Tudunk-e viharálló hőszigetelő rendszert alkalmazni?
2024.04.09.



Sajnos sokszor lehet látni olyan házakat, amelyek homlokzati szigetelését egy vihar részben vagy rosszabb esetben egészen tönkretette.


Jogosan merül fel a gondolat; hogy lehetséges-e viharálló hőszigetelő rendszert alkalmazni?

A válasz nem egyszerű.

A „rendszer″ fogalma egyértelmű: egyetlen gyártó által, legalább két külön elemből álló együttesként forgalomba hozott építési termék, amelyet össze kell szerelni ahhoz, hogy az építménybe be lehessen építeni.

Azonban ezen teljesülésen túl még egy nagyon fontos lépés is szükséges: minősíttetni kell a rendszert, az erre jogosult hatóságnál (TÜV-ÉMI).

És itt merül fel a probléma: a viharról azt el tudjuk mondani, hogy heves esőzéssel vagy havazással kísért erős szél, de nem lehet objektív számokkal behatárolni. Emiatt viszont nem is lehet tesztelni és hivatalosan kimondani, ez egy „viharálló hőszigetelő rendszer″!

Ettől függetlenül számos tényező van, amit, ha megfelelően alkalmazunk, a hőszigetelésünk a lehető legjobban meg tudja védeni az otthonunkat a viharokkal szemben.


Forrás: Adobe Stock

Hogyan állhat ellen a viharoknak a hőszigetelő rendszerünk?

Menjünk végig a hőszigetelő rendszerek felépítésén, és nézzük meg, az egyes feladatoknál mire kell ügyelni annak érdekében, hogy a hőszigetelés a lehető legjobban a viharoknak.

Ragasztás

Kezdjük az elején: a ragasztás. A MÉVSZ tagjaként kétféle ragasztási eljárást fogadunk el:



Sajnos a mai napig találkozunk „pogácsás″ ragasztással, amely túl azon, hogy szakszerűtlen, még tűzveszélyes is! Tűz esetén kürtőhatás léphet fel a fal és a hőszigetelő lemez között, és így a tűz gyorsan elérhet a tetőhöz is!

Hallottunk már olyat is, hogy azért elég pogácsásan ragasztani, mert a ragasztó csak azért kell, hogy addig megtartsa a lemezeket a falon, amíg nem dübeleznek, mert a dübel tartja a rendszert, és nem a ragasztó. Ez súlyos tévedés!

A ragasztónak olyan ereje van, hogy egy jól felragasztott lemezbe jól beágyazott üvegszövet-hálóval szét tudjuk tépni a hőszigetelő lemezt, ha le akarjuk szedni!


Forrás: Mapei

Üvegszövet-háló beágyazása

Az üvegszövet-háló legstabilabb módon történő beágyazása: 10-es fogazású glettvas fogas részével képzett ragasztóba ágyazzuk az üvegszövet-hálót, amely így a tapaszréteg felső harmadába fog kerülni.

Gyakori hiba, hogy lelógatják a hálót a homlokzaton, szöggel rögzítik a gerendába és átglettelik. Az üvegszövet elsődleges feladata a dilatációs mozgások elnyelése, másodlagos a tűzzel szembeni ellenállás és a külső réteg egyben tartása. Azonban ezt a feladatát csak akkor fogja ellátni, ha a jó helyen és a jó módszerrel lett beágyazva...és a „szögelős-lelógatós″ módszer nagyon nem az!


Forrás: Mapei

Dűbelezés

„Nem jók a dűbelek, minden harmadikat ki tudom kézzel húzni.″

Ez a számtalanszor előforduló hiba olyankor jön elő, amikor a kerámia-falazóelemekbe ütvefúrással készítik a dűbel furatokat, ezáltal a falazó-elemek belsejében lévő vékony kerámia lamellákat teljesen szétverik. A dűbel feszítő éke csak üres térben tud feszíteni, így viszont nem fog.

Hagyományos fúrási eljárással telepítve (kivéve beton és mész-homok falazatok) egy átlagos dübel 40 kg-nyi kifelé ható erőnek tud ellenállni. Két emelet magasságig egy m2-es felületen 6 darab dűbel az előírás. Felette pedig a dűbelszám-előírások alapján növekszik, két emelet magasságnál például a 6 db dűbel 240 kg erőhatás/m2-nek áll ellen! Ez egy nagyon-nagyon komoly szélnek felel meg, ami Európában nem fordul elő!

Általánosságban pedig elmondhatjuk, hogy az a lényeg, hogy a felépített hőszigetelés egy rendszert alkosson, és egy gyártó által gyártott, forgalmazott, bevizsgált és minősített termékeket tartalmazzon!

A Mapei által ajánlott gyártói előírások megfelelnek a fenti elvárásoknak, az így felépített MAPETHERM hőszigetelések tehát a lehető legtöbbet tesznek a viharállóságért!

Miért éri meg hőszigetelési szakemberként a Mapei rendszereit választani?

  1. A Mapei, mint a világ egyik vezető építőipari anyagokat gyártó vállalata, teljes mértékben vállalja a felelősséget termékeiért. Ismerjük a szakemberek által megélt nehézségeket, és célunk, hogy a lehető legjobb megoldásokat kínáljuk a hőszigetelési feladatokhoz.
  2. A Mapei hőszigetelési rendszerei rendkívül könnyen és villámgyorsan bedolgozhatóak. Fejlesztéseink során kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy termékeink az alkalmazás során a lehető legkevesebb időt és energiát igényeljék. Ez nem csak a munka hatékonyságát növeli, hanem segít a költségek csökkentésében is.
  3. A szolgáltatásokban is partnerek vagyunk: A Mapei szakértői csapata mindig rendelkezésre áll, hogy helyszíni gyakorlati segítséget nyújtson. Személyre szabott támogatást és tanácsot kínálunk, hogy minden egyes projekt a lehető legjobban sikerüljön. Ez a hozzáadott érték, amit a Mapei képvisel, és ami nem található meg máshol.


Ráadásul, ha egy szakember Mapei hőszigetelési rendszert használ családi házak hőszigetelési munkálataihoz, most még értékes munkaeszközöket és munkaruhákat is nyerhet, akár 400 000 Ft értékben!


Részletek és játékszabály: https://www.mapei.com/hu/hu/hoszigeteles-szakembereknek

Válassza a Mapei hőszigetelési rendszereit, mert nálunk nem csak a minőségi termékeket találja meg, hanem a megbízhatóságot, a gyorsaságot és a támogatást is!



További műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu
Kereskedőkereső


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.



2024.04.09.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Mapei hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information