Schiedel
"A modern házakba nem kell kémény!"

A fenti citátum újkori szólássál vált az utóbbi két-három évben.
Összegyűjtöttünk négy egyszerű, de megalapozott érvet a kéményes fűtéstervezés mellett:
1. A kéményt előrelátóbb dolog betervezni és beépíteni, mint a hidegben szembesülni a hiányával. Az elektromos berendezések hibája, egy áramszünet vagy a gázszolgáltatás akadozása miatt télen sem marad fűtés nélkül az, akinek kandallója, cserépkályhája van.

2. A gázkazánokat is előrelátóbb kéménybe kötni, mert a kémény nem fagy le, nem befolyásolja nagy hidegben sem a kazán (vagy a hőszivattyú) hatásfokát, és minden hőmérsékleten biztonságosan vezeti el az égésterméket. A kémény egy későbbi készülékcsere esetén is rendelkezésre áll.

3. Házfelújításkor, kazáncsere vagy egy kandalló beépítése előtt a meglévő kéményt célszerű felújítani vagy kicserélni, mert a kéményt a kazánhoz/kályhához igazítva biztonságosabb és hatékonyabb fűtést érhetünk el.

4. Egy univerzális kémény az ingatlan értékét is emeli!

"A kémény helyet vesz el a lakásból!"

Ezt az állítást szintén érdemes megvizsgálni.
Egy 20 cm belső átmérőjű épített kémény külső mérete - típustól függően - 36x36 cm, maximum 38x38 cm, ha szellőzőkürtős kivitelt választunk, akkor 36x50 cm ill. maximum 38x54 cm. Az ilyen kéményeknek kevesebb, mint 0,2 m2 a helyigénye, és a fal mellett vezethetők, a betonfödémről vagy a betonalapról indíthatóak.


"Nyitott kandallót már nem lehet beépíteni!"

Ez az állítás sem igaz. A nyitott kandallók azok a kandallók, ahol maga a tűztér nyitott. Ezek az épület, a lakás stílusához igazított kandallók egyben otthonos meleget biztosító fűtőberendezések.
A szükséges kémény méretezéséhez a Schiedel 8.1. számú diagramja áll rendelkezésre.

Keresztmetszet-méretezés nyitott kandallóhoz

Az UNI Plus és Absolut tervezési segédletek 8.1 diagramjában találjuk meg a szükséges belső kéményátmérőt a nyitott kandallóhoz a tűztér nyílásának nagysága és a hatásos kéménymagasság függvényében. (Az Advance tervezési segédletben az 5. számú diagram a vonatkozó.)
Az alacsony égéstermék hőmérséklet miatt és az ebből következő alacsony felhajtóerő miatt a nyitott kandallókat lehetőség szerint közvetlenül a kémény mellett kell elhelyezni. Az összekötő darabot legalább 45° alatt emelkedően ajánljuk a kéménybe bevezetni.

Az 8.1 diagramhoz a következő kiinduló értékeket kell alapul venni:
A kémény belső falának érdessége kf = 0,0015 m. Égéslevegő-vezeték a nyitott kandallók esetén

A ma szokásos tömören záró ablakoknál célszerű az égéslevegőt a nyitott kandalló számára saját vezetéken keresztül a kandalló felállítási terébe bevezetni. Az égéslevegő-vezeték szükséges keresztmetszetét a 8.1 diagram (UNI Plus és Absolut tervezési segédletek: 8.1. diagram, Advance tervezési segédlet: 5. diagram) jobb oldali részéből határozhatjuk meg. A diagram a tűztér nyílásának minden m2-felületére 360 m3/h égéslevegő-térfogatáramlást vettünk alapul. Ehhez feltételeztük, hogy a nyitott kandallón kívül további tüzel?-berendezéseket nem üzemeltetnek, amelyek a felállítási tértől égéslevegőt vennének el.Méretezési példa nyitott kandallóhoz

Adatok:
Fűtőberendezés: nyitott kandalló, amelynek tűztérnyílás nagysága: 0,5 m2.
Hatásos kéménymagasság: 6 m.
Az összekötő darab hossza: 1 m.
A felállítási tér térfogata: 150 m3.

Méretezés:
A szükséges belső kéményátmérő az UNI Plus 8.1 diagram szerint = 25 cm.
Égéslevegő-vezeték szükséges szabad keresztmetszete = 260 cm2 (a 8.1. diagram jobb oldali része).

Méretezés zárt kandallókhoz
A zárt kandallók manapság valóban elterjedtebbek. A zárt kandallókban a lobogó tűz látványát a tűztér üvegajtaján keresztül élvezhetjük. Ezek a kandallók is kéményes füstelvezetést igényelnek, a szükséges kéményméretezést a Schiedel 6.1-es diagramja segítségével határozhatjuk meg. (UNI Plus és Absolut tervezési segédletek: 6.1. diagram, Advance tervezési segédlet: 3.2. diagram.)

http://www.proidea.hu/schiedel-kemenygyar-190573/schiedel-absolut-kemenyrendszer-328591/a_23_d_14_1460619917878__schiedel_absolut_tervseg.pdf http://www.proidea.hu/schiedel-kemenygyar-190573/schiedel-uni-plus-kemenyrendszer-269331/a_86_d_31_1527752370176_uni%20plus_tervezxsi%20segxdlet%202018.pdf http://www.proidea.hu/schiedel-kemenygyar-190573/schiedel-advance-kemyenyrendszer-346121/a_23_d_14_1460620030690__schiedel_advance_tervseg.pdf

Kandallótervezés és -építés előtt ajánljuk a kályha- és kéményszakértő cikkeit:
http://kalyha.hu/kalyha-kulso-levegobevezetessel-zart-egesteru-kalyha.html http://kalyha.hu/nehez-epitesu-kalyha.htmlEurópai kéményszakértő: Schiedel
A Schiedel a Standard Industries tagjaként (www.standardindustries.com) vezető szerepet tölt be a füstgázelvezető- és szellőztető rendszerek, valamint az integrált kandallók fejlesztésében. Olyan igényes formatervezésű termékeket alkotunk, melyek emelik az épületek nyújtotta komfortérzetet, lehetővé teszik az otthonos és biztonságos fűtést. A Schiedel Európa vezető kéményrendszer gyártójaként szerzett szaktudására alapozva egészítette ki kínálatát az integrált szellőztető- és kandalló rendszerekkel. Több mint 70 éves piaci tapasztalattal rendelkezik, tartós és igényes komplett rendszereket, intelligens szerelési megoldásokat és ügyfél specifikus szolgáltatásokat kínál ügyfeleinek. A Schiedel székhelye a felső-ausztriai Nussbach-ban van, magyarországi képviselete Veszprémben működik 1992. óta.

MINDEN KÉMÉNY SZERETNE EGY KICSIT SCHIEDEL LENNI...Schiedel Schiedel Kéménygyár Kft.
8200 Veszprém, Kistó u. 12.
T: 88/576-700
F: 88/576-704
info@schiedel.hu
www.schiedel.hu2018.08.10.

Schiedel HírekSchiedel termékkönyvtárSchiedel kéményszerkesztőSchiedel LetöltésekSchiedel ProspektusokSchiedel Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

- Schiedel hírek:


Schiedel - Klímavédelem otthonTippek a környezet- és pénztárcabarát fűtéshez
Klímavédelem otthonTippek a környezet- és pénztárcabarát fűtéshez 2019.11.07.
Aktuális és figyelemre érdemes őszi téma a helyes fatüzelés, hiszen a fűtési szezonban gyakran halljuk, hogy a fatüzelés szennyezi a levegőt. Azzal érvelnek, hogy a füstben távozó káros anyagok hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. Vajon tényleg így van?

NEM, ha tudatosan, megfelelő anyaggal, modern berendezésekkel és szakszerű ellenőrzés mellett alkalmazzuk!

Schiedel - A Kéménykommandó ismét akcióban!
A Kéménykommandó ismét akcióban! 2019.09.05.
A Schiedel Kéménykommandó az Ön kéménykérdését is megoldja. Három különleges Schiedel kéménytípus, számtalan felhasználási lehetőséggel.

Schiedel - Rostbeton kész kéményfej
Rostbeton kész kéményfej 2019.06.14.
A Schiedel rostbeton kész kéményfej esztétikus és rendkívül időtálló megoldás a kémény tetőn kívüli szakaszának szakszerű kialakítására. Választható színekben és többféle felületkezeléssel forgalmazzuk: a háztulajdonos a tetőhöz és az épülethez legjobban illő kéményt kap. A ráborítós fej gyorsan és egyszerűen felhelyezhető, akár meglévő Schiedel kéményekre is. Nincs szükség vakolásra, szigetelésre és festésre!

Schiedel - A tűz élménye okos helykihasználással
A tűz élménye okos helykihasználással 2019.05.03.
A házépítést tervezők nagy része szívesen élvezné az igazi lángok adta meleget otthonában. Gyakran viszont hiányzik az ehhez szükséges hely! A Schiedel KINGFIRE modellek tökéletesen integrálhatóak bármilyen méretű helyiségbe, és helykímélő módon gondoskodnak a meghitt hangulatról.

Schiedel - Kémény abc
Kémény abc 2018.09.07.
A kémények elsődleges feladata az égés során keletkező füstgáz szabadba vezetése. A kéményeket működési elvül szerint két csoportba sorolhatjuk: vannak huzat hatása alatt működő, illetve túlnyomásos kémények.

Schiedel - "A modern házakba nem kell kémény!"
"A modern házakba nem kell kémény!" 2018.08.10.
A fenti citátum újkori szólássál vált az utóbbi két-három évben.
Összegyűjtöttünk négy egyszerű, de megalapozott érvet a kéményes fűtéstervezés mellett:

Schiedel - Miért kell egyáltalán kémény egy épületbe?
Miért kell egyáltalán kémény egy épületbe? 2018.05.09.
A válaszok egyszerűek!

Egy kéményt előrelátóbb dolog betervezni és beépíteni, mint a hidegben szembesülni a hiányával. Az áramszünet, az elektromos berendezések hibája vagy a gázszolgáltatás akadozása miatt télen sem marad fűtés nélkül az, akinek kandallója, cserép- vagy szobakályhája van.

Schiedel - Construma 2018 - Az otthonteremtés itt kezdődik
Construma 2018 - Az otthonteremtés itt kezdődik 2018.04.09.
Az építőipar (CONSTRUMA), a lakberendezés, design (OTTHONDesign), a kerttervezés, kertápolás (CONSTRUMA KERT), a megújuló energia (RENEO) témakörök újra fókuszban.

Tisztelettel meghívjuk Önt a Construma kiállításra, ahol bemutatjuk a Permeter fémkéményt és a Schiedel Kingfire Rondo S kandalló- és kéményrendszert!

Időpont: 2018. április 11-15.

Várjuk az A pavilon 308A kiállítóhelyen a Bramac Kft standján!

Schiedel - A családi házak jellemző fűtőberendezései
A családi házak jellemző fűtőberendezései 2017.06.08.
Hálózattól független:
Kandalló, Cserépkályha, Szobakályha

Elektromos és/vagy gázhálózattól függő:
Központi kazán (gáz vagy vegyes tüzelésű), Hőszivattyú, Elektromos fűtés

Schiedel - KÉMÉNYVÁLASZTÁS OKOSAN
KÉMÉNYVÁLASZTÁS OKOSAN 2017.04.21.
JÓ KÉMÉNNYEL BÁRKI SPÓROLHAT A FŰTÉSEN

Egy kilogramm fa elégésekor minimum 1, egy köbméter gáz elégésekor pedig kb. 1,5 liter víz képződik. Ezért fontos, hogy a nedvességgel szemben ellenálló kerámia béléscsővel ellátott kéményt építsünk be, és a kéményben megjelenő kondenzátumot a csatornahálózaton keresztül vezessük el.

Schiedel - Schiedel architektúra és tervezés a CADENAS 3D CAD BIM könyvtárral
Schiedel architektúra és tervezés a CADENAS 3D CAD BIM könyvtárral 2016.06.28.
Schiedel 70 év tapasztalatával vezető technológiai megoldásokat, innovatív, biztonságos és minőségi termékeket, és ügyfélbarát szolgáltatásokat nyújt. A komplex, testreszabott műszaki termékek esetében különösen fontos a hatékony tervezési folyamat. Schiedel ezért úgy döntött, hogy a CADENAS szoftverfejlesztő céggel együttműködve egy elektronikus termékkatalógust készít, hogy a lehető legjobb támogatást nyújtsa az építészek, gépészek és létesítmény tervezők számára.

Schiedel - Csuja Imre és Gáspár Sándor a schiedel online felvilágosító kampányában
Csuja Imre és Gáspár Sándor a schiedel online felvilágosító kampányában 2016.05.03.
A kéménygyár kisfilmjei a fő videomegosztókon elérhetők

A hazai piacvezető Schiedel Kéménygyár Kft. online felvilágosító kampányt indít a legnagyobb videomegosztó portálokon. A kampányhoz forgatott kisfilmek főszereplői Csuja Imre és Gáspár Sándor.

Schiedel - A többség szakértő véleményét kikérve hozna döntést építéskor vagy felújításkor
A többség szakértő véleményét kikérve hozna döntést építéskor vagy felújításkor 2016.01.08.
A kémény minden ház kötelező tartozéka, ám a lakosság részéről meglehetősen kevés figyelemben részesül, derült ki a GfK egyik idei kutatásából.

Schiedel - Schiedel Tavaszi Akció 2015
Schiedel Tavaszi Akció 2015 2015.04.24.
Minden kémény szeretne egy kicsit Schiedel lenni...
A Schiedel UNI Plus és SIH hőszigetelt, samott bélésű kéményrendszerek biztonságos és hosszú élettartamú megoldást adnak a kéménykérdésre.
Ajánljuk kandallókhoz, cserépkályhákhoz és bármely nyitott égésterű berendezéshez.

Schiedel - P1 Nyomásosztályú (200 Pa) MULTI túlnyomásos gyűjtő kerámia kéményrendszer...
P1 Nyomásosztályú (200 Pa) MULTI túlnyomásos gyűjtő kerámia kéményrendszer... 2015.01.19.
A Schiedel Kéménygyár Kft. rendre új kéményrendszerekkel jelenik meg a kéménypalettán, európai piacvezető céghez méltóan irányt mutatva ezzel a kerámia, de egyre inkább a fém kéményrendszerek fejlesztésében is. Most a már N1 nyomásosztályúként ismert, nyomáskiegyenlített MULTI kéményrendszerünk továbbfejlesztése történt meg.

Schiedel - Informatív és egyszerűen használható Schiedel dokumentációk
Informatív és egyszerűen használható Schiedel dokumentációk 2014.05.21.
Megjelentek új tervezői segédleteink

A fűtési költségek csökkentése egyre fontosabb szempont a fogyasztók döntéshozatalában. Ennek próbálnak megfelelni a tüzelőberendezéseket gyártó cégek is legújabb fejlesztéseikkel. A Schiedel a legmodernebb, égési levegőt is biztosító kéményrendszerei közül bármely fűtőberendezéshez tud megfelelő típust ajánlani. Így a kazán és a megfelelően méretezett, tüzelőberendezéshez illesztett kémény együtt hatékony fűtési rendszert alkothat, ami nem csak a költséghatékony működést, de a biztonságos működést is garantálja.

Schiedel - Kémények a meghitt lakókörnyezetért és az energiahatékonyságért
Kémények a meghitt lakókörnyezetért és az energiahatékonyságért 2014.04.16.
Az energiahatékonyság manapság már nem csupán trend, hanem cél az újonnan épülő és a felújításra kerülő épületeknél. Ön, mint szakember tudja, hogy a ház számos eleme hozzájárulhat a fűtési költségek csökkentéséhez. A szerkezeti elemek közül az egyik legfontosabb a kémény, amely a fűtési rendszerrel együttműködve energiatakarékos üzemelést tehet lehetővé.

Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information