A Gordiusz csomópontjai


A legkorszerűbb csomóponti kialakításokkal, minőségi acél alapanyagokból évi 25 000 m2-nyi épület-vázszerkezetet állít elő saját gyártóüzemében, és ebből 10 000 m2-nyi csarnokot a helyszínen össze is szerel a hódmezővásárhelyi Gordiusz Könnyűszerkezeteket Gyártó és Szerelő Kft. A csarnoképületek szelemenrendszerét, héjazatát, burkolatát és a kiegészítőket legtöbbször régi partnerüktől, a Swedsteeltől rendelik. A cég alapító ügyvezetőjével, Nagy Sándorral beszélgettünk csarnokokról, kihívásokról és megoldásokról, valamint a cége működéséről.A történelemben kis járatossággal rendelkezők számára kétszeresen is beszédes lehet a cég neve. Feltételezhető, hogy - a történelmi személyiséggel való névazonossága mellett - az a bizonyos gordiuszi csomó adta az ihletet? És mikor?

Valóban! A legenda szerint az a kötés annyira stabil volt, hogy Alexandroszig senki nem bírt vele. Mivel a könnyűszerkezetes csarnoképítés egyik legfontosabb statikai eleme a csomópontok biztonságos megtervezése és kivitelezése, találónak tartottuk a választást még 1992-ben, amikor megalapítottam a céget, amit - talán ez is jelképes - pont március 15-én jegyeztek be. Akkorra ugyanis már jelentős szakmai tapasztalatra tettem szert az acélszerkezetek gyártása és építése terén, mert a rendszerváltás előtt egy ilyen építőipari cégnél jártam be a ranglétra fokait: lakatosmunkákkal kezdtem, azután művezető lettem, és végül már én irányítottam teljes építkezéseket. Amikor a régi nagyvállalat feloszlott, a gmk-s munkákban kipróbált kollégáimnak javasoltam, hogy folytassuk magunk, amit az évek során megtanultunk. Mivel a pénzügyi kockázatot senki nem merte vállalni, az én kis tőkémmel meg persze a csatlakozó szakemberek elszánt lelkesedésével indultunk. Kezdetben helyiséget és gépeket béreltünk a gyártáshoz. Az üzlet azonban olyan jól ment, hogy - részben pályázaton nyert pénzből - 1999-re felépíthettük 10 000 m2-es, 1400 m2-en híddaruzott, 300 m2-es festőműhellyel is rendelkező, saját csarnokunkat, ahol 2015-ben egy igen korszerű automata láng- és plazmavágó gépet is üzembe helyeztünk. És büszkén mondhatom, hogy a jelentős fejlesztések ellenére, a vállalatnak megalakulása óta semminemű köz- és beszállítói tartozása nem volt, és rendre pozitív mérleggel zárunk. Az 1200 tonnás évi kapacitásunknak köszönhetően mára az ország számos pontján impozáns csarnokok jelentik a Gordiusz referenciáit, de gyártottunk szerkezeti elemeket angol és német megrendelőknek is. Ezek után bizonyára érthető, hogy nem fogadtam el az ajánlatát még egy olyan, tőkeerős külföldi vásárlónak sem - a feleségemet, a három gyermekemet és még a sógornőmet is foglalkoztató, a gyártás és a kivitelezés mellett acéláru kereskedelmet is folytató - cégemre, amelyik pedig szőröstül-bőröstül megvette volna az egészet.

A gazdaság mely szegmenseiből érkeznek elsősorban a felkérések?

Építettünk már bevásárlóközpontoknak, autószalonoknak, sportnak és egyéb tevékenységeknek helyet biztosító csarnokokat, de a megrendelések több, mint a fele a mezőgazdaságból érkezik. Hizlaldák, baromfinevelők, terménytárolók, gépszínek, konzervgyárak - pl. Orosházán - működnek az általunk kivitelezett könnyűszerkezetes épületekben, amelyek többségénél az acélvázhoz szükséges további elemeket, azaz a tetőhéjazat és falburkolat elemeit, a szelemeneket, a bordázott és síklemezeket, az ereszcsatorna rendszereket, tömítőket a Swedsteeltől rendeltük meg.


Honnan a velük való kapcsolat?

Mivel a Swedsteel alapítógárdájának egy részét a szakmából már régóta ismertem, a vállalat 2015-es megalakulása óta partnerek vagyunk. Különösen nagy előnyt jelent ez az említett mezőgazdasági objektumok esetében, hiszen - hozzánk hasonlóan a Swedsteel is - magas minőségű és minősített acél alapanyagokkal dolgozik, továbbá olyan innovatív termékekkel is szolgál, amelyeknek nagy szerepük van abban, hogy az említett tevékenységek biztonságosan, a szerkezet károsítása nélkül folyhassanak. Mert pl. egy állattartó telepen a beépített fém anyagoknak magas ammóniatartalmú és nagy mennyiségű pára korrodáló hatásának kell ellenállniuk. Az acélra speciális eljárással felvitt korróziógátló cinkréteg azonban megakadályozza, hogy a nedvesség elérje az acél magot, azaz nem rozsdásodnak az elemek, ezért igen tartósak. Éppen ezért van, hogy a Swedsteel is, mi is hosszú távú garanciát adhatunk a termékeinkre. Ráadásul a burkolati, héjazati profiljaikat még további speciális műanyag színbevonatok is védik, amelyek az élettartam növelése mellett esztétikai szempontból sem elhanyagolhatóak, hiszen rendkívül széles színválasztékot biztosítanak.
Vagy ott vannak a természetes fény beáramlását biztosító - a jószág természetesebb tartását szolgáló - bevilágító profiljaik. Ezek az elemek azért szerelhetőek könnyedén, mert tökéletesen illeszkedőek a Swedsteel trapézlemezeihez vagy szendvicspaneljeihez, amelyekkel a tetőket és falakat borítjuk. És ha már a kompatibilitásnál tarunk, meg kell jegyeznem, hogy náluk ez egy nagyon jól átgondolt rendszer eredménye: nem önmagukban álló alkatrészeket kínálnak ugyanis, hanem precízen kidolgozott alrendszereket, ahol a legkisebb rögzítő csavar is rendelkezésre áll, és minden passzol. Bár kidolgozott szisztémáik vannak, azok annyira variábilisak, hogy felhasználhatóak az összes egyedi csarnok esetében, amelyekre pl. mi megbízást kapunk.
Praktikus és a magtárak esetében szinte nélkülözhetetlen termékük a páramegkötő filccel borított trapézlemez-burkolati rendszer. A gabonából származó páradús, felfelé szálló meleg levegő nedvességtartalma a reggel és este különösen lehűlő acél felületen elkerülhetetlenül kicsapódik. Ha az így keletkező vízcseppek visszahullanának, az nagy kárt tenne a terményben. A tetőlemez alsó felületére gyárilag felragasztott "szivacs-szerű" filcréteg azonban ezt megakadályozza.
Milyen konkrét példát említene az ún. közösen megalkotott csarnokokra?

Nem kell messzire mennünk egyik legfrissebb referenciánkhoz, merthogy itt, a városban építettünk egy 16 m fesztávolságú 60 méter hosszú, 6 m váll- és 8 m gerincmagasságú, összességében 1280 m2-es, kompletten hőszigetelt csarnokot a Kosztolányi Trans Kft. számára. Az épület egy részében a tulajdonos-beruházó logisztikai tevékenysége folyik, egy belga bérlő számára kiadott szegmensben pedig mezőgazdasági termékek értékesítése történik. Hozzáteszem, hogy erre a funkcióra már tekintettel kellett lennünk a tervezésnél, amit a Swedsteel-lel való együttműködés során mindig nagyon megkönnyítenek azok a statikai és egyéb műszaki adatok, paraméterek, számításos igazolások, amelyeket a beszállítónk mérnökei megadnak nekünk. A mi tervezőinknek ezeket csak integrálniuk kell, azaz nagyban támaszkodhatunk a Swedsteel szakembereinek gyártmányismeretére és tapasztalatára. Gyakran megesik, hogy az elképzeléseink előterjesztése, a specifikáció közlése nyomán ők javasolnak alternatívát, optimálisabb megoldást, néha olyat, amely olcsóbb is az eredetileg elgondoltnál, de természetesen teljesíti a műszaki és funkcionális követelményeket.

Ennél a kétszintes csarnoknál a közbenső födém kialakítását pl. a Swedsteel magasbordájú trapézlemezeivel oldottuk meg. A termék használata jelentősen meggyorsítja a kivitelezést, mert a nagy bordák olyan teherbírást biztosítanak a lemeznek, hogy bennmaradó zsaluzatként alkalmazhatóak, semmilyen utómunkát nem igényelnek - persze ügyelni kell a hő- és hangszigetelésekre és a megfelelő rétegrendre.
Ennél a csarnoknál a Swedsteeltől kaptuk a teljes szelemenrendszert, a 100mm vastag szendvicspaneleket a tető- és falburkoláshoz, az előtetőhöz a trapézlemezeket, a szegésekhez a síklemezeket, valamint a csapadékvíz elvezetéshez szükséges komplett csatornarendszert.
Három hónap alatt összeraktuk a szerkezetet a tulajdonos és a bérlő legnagyobb megelégedésére, hiszen a befektető annak örül, ha minél gyorsabban megindulhat a tevékenyég: működni kezd a tőke.


Újszentivánon a Gordiusz és a Swedsteel kooperációjában megépült másik csarnokban kapott helyet az ország második legnagyobb bútorgyára is, a Faktum. Ez a tűzveszélyes tevékenység milyen kihívások elé állította önöket?

Igen! Ez is egy szép feladat volt, amit négy másik pályázó elől sikerült elhoznunk. Ráadásul két objektumra kaptunk megbízást. Az egyik egy 20*60m alapterületű üzemcsarnok, amit egy már meglévő téglaépülethez csatoltunk, a másik pedig egy szociális helyiségekkel is ellátott 10*15m méretű kisebb épület, amelyben pedig a felületkezelés folyik. Lévén tűzveszélyességi szempontból mindkettő magas kockázatú, az általunk gyártott acél tartószerkezeten ún. tűzvédő festést kellett alkalmaznunk. Ez persze emeli a költségeket, hiszen a normál alapozó és fedő festés közé egy hőre habosódó tűzgátló festékréteg is kerül, amely tűz esetén hőszigetelő rétegként megvédi az acélszerkezetet a teherbírásának elvesztésétől. A Swedsteel a vékonyfalú acél anyagú termékeihez, pl. a szelemenekhez pedig külön védelem nélkül, számítással tudja igazolni a megfelelő tűzállóságot, amivel nagyon gazdaságos, mégis biztonságos megoldásokat tudnak kínálni, itt is ezt alkalmaztuk.
A tető- és az oldalfali burkolatok kialakítása a Swedsteel-Metecno szendvicspanelekkel történt, amelyek esetén a hőszigetelési és tűzvédelmi körülményekre való tekintettel, az acéllemez fegyverzetek között többféle hőszigeteléssel is rendelkezésre állnak (PIR vagy PUR töltettel, vagy akár ásványgyapottal) A habos töltetű paneleknek jobb a hőszigetelő képessége és kisebb a súlya, a gyapottal töltött paneleknek viszont a tűzvédelmi tulajdonságai kedvezőbbek. Az adott felületi elem követelményeihez leggazdaságosabban igazodó típust mindig ki lehet választani. Nagy előnyük továbbá - bármilyen anyag kerüljön is a két fegyverzet közé -, hogy a nagy felületek fedését gyorsan meg lehet velük oldani.
Különösen az ilyen csarnokok esetében, mint az újszentiváni, versenyelőny a számunkra, hogy a Swedsteel nem csupán az egyes termékeit, de az alrendszereit illetően is rendelkezik a legfrissebb tanúsítványokkal.
Milyen könnyebbséget jelent ez az Önök számára a gyakorlatban?

Véleményem szerint - de ezt más tervezők, gyártók és kivitelezők is osztják - a hazai műszaki előírások - különösen a tűzvédelmi szabályozók - sokszor indokolatlanul szigorúak. Ráadásul a sűrű változások miatt nehéz nyomon követni azokat. Éppen ezért, ha az ember nem eléggé körültekintő és alapos, vagy ha rosszul választja meg a beszállítóját, könnyen bajba kerülhet a műszaki átadáson. Ezt mi nem engedhetjük meg magunknak a szabad piac szereplőjeként, mert egy ilyen esetnek azonnal híre menne, és rontaná a hitelünket. Mivel magunk is minősítéssel rendelkező acélgyártó cég vagyunk, hiszen az EN-1090-2-EXC2 eljárás szerint gyártjuk a termékeinket, megnyugtató, mi több egzisztenciális kérdés, hogy a Swedsteel esetében olyan partnerrel dolgozhatunk, amely szintén rendelkezik a szükséges certifikációkkal. A külföldi megrendelők ugyanis az interneten azonnal rákeresnek a minősítési listán az adott cégre. Ha nem szerepel a neve, nincs üzlet sem. Márpedig egy ilyen, szűkülő építőipari piacon, ahol egyre kevesebb megbízható szereplője marad a könnyűszerkezetes technológiákkal dolgozó szektornak - ugyanis csökkenő tendenciát mutat a beruházási hajlandóság - ahol gyakran kókány, azaz barkács munkát végzők veszik el a lehetőséget a valódi szakemberek elől, tényleg létfontosságú.


Az Ön által vázolt nehéz helyzetben mi a titka annak, hogy a Gordiusz még mindig talpon van, sőt növekszik?

A szakmai kompetenciákon és a minőségen túl a családi vállalkozásban rejlő rugalmasságot tudnám megjelölni.
Mivel nem giga projekteken dolgozunk, ahol egy-egy építkezés leállása a kivitelező csődjét is okozhatja, gyorsan tudunk reagálni. Folyamatosan képesek vagyunk figyelni az igények változásait, rövid időn belül le is tudjuk követni azokat, tehát fürgébben alkalmazkodunk egy-egy megváltozott helyzethez. És nem csak a trendek tekintetében, hanem konkrétan egy-egy csarnok építése során is. Tudniillik mi nem csak vasat árulunk, hanem a "megrendelőnek mindig igaza van" jegyében szolgáltatunk. Ez pedig folyamatos készenlétet, figyelmet és kreativitást igényel, hiszen ha pl. menet közben változtatásra van szükség, azt nekünk el kell végeznünk. És ezekben az éles helyzetekben is mindig számíthatunk a Swedsteelre, akiket szintén ez a fajta gondolkodásmód jellemez. Elképzelhető, mit szólt volna egy másik gyártó, amikor pár perccel a gyártás megkezdése előtt telefonáltam, miszerint a megrendelő kitalálta, hogy nem a tervekben szereplő szín kell neki, hanem egy másik árnyalat. A Swedsteelnél minden további nélkül teljesítették a kérésemet. Vagy amikor az egyik építkezésen kiderült, hogy egy kötőelemünk mégsem felel meg a célnak, és ezt jeleztük a Swedsteelnek, másnap reggel személyautóval szállították a kért alkatrészt a helyszínre. Ha statikai kérdésünk van pl. a szelemenekkel kapcsolatban - mert ebben különlegesen jók -, azonnal utánajárnak a dolognak, az adataik alapján számításokat végeznek az adott építési szituációra vonatkozóan, és a legmegfelelőbb terméket ajánlják. Versenyképesek az árak tekintetében is. A Swedsteel termékek nem a legolcsóbbak, de engem hiába ostromolnak ilyen-olyan gyártók a filléres portékáikkal, én ragaszkodom a minőséghez, mert a svédacél az svédacél.
Szóval az elmondottakból talán az is kiderül, hogy a fennmaradás egyik további titka az innovatív, megbízható és szintén rugalmas partner kiválasztása. A magunk részéről megtaláltuk: a Swedsteelt.

Swedsteel ipari csarnokok: http://csarnok.swedsteel-metecno.com/ipari

Swedsteel Tervezői Tudástár: http://tudastar.swedsteel-metecno.com/huTovábbi információ és ajánlatkérés:

http://csarnok.swedsteel-metecno.com/ipari
www.swedsteel.hu


A Swedsteel-Metecno-ról


A Swedsteel technikai és piaci szakmai know-how-t nyújt a könnyűszerkezetes tető- és falburkolati rendszerek, az acél anyagú szerkezetek és csapadékvíz-elvezető rendszerek területén. A Metecno Csoport 1961 óta globális szinten a szendvicspanel-gyártás piacvezető vállalata. A világ 15 országában működtet gyártóegységeket, és éves szinten 20 millió négyzetméter tetőt állít elő.

A Swedsteel-Metecno 2015-ben nyitotta meg magyarországi értékesítési központját, illetve rá egy évre három és félmilliárd forintos beruházásból létrehozta első, jelenleg negyven főt foglalkoztató magyarországi gyárát Biatorbágyon, ahonnan az egész kelet-közép-európai régiót ellátják a Swedsteel könnyűszerkezetes tűzi horganyzott acéltermékekkel.2020.11.09.

Swedsteel-Metecno HírekSwedsteel-Metecno Csomóponti gyűjteménySwedsteel-Metecno TermékválasztékSwedsteel-Metecno Szendvicspanel választékSwedsteel-Metecno Műszaki adatlapokPartnerekSwedsteel-Metecno Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

- Swedsteel hírek:


Swedsteel - "Az acélszerkezet és a szendvicspanel a nyerő!"
"Az acélszerkezet és a szendvicspanel a nyerő!" 2021.01.13.
Martonosi Zsolt építészmérnök a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszékének mesteroktatója és a M-MÉRMŰ Bt. építésztervezője az utóbbi években ismerkedett meg a Swedsteel könnyűszerkezetes termékeivel. Együttműködésük nyomán impozáns, bemutatóteremmel egybeépített raktárcsarnok épült Debrecenben, illetve megújult a nagyhírű Vojtina Bábszínház tetőszerkezete is. A tervezőt az együttműködés részleteiről kérdeztük.

Swedsteel - Acélszerkezeti csomópontok és szellemi kapcsolódások, avagy az építészmérnök, a statikus és a gyártó szakmai szövetsége
Acélszerkezeti csomópontok és szellemi kapcsolódások, avagy az építészmérnök, a statikus és a gyártó szakmai szövetsége 2020.11.11.
Az elmúlt harminc évben országszerte számos csarnok épült a szegedi Top-Szerk Bt. tervei alapján, az elmúlt 5 évben ezek közül több is a Swedsteel együttműködésben A tervezőiroda alapítóival, Borbély Andreával és Varga Györggyel beszélgettünk az acélszerkezetekről különböző szakmai aspektusból.

Swedsteel - A Gordiusz csomópontjai
A Gordiusz csomópontjai 2020.11.09.
A legkorszerűbb csomóponti kialakításokkal, minőségi acél alapanyagokból évi 25 000 m2-nyi épület-vázszerkezetet állít elő saját gyártóüzemében, és ebből 10 000 m2-nyi csarnokot a helyszínen össze is szerel a hódmezővásárhelyi Gordiusz Könnyűszerkezeteket Gyártó és Szerelő Kft. A csarnoképületek szelemenrendszerét, héjazatát, burkolatát és a kiegészítőket legtöbbször régi partnerüktől, a Swedsteeltől rendelik. A cég alapító ügyvezetőjével, Nagy Sándorral beszélgettünk csarnokokról, kihívásokról és megoldásokról, valamint a cége működéséről.

Swedsteel - A Swedsteelnél figyelnek arra a bizonyos "patkószegre" is! - Miért fontosak a részletek?
A Swedsteelnél figyelnek arra a bizonyos "patkószegre" is! - Miért fontosak a részletek? 2020.10.05.
Benkovich Attila 2018-ban tervezte meg első közös csarnokát a könnyűszerkezetes csarnokok specialistájának számító Swedsteel-lel. Az okleveles építészmérnök, aki 1980 óta dolgozik tervezőként, Szentendre főépítészeként gyakorlatot szerzett az államigazgatásban és személyesen irányított számos kivitelezést is, 40 éves sokoldalú szakmai tapasztalatairól beszélgetünk.

Swedsteel - A dabasi csarnoképítő
A dabasi csarnoképítő 2020.03.12.
Generálkivitelezéssel és tervezéssel foglalkozik a Patina Építő Zrt., amelynek története több, mint negyedévszázados múltra tekint vissza.

Swedsteel - Fékezhetetlen statikusok, megfékezett erők
Fékezhetetlen statikusok, megfékezett erők 2020.02.10.
Extrém tervezési helyzetekben is sikeresnek bizonyult a Construct-Plan Kft. tervezőiroda és a könnyűszerkezetes építőanyagok specialistájának számító Swedsteel párosa. Az együttműködésük eredménye a Békés megyei régióban épült számos acélcsarnok szerkezetében biztosítja az egymásra ható erők egyensúlyát és a biztonságot. A kooperáció részleteiről kérdeztük Bánfi Ádám statikust, a Construct-plan Kft. alapító ügyvezetőjét.

Swedsteel - Vigyázat! Nagyfeszültség!
Vigyázat! Nagyfeszültség! 2020.02.10.
Feszített tempóban tervezi az acélcsarnokokat a Bal-arch Kft. - elsősorban a villamosipar számára. Jelentős számú megrendeléseik közül sokat a Swedsteel profiljainak, termékeinek betervezésével valósítanak meg. A tervezőiroda és a gyártó kapcsolatát a szűkös határidők ellenére sem a feszültség, hanem a konstruktív és hatékony együttműködés jellemzi. Balogh László építészmérnökkel, az iroda vezetőjével beszélgettünk.

Swedsteel - "Kell egy csapat!"
"Kell egy csapat!" 2019.12.11.
Idén a saját kapacitásbővítésére épített könnyűszerkezetes csarnokot a Swedsteel szinte teljes termékpalettájának felhasználásával az N-ferrum Kft. Nagykanizsán. A 2006-ban id. Nemes János halálának évében alakult, az ő szellemi, szakmai öröksége jegyében formálódó, kezdetben betonacél szereléssel, gyártással és értékesítéssel foglalkozó, a piac elvárásainak változását folyamatosan szem előtt tartó, bő évtizede acélszerkezeti csarnokok komplett kivitelezésével foglalkozó cég ügyvezetőjét, Nemes Jánost kérdeztük a beruházás és a kivitelezés részleteiről.

Swedsteel - Statika: a nyugalom művészete
Statika: a nyugalom művészete 2019.12.11.
Izgalmas mérnöki kihívásokkal teli, gazdaságos, praktikus, biztonságos és esztétikus csarnokok hirdetik országszerte az RKK Team Kft. és a Swedsteel Kft., azaz a statikai iroda és a könnyűszerkezetes épületelemek, rendszerek gyártójának együttműködését. A két terület elválaszthatatlan viszonyáról kérdeztük Rezeli Csabát, az RKK Team vezetőjét.

Swedsteel - Acélos kapcsolat – statika és az acél
Acélos kapcsolat – statika és az acél 2019.11.07.
Egyre több impozáns, gazdasági felhasználású acélcsarnok hirdeti országszerte a könnyűszerkezetes épületek specialistájának számító, hazai gyártóbázissal rendelkező Swedsteel piaci térhódítását. Ezeknek - az általában nagy fesztávolságú - épületeknek a sikeres megvalósítása azonban nem csupán a kiváló termékek függvénye, de komoly statikai tervezőmunkát is feltételez. Az algyői General Statika Bt. ezen a területen, továbbá gyártmánytervezésben és tervezői programok fejlesztésében is eredményesen működik együtt a Swedsteellel.>
Kovács Lászlót, a tervezőiroda tulajdonosát kérdeztük a szakma fejlődési irányairól, illetve a gyártóval való kapcsolatáról.

Swedsteel - Swedsteel vékonyfalú acél szelvények - Z-C-U profilok
Swedsteel vékonyfalú acél szelvények - Z-C-U profilok 2019.10.07.
A vékonyfalú hidegen alakított acél szelvények alkalmazása régóta elterjedt a magasépítésben. A "vékonyfalú" elnevezés a kis lemezvastagságra (t<4mm), a "hidegen alakítás" a gyártástechnológiára utal. A kis lemezvastagságok miatt kulcskérdés az acél megfelelő korrózióvédelmének, tartósságának biztosítása, ennek érdekében igen gyakori a tűzihorganyzott acél alapanyagok használata. A vékonyfalú acél szelvények lehetnek felületszerkezeti elemek (pl. trapézlemez, falkazetta) vagy rúdszerkezeti elemek (pl. nyitott vagy zárt szelvények).

Swedsteel - Stabil partnerség, stabil csarnokok
Stabil partnerség, stabil csarnokok 2019.09.10.
A közel 4 000 m2-es Tauril Gumigyártó és Kereskedelmi Kft. új üzem-, és logisztikai csarnokát a Stabil Kft. valósította meg, amelynél a Swedsteel volt a beszállítója.
A kivitelező az a Stabil Kft. volt, amelynek tulajdonosa, Papp Zoltán annak idején az "Év Acélszerkezeti Nívódíját" is elnyerő Rutin Kft. igazgatójaként, olyan projektek megvalósításában vett részt, mint a müncheni Allianz Aréna vagy a Budapest Aréna. Az acélépületek tervezésében, gyártásában és a könnyűszerkezetes technológia alkalmazásában évtizedes tapasztalatokkal bíró szakembert kérdeztük az építés részleteiről, illetve a Swedsteellel való kapcsolatáról.

Swedsteel - Precedenst teremtenek
Precedenst teremtenek 2019.07.15.
Bár a Swedsteel és az N-ferrum szakemberei a könnyűszerkezetes építészet határait feszegetik innovatív megoldásaikkal, a megrendelők elégedettek. Az acélszerkezeteket gyártó, biatorbágyi üzemmel rendelkező cég, illetve a magyar tulajdonú családi vállalkozásból kinőtt kivitelező kft. két év alatt több mint egy tucat csarnokot hozott tető alá. Voltak köztük olyanok is, amelyek irányadó esetként szolgálhatnak a szakma számára.
A részletekről Nemes János, az N-ferrum Kft. tulajdonos ügyvezetője beszél.

Swedsteel - Sporttársakból építőtársak
Sporttársakból építőtársak 2019.06.07.
Volt triatlonisták 2017-ben egy kaposvári családi ház építése során - mint megrendelő és mint tervező - a praktikum, az esztétikum és a gazdaságosság ágaiban nyújtottak nagy teljesítményt. Egyebek mellett a Swedsteel síklemezes tetőrendszerét is segítségül hívva.
Az építkezés részleteiről az épület tulajdonosa, Varga Szabolcs és Nógrádi Tamás építészmérnök, a NOGART Kft. ügyvezetője számolt be.

Swedsteel - Swedsteel termékek a TEKLA programban
Swedsteel termékek a TEKLA programban 2019.03.13.
Az acélszerkezeti tervezők és szerkesztő kollégák körében méltán népszerű 3D konstrukciós tervező programban, a Tekla Structures BIM szoftverben immár elérhetők a Swedsteel termékek is! A Swedsteel-Metecno Kft. és a Construsoft Kft. együttműködésének köszönhetően a Tekla Structures tartalmazza a Swedsteel tartószerkezeti Z-, C-, CI-, U-profilokat és burkolati trapézlemezeket, továbbá a Swedsteel-Metecno típusú szendvicspaneleket is.

Swedsteel - Új elegáns, korcolt Swedsteel tető az egyházi műemléképületen
Új elegáns, korcolt Swedsteel tető az egyházi műemléképületen 2019.03.06.
1500 m2-nyi síklemezes tetőburkolatot kapott a Zsámbéki Premontrei Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola egy részét befogadó, illetve a nővérek szállásául is szolgáló épületegyüttes. A PLX termékeket a Swedsteel biztosította.

Swedsteel - Szilárdan, mégis rugalmasan
Szilárdan, mégis rugalmasan 2019.02.14.
Több, mint 10 000 m2-nyi Swedsteel-csarnokot épített csapatával a Kocsis és Társa Bt. az elmúlt másfél évben.
Fából ugyan nem lesz vaskarika, viszont épületasztalosból könnyűszerkezetes, modern fémcsarnokok építője igen. Kocsis János pályája legalábbis ezt bizonyítja. A szakember nyolc közös projekt tapasztalata alapján nyilatkozott az innovatív technikai megoldásokról és a gyártóval való kapcsolatáról.

Swedsteel - "A dohány jó helyre került..."
"A dohány jó helyre került..." 2019.01.10.
Valódi nagycsarnok épült Zalaegerszegen az Országos Dohányboltellátó Kft. megbízásából. 12 méteres magasságával, 36 méteres fesztávolságával és 60 méteres hosszával a 2000 m2-es raktár, illetve a hozzá tartozó 300 m2-es iroda nem csak méretei okán, de a színkompozíciónak és a letisztult felületeknek köszönhetően esztétikai szempontból is impozáns épülete lett az ipari parknak - többek között a Swedsteel jóvoltából.

Swedsteel - Álomlovarda acélcsarnokban
Álomlovarda acélcsarnokban 2018.09.06.
Lovarda a természet lágy ölén. Pontosan ezt álmodta meg Pataki Mátyás, a Lambda System alapítója, aki nemcsak a hétköznapi mókuskerékből szeretett volna kiszabadulni, amikor úgy döntött, hogy beruház egy lovardára, hanem a sportágban sikeres díjugrató lánya számára is kedvezni akart. Szakmabeliként már a kezdetekkor tudta, hogy a minőségi végeredményhez nem célszerű az ár alapján terméket választani.

Swedsteel - Trendi acél tető a társasházakon
Trendi acél tető a társasházakon 2018.08.08.
Az elmúlt lassan két évben az ország több városában jelentek meg ismét toronydaruk, és a szaporodó családi házas építkezések mellett újra a kínálati palettára kerültek nagyobb és kisebb társasházi lakások is. Nem véletlen, hiszen egy jó helyen lévő ingatlan még mindig jó befektetésnek számít. Ebben a tekintetben pedig ma már nem csupán az ár fontos, de a vevők azt is egyre inkább szem előtt tartják, mennyire tartós, minőségi termékekkel épül fel új otthonuk, vagy a befektetésnek szánt ingatlan. Így más tartós műszaki megoldás mellett egyre több tetőre kerül acél alapanyagú, időjárásálló cserepeslemezt, amellyel gyors a kivitelezés.

Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information