Lindab "A Lindab-csarnokok önmagukat is hirdetik"

A könnyűszerkezetes építési technológiák mezőgazdasági alkalmazásáról beszél egy megvalósult magtár kapcsán a MATOPA-ART Építészeti Iroda Kft. vezetője.
A mezőgazdasági termelés egyik stratégiai mozzanata a termények biztonságos tárolása. Az ágazatban tevékenykedő vállalkozók vagy éppen szövetkezések ezért egyre több magtár építésére adnak megbízást. Az ilyen jellegű objektumok használatba vétele azonban szigorú műszaki és biztonsági előírásoknak való megfelelés után történhet meg. A statikusoknak pl. figyelemmel kell lenniük a gabonafélék raktározása esetén arra, hogy jelentős erők hatnak az épület oldalfalaira. Ugyanakkor a tervezőknek gondoskodniuk kell olyan - lehetőleg természetes - szellőzés kialakításáról, amellyel a megfelelő páratartalom fenntartható és megakadályozható a mennyezeten képződő kondenzáció víz visszacsepegése. A beruházók a magtárakat a leggazdaságosabb módon és általában minél gyorsabban szeretnék megvalósíttatni.
Ezen elvárások kielégítésének a leghatékonyabb módja manapság a könnyűszerkezetes csarnokok építése. 2015 nyara óta egy ilyen létesítmény emelkedik a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Császló határában is. A közel százmillió forintos beruházás nyomán megvalósult terménytároló megépítésére egy helyi gazda adott megbízást a mátészalkai székhelyű METOPA-ART Építészeti Iroda Kft-nek. A cég ügyvezetőjét, Szabó Gábort kérdeztük a kivitelezés részleteiről, illetve a csarnok alkatrészeit gyártó Lindab Kft-vel való együttműködésükről.

Mi a METOPA-ART fő profilja?

Szabó Gábor:
Építészeti irodaként a jelen gazdasági helyzetben tulajdonképpen minden, a szakterületünkkel kapcsolatos munkát el kell vállalnunk, azaz a lakóházaktól a középületeken át az mezőgazdasági és ipari jellegű épületekig széles a spektrumunk. Az utóbbi években azonban - feltehetőleg a gazdaságélénkítő programoknak, illetve a megye adottságainak köszönhetően - egyre több megbízást kapunk az agrár szektorból. Éppen ezért egyre jelentősebb gyakorlatot szereztünk ezek tervezésében és kivitelezésében.

Hogyan érkezett Önökhöz ez a felkérés?

Sz.G.:
A beruházó szándéka az volt, hogy - ha már befektet - árérték arányos és jó minőségű, tartós épületet kapjon a pénzéért, olyat, ahol a maga által termelt főként búzát és kukoricát biztonságban tudhatja. Zárójelben jegyzem meg, hogy ez a pozitív szemléletmód egyre inkább elterjedőben van. Az is lehetséges, hogy a már megvalósult Lindab-csarnokok önmagukat is hirdetik, így hozzájárulnak a könnyűszerkezetes technológia hazai elterjedéséhez. Ettől az elhatározástól vezérelve tehát a vállalkozó megkereste a Lindab Kft-t. Ők svédacél alapanyagokból közel 25 éve gyártanak Biatorbágyon tűzihorganyzott termékeket és országszerte forgalmazzák is azokat. A márkanév a családi házak tulajdonosai számára leginkább az acél alapanyagú tetőborító rendszerek vagy éppen az ereszcsatornák, a vállalkozók számára pedig a kis és közepes SBS ( Small Building System ) típusú vagy éppen és Systemline elnevezésű, nagy csarnokok miatt ismert és elismert.
A Lindab komplex árajánlatot adott, de kellett egy cég, amelyik a tervezési és kivitelezési munkálatokat felvállalja. Így kerültünk mi a képbe.

Volt-e már előzőleg munkakapcsolata a Lindabbal?

Sz.G.:
Építészként természetesen már régóta ismerem a céget. A területi képviselő pár alkalommal járt az irodánkban bemutatni a Lindabot és az általa kínált rendszereket. A sajtóban is olvastam róluk, és - a szakmámból kifolyólag - több olyan épületet is volt szerencsém látni, amely Lindab alkatrészekből készült. Ennek ellenére ez volt az első közös munkánk. És mindenképpen hozzá kell tennem, hogy reményeim szerint nem az utolsó.

Milyen tapasztalatokat szerzett?

Sz.G.:
Mi alapvetően tervező iroda vagyunk. Ez a Lindabbal való együttműködésünket tekintve a gyakorlatban azt jelentette, hogy a tervezés első pillanatától közösen dolgoztunk, és így készítettük el a kivitelezési dokumentációt. Ebben a munkafázisban közvetlen tapasztalatokat szerezhettem a Lindab szakembereinek munkamódszereiről, illetve azokról a nagyon szofisztikált rendszerekről, amelyeket a folyamatos innovációk során kialakítanak és rendíthetetlenül fejlesztenek. Ezeket az teszi hatékonnyá, hogy bár bizonyos szisztémák pl. a csomóponti kialakítások nagyon pontosan definiáltak, az épülő csarnok mégis olyan egyedi, hogy a legkülönbözőbb funkcióknak is eleget tud tenni.
A fentiek mellett azt is fontos leszögeznem, hogy azért a tervezési munkáért, amit a Lindab mérnökei biztosítottak, külön díjazást nem számoltak fel. Azt hiszem, hogy ez a mozzanat az ún. hozzáadott érték kiváló példája.

Beszéljünk most magáról a császlói magtárról! Milyen adatok, műszaki megoldások jellemzik a csarnokot?

Sz.G.:
A császlói magtár egy 30*60 méteres, azaz nagy csarnok. 5 méteres váll- és 10 méteres gerincmagassággal. A gabona által kifejtett jelentős oldalirányú nyomás megtartását 4 méter magas előregyártott, vasbeton támfal építésével oldottuk meg, így függetleníteni tudtuk a térfedést. Az acél szerkezetnek csak a saját súlyát kell tartania, azaz a tárolt gabona nem terheli. Mivel a csarnok tartó pillérei a vasbeton támfalon kívül helyezkednek el, a rajtuk lévő burkolat és a támfal között nyertünk egy olyan légrést, amelyen keresztül a friss levegő a belső légtérbe áramolhat. A madarak bejutását madárháló alkalmazásával oldottuk meg.Magtárról lévén szó, feltételezhető, hogy az épület ún. hideg csarnok.

Sz.G.:
Így van. Ilyen esetekben nem kell szigetelést alkalmaznunk. Az oldalfalakat a Lindab LVP20-as trapézlemezével burkoltuk négy méteren az ereszmagasságig. A tetőre pedig LTP45-ös lemezek kerültek. Ezek speciális bevonattal ellátott, tűzihorganyzott anyagok, amelyek igen ellenállóak a rozsdával, illetve a komolyabb természeti hatásokkal (pl. jégverés) szemben. A Lindab több évtizedes garanciát vállal ezekre.
A belső térben keletkező párakicsapódást tehát a tetőn vízcseppekké alakuló pára visszacsöpögését a Lindab által kifejlesztett filces borítással (antikondenzációs lemez) akadályoztuk meg. Ha az átszellőztetés jól működik, akkor ez az anyag magába szívja a párát, ezért a terményt nem károsíthatja a visszahulló víz.

Hogyan alakult a kapcsolatuk a kivitelezőkkel?

Sz.G.:
Az alvállalkozónak felkért kivitelezőkkel már hosszú idő óta dolgozunk együtt. Nekik van gyakorlatuk a könnyűszerkezetes technológiák terén is. A munkát azonban nagyban megkönnyítette, hogy a Lindab a tervdokumentáció alapján az előregyártottság igen magas fokát tudja produkálni. Ennek a haszna a gyakorlatban úgy mutatkozik meg, hogy a helyszínen az anyagokat már nem kell vágni, hajlítani, munkálni, hiszen azok a tökéletes formában, méretezésben és - nem utolsó sorban - nagyon pontos jelölésekkel érkeznek a biatorbágyi gyárból. Éppen ezért a helyszínen már csak össze kell szerelni. Ennek az ún. szárazszereléses eljárásnak köszönhetően igen gyorsan végezni lehet a munkával. Mi ezzel a nagy csarnokkal négy hét alatt lettünk kész. A gyorsaság - kiváltképp a szezonalitásra alapuló mezőgazdaságban - nagyon fontos szemponttá tud válni.Milyen eredménnyel zárult a Lindabbal való kooperációjuk, milyen lett a csarnok?

Sz.G.:
Nem csupán műszakilag, de esztétikai szempontok szerint is kifogástalan csarnok épült. Olyan objektum, amely a beépített anyagok minősége és a szerelés magas színvonala miatt hosszú időn át jól teljesíti a funkcióját kis fenntartási költségek mellett, és sem a beruházónak sem a kivitelezőnek nem kell, hogy garanciális problémák miatt fájjon a feje.

Lindab További információk:
www.lindab.hu


A Lindabról


A skandináv érdekeltségű Lindab céget 1959-ben alapították, a svédországi Bastad városában. Az azóta világszerte érdekeltségekkel bíró nemzetközi cégcsoport építőipari termékeket és épületrendszereket fejleszt, gyárt és forgalmaz finomacéllemezből a Profil és Ventiláció üzletágakban. A Lindab 5000 alkalmazottat foglalkoztat a világ 30 országában. A Lindab hazánkban az első cég volt, amely a vékonyfalú horganyzott acél alapanyagú, könnyűszerkezetes építési anyagokat a hazai követelményeknek és műszaki előírásoknak megfelelő, komplett rendszerben kínálta. A cég ma már több mint 10 000 négyzetméteren folytat gyártótevékenységet. Az 1992-es alapítást követő töretlen fejlődés tette lehetővé, hogy a Lindab Magyarország a közép-kelet-európai régió központja, kereskedelmi és fejlesztési motorja lett.

www.lindab.hu


2016.07.06.

Lindab HírekLindab CADLindab Tervezői portálLindab Lindab felújításLindab MárkakereskedőkKereskedő keresésLindab Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

Lindab hírek:


Lindab - Lindab - 30 éve a hazai építésben
Lindab - 30 éve a hazai építésben 2021.03.11.
Idén 30 éve, hogy Magyarországon megalakult a svéd LINDAB GROUP leányvállalata, a LINDAB Kft. Az 1991. januárjában induló vállalkozást napjainkban a svéd anyacég egyik meghatározó, regionális leányvállalataként tartják számon.

Lindab - Lindab tetőfedő akció 2020
Lindab tetőfedő akció 2020 2020.05.12.
Ha Ön tetőfelújításban gondolkodik, vagy most épít, akkor válassza a Lindab LPA-L cserepeslemezeket, amelyet akár 2090 Ft /m2+ ÁFÁ-tól (bruttó 2655 Ft) meg tud vásárolni a Márkakereskedőinknél!

Lindab - Professzionális szendvics­panelek ipari csarnokokhoz
Professzionális szendvics­panelek ipari csarnokokhoz 2020.05.11.
Napjainkban egyre több ipari létesítmény épül, csarnokok, raktárak, irodaépületek, melyeknek leggyakrabban használt falburkolati, térelválasztó és tető anyaga, az ún. szendvicspanel.

Lindab - Lindab Tetőfedő Akció!
Lindab Tetőfedő Akció! 2020.04.16.
Lindab LPA-L cserepeslemezek akár 1950 Ft /m2+ ÁFÁ-tól (bruttó 2480 Ft) elérhetőek márkakereskedőinknél! Továbbá 25% kedvezményt biztosítanak partnereink a Lindab Rainline ereszcsatornákra!

Bővebb információhoz kattintson ide: https://bit.ly/lindabtetőfedőakció

Lindab - Acél, amiben megbízhat
Acél, amiben megbízhat 2020.03.18.
Tetőfedő akció 2020

Az akció részleteiről érdeklődjön Márkakereskedőinknél!

Lindab - Lindab Őszi Akció
Lindab Őszi Akció 2019.09.06.
A Lindab Kft. 20%-os Őszi Akciót hirdet lakossági termékeiből

Az őszi lakásépítés és tetőfelújítási munkálatok támogatása érdekében a Lindab Kft. az alábbi termékekre hirdeti meg kedvezményes akcióját:

Lindab - Lindab könnyuszerkezetes acél csarnokok különleges, egyedi igényekhez igazított megoldások
Lindab könnyuszerkezetes acél csarnokok különleges, egyedi igényekhez igazított megoldások 2019.06.11.
További információk:
+36 23/531-300
info.profil@lindab.com
csarnok.lindab.hu

Lindab - Megnyertük a Business Superbrands 2019 díjat
Megnyertük a Business Superbrands 2019 díjat 2019.06.11.
A magyarországi Lindab Kft elnyerte a Business Superbrands 2019 díját (B2B)!

A Superbrands a széles nagyközönség számára is ismert, a magas minőséget szimbolizáló védjegy, a nemzetközi program keretében a legkiválóbb fogyasztói és üzleti márkák részesülnek díjazásban.

Lindab - Szellőztetés és beltéri komfort a jövőben
Szellőztetés és beltéri komfort a jövőben 2019.04.08.
Ebben a posztban elolvashatják, hogy véleményünk szerint, hogy alakul a szellőztetés a jövőben.

Lindab - 60 éves az egyszerű építés
60 éves az egyszerű építés 2019.03.08.
Az elmúlt 60 év mérföldkövei!

A Lindab alapítói 1959. február 6-án AB Lidhults Plåtindustri néven, egy kis bádoglemez-gyártó műhely működését indította el Lage Lindh és Valter Persson, a svédországi Lindhultban.

Lindab - Szendvicspanel kínálat
Szendvicspanel kínálat 2019.03.07.
Új termékekkel bővült a Lindab szendvicspanel kínálata!

Az új PIR MAX töltetű tetőpanel 120-160 mm vastagságban áll rendelkezésre és a fejlesztésnek köszönhetően az U érték kedvezőbb, mint a hagyományos PIR töltet esetében.

Lindab - ZC gerenda kínálat bővítése
ZC gerenda kínálat bővítése 2019.02.08.
A Z és C gerenda kínálatunkat a piaci igényekhez igazítva öt, új méretű gerendával kibővítettük!

Örömmel jelentjük be, hogy a Z és C gerenda kínálatunkat a piaci igényekhez igazítva öt, új méretű gerendával kibővítettük!

Lindab - Szakmai képzések 2019
Szakmai képzések 2019 2018.12.07.
A 2019-es szakmai oktatásainkról már most tájékozódhat.

Lindab Kft. szeretne hozzájárulni partnerei munkájának sikeréhez és szakmai fejlődéséhez, ezért 2019-ben is folyamatosan szervezünk kereskedői és kivitelezői oktatásokat.

Lindab - Leginnovatívabb szabadalmaink
Leginnovatívabb szabadalmaink 2018.11.13.
Az egyszerűbb és energiahatékony megoldásokat szem előtt tartva folyamatosan előremutató szabadalmaztatott technológiákat fejlesztünk és mutatunk be.


Lindab - Lindab Színakció 2018
Lindab Színakció 2018 2018.11.13.
2018. október 15 – december 20-ig.

Az őszi akció után az év hátralévő hónapjaiban, tovább folytatjuk a Lindab Színakciót, mely az alábbi termékekre érvényes:

  • Komplett Rainline® ereszcsatorna rendszer (csak félkör szervényű csatornákra)
  • Seamline síklemezek – FOP-CO és COIL
  • Oldalfali trapézlemez és cserepeslemez
  • Tető- és falprofilok

Lindab - Minősített lépés a fenntarthatóság felé
Minősített lépés a fenntarthatóság felé 2018.10.10.
A Lindab megfelelt a legmagasabb szintű követelményeknek mely által a Lindab Safe és Lindab Safe Click légcsatornarendszerek immáron rendelkeznek Eurovent minősítéssel.

Lindab - Integrált tűzvédelem
Integrált tűzvédelem 2018.10.10.
A technológiai előnyök kihasználásával a tűzvédelem reaktív műveletből, aktív védelemmé alakítható.

​A tűzesetek okozta károk emberi életekben, személyi sérülésekben és gazdasági károkban mérhetők. Megfelelő aktív védelemmel megőrizhetjük épületeink értékét és életeket óvhatunk meg.

Lindab - A Lindab ismét emeli a szintet!
A Lindab ismét emeli a szintet! 2018.10.09.
Légcsatorna-hálózat EUROVENT minősítéssel

A Lindab Safe kör keresztmetszetű szellőztetőrendszer a világon elsőként szerezte meg a nemzetközi EUROVENT minősítést légcsatorna-hálózatok légtömörségére és szilárdságára vonatkozóan. Ez azt is jelenti, hogy Ön biztos lehet abban, hogy a termék "D" légtömörségi osztálya és a minősége garantált.

Lindab - Szögletes ereszcsatorna rendszer a Revithez
Szögletes ereszcsatorna rendszer a Revithez 2018.10.09.
A Lindab szögletes ereszcsatorna rendszer BIM elemei letölthetők!

A Revit felhasználók már letölthetik a Lindab szögletes ereszcsatornáit is és vele együtt rendszer- és terméktámogatást is találnak. Minden file megfelelő bekategorizálással jelent meg: színek NCS és RAL kódokkal, illetve a BIM kézikönyv további hasznos információkat tartalmaz.

Lindab - Lindab Őszi Akció 2018
Lindab Őszi Akció 2018 2018.09.05.
2018. szeptember 3-tól október 13-ig!

Ha Ön tetőfelújításban gondolkodik vagy most épít, akkor a Lindabnál jó helyenjár! Eredeti, megbízható svéd minőség, több évtizedes tapasztalattal!

Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information