amit a Lindab PUR habbal töltött, öt centiméteres szendvicspaneljeiből állítottunk össze. Az előkészítő oldalfalait is ilyenekkel borítottuk, de már a vasbeton tartószerkezet külső oldalára helyezve. A gyár két éve üzemel, és a hőszigetelői mutatói azóta is tökéletesek.

Feltételezem, hogy a másik szempont az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos.

G.I.: Valóban. Az ANTSZ csak akkor adja meg a működési engedélyt egy ilyen üzem számára, ha a belső falak moshatóak és olyan anyaggal vannak fedve, amin nem szaporodhatnak el a baktériumok. Nos, ennek a feltételnek mi felelhetne meg a leginkább, mint a svédacél alapanyagú tűzihorganyzott -éppen ezért a rozsdával szemben igen ellenálló - Lindab műanyag bevonattal ellátott lemezei. Megoldás lett volna persze a csempézés is, de elképzelhető mennyi munkával és költséggel járna, ha egy 2400 négyzetméternyi alapterületű helyiséget ezzel borítanánk belülről.A Lindab termékek nem feltétlenül a legolcsóbb megoldást jelentik. Mint Pohánkovics úr iménti mondataiból kiderült, ebben az esetben nem az aktuális költségek, hanem a minőség és a jó árérték arány indokolta a Lindab termékek választását.

G.I.: Ha csupán alkatrészek árjegyzékeit állítanánk egymás mellé, biztosan akadnának olyan elemek, amikhez olcsóbban is hozzá lehetne jutni a magyar piacon. A mi megrendelőnk azonban valóban 21. századi és tartós épületet akart. András, illetve a projektet felügyelő kollégái azonnal átlátták, hogy a Lindabbal építkezni a hozzáadott értékek sokasága miatt végeredményben gazdaságosabb, mint olcsó alapanyagokból barkácsolni.

Nincs itt valami ellentmondás? Említene pár olyan mozzanatot, amelyben ez a hozzáadott érték realizálódik, és a drágább végül kevesebbe kerül?

G.I.: Ha pl. egy cég pályázaton indul, a Lindab egyértelmű és pontos árajánlatai - mint ebben az esetben is hallhattuk - nagyban megkönnyítik a dolgát. Ebben a szakaszban egyébként egyszerűbb a tervezőnek is, hiszen a legnépszerűbb tervezői programok tartalmazzák a Lindab termékek paramétereit, a csomóponti kialakításokat stb. Modulokkal lehet operálni. A kivitelező által megadott adatok alapján a Lindab biatorbágyi gyárában egyedi méretben gyártják le a kívánt anyagokat. Ezeket - 15 éves tapasztalat mondatja velem - mindig időben szállítják. A megérkező csomagok olyan pontosan és egyértelmű jelölésekkel vannak ellátva, hogy gyerekjáték meghatározni, mi hová kerül. Már említettem, hogy a Lindab híres arról, hogy komplex és igen innovatív rendszerekben gondolkodik. Ez a kivitelező számára azt jelenti, hogy minden alkatrész a legnagyobb gerendától az - esetünkben is alkalmazott Rainline - ereszcsatornán keresztül a legapróbb csavarig tökéletesen illeszkedő lesz; hogy a cég olyan célszerszámokat biztosít, amelyekkel sérülés nélkül szerelhetők a bevonattal rendelkező lemezek is.

És itt van a garanciák kérdése. A kivitelező minimum öt évre köteles szavatosságot adni pl. egy ilyen jellegű épületegyüttesre. Ha bármi történne is, a garanciák biztosan érvényesíthetőek annál a Lindabnál, amely már két évtizede hazai gyártóbázissal és országos partneri-szakértői és kereskedői hálózattal rendelkezik. Ezzel kapcsolatban személyes élményekről nem tudok beszámolni, mert a praxisomban még nem fordult elő, hogy reklamálnom kellett volna a Lindabnál.

Milyen tapasztalatokat szerzett az épületről maga a beruházó?

P.A.: 2013-ban indítottuk be az üzemet, amely azóta - nem kis büszkeséggel jelenthetem - száz százalékos kihasználtsággal működik, és azóta az épület is hiba nélkül funkciónál. Azt hiszem, hogy az együttműködésünk sikerének titka a részünkről - akik a magyar élelmiszertermelésben dolgozunk - jelentkező újító akarat találkozása a Lindab innovatív gyártói szellemiségével. Mivel mi is az ún. hozzáadott értéktől várjuk a boldogulásunkat, rögtön érezhető volt, hogy a Lindab is ugyanezt a filozófiát vallja.

Lindab További információk:
www.lindab.hu


A Lindabról


A skandináv érdekeltségű Lindab céget 1959-ben alapították, a svédországi Bastad városában. Az azóta világszerte érdekeltségekkel bíró nemzetközi cégcsoport építőipari termékeket és épületrendszereket fejleszt, gyárt és forgalmaz finomacéllemezből a Profil és Ventiláció üzletágakban. A Lindab 5000 alkalmazottat foglalkoztat a világ 30 országában. A Lindab hazánkban az első cég volt, amely a vékonyfalú horganyzott acél alapanyagú, könnyűszerkezetes építési anyagokat a hazai követelményeknek és műszaki előírásoknak megfelelő, komplett rendszerben kínálta. A cég ma már több mint 10 000 négyzetméteren folytat gyártótevékenységet. Az 1992-es alapítást követő töretlen fejlődés tette lehetővé, hogy a Lindab Magyarország a közép-kelet-európai régió központja, kereskedelmi és fejlesztési motorja lett.

www.lindab.hu


2016.04.12.

Lindab HírekLindab CADLindab Tervezői portálLindab Lindab felújításLindab MárkakereskedőkKereskedő keresésLindab Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

Lindab hírek:


Lindab - Lindab - 30 éve a hazai építésben
Lindab - 30 éve a hazai építésben 2021.03.11.
Idén 30 éve, hogy Magyarországon megalakult a svéd LINDAB GROUP leányvállalata, a LINDAB Kft. Az 1991. januárjában induló vállalkozást napjainkban a svéd anyacég egyik meghatározó, regionális leányvállalataként tartják számon.

Lindab - Lindab tetőfedő akció 2020
Lindab tetőfedő akció 2020 2020.05.12.
Ha Ön tetőfelújításban gondolkodik, vagy most épít, akkor válassza a Lindab LPA-L cserepeslemezeket, amelyet akár 2090 Ft /m2+ ÁFÁ-tól (bruttó 2655 Ft) meg tud vásárolni a Márkakereskedőinknél!

Lindab - Professzionális szendvics­panelek ipari csarnokokhoz
Professzionális szendvics­panelek ipari csarnokokhoz 2020.05.11.
Napjainkban egyre több ipari létesítmény épül, csarnokok, raktárak, irodaépületek, melyeknek leggyakrabban használt falburkolati, térelválasztó és tető anyaga, az ún. szendvicspanel.

Lindab - Lindab Tetőfedő Akció!
Lindab Tetőfedő Akció! 2020.04.16.
Lindab LPA-L cserepeslemezek akár 1950 Ft /m2+ ÁFÁ-tól (bruttó 2480 Ft) elérhetőek márkakereskedőinknél! Továbbá 25% kedvezményt biztosítanak partnereink a Lindab Rainline ereszcsatornákra!

Bővebb információhoz kattintson ide: https://bit.ly/lindabtetőfedőakció

Lindab - Acél, amiben megbízhat
Acél, amiben megbízhat 2020.03.18.
Tetőfedő akció 2020

Az akció részleteiről érdeklődjön Márkakereskedőinknél!

Lindab - Lindab Őszi Akció
Lindab Őszi Akció 2019.09.06.
A Lindab Kft. 20%-os Őszi Akciót hirdet lakossági termékeiből

Az őszi lakásépítés és tetőfelújítási munkálatok támogatása érdekében a Lindab Kft. az alábbi termékekre hirdeti meg kedvezményes akcióját:

Lindab - Lindab könnyuszerkezetes acél csarnokok különleges, egyedi igényekhez igazított megoldások
Lindab könnyuszerkezetes acél csarnokok különleges, egyedi igényekhez igazított megoldások 2019.06.11.
További információk:
+36 23/531-300
info.profil@lindab.com
csarnok.lindab.hu

Lindab - Megnyertük a Business Superbrands 2019 díjat
Megnyertük a Business Superbrands 2019 díjat 2019.06.11.
A magyarországi Lindab Kft elnyerte a Business Superbrands 2019 díját (B2B)!

A Superbrands a széles nagyközönség számára is ismert, a magas minőséget szimbolizáló védjegy, a nemzetközi program keretében a legkiválóbb fogyasztói és üzleti márkák részesülnek díjazásban.

Lindab - Szellőztetés és beltéri komfort a jövőben
Szellőztetés és beltéri komfort a jövőben 2019.04.08.
Ebben a posztban elolvashatják, hogy véleményünk szerint, hogy alakul a szellőztetés a jövőben.

Lindab - 60 éves az egyszerű építés
60 éves az egyszerű építés 2019.03.08.
Az elmúlt 60 év mérföldkövei!

A Lindab alapítói 1959. február 6-án AB Lidhults Plåtindustri néven, egy kis bádoglemez-gyártó műhely működését indította el Lage Lindh és Valter Persson, a svédországi Lindhultban.

Lindab - Szendvicspanel kínálat
Szendvicspanel kínálat 2019.03.07.
Új termékekkel bővült a Lindab szendvicspanel kínálata!

Az új PIR MAX töltetű tetőpanel 120-160 mm vastagságban áll rendelkezésre és a fejlesztésnek köszönhetően az U érték kedvezőbb, mint a hagyományos PIR töltet esetében.

Lindab - ZC gerenda kínálat bővítése
ZC gerenda kínálat bővítése 2019.02.08.
A Z és C gerenda kínálatunkat a piaci igényekhez igazítva öt, új méretű gerendával kibővítettük!

Örömmel jelentjük be, hogy a Z és C gerenda kínálatunkat a piaci igényekhez igazítva öt, új méretű gerendával kibővítettük!

Lindab - Szakmai képzések 2019
Szakmai képzések 2019 2018.12.07.
A 2019-es szakmai oktatásainkról már most tájékozódhat.

Lindab Kft. szeretne hozzájárulni partnerei munkájának sikeréhez és szakmai fejlődéséhez, ezért 2019-ben is folyamatosan szervezünk kereskedői és kivitelezői oktatásokat.

Lindab - Leginnovatívabb szabadalmaink
Leginnovatívabb szabadalmaink 2018.11.13.
Az egyszerűbb és energiahatékony megoldásokat szem előtt tartva folyamatosan előremutató szabadalmaztatott technológiákat fejlesztünk és mutatunk be.


Lindab - Lindab Színakció 2018
Lindab Színakció 2018 2018.11.13.
2018. október 15 – december 20-ig.

Az őszi akció után az év hátralévő hónapjaiban, tovább folytatjuk a Lindab Színakciót, mely az alábbi termékekre érvényes:

  • Komplett Rainline® ereszcsatorna rendszer (csak félkör szervényű csatornákra)
  • Seamline síklemezek – FOP-CO és COIL
  • Oldalfali trapézlemez és cserepeslemez
  • Tető- és falprofilok

Lindab - Minősített lépés a fenntarthatóság felé
Minősített lépés a fenntarthatóság felé 2018.10.10.
A Lindab megfelelt a legmagasabb szintű követelményeknek mely által a Lindab Safe és Lindab Safe Click légcsatornarendszerek immáron rendelkeznek Eurovent minősítéssel.

Lindab - Integrált tűzvédelem
Integrált tűzvédelem 2018.10.10.
A technológiai előnyök kihasználásával a tűzvédelem reaktív műveletből, aktív védelemmé alakítható.

​A tűzesetek okozta károk emberi életekben, személyi sérülésekben és gazdasági károkban mérhetők. Megfelelő aktív védelemmel megőrizhetjük épületeink értékét és életeket óvhatunk meg.

Lindab - A Lindab ismét emeli a szintet!
A Lindab ismét emeli a szintet! 2018.10.09.
Légcsatorna-hálózat EUROVENT minősítéssel

A Lindab Safe kör keresztmetszetű szellőztetőrendszer a világon elsőként szerezte meg a nemzetközi EUROVENT minősítést légcsatorna-hálózatok légtömörségére és szilárdságára vonatkozóan. Ez azt is jelenti, hogy Ön biztos lehet abban, hogy a termék "D" légtömörségi osztálya és a minősége garantált.

Lindab - Szögletes ereszcsatorna rendszer a Revithez
Szögletes ereszcsatorna rendszer a Revithez 2018.10.09.
A Lindab szögletes ereszcsatorna rendszer BIM elemei letölthetők!

A Revit felhasználók már letölthetik a Lindab szögletes ereszcsatornáit is és vele együtt rendszer- és terméktámogatást is találnak. Minden file megfelelő bekategorizálással jelent meg: színek NCS és RAL kódokkal, illetve a BIM kézikönyv további hasznos információkat tartalmaz.

Lindab - Lindab Őszi Akció 2018
Lindab Őszi Akció 2018 2018.09.05.
2018. szeptember 3-tól október 13-ig!

Ha Ön tetőfelújításban gondolkodik vagy most épít, akkor a Lindabnál jó helyenjár! Eredeti, megbízható svéd minőség, több évtizedes tapasztalattal!

Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information