"A dohány jó helyre került..."

A régió gazdasági életére is hatással bíró logisztikai csarnokot építtetett az ODBE Zalaegerszegen - a Swedsteel bevonásával.Valódi nagycsarnok épült Zalaegerszegen az Országos Dohányboltellátó Kft. megbízásából. 12 méteres magasságával, 36 méteres fesztávolságával és 60 méteres hosszával a 2000 m2-es raktár, illetve a hozzá tartozó 300 m2-es iroda nem csak méretei okán, de a színkompozíciónak és a letisztult felületeknek köszönhetően esztétikai szempontból is impozáns épülete lett az ipari parknak - többek között a Swedsteel jóvoltából.


Mivel a könnyűszerkezetes épületek szakértőjének számító vállalat szállította a generálkivitelezést végző SZABAU felkérésére a homlokzatot alkotó szendvicspaneleket, a lapostetőt borító teherhordó trapézlemezeket, a szegélyeket kiadó síklemezeket és egyedi acél tartóelemeket, a falakon belül és a térelhatárolásokban olyan termékeket, innovatív megoldásokat találhatunk, amelyek műszaki (statikai, tűzbiztonsági, energetikai) és - nem utolsó sorban - gazdaságossági követelményeknek is magas szinten megfelelnek.

Ezekről a kulisszatitkokról, illetve a Swedsteellel való kapcsolatról Nemes János, a csarnok homlokzatát, tetőzetét, bizonyos tartószerkezeti alrendszereit építő N-ferrum Kft. vezetője számolt be. A 2006-os induláskor még betonacél-szereléssel, 2010-től viszont már többezer négyzetméteres, könnyűszerkezetes, százmilliós nagyságrendű csarnokokra is áttérő, családi vállalkozás 2017-ben dolgozott először együtt a Swedsteellel. Akkor a cég STR35-ös trapézlemezeivel fedték le egy futballpálya lelátójának tetejét - többszáz négyzetméteren. "Amikor az anyagok megérkeztek, rögtön elvégeztem az ún. átló-tesztet. Szúrópróbaszerűen kiemeltem bizonyos darabokat, megmértem a legtávolabbi sarokpontok közötti távolságot, és mind stimmelt. Bár a vizsgálati módszer meglehetősen egyszerű, az avatott kivitelező azonnal tudja, hogy ezek a termékek modern, nagy precizitású gyártósorról származnak, és jól, azaz könnyen és gyorsan lehet majd velük dolgozni." Mivel a gyártmányok szállítója is elégedett volt a végeredménnyel, az ODBE beruházásához már maguk ajánlották a generálkivitelezést végző Szabau Kft-nek az N-Ferrumot mint olyan szerelő céget, amely biztos szakmai tudással, tapasztalattal rendelkezik általánosságban és a Swedsteel alkatrészek, elemek, rendszerek beépítésével kapcsolatban is, éppen ezért igen rövid idő alatt is képes elvégezni a feladatot.
"Egy hajóban eveztünk!" - mondja Nemes János. "Az együttműködés ugyanis az összes fél számára előnyökkel járó, win-win szituáció volt - igen kifinomult kooperáció mellett, hiszen folyamatosan egyeztettünk csomóponti kialakításokról, egyedi méretezésről, statikai, tűzbiztonsági, energetikai megoldásokról. Amikor pl. átnéztük az eredeti terveket, a Swedsteel kínálatát ismerve, a gyártó mérnökeivel együttműködve olyan alternatív megoldásokat tudtunk ajánlani, amelyek gyorsabb munkát (mindössze két és fél hónap alatt elkészültünk), jobb mutatókat eredményeztek. A Swedsteel és az N-ferrum közötti korrelatív kapcsolatot - talán szerénytelen a példa - a következőkkel érzékeltethetem. Silány kőből biztosan nem lesz Dávid-szobor, viszont az is igaz, hogy nem minden márványtömbből formálódik maradandó alkotás a véső alatt. A különbség csupán annyi, hogy esetünkben maga az alapanyag a praktikus, azaz a kivitelezői szempontokat is figyelembe vevő, komoly szellemi termék és fejlesztés eredménye."

A technikai részleteket illetően Nemes Jánostól megtudtuk, hogy - lévén a dohányáru minőségének megőrzése a 11-12 fokos hőmérséklet folyamatos fenntartása mellett lehetséges - a hőszigetelésre különös gondot kellett fordítani. Egyebek mellett ezért esett a választás a Swedsteel szendvicspaneljeire. Ezek az elemek ugyanis egyrészt a két oldalukon elhelyezkedő, tipikusan profilozott, több réteggel bevont, tűzihorganyzott acéllemezekből készült fegyverzetek által biztosítják a környezeti hatásokkal szembeni ellenálló képességet, a korrózióállóságot, erősen befolyásolják a teherbírást, ugyanakkor a fegyverzet által közrefogott hőszigetelő anyag a minimális szintre csökkenti a felület hőátbocsátási tényezőjét. Az ODBE zalaegerszegi csarnokának homlokzatánál alkalmazott falpanelekkel (poliuretán habbal töltött Swedsteel-Metecno Monowall - MW100 PUR) ez az érték 0,22 W/m2K. Az adatok azt mutatják, hogy az épület energiahatékony, azaz temperálása a legalacsonyabb költségekkel oldható meg. A Swedsteel szendvicspaneljei tökéletesen rávilágítanak a gyártó által előállított, könnyűszerkezetes építési termékek kifinomult rendszerbe való szervezettségére is, amennyiben az elemek a gerendáktól az utolsó csavarig nemcsak egymással tökéletesen kompatibilisek és variábilisak, ezzel szinte végtelen számú egyedi csarnok megvalósítást lehetővé téve, de - mint az ODBE csarnokánál, ahol a hatalmas fesztáv vasbeton főtartószerkezetek felállítását követelte meg - eltérő (akár a hagyományos) építési módokkal is tökéletesen passzolnak. Végül, de nem utolsósorban, a külső homlokzati panelek háromféle külső színnel kerültek gyártásra, így kielégítve az építtető esztétikai elvárását is.
A Swedsteel szendvicspanelek alkalmazásának - a fentiek mellett - biztonsági hozadékai is vannak. Az ODBE raktárának és a hozzá épült irodának közös fala van, amelyre fokozott tűzvédelmi előírások vonatkoznak. A tűzbiztonságot a szállító ezen a felületen kőzetgyapottal töltött falpanelekkel (Swedsteel-Metecno HipertecWall -HW100MW) oldotta meg. A kőzetgyapot hőszigetelés - az acélhoz hasonlóan - neméghető anyag , így ennek a paneltípusnak a tűzvédelmi mutatói is kiválóak.


A Swedsteel a gyakorlati biztonságon túl a megrendelő gazdasági érdekeit is óvja, amennyiben termékei, rendszerei garanciát nyújtó statikai, hőtechnikai és tűzállósági tanúsítványokkal rendelkeznek.

Az ODBE 36 méteres fesztávolságú lapostetője esetén pl. a másodrendű teherhordó szerepet is betöltő, éghetetlen (A1 vagy A2 osztályba sorolt) Swedsteel TR150 típusú , 153mm profilmagasságú, nagy teherbírású trapézlemezekre párazáró fólia, lépésálló hőszigetelés és csapadékvíz-szigetelő membrán került. A teljes rétegrend az REI15-ös tűzállósági határértéknek is megfelel. Belátható tehát, hogy az előre bevizsgált struktúrák milyen könnyebbséget jelentenek a tervezőknek és a kivitelezőknek is, akik így nyugodtan nézhetnek a műszaki átadás procedúrája elé. A munkálatok során az N-ferrum dolgát jelentősen megkönnyítette a Swedsteel proaktív szakembereivel való folyamatos kapcsolattartás, a szállítási határidők betartása, az áruk egyértelmű jelölése, precíz csomagolása, az előregyártottság magas foka és pontossága, az alkatrészek tökéletes illeszkedése, a hazai gyártóbázis megléte, a gazdag innovációs kínálatból fakadó, kreatív építészeti lehetőségek, a cég rendszerszemléletű megközelítéséből adódó rugalmassága.
Nemes János kiemelte, hogy a hatékony együttműködés nem csupán a szerelési idő gyorsaságában mutatkozott meg, hanem a beruházó elégedettségében, illetve a közeljövőben közösen építendő 1000 m2-es húsfeldolgozó csarnokban is, ahol egy - egészen egyedi műszaki megoldásokat kívánó - 400 m2-es tetőszerkezet kialakítása is megtörténik. "A Swedsteel ugyanis nem csupán termékeket árul, hanem partnerein - így rajtunk - keresztül is egy olyan jól felépített know-how-t próbál terjeszteni, ami eladja aterméket. Ezek nem feltétlenül a legolcsóbbak a hazai piacon, de ha megvizsgáljuk a belőlük épült csarnokok minőségét, energiahatékonyságát, minimális karbantartási szükségleteit, tartósságukat, a kívánt funkcióhoz idomulásukat, a könnyű alkatrészek olcsóbb szállíthatóságát, a szerelés gyorsaságát, akkor összességében - kiváltképp most, az ODBE beruházása kapcsán - elmondhatjuk, hogy a dohány jó helyre került."


További információ és ajánlatkérés:

svedacel.hu
www.swedsteel-metecno.com
www.swedsteel.hu


A Swedsteel-Metecno-ról


A Swedsteel technikai és piaci szakmai know-how-t nyújt a könnyűszerkezetes tető- és falburkolati rendszerek, az acél anyagú szerkezetek és csapadékvíz-elvezető rendszerek területén. A Metecno Csoport 1961 óta globális szinten a szendvicspanel-gyártás piacvezető vállalata. A világ 15 országában működtet gyártóegységeket, és éves szinten 20 millió négyzetméter tetőt állít elő.

A Swedsteel-Metecno 2015-ben nyitotta meg magyarországi értékesítési központját, illetve rá egy évre három és félmilliárd forintos beruházásból létrehozta első, jelenleg negyven főt foglalkoztató magyarországi gyárát Biatorbágyon, ahonnan az egész kelet-közép-európai régiót ellátják a Swedsteel könnyűszerkezetes tűzi horganyzott acéltermékekkel.
2019.01.10.
Swedsteel-Metecno HírekSwedsteel-Metecno Csomóponti gyűjteménySwedsteel-Metecno TermékválasztékSwedsteel-Metecno Szendvicspanel választékSwedsteel-Metecno Műszaki adatlapokPartnerekSwedsteel-Metecno Termékek


Kapcsolodó termékek:
 


Hirdetés

Swedsteel hírek:


Swedsteel - Sporttársakból építőtársak
Sporttársakból építőtársak 2019.06.07.
Volt triatlonisták 2017-ben egy kaposvári családi ház építése során - mint megrendelő és mint tervező - a praktikum, az esztétikum és a gazdaságosság ágaiban nyújtottak nagy teljesítményt. Egyebek mellett a Swedsteel síklemezes tetőrendszerét is segítségül hívva.
Az építkezés részleteiről az épület tulajdonosa, Varga Szabolcs és Nógrádi Tamás építészmérnök, a NOGART Kft. ügyvezetője számolt be.

Swedsteel - Swedsteel termékek a TEKLA programban
Swedsteel termékek a TEKLA programban 2019.03.13.
Az acélszerkezeti tervezők és szerkesztő kollégák körében méltán népszerű 3D konstrukciós tervező programban, a Tekla Structures BIM szoftverben immár elérhetők a Swedsteel termékek is! A Swedsteel-Metecno Kft. és a Construsoft Kft. együttműködésének köszönhetően a Tekla Structures tartalmazza a Swedsteel tartószerkezeti Z-, C-, CI-, U-profilokat és burkolati trapézlemezeket, továbbá a Swedsteel-Metecno típusú szendvicspaneleket is.

Swedsteel - Új elegáns, korcolt Swedsteel tető az egyházi műemléképületen
Új elegáns, korcolt Swedsteel tető az egyházi műemléképületen 2019.03.06.
1500 m2-nyi síklemezes tetőburkolatot kapott a Zsámbéki Premontrei Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola egy részét befogadó, illetve a nővérek szállásául is szolgáló épületegyüttes. A PLX termékeket a Swedsteel biztosította.

Swedsteel - Szilárdan, mégis rugalmasan
Szilárdan, mégis rugalmasan 2019.02.14.
Több, mint 10 000 m2-nyi Swedsteel-csarnokot épített csapatával a Kocsis és Társa Bt. az elmúlt másfél évben.
Fából ugyan nem lesz vaskarika, viszont épületasztalosból könnyűszerkezetes, modern fémcsarnokok építője igen. Kocsis János pályája legalábbis ezt bizonyítja. A szakember nyolc közös projekt tapasztalata alapján nyilatkozott az innovatív technikai megoldásokról és a gyártóval való kapcsolatáról.

Swedsteel - "A dohány jó helyre került..."
"A dohány jó helyre került..." 2019.01.10.
Valódi nagycsarnok épült Zalaegerszegen az Országos Dohányboltellátó Kft. megbízásából. 12 méteres magasságával, 36 méteres fesztávolságával és 60 méteres hosszával a 2000 m2-es raktár, illetve a hozzá tartozó 300 m2-es iroda nem csak méretei okán, de a színkompozíciónak és a letisztult felületeknek köszönhetően esztétikai szempontból is impozáns épülete lett az ipari parknak - többek között a Swedsteel jóvoltából.

Swedsteel - Álomlovarda acélcsarnokban
Álomlovarda acélcsarnokban 2018.09.06.
Lovarda a természet lágy ölén. Pontosan ezt álmodta meg Pataki Mátyás, a Lambda System alapítója, aki nemcsak a hétköznapi mókuskerékből szeretett volna kiszabadulni, amikor úgy döntött, hogy beruház egy lovardára, hanem a sportágban sikeres díjugrató lánya számára is kedvezni akart. Szakmabeliként már a kezdetekkor tudta, hogy a minőségi végeredményhez nem célszerű az ár alapján terméket választani.

Swedsteel - Trendi acél tető a társasházakon
Trendi acél tető a társasházakon 2018.08.08.
Az elmúlt lassan két évben az ország több városában jelentek meg ismét toronydaruk, és a szaporodó családi házas építkezések mellett újra a kínálati palettára kerültek nagyobb és kisebb társasházi lakások is. Nem véletlen, hiszen egy jó helyen lévő ingatlan még mindig jó befektetésnek számít. Ebben a tekintetben pedig ma már nem csupán az ár fontos, de a vevők azt is egyre inkább szem előtt tartják, mennyire tartós, minőségi termékekkel épül fel új otthonuk, vagy a befektetésnek szánt ingatlan. Így más tartós műszaki megoldás mellett egyre több tetőre kerül acél alapanyagú, időjárásálló cserepeslemezt, amellyel gyors a kivitelezés.

Swedsteel - Tetőt épít, felújít, ezt mindenképpen tudnia kell
Tetőt épít, felújít, ezt mindenképpen tudnia kell 2018.06.12.
Bár idehaza továbbra is a hagyományos cserepek iránt a legnagyobb a kereslet, mellettük egyre többen keresik a cserepeslemezeket is az új tetők építésekor, vagy a felújítások elvégzésekor - áll a Swedsteel-Metecno friss felmérésben. Azonban korántsem mindegy, hogy az utóbbi technológia esetében milyen minőséget választanak a vásárlók. Az erős árverseny miatt elképesztő minőségi különbségek tapasztalhatók a termékek tartóssága terén.

Swedsteel - Több milliós új gyártócsarnokot adtak át Nógrádban
Több milliós új gyártócsarnokot adtak át Nógrádban 2018.04.19.
Az éves szinten félmilliárd forint feletti forgalmat elérő, elsősorban kerti, játszótéri, lakberendezési, illetve háztartási termékek gyártásával, értékesítésével foglalkozó NÁDLAND Kft. idén több milliós fejlesztésbe fogott bele. Ennek részeként a közeljövőben adják át a Nógrád-megyei Vizsláson a cég új, 1362 m2-es raktár-és gyártócsarnokát, ahol többfunkciós rugalmas gumiburkolatokat, rugalmas járólapokat fognak előállítani a játszóterek, sportpályák, illetve mezőgazdasági-és ipari létesítmények számára.

Swedsteel - A technológiaváltás pótolhatja a munkaerőhiányt az építőiparban
A technológiaváltás pótolhatja a munkaerőhiányt az építőiparban 2017.12.08.
Az idei második negyedévben több mint 65 ezer állás volt betöltetlen a hazai nemzetgazdaságban. A képzett munkaerő hiánya egyre több szektorban okoz gondot a vállalatoknak, ami miatt csúsznak a projektzárások, illetve az új beruházások. Az építőiparban akár már holnap 3500 ember kezdhetne el dolgozni, annyira szükség van a dolgos kezekre. Ráadásul, az ágazaton belül nemcsak a kivitelezésben dolgozó bádogosokból, tetőfedő szakemberekből nincs elegendő kapacitás, de már a tervezés fázisában, sőt az építőipari termékek gyártásánál is egyre erőteljesebben érezteti hatását a munkaerőhiány.

Swedsteel - A technológiaváltás pótolhatja a munkaerőhiányt az építőiparban
A technológiaváltás pótolhatja a munkaerőhiányt az építőiparban 2017.10.26.
Az idei második negyedévben több mint 65 ezer állás volt betöltetlen a hazai nemzetgazdaságban. A képzett munkaerő hiánya egyre több szektorban okoz gondot a vállalatoknak, ami miatt csúsznak a projektzárások, illetve az új beruházások. Az építőiparban akár már holnap 3500 ember kezdhetne el dolgozni, annyira szükség van a dolgos kezekre. Ráadásul, az ágazaton belül nemcsak a kivitelezésben dolgozó bádogosokból, tetőfedő szakemberekből nincs elegendő, de már a tervezés fázisában, sőt az építőipari termékek gyártásánál is egyre erőteljesebben érezteti hatását a munkaerőhiány. A minőségi munkát garantáló kivitelező vállalkozások többségének már a jövő év első felére is tele van a naptára. Ebben a helyzetben a megoldást a technológiaváltás jelentheti a piaci szereplők számára.

Swedsteel - Villámrajtot vett a Swedsteel és kivitelező partnerének építőipari tandemje
Villámrajtot vett a Swedsteel és kivitelező partnerének építőipari tandemje 2017.09.12.
A nyeregben a német követelményi szintekre beállított Volton-Bau Zrt. méltó párjára talált az alapanyaggyártó és fejlett építéstechnológiát értékesítő Swedsteel-Metecno Kft.-ben. Első szakaszgyőzelmüket az Adval Tech (Hungary) Kft. szekszárdi ipari parkja új üzemi nagycsarnokának megépítésével szerezték.

Swedsteel - Idén tovább nő a kereslet az új ipari csarnokok építése iránt
Idén tovább nő a kereslet az új ipari csarnokok építése iránt 2017.06.07.
Általános erősödés jellemzi a hazai építőipart. Az elmúlt évek statisztikái, és a Swedsteel-Metecno szakembereinek saját tapasztalatai is azt támasztják alá, hogy a lakóingatlanok, mezőgazdasági épületek mellett az ipari csarnokok építése iránt is fokozott igény mutatkozik. Utóbbiak esetében 2013. óta, évről-évre meghaladja a 300 milliárd Forintot az átadott létesítmények összértéke. A tavalyi stagnálás után, 2017-ben újra bővülésre számítanak a piaci szereplők ebben a szegmensben. Az első három hónap ezt a várakozást be is igazolta. Az ipari csarnoképítések száma folyamatosan felülmúlta a múlt év azonos időszakának eredményeit. A növekedés főleg az uniós, valamint az állami források felhasználásának, másodsorban az önerős beruházásoknak köszönhető. A kalkulációk alapján, a szektor forgalma jelentős növekedésnek néz elébe a 2017-es évben, az épületek felépítményébe beépített anyagok volumene meg fogja haladni a százmilliárd forintot ebben az esztendőben.

Swedsteel - Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években 2017.04.24.
Az elmúlt hat esztendőben a magyar mezőgazdaság fokozatosan erőre kapott. A Földművelésügyi Minisztérium kimutatásai szerint bővültek a hazai állattenyésztés mennyiségi mutatói, a növénytermesztésben évről-évre termelési rekordok dőltek meg és növekedett az ágazatban munkát vállalók száma is. A várakozások szerint 2020-ig az elmúlt években tapasztalt biztató tendenciák határozzák meg az egész ágazatot. Ez pedig hatással lesz a fejlesztésekre, aminek az egyik legfontosabb területe a gazdaságok infrastrukturális megújítása, ideértve az épületállomány rekonstrukcióját, bővítését is.

Swedsteel - A háztetők többségét le kellene cserélni idehaza
A háztetők többségét le kellene cserélni idehaza 2017.03.27.
Elöregedőben vannak a hazai épületek tetőszerkezetei. Döntően a lakóházaknál időszerű ezeknek a mielőbbi cseréje, de a nyolcvanas években épült iskolák, óvodák, illetve más intézmények többségénél sem tanácsos túl sokáig halogatni a felújítási munkákat. A svédacélból készülő tetők és csarnokok vezető gyártója, a Swedsteel-Metecno szakembereinek megállapítása szerint ez számszerűsítve azt jelentheti, hogy optimális esetben pár éven belül legalább másfél-kétmillió épületen kellene tetőrekonstrukciót végrehajtani Magyarországon.

Régebbi hírek:
Swedsteel - Szakmai napok és gyárlátogatás a Swedsteel-Metecno-nál

Szakmai napok és gyárlátogatás a Swedsteel-Metecno-nál

2017.01.11.
Swedsteel - Vékonyfalú hidegen hengerelt acél szelvények

Vékonyfalú hidegen hengerelt acél szelvények

2017.01.09.
Swedsteel - Stratégiai megállapodást kötött a Swedsteel-Metecno a világ egyik vezető acélgyártójával, az SSAB-ve

Stratégiai megállapodást kötött a Swedsteel-Metecno a világ ...

2016.09.06.
Swedsteel - Remekmű svédacélból - őszi akció a Swedsteel-lel

Remekmű svédacélból - őszi akció a Swedsteel-lel

2016.09.05.
Swedsteel - Új hazai gyártó az acél építőanyagok és csarnokrendszerek piacán

Új hazai gyártó az acél építőanyagok és csarnokrendszerek piacán

2016.06.28.
Swedsteel - 11,5 millió eurós beruházásból valósult meg a Swedsteel-Metecno első magyarországi gyára

11,5 millió eurós beruházásból valósult meg a Swedsteel-Metecno ...

2016.05.30.
Swedsteel - Agrárpályázatok: az építési célú beruház­ások elenged­hetetlenek az állattartó gazdaságok fejlődéséhez, sikeréhez

Agrárpályázatok: az építési célú beruház­ások ...

2016.05.09.
Swedsteel - Szendvicspanelek - különleges felhasználási területeken

Szendvicspanelek - különleges felhasználási területeken

2016.03.16.
Swedsteel - Vadonatúj Tűzvédelmi Megfelelőségi Igazolás (TMI)!

Vadonatúj Tűzvédelmi Megfelelőségi Igazolás (TMI)!

2015.11.10.
Swedsteel - Épületek energetikai, hőtechnikai teljesítménye és energetikai követelmények

Épületek energetikai, hőtechnikai teljesítménye és energetikai ...

2015.10.05.
Swedsteel - Gazdaságos üzemeltetés és értéknövelés

Gazdaságos üzemeltetés és értéknövelés

2015.09.23.
Swedsteel - Építse vállalkozását a Swedsteel-lel!

Építse vállalkozását a Swedsteel-lel!

2015.08.24.
Swedsteel - Szendvicspanel - a csarnoképítésben egyeduralkodó, multifunkcionális építési termék

Szendvicspanel - a csarnoképítésben egyeduralkodó, ...

2015.07.27.