A rendszergarancia fontossága

Pár évvel ezelőtt egy m2 hőszigetelő rendszer anyag és munkadíj költsége annyiba került, mint most csupán a munkadíj. Menjünk kicsit tovább: pár évvel ezelőtt egy m2 komplett hőszigetelő rendszer ára annyiba került, mint manapság csupán a hőszigetelő lemez ára! Pedig a házat le kellene hőszigetelni, mert a fűtésszámla is emelkedik. De akkor mit tegyünk? Másképp teszem fel a kérdést. Mit teszünk?



Elkezdünk gondolkodni, mi az, amin lehet spórolni. Beszélünk a mesterrel hátha ad olcsóbb kivitelezési árat...nem járunk sikerrel. Nézzük a rendszert. A ház színén nem spórolunk, mert ha az kifakul vagy foltos lesz, festhetjük át a homlokzatot, ami megint csak kivitelezési költségbe kerül, ami nem olcsó, épp az előbb nem sikerült lealkudni. Mi van még?
A ragasztó és a dűbel. Az sem jó, mert ha olcsó ragasztóval és ismeretlen dűbellel rögzítjük, leesik a tábla a falról, viszi magával az egész rendszert, megint csak kezdhetjük elölről. Megvan! Legyen a hőszigetelő lemez! Keressünk valami olcsóbbat. Az is ugyanúgy szigetel, nem? Hát nem. "Ez azért csak ennyi mert egy kis cég gyártja, öten vannak a cégben, nem kell egy hatalmas vállalatot eltartani, mint az ismert és nagy vállalatoknál.
Már-már kézműves hőszigetelő lemez. Egyesével vágják őket, hogy mindegyik lemez maximálisan profi legyen." Hallottak már ilyen vagy ehhez hasonló érvelést egy Önök (és gyakran az egész piac) számára teljesen ismeretlen termék mellett? Ugye, hogy igen.

A rendszergarancia

A valóság az, hogy nagyon szigorú előírásoknak, és minőségi követelményeknek kell, hogy megfeleljen egy hőszigetelő lemez, hogy azt alkalmazni lehessen homlokzaton. A nevében nagyon gyakran szerepel a 80-as szám. Vagy úgy, hogy Eps80, vagy úgy, hogy H80. Ez a szám a lemez nyomószilárdságát jelenti, amelyet alkalmazási szabvány ír elő. Ezen érték alatt a hazai szabályok értelmében nem rakhatunk fel hőszigetelő lemezt a homlokzatra. A gyártók komplett hőszigetelő rendszerében is a szabvány szerinti hőszigetelő lemezek kerültek bevizsgálásra, tehát ha szeretnénk gyártói garanciát, semmiképp ne cseréljük le a gyártó által bevizsgált és minősített hőszigetelő lemezt.

A "rendszer", mint fogalom nem a gyártó cégek által kitalált gondolat. Törvényi rendelet van róla, amely így szól: "készlet" (vagy rendszer): egyetlen gyártó által, legalább két külön elemből álló együttesként forgalomba hozott építési termék, amelyet össze kell szerelni ahhoz, hogy az építménybe be lehessen építeni. Az Európai Parlament és a Tanács 305/2011/EU rendelete.

A rendszergarancia érvényesítése a gyártó felé a rendszer vásárlását igazolódokumentumokkal (számla, szállítólevél) történik!

Tehát ha rendszergazdától vásárolunk, akkor van teljesítményt igazoló dokumentumunk-ezt minden gyártó azonnal meg tudja küldeni, de letölthető a gyártó honlapjáról, ha van számlánk és szállítólevelünk.

Gondolkodjunk rendszerben, legyünk biztonságban!





További műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.



2022.07.01.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Mapei hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information