Aktívház a régi csűrépület helyén

A Weinviertel régióban fekvő, főként borászattal foglalkozó Auersthal külső részén, a szomszédos épületek közé beszorítva maradt fenn egy a térségben tipikus csűrépület, sajnos elég rossz állapotban. A Döllinger-Cao családnak le kellett bontatnia, majd egy a szülői házhoz csatlakozó új otthont kellett felépítenie.
A régi pajta helyén Martin Rührnschopf, a helyszínhez illeszkedő ökológiai építészeti megoldásairól ismert építész egy olyan otthont alakított ki, amely modern jegyekkel ötvözi az eredeti gazdasági épület megjelenését.
Az "egyszerű, időtlen és élénk" elvétől vezérelve egy olyan állandó otthont hoztak létre, amelynek a hiányzó elemek adják a jellegzetességeit. Mivel az épület szándékosan nyitott a kert felé, a beltér és a kültér gond nélkül fonódik egybe. Az alsó szinten található egy gardrób, egy WC, egy tágas nappali, konyha és étkező - mindenhol viaszolt beton adja a padló anyagát. A galériaszintre vezető, egykarú lépcső szoborszerű dizájnelemként szerves részét alkotja a lakótérnek. Fent, a galériaszinten helyezkedik el a hálószoba és a fürdőszoba.
A legfelső szint nyitott térként tárul elénk, ide vonulhat el a család kislánya a világ elől játszani, aludni és pihenni. A lakóteret ferde síkok tagolják és alkotnak kommunikációs tengelyeket - a lakótársak rálátnak egymásra a különböző szintekről, az egész tér egy közös helyiséggé alakul. A tető szerves részét képező tetőtéri erkélyen állva az az érzésünk támad, mintha magán a tetőn állnánk.

5% feletti benapozási tényező

A tervezés során egyértelműen az volt a cél, hogy a lakóterek elegendő természetes fényhez jussanak még az ősszel és télen meglehetősen gyakori felhős, sokszor ködös napokon is.
A déli oldal nagyméretű ablakai mellett jól elhelyezett, megfelelő tetőtéri ablakok is kellenek a fényhez. A felülről érkező fény tudatos használatának köszönhetően a fény a galériaszinten keresztül még az alsó szint lakóterének hátsó zugaiba is képes behatolni, és ezáltal kiegyensúlyozott fényviszonyokat teremt.
A benapozási tényező több országban a természetes fény mennyiségének mérésére szolgáló legegyszerűbb és legelterjedtebb módszer. A benapozási tényező a természetes fény azon százalékban kifejezett mennyiségét határozza meg, amely felhős ég esetén a padlófelülettől 85 centiméterrel feljebb eső síkban a belső térben elérhető.
Minél magasabb a benapozási tényező, annál több természetes fény jut az adott helyiségbe. A legalább 2%-os átlagos benapozási tényezővel rendelkező helyiségek kellőképp világosnak minősülnek. Ha pedig az átlagos benapozási tényező 5% vagy annál magasabb, akkor a helyiség nagyon világosnak tekinthető.
Az értékelésből az derül ki, hogy a zu-haus két különböző helyiségének átlagos benapozási tényezője 6,6%, illetve 8,3%.Innovatív szellőzési koncepció automatizált ablakokkal

A háztulajdonosok kifejezett kérésére nem került gépi szellőztetőrendszer az épületbe. Az építész így már a tervezés korai szakaszában kialakíthatta a szükséges kimeneti és bemeneti szellőzőnyílásokat homlokzati ablakok és tetőtéri ablakok formájában. Az eredmény: a természetes huzat (kéményhatás) energiafelhasználás nélkül biztosítja az optimális hatást.
A rejtett motorral ellátott homlokzati ablakok szolgálnak bemeneti szellőzőnyílásként. A VELUX INTEGRA? tetőtéri ablakok szintén rejtett motorral vannak felszerelve, és hatékonyan kivezetik a felfelé áramló levegőt. Martin Rührnschopf építész klímanyílásoknak nevezi ezeket a szellőzőnyílásokat.
A fűtési szezonban és az átmeneti időszakokban a lakás különböző pontjain felszerelt CO2-érzékelők jelet küldenek az elektromos ablakoknak, hogy tudják, mikor kell automatikusan kinyílniuk. A különböző terek így könnyedén átszellőztethetők a fűtési szezonban
Nyár közepén a CO2-érzékelőket egyszerűen kikapcsolják, és a rendszer átáll a természetes szellőztető hűtésre. Az egésznek egyszerű fizika az alapja - éjszakai hűtés célzott szellőztetéssel. Függetlenül attól, hogy otthon tartózkodnak-e a család tagjai, egy integrált időrelé automatikusan kinyitja az ablakokat este 10-kor, amelyek egészen reggel fél nyolcig nyitva maradnak, amikor is automatikusan ismét becsukódnak. Az ablakon keresztüli szellőztetéshez nincs szükség energiabevitelre - ez egy passzív hűtőrendszer, amely nyáron elengedhetetlen kelléke a kellemes beltéri klímának.Téli hőszigetelés és nyári hővédelem

Az építéstechnológiai koncepció célja egy olyan egyszerű, de hatékony technikai megoldás megtalálása volt, amely megbízható, felhasználóbarát és kevés gépesítést igényel. A kiemelkedő hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező épületburkolat kiváló hőtartást biztosít. A déli ablakok segítségével összegyűjtött napenergia hőtárolóval kiegészített felhasználásával minimálisra csökken a további hőigény.
A hőről a szomszédos szülői házban található kondenzációs gázkazán és a lakótérben elhelyezett fatüzelésű kályha gondoskodik. A hőt alacsony hőmérsékletű padló- és falfűtés oszlatja el a házban.
A masszív oromfalak és az alsó szint betonfalai hőtárolóként funkcionálnak, és jelentősen lelassítják a helyiségek felmelegedését. A hatékony kültéri árnyékolás védelmet nyújt a nyár derekán tapasztalható erős napfénnyel szemben. A helyiségeket azonban nem szabad teljesen leárnyékolni ebben az időszakban, hiszen szükség van elfogadható mennyiségű természetes fényre. Nagyon okos és hatékony megoldás a vitorlavászon használata, amely a teraszon véd a nappal szemben és leárnyékolja a nappalit. Az utcafronton a csűrajtó lamellái jelentik a védelmet nyáron a reggeli nap igen intenzív sugaraival szemben. A tetőtéri ablakok áttetsző elektromos árnyékolókkal vannak felszerelve, amelyek a beprogramozott utasításnak megfelelően automatikusan leereszkednek a nyári reggeleken. A külső tér szintén az energiafelhasználási koncepció része. A lombhullató fák jól átgondolt elhelyezésével a nyári hónapokban biztosított a természetes árnyékolás és a különleges mikroklíma.

Martin Rührnschopf építész filozófiája:

"Az építészet csak akkor válhat ténylegesen fenntarthatóvá, ha megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt a funkcionalitás, az esztétika, a beltéri klíma és az energiafelhasználás között. A holisztikus szemléletmód és megközelítés lényege, hogy minden fontos tényező összhangban álljon egymással."

A zu-haus projekt tehát elsőrendű példája az aktívház koncepciójának.

Az aktívház tervezési elvekről bővebben itt olvashat: www.activehouse.info

www.velux.hu
A VELUX Magyarország Kft-ről


A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft. 1986 óta van jelen a hazai piacon - a 300 legnagyobb profitú vállalat egyike. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel - melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket - minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is.

További részletek: www.velux.hu2016.04.06.

VELUX HírekVELUX CADVELUX csomópontokVELUX ÁrjegyzékVELUX ProspektusokVELUX Kereskedő partnerekVELUX Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

- Velux hírek:


Velux - Okos tetőtéri ablakok az egészséges épületekért
Okos tetőtéri ablakok az egészséges épületekért 2020.05.14.
Ép testben ép lélek – tartja a mondás. Mivel életünk kb. 90%-át a négy fal között töltjük, adja magát az alapvetés, hogy az egészségünkhöz ideális feltételeket az épületeken belül kell megteremteni. Az elérhető okos megoldások többsége az épületet használók kényelmét és az épület energiamegtakarítását célozza. A VELUX ACTIVE rendszere ezen túlmutat és az épületek egészséges beltéri mikroklímáját helyezi előtérbe.

Velux - Lehet-e még jobb a kilátás? - a VELUX panorámaablakok új generációjával most tavasztól igen!
Lehet-e még jobb a kilátás? - a VELUX panorámaablakok új generációjával most tavasztól igen! 2020.04.07.
Ha tetőtérről van szó, a tervezés egyik fontos eleme a kilátás. A VELUX tetőablak kínálatban 1983 óta megtaláljuk a kiváló minőségű panorámaablakokat. Az idén tavasszal piacra dobott VELUX INTEGRA® GPU elektromos felnyíló tetőtéri ablak ennek a termékcsaládnak a legújabb tagja, egy gombnyomásra biztosít zavartalan panorámát, áradó napfényt és friss levegőt a tetőterekben.

Velux - Tökéletes fényelosztás tetőgerinc megoldással
Tökéletes fényelosztás tetőgerinc megoldással 2020.03.11.
Lehet egy ablak kiváló tulajdonsággal rendelkező termék, de egy épület kivitelezésének finomságát az ablakok beépítésének módján túl az épület belső terét érő fény megtervezésével tudjuk tökéletesíteni. Szűk körben alkalmazott és igazán különleges esztétikai megoldást nyújt a tetőablakok tetőgerinc mentén történő beépítése.

Velux - Energiahatékony VELUX tetőtéri ablakok megfizethető áron
Energiahatékony VELUX tetőtéri ablakok megfizethető áron 2019.10.24.
Méltán népszerű a VELUX tetőtéri ablakok 3-rétegű üvegezéssel ellátott Standard Plus termékvonala. A Standard Plus kínálatával, természetes levegővel és napfénnyel hozható létre tökéletes beltéri klíma, bármilyen évszakban. Energiahatékonyság, kényelem és komfort a tetőtérben.

Velux - Nagyobb, világosabb, jobb - tetőtéri ablakcsoportok és manzárdablakok
Nagyobb, világosabb, jobb - tetőtéri ablakcsoportok és manzárdablakok 2019.09.12.
A tetőtéri ablakokban az a nagyszerű, hogy segítségükkel a tető megnyitása szinte bárhol lehetséges és az ablakok méretválasztéka sem szab határt a tervezői képzeletnek.

Velux - Korszerű bevilágítási módszerek lapostetős irodaépületeknél
Korszerű bevilágítási módszerek lapostetős irodaépületeknél 2019.08.08.
A PWC1 adatai szerint az iroda új szerepet kapott, eszköz a munkáltatói márka erősítéséhez. A tehetségek iránti kiélezett küzdelemben, az irodai környezet minősége kiemelt versenyelőny lett. A piacon erős a kereslet a korszerű irodaépületek felé, ez magas színvonalú fejlesztési és egyúttal új tervezési igényeket is teremt. Igaz nagyon elterjedt a lapostető használata zöldtetőként vagy megújuló energiaforrás telepítésére, ezeket érdemes más megoldásokkal kombinálni annak érdekében, hogy a legfelső emelet sajátosságait a belső irodatérben is ki lehessen használni. A VELUX Cégcsoport lapostetős felülvilágítóival egyedülálló lehetőségeket kínál a design, a smart technológia, az energiahatékonyság és az egészséges épülettervezés területén.

Velux - Új VELUX Colour by You fényzáró rolók - teljes komfort és fényszabályozás enteriőrhöz illően
Új VELUX Colour by You fényzáró rolók - teljes komfort és fényszabályozás enteriőrhöz illően 2019.07.16.
Az új VELUX Colour by You kollekció lehetőséget ad arra, hogy minden épület és enteriőr egyedi stílusát tükröző fényzáró kerülhessen a VELUX tetőtéri ablakokra.

Velux - 42,5 milliárd forint volt a VELUX Magyarország Kft. árbevétele 2018-ban
42,5 milliárd forint volt a VELUX Magyarország Kft. árbevétele 2018-ban 2019.07.01.
42,5 milliárd forint volt a VELUX Magyarország Kft. nettó árbevétele 2018-ban a cég beszámolója szerint, ami jelentős növekedést jelent a korábbi évekhez képest. Tavaly is kiemelt szerepet kaptak a hazai beruházások, több mint 2 milliárd forintot fordítottak rá. A pénzügyi sikerek mellett a cég elnyerte az Energiahatékony Vállalat Díjat. 2019 az építőiparban a kihívásokról és a digitalizáció egyre növekvő térnyeréséről szól.

Velux - Ahol a dizájn és bevilágítás tervezés találkozik: VELUX térdfalablakok a tetőtérben
Ahol a dizájn és bevilágítás tervezés találkozik: VELUX térdfalablakok a tetőtérben 2019.06.03.
Nem érdemes magastetős épületeket a tetőtér hasznosítása nélkül tervezni. Megtehetjük, de négyzetméterek mennek veszendőbe, melyek sokféle célra és sokféle módon hasznosíthatók. Ráadásul a tudatosan megtervezett és minőségi kompromisszumok nélkül kivitelezett tetőtér-beépítés akár önálló lakásként, akár földszint+tetőteres családi házként újra reneszánszát éli, népszerűségnek örvend különösen a magas népsűrűségű településeken.

Velux - Fénycső, fénycsapda, fény­alagút? Nem! VELUX fénycsatorna
Fénycső, fénycsapda, fény­alagút? Nem! VELUX fénycsatorna 2019.05.17.
A megszokott nyílászárók és mesterséges világítást nyújtó eszközök mellett a fényviszonyok tervezéséhez ma már olyan épületelemek ...

Velux - Junior Product Technical Manager
Junior Product Technical Manager 2019.04.25.
We are currently looking for a Junior Product Technical Manager for our Budapest Sales Office who is passionate about products in charge.

Velux - A következő években egyre több óvoda és bölcsőde épülete válhat egészségesebbé
A következő években egyre több óvoda és bölcsőde épülete válhat egészségesebbé 2019.04.11.
Óvodai és bölcsődei építkezéseknél kiemelkedő szerepet kapnak a rugalmas terek, illetve a megfelelő és minden tevékenységhez alkalmazkodó fényelosztás megtervezése. Az épület hőteljesítménye is fontos az épületek energiahatékony üzemeltetése és költséghatékony fenntartása érdekében. A világszerte ismert VELUX márka nem csak magastetős, hanem lapostetős épületekhez is hatékony bevilágítási megoldásokat kínál. A dán technológiával megtervezett termékek hosszútávon is megbízható megoldást és kiváló minőséget nyújtanak.

Velux - Kényelem és energiatudatosság a tetőtérben is - a napenergiával működő tetőtéri ablakok bármilyen időjárás esetén megbízhatóak
Kényelem és energiatudatosság a tetőtérben is - a napenergiával működő tetőtéri ablakok bármilyen időjárás esetén megbízhatóak 2019.03.13.
Mai rohanó világunkban egyre inkább megszokjuk és elvárjuk, hogy a tárgyak szolgáljanak és kiszolgáljanak minket. Az információs technológia fejlődése fokozódó tempóban adja kezünkbe az automatizáció eszközeit. A jó hír az, hogy a tetőtéri ablakok lépést tartanak a trendekkel. 2002 óta érhetők el olyan tetőtéri ablakok a VELUX cég kínálatában, melyek a távvezérlés kényelmét nyújtják.

Velux - Változó követelmények, változatlan minőség. Új U-érték a VELUX tetőtéri ablakok megvilágításában
Változó követelmények, változatlan minőség. Új U-érték a VELUX tetőtéri ablakok megvilágításában 2019.02.14.
KNE – az új hívószó a közel nulla energia, minden új vagy felújított épület tervezésekor a közel nulla energiafelhasználás elérése a cél. Egy épület több száz építőanyagból áll, melyek közül csak néhányat nevez meg konkrétan a TNM rendelet, a legtöbb esetben épületszerkezetekre vonatkozóan határoz meg követendő követelményértékeket. A néhány építőanyag között megjelennek a tetőtéri ablakok, melyek esetén mostantól az 1,25 W/m2K érték alkotja a felső korlátot.

Velux - VELUX képzések 2019
VELUX képzések 2019 2019.02.04.
2019-ben ismét meghirdetjük a VELUX termék oktatásokat. Idén műszaki ellenőrök, építésvezetők és építész partnereink számára is hasznos információkkal és gyakorlati tudnivalókkal készülünk.

Velux - Egészséges fényviszonyok, természetesen – VELUX fénycsatornával
Egészséges fényviszonyok, természetesen – VELUX fénycsatornával 2018.08.08.
A természetes fény olyan eszköz az építészek, belsőépítészek kezében, mellyel jelentős hatást tudnak gyakorolni a megtervezett épület használóinak kedélyállapotára, hangulatára, de hosszútávon egészségükre is. Érdemes ezért nem csak a homlokzattal, tetősíkkal határos, hanem az ezektől távoleső helyiségek természetes megvilágításáról is gondoskodni, amelyre kiváló megoldás lehet a VELUX fénycsatorna használata.

Velux - Új alsó kilincses tetőtéri ablaktípusok a VELUX választékban - könnyű működtetés magasra beépített ablakok esetén is
Új alsó kilincses tetőtéri ablaktípusok a VELUX választékban - könnyű működtetés magasra beépített ablakok esetén is 2018.07.30.
A népszerű VELUX tetőtéri ablakok 3-rétegű üvegezéssel ellátott Standard Plus és 2-rétegű üvegezéssel ellátott Standard választéka is új, alsó kilincses típussal bővült 2018-ban, a kiváló minőség azonban változatlan.

Velux - Könnyű kijutás a tetőre - nem csak vészhelyzetben
Könnyű kijutás a tetőre - nem csak vészhelyzetben 2018.06.27.
Legyen szó magas- vagy lapostetőről, az épületek tervezésekor gyakran szükséges megoldani a tetőre való kijutást. Akár előírásokból, akár felhasználói kérésből fakad a felmerült igény, széles VELUX termékválaszték áll rendelkezésre, fűtött és fűtetlen terekbe egyaránt.

Velux - Hasznos tippek tetőtértervezéshez - VELUX termékrendszer az energiahatékonyság szolgálatában
Hasznos tippek tetőtértervezéshez - VELUX termékrendszer az energiahatékonyság szolgálatában 2018.06.11.
Tetőteret tervezni mindig izgalmas kihívás, a tér összetettsége, egyedisége rengeteg lehetőséget ad a komfort megteremtéséhez, a helyiségek legideálisabb kialakításához. Ami azonban biztosan közös minden tetőtérben, hogy gondos tervezéssel az elhelyezkedésből, a szerkezetből adódóan sok előnyt ki lehet használni, és az esetleges hátrányokat is könnyen előnnyé lehet formálni.

Velux - Hódítsa meg a tető alatti teret a VELUX tetőTÉRhódító programmal!
Hódítsa meg a tető alatti teret a VELUX tetőTÉRhódító programmal! 2018.04.24.
Tervezzen be még több VELUX tetőtéri ablakot vagy VELUX lapostetős felülvilágító ablakot épületeibe és zsebelje be az értük járó jutalmat a tetőTÉRhódító program keretében! Így a korszerű VELUX megoldásokkal most nem csak napfényt és friss levegőt nyer.