Biztonságos medenceburkolás megfelelő Mapei termékekkel

Fábián Zoltán, okleveles építőmérnök írása



A medencék burkolásától sok burkoló fél, pedig, ha tudjuk az alapokat, a legfontosabb sarokpontokat, akkor kisebb munkák elvállalásával jó fejlődési lehetőséget biztosít ez a terület.
Nézzük hát, mi az a minimum, amit a medencékről tudni kell, a legkisebb családi házas munkák esetén is.


Kiegyenlítés

A kialakított vasbeton medencetest síkjai jellemzően nem megfelelő pontosságúak burkolat fogadására. A kiegyenlítését PLANITOP FAST 330 gyorskötő, állékony kiegyenlítő anyaggal lehet végezni, mind a falakon, mind az aljzaton. A medence alján a PLANITOP FAST 330 mellett a TOPCEM PRONTO szárazesztrich is jó megoldást nyújt PLANICRETE-s tapadóhíd-dal, kontakt módon lekötve az aljzathoz.

Vízszigetelés

A kiegyenlített felületeket vízszigetelni kell. Ennek kialakítására a kenhető MAPELASTIC vízszigetelő anyag a jó választás. Két rétegben, összesen legalább 2 mm vastagságban kell felhordani. Medencék esetén, különösen nagyobb terhelésnek kitett felületeken, a MAPELASTIC első rétegébe teljes felületen MAPENET 150 üvegszövet háló, falcsatlakozásoknál, fal-padló csatlakozásoknál és csőáttöréseknél pedig a megfelelő MAPEBAND EASY hajlaterősítő szalag és egyéb kiegészítők beépítése szükséges a MAPELASTIC rétegébe ágyazva.

Burkolatragasztás

A kiválasztott ragasztó elsősorban a burkolat típusától és a medence elhelyezkedésétől függ. Például üvegmozaikok jól ragaszthatók fehér KERABOND T és ISOLASTIC megfelelő keverékével, kerámiaburkolathoz pedig jó választás lehet a KERAFLEX S1 ragasztóhabarcs, akár kültérben is. Beltéri medencecsempével burkolt kisebb igénybevételű medencénél az ADESILEX P9 is kiváló megoldást nyújthat.




Fugázás, hézagtömítés

Lehetőség van cementkötésű fugázó, például az ULTRACOLOR PLUS fugázóhabarcs alkalmazására, vagy a KERAPOXY epoxigyanta alapú termékcsalád, jelentősen nagyobb vegyi ellenálló képességű termékeinek választására is.

A falcsatlakozások, illetve a burkolat és a beépített elemek csatlakozásai, a hézagok oldalaira felhordott PRIMER FD alapozó után, MAPESIL AC penészedésálló, rugalmas szilikonnal tölthetők ki.


A legfontosabb, hogy hidegburkolat fogadására kizárólag vízzáró vasbeton medencetest a megfelelő. Zsaluköves medencét legfeljebb medencefóliával lehet befejezni. Nagyon fontos, hogy előzetesen sikeresen megtörténjen a víztartási próba a medencetesten. Hidegburkolási munkákhoz csak akkor kezdhetünk hozzá, ha a burkolásra váró szerkezet vízzáró, megfelelően szilárd, tömör, repedésmentes, és megfelelő betontakarású a betonvasak felett. A víztartási próba és a medencetest követelményeinek részleteit az MSZ 15233 szabvány szabályozza, tehát ezek a követelmények nem szabadon választhatóak.




További műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu
Kereskedőkereső


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.



2023.06.05.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Mapei hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information