A dabasi csarnoképítő


Generálkivitelezéssel és tervezéssel foglalkozik a Patina Építő Zrt., amelynek története több, mint negyedévszázados múltra tekint vissza.


"2008 óta létezünk ebben a formában, akkor alapítottuk a Patina Építő Zrt.-t, ám a két elődcéget még a kilencvenes évek derekán indítottam", idézi fel a kezdeteket Lakos Zoltán. A tulajdonos, aki magasépítő üzemmérnökként végzett, mindig is tervezéssel, valamint kivitelezéssel foglalkozott. "A nyolcvanas évek vége felé, amikor megjelentek idehaza az első magántervezők, sokan nem szerettek a kivitelezéssel bajlódni, én pedig láttam benne fantáziát", tudtuk meg Lakos Zoltántól. Így aztán nem csoda, hogy a Patina Építő Zrt. fő profilját is a generálkivitelezés jelenti, ezen belül leginkább a szerkezetépítés és különböző ipari csarnokok teljes körű megvalósítása. Egy másik lábat képvisel a kereskedelmi üzletág, amelynek keretében a Swedsteel csarnokrendszereit is forgalmazzák. A cég nemrégiben indult el a hulladékgazdálkodás irányába, itt az a cél, hogy a bontási hulladékokat minél nagyobb mértékben tudják újrahasznosítani, mondta a tulajdonos. A 2008-as válság tolta őket abba az irányba, hogy előrefele meneküljenek, és a betéti társaságok helyett ezért döntöttek a nagyobb és komolyabb cégforma mellett (ez lett a Patina Építő Zrt. - szerk.). Ezt a megbízók is komolyabban vették, és megnyílt az út a nagyobb volumenű munkák felé. Akkoriban mintegy hatvan fő dolgozott a cégnél, a létszám azóta megduplázódott. "A csapat tapasztalt szakmunkásokból és mérnökökből áll, alacsony a fluktuáció, és jól felszerelt, saját eszközállománnyal dolgozunk, a profit jelentős részét visszafordítjuk a cégbe, eszközöket vásárolunk és új technológiákat próbálunk meghonosítani", fogalmazta meg sikerük titkát Lakos Zoltán. "Az alapozásoknál fúrt, visszanyert köpenycsöves alapozási technológiákat alkalmazunk, ami rossz talajviszonyok mellett is bevethető, saját mobil keverővel rendelkezünk, az építési helyszínen keverjük a betont. A gépesítésben látjuk a jövőt, és egyre inkább olyan technológiák irányába mozdulunk, amelyek élőmunka igénye alacsony", tette még hozzá a cég első embere.

Hazai csarnoképítési piac

A nagyobb, több 10 ezer m2-es alapterületű és a többszintes ipari épületeknél egyértelműen a vasbeton szerkezetek a legelterjedtebbek idehaza, állítja Lakos Zoltán. Ennek fő oka az, hogy bizonyos négyzetméter és több szintszám fölött nagyon szigorú tűzvédelmi szabályok vonatkoznak a teherhordó szerkezetekre. Az acélszerkezeteket is lehet gazdaságosan megfelelő tűzvédelemmel ellátni (pl. többrétegű tűzgátló festék felhordásával, vagy tűzgátló lapokkal való elburkolással), de ez elsősorban a tűzvédelmi szempontból alacsony és közepes kockázatú épületek esetén gazdaságos. A magas tűzvédelmű kockázatú épületek teherhordó szerkezeteit ezért már legtöbbször vasbeton anyagú tartóvázzal tervezik és építik, aminek külön védelem nélkül is magas a tűzállósága. Itt is érdemes azonban megjegyezni, hogy a vasbeton vázra már gazdaságosan építhető könnyűszerkezetes acél elemekből álló tető-, födém- és falszerkezet, mert ezekre az alkalmazásokra már megfelelő megoldások léteznek tűzvédelmi szempontból is (pl. kőzetgyapot hőszigeteléssel kitöltött szendvicspanel).

A kis- és középméretű csarnokoknál, ahol kevésbé szigorúak a tűzvédelmi szabályozások, az acélszerkezetes vázak viszont nagyon versenyképesek tudnak lenni. Ilyen volt például a ceglédi "Dark IT" csarnok is, ami egy zöldmezős beruházásként épült meg, nagyjából 600 négyzetméteres alapterülettel (12x45m alaprajzi mérettel, 4,5m vállmagassággal, hőszigetelt szendvicspaneles tető- és falpanellel készült raktárépület). Ez a csarnokunk komplett generálkivitelezés volt, a belső térbetonnal és a nyílászárók beszerelésével együtt. A Swedsteel szállította a komplett könnyűszerkezetes felépítményt: acél főtartó vázszerkezetet merevítéssel, szelemen- és falvázrendszerrel, tető- és falpanelekkel, minden kiegészítő elemmel (kötőelemek, tömítők, csavarok, stb.) együtt. Egy ilyen méretű beruházás megvalósítási ideje körülbelül 4-5 hónap. A megfelelő előkészítésnek és gyártásnak köszönhetően a szerkezetépítés gördülékenyen ment, az elemek illeszkedtek, dicséret illeti a gyártót, jegyezte meg a cégtulajdonos.

Raktárból kereskedelmi épület

Egy egészen más típusú feladat volt a Jeanneau vitorlás és jacht hajók hazai importőrének kereskedelmi és szervizcsarnokának kialakítása. Itt egy meglévő raktárépület felújításáról volt szó, ahol a külső burkolatot szerette volna megújítani a tulajdonos. A projekt nehézsége az volt, hogy a csőszelvényekből készült régi vázszerkezet a függőleges és vízszintes síkokat nem tartotta, így egy segédváz közbeiktatásával sikerült a vázszerkezetet fogadóképessé tenni, és a szendvicspaneleket rögzíteni.
Káli Szilvia, a projektet megrendelő Adex Yachting Kft. tulajdonosától megtudtuk, hogy a családi vállalkozásként üzemelő cégnek sokáig a belvárosban volt irodája, és szerettek volna végre egy olyan helyet, amely bemutatóterem és szervizcsarnok is egyben. Így találtak rá egy régi raktárépületre a XVI. kerületben. Az épület mindössze hét méter széles - a maximális beépítettség miatt bővíteni már nem lehetett - és mivel minden centiméter számított, ezért választották a vékonyabb szerkezeti vastagságú Swedsteel szendvicspanel rendszert a tégla kitöltő falazattal szemben. A homlokzatburkolat kiválasztásánál esztétikai szempontok voltak a döntőek, így esett a választás erre az elegáns szürke szendvicspaneles homlokzatburkolatra. A kivitelezés három ütemben valósult meg, és kifejezetten elégedettek voltak a kivitelezővel, tudtuk meg Káli Szilviától. Aki hozzátette, hogy a nagyobb munkákon edződött Patina Építőipari Zrt. munkatársai végig nagyon készségesek voltak, annak ellenére, hogy ez számukra a kisebb munkák közé tartozott.

A 2019-es év nagyon sok munkát hozott a Patina Építőipari Zrt. számára. "Idén de már nem látunk annyira nagy állami és európai uniós támogatottságú beruházásokat", állítja Lakos Zoltán. Aki szerint 2020-ban még kitartanak a korábban elindított beruházások, de mostantól sokkal inkább a kapacitásnövelést szolgáló ipari beruházások fognak dominálni. Emellett nem szabad elfeledkezni a lakossági szektorról sem, ahol egyre többen fontolgatnak felújítást, és a Patina Építőipari Zrt. első embere szerint ebben is jelentős növekedési potenciál lehet még.

Swedsteel ipari csarnokok: http://csarnok.swedsteel-metecno.com/ipari

Swedsteel Tervezői Tudástár: http://tudastar.swedsteel-metecno.com/huTovábbi információ és ajánlatkérés:

http://csarnok.swedsteel-metecno.com/ipari
www.swedsteel.hu


A Swedsteel-Metecno-ról


A Swedsteel technikai és piaci szakmai know-how-t nyújt a könnyűszerkezetes tető- és falburkolati rendszerek, az acél anyagú szerkezetek és csapadékvíz-elvezető rendszerek területén. A Metecno Csoport 1961 óta globális szinten a szendvicspanel-gyártás piacvezető vállalata. A világ 15 országában működtet gyártóegységeket, és éves szinten 20 millió négyzetméter tetőt állít elő.

A Swedsteel-Metecno 2015-ben nyitotta meg magyarországi értékesítési központját, illetve rá egy évre három és félmilliárd forintos beruházásból létrehozta első, jelenleg negyven főt foglalkoztató magyarországi gyárát Biatorbágyon, ahonnan az egész kelet-közép-európai régiót ellátják a Swedsteel könnyűszerkezetes tűzi horganyzott acéltermékekkel.2020.03.12.

Swedsteel-Metecno HírekSwedsteel-Metecno Csomóponti gyűjteménySwedsteel-Metecno TermékválasztékSwedsteel-Metecno Szendvicspanel választékSwedsteel-Metecno Műszaki adatlapokPartnerekSwedsteel-Metecno Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

- Swedsteel hírek:


Swedsteel - "Az acélszerkezet és a szendvicspanel a nyerő!"
"Az acélszerkezet és a szendvicspanel a nyerő!" 2021.01.13.
Martonosi Zsolt építészmérnök a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszékének mesteroktatója és a M-MÉRMŰ Bt. építésztervezője az utóbbi években ismerkedett meg a Swedsteel könnyűszerkezetes termékeivel. Együttműködésük nyomán impozáns, bemutatóteremmel egybeépített raktárcsarnok épült Debrecenben, illetve megújult a nagyhírű Vojtina Bábszínház tetőszerkezete is. A tervezőt az együttműködés részleteiről kérdeztük.

Swedsteel - Acélszerkezeti csomópontok és szellemi kapcsolódások, avagy az építészmérnök, a statikus és a gyártó szakmai szövetsége
Acélszerkezeti csomópontok és szellemi kapcsolódások, avagy az építészmérnök, a statikus és a gyártó szakmai szövetsége 2020.11.11.
Az elmúlt harminc évben országszerte számos csarnok épült a szegedi Top-Szerk Bt. tervei alapján, az elmúlt 5 évben ezek közül több is a Swedsteel együttműködésben A tervezőiroda alapítóival, Borbély Andreával és Varga Györggyel beszélgettünk az acélszerkezetekről különböző szakmai aspektusból.

Swedsteel - A Gordiusz csomópontjai
A Gordiusz csomópontjai 2020.11.09.
A legkorszerűbb csomóponti kialakításokkal, minőségi acél alapanyagokból évi 25 000 m2-nyi épület-vázszerkezetet állít elő saját gyártóüzemében, és ebből 10 000 m2-nyi csarnokot a helyszínen össze is szerel a hódmezővásárhelyi Gordiusz Könnyűszerkezeteket Gyártó és Szerelő Kft. A csarnoképületek szelemenrendszerét, héjazatát, burkolatát és a kiegészítőket legtöbbször régi partnerüktől, a Swedsteeltől rendelik. A cég alapító ügyvezetőjével, Nagy Sándorral beszélgettünk csarnokokról, kihívásokról és megoldásokról, valamint a cége működéséről.

Swedsteel - A Swedsteelnél figyelnek arra a bizonyos "patkószegre" is! - Miért fontosak a részletek?
A Swedsteelnél figyelnek arra a bizonyos "patkószegre" is! - Miért fontosak a részletek? 2020.10.05.
Benkovich Attila 2018-ban tervezte meg első közös csarnokát a könnyűszerkezetes csarnokok specialistájának számító Swedsteel-lel. Az okleveles építészmérnök, aki 1980 óta dolgozik tervezőként, Szentendre főépítészeként gyakorlatot szerzett az államigazgatásban és személyesen irányított számos kivitelezést is, 40 éves sokoldalú szakmai tapasztalatairól beszélgetünk.

Swedsteel - A dabasi csarnoképítő
A dabasi csarnoképítő 2020.03.12.
Generálkivitelezéssel és tervezéssel foglalkozik a Patina Építő Zrt., amelynek története több, mint negyedévszázados múltra tekint vissza.

Swedsteel - Fékezhetetlen statikusok, megfékezett erők
Fékezhetetlen statikusok, megfékezett erők 2020.02.10.
Extrém tervezési helyzetekben is sikeresnek bizonyult a Construct-Plan Kft. tervezőiroda és a könnyűszerkezetes építőanyagok specialistájának számító Swedsteel párosa. Az együttműködésük eredménye a Békés megyei régióban épült számos acélcsarnok szerkezetében biztosítja az egymásra ható erők egyensúlyát és a biztonságot. A kooperáció részleteiről kérdeztük Bánfi Ádám statikust, a Construct-plan Kft. alapító ügyvezetőjét.

Swedsteel - Vigyázat! Nagyfeszültség!
Vigyázat! Nagyfeszültség! 2020.02.10.
Feszített tempóban tervezi az acélcsarnokokat a Bal-arch Kft. - elsősorban a villamosipar számára. Jelentős számú megrendeléseik közül sokat a Swedsteel profiljainak, termékeinek betervezésével valósítanak meg. A tervezőiroda és a gyártó kapcsolatát a szűkös határidők ellenére sem a feszültség, hanem a konstruktív és hatékony együttműködés jellemzi. Balogh László építészmérnökkel, az iroda vezetőjével beszélgettünk.

Swedsteel - "Kell egy csapat!"
"Kell egy csapat!" 2019.12.11.
Idén a saját kapacitásbővítésére épített könnyűszerkezetes csarnokot a Swedsteel szinte teljes termékpalettájának felhasználásával az N-ferrum Kft. Nagykanizsán. A 2006-ban id. Nemes János halálának évében alakult, az ő szellemi, szakmai öröksége jegyében formálódó, kezdetben betonacél szereléssel, gyártással és értékesítéssel foglalkozó, a piac elvárásainak változását folyamatosan szem előtt tartó, bő évtizede acélszerkezeti csarnokok komplett kivitelezésével foglalkozó cég ügyvezetőjét, Nemes Jánost kérdeztük a beruházás és a kivitelezés részleteiről.

Swedsteel - Statika: a nyugalom művészete
Statika: a nyugalom művészete 2019.12.11.
Izgalmas mérnöki kihívásokkal teli, gazdaságos, praktikus, biztonságos és esztétikus csarnokok hirdetik országszerte az RKK Team Kft. és a Swedsteel Kft., azaz a statikai iroda és a könnyűszerkezetes épületelemek, rendszerek gyártójának együttműködését. A két terület elválaszthatatlan viszonyáról kérdeztük Rezeli Csabát, az RKK Team vezetőjét.

Swedsteel - Acélos kapcsolat – statika és az acél
Acélos kapcsolat – statika és az acél 2019.11.07.
Egyre több impozáns, gazdasági felhasználású acélcsarnok hirdeti országszerte a könnyűszerkezetes épületek specialistájának számító, hazai gyártóbázissal rendelkező Swedsteel piaci térhódítását. Ezeknek - az általában nagy fesztávolságú - épületeknek a sikeres megvalósítása azonban nem csupán a kiváló termékek függvénye, de komoly statikai tervezőmunkát is feltételez. Az algyői General Statika Bt. ezen a területen, továbbá gyártmánytervezésben és tervezői programok fejlesztésében is eredményesen működik együtt a Swedsteellel.>
Kovács Lászlót, a tervezőiroda tulajdonosát kérdeztük a szakma fejlődési irányairól, illetve a gyártóval való kapcsolatáról.

Swedsteel - Swedsteel vékonyfalú acél szelvények - Z-C-U profilok
Swedsteel vékonyfalú acél szelvények - Z-C-U profilok 2019.10.07.
A vékonyfalú hidegen alakított acél szelvények alkalmazása régóta elterjedt a magasépítésben. A "vékonyfalú" elnevezés a kis lemezvastagságra (t<4mm), a "hidegen alakítás" a gyártástechnológiára utal. A kis lemezvastagságok miatt kulcskérdés az acél megfelelő korrózióvédelmének, tartósságának biztosítása, ennek érdekében igen gyakori a tűzihorganyzott acél alapanyagok használata. A vékonyfalú acél szelvények lehetnek felületszerkezeti elemek (pl. trapézlemez, falkazetta) vagy rúdszerkezeti elemek (pl. nyitott vagy zárt szelvények).

Swedsteel - Stabil partnerség, stabil csarnokok
Stabil partnerség, stabil csarnokok 2019.09.10.
A közel 4 000 m2-es Tauril Gumigyártó és Kereskedelmi Kft. új üzem-, és logisztikai csarnokát a Stabil Kft. valósította meg, amelynél a Swedsteel volt a beszállítója.
A kivitelező az a Stabil Kft. volt, amelynek tulajdonosa, Papp Zoltán annak idején az "Év Acélszerkezeti Nívódíját" is elnyerő Rutin Kft. igazgatójaként, olyan projektek megvalósításában vett részt, mint a müncheni Allianz Aréna vagy a Budapest Aréna. Az acélépületek tervezésében, gyártásában és a könnyűszerkezetes technológia alkalmazásában évtizedes tapasztalatokkal bíró szakembert kérdeztük az építés részleteiről, illetve a Swedsteellel való kapcsolatáról.

Swedsteel - Precedenst teremtenek
Precedenst teremtenek 2019.07.15.
Bár a Swedsteel és az N-ferrum szakemberei a könnyűszerkezetes építészet határait feszegetik innovatív megoldásaikkal, a megrendelők elégedettek. Az acélszerkezeteket gyártó, biatorbágyi üzemmel rendelkező cég, illetve a magyar tulajdonú családi vállalkozásból kinőtt kivitelező kft. két év alatt több mint egy tucat csarnokot hozott tető alá. Voltak köztük olyanok is, amelyek irányadó esetként szolgálhatnak a szakma számára.
A részletekről Nemes János, az N-ferrum Kft. tulajdonos ügyvezetője beszél.

Swedsteel - Sporttársakból építőtársak
Sporttársakból építőtársak 2019.06.07.
Volt triatlonisták 2017-ben egy kaposvári családi ház építése során - mint megrendelő és mint tervező - a praktikum, az esztétikum és a gazdaságosság ágaiban nyújtottak nagy teljesítményt. Egyebek mellett a Swedsteel síklemezes tetőrendszerét is segítségül hívva.
Az építkezés részleteiről az épület tulajdonosa, Varga Szabolcs és Nógrádi Tamás építészmérnök, a NOGART Kft. ügyvezetője számolt be.

Swedsteel - Swedsteel termékek a TEKLA programban
Swedsteel termékek a TEKLA programban 2019.03.13.
Az acélszerkezeti tervezők és szerkesztő kollégák körében méltán népszerű 3D konstrukciós tervező programban, a Tekla Structures BIM szoftverben immár elérhetők a Swedsteel termékek is! A Swedsteel-Metecno Kft. és a Construsoft Kft. együttműködésének köszönhetően a Tekla Structures tartalmazza a Swedsteel tartószerkezeti Z-, C-, CI-, U-profilokat és burkolati trapézlemezeket, továbbá a Swedsteel-Metecno típusú szendvicspaneleket is.

Swedsteel - Új elegáns, korcolt Swedsteel tető az egyházi műemléképületen
Új elegáns, korcolt Swedsteel tető az egyházi műemléképületen 2019.03.06.
1500 m2-nyi síklemezes tetőburkolatot kapott a Zsámbéki Premontrei Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola egy részét befogadó, illetve a nővérek szállásául is szolgáló épületegyüttes. A PLX termékeket a Swedsteel biztosította.

Swedsteel - Szilárdan, mégis rugalmasan
Szilárdan, mégis rugalmasan 2019.02.14.
Több, mint 10 000 m2-nyi Swedsteel-csarnokot épített csapatával a Kocsis és Társa Bt. az elmúlt másfél évben.
Fából ugyan nem lesz vaskarika, viszont épületasztalosból könnyűszerkezetes, modern fémcsarnokok építője igen. Kocsis János pályája legalábbis ezt bizonyítja. A szakember nyolc közös projekt tapasztalata alapján nyilatkozott az innovatív technikai megoldásokról és a gyártóval való kapcsolatáról.

Swedsteel - "A dohány jó helyre került..."
"A dohány jó helyre került..." 2019.01.10.
Valódi nagycsarnok épült Zalaegerszegen az Országos Dohányboltellátó Kft. megbízásából. 12 méteres magasságával, 36 méteres fesztávolságával és 60 méteres hosszával a 2000 m2-es raktár, illetve a hozzá tartozó 300 m2-es iroda nem csak méretei okán, de a színkompozíciónak és a letisztult felületeknek köszönhetően esztétikai szempontból is impozáns épülete lett az ipari parknak - többek között a Swedsteel jóvoltából.

Swedsteel - Álomlovarda acélcsarnokban
Álomlovarda acélcsarnokban 2018.09.06.
Lovarda a természet lágy ölén. Pontosan ezt álmodta meg Pataki Mátyás, a Lambda System alapítója, aki nemcsak a hétköznapi mókuskerékből szeretett volna kiszabadulni, amikor úgy döntött, hogy beruház egy lovardára, hanem a sportágban sikeres díjugrató lánya számára is kedvezni akart. Szakmabeliként már a kezdetekkor tudta, hogy a minőségi végeredményhez nem célszerű az ár alapján terméket választani.

Swedsteel - Trendi acél tető a társasházakon
Trendi acél tető a társasházakon 2018.08.08.
Az elmúlt lassan két évben az ország több városában jelentek meg ismét toronydaruk, és a szaporodó családi házas építkezések mellett újra a kínálati palettára kerültek nagyobb és kisebb társasházi lakások is. Nem véletlen, hiszen egy jó helyen lévő ingatlan még mindig jó befektetésnek számít. Ebben a tekintetben pedig ma már nem csupán az ár fontos, de a vevők azt is egyre inkább szem előtt tartják, mennyire tartós, minőségi termékekkel épül fel új otthonuk, vagy a befektetésnek szánt ingatlan. Így más tartós műszaki megoldás mellett egyre több tetőre kerül acél alapanyagú, időjárásálló cserepeslemezt, amellyel gyors a kivitelezés.

Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information