Lindab Svéd acél, magyar találékonyság! 

A Lindab Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Tartóterv Kft. közös kutatás-fejlesztési együttműködésével jött létre egy új, magyar Lindab termék, az SBS Maxi csarnokrendszer


Közgazdasági elemzők azt állítják, hogy a drámai következmények ellenére a gazdasági válságoknak mégis van egy pozitív hozadéka: a szereplők szükségszerűen szembesülnek az addigi gyakorlataikkal. Arra kényszerülnek, hogy még alaposabban feltérképezzék a piac igényeit és azokat a lehető leginnovatívabb módon elégítsék ki.
A Lindab Kft. az SBS Maxi termékével olyan mérnöki újdonságot kínál, amely az eddigieknél sokkal gazdaságosabban és gyorsabban teszi lehetővé a 9-18m fesztávolságú, 3-6m vállmagasságú, ún. közepes méretű, egylégterű csarnokok építését a hazai vállalkozások számára.

Üzlet és tudomány

Hogy az SBS Maxi projekt nem előzmények nélkül való, Kotormán Istvántól, a Lindab Kft., Fejlesztési-, és oktatási vezetőjétől tudtuk meg. A 90-es években, amikor a nemzetközi cégek megjelentek Magyarországon, egymás után épültek a gyártósorokat befogadó, logisztikai funkciókat ellátó vagy éppen mezőgazdasági célokat szolgáló, hatalmas méretű csarnokok. A Lindab Kft. is nagy volumenben szolgálta ki a piacot a melegen hengerelt acél profilokból illetve lemezekből, hagyományos hegesztéses gyártástechnológiával előállított, csúcsminőségű vázszerkezeteit. Az évtized végén azonban az addigi megrendelők, illetve az egyre szaporodó KKV-k érdeklődni kezdtek a kisebb alapterületű, alacsonyabb költséggel, gyorsan megvalósítható, kiegészítő jellegű épületek (iroda, bemutatóterem, öltöző, kisebb raktár) iránt.
A Lindab cég fejlesztőinek figyelme ekkor összpontosult a nagyobb csarnokok esetében addig másodlagos szerkezeti elemként használt, egyébként nagyon jó műszaki tulajdonságokkal rendelkező, alapanyagában már korrózióvédelemmel (tűzihorganyzással) rendelkező, vékonyfalú profilokra (hidegenhengerelt Z-,C-,U-szelvények). Felmerült a kérdés, hogyan lehetne ezeket a kiváló elemeket fő tartószerkezeti rendszer céljára is felhasználva, könnyűszerkezetes "mini" csarnokokat építeni. A problémafelvetést a piaci igények tökéletesen igazolták, a műszaki fejlesztés azonban az egész szerkezeti struktúra újragondolását és komoly tudományos háttér bevonását követelte meg.

Ekkor jött létre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Lindab Kft. együttműködése, amiről dr. Dunai László szolgált részletekkel. A Hidak és Szerkezetek Tanszék egyetemi tanára, tanszékvezetője elmondta, hogy a BME-n már régebben is folyt a nevezett szerkezeti elem igen összetett műszaki és statikai viselkedésének vizsgálata. A Lindab megjelenése lehetővé tette, hogy az addigi alapkutatások most alkalmazott kutatásban kapjanak konkrét, gyakorlati célt.

Egy kutatás-fejlesztési (K+F) program keretében a szerkezeti csomópontok laboratóriumi kísérleti vizsgálataiból levont tapasztalatok alapján kidolgozták a speciális méretezési eljárásokat és a szükséges számításokat, hozzá felhasználói programokat. Az elkészült végleges szerkezetek tulajdonságait pedig teljes léptékű tartókon végzett újabb laborkísérletek során tesztelték. Ezek keretében elvégezték azt - a mély tudományos előkészületeket igénylő - vizsgálatot is, amelynek során a törési határig, tönkremeneteli terhelték a szerkezetet, amely alapján a végeredményként kapott szerkezet - és ezáltal a teljes méretezési eljárás - tényleges biztonsági szintje meghatározható volt. A kapott adatokat a teljes mértékben magyar fejlesztésnek számító Small Building System (SBS) megalkotásában hasznosították (kb. 50-250m2 alapterületű "kis épületek"). Az eredményeket számos nemzetközi szakmai folyóiratban is publikálták, sőt a kutatások nyomán még a témával foglalkozó doktori disszertációk is születtek.
Az új termék népszerűségét és praktikusságát bizonyította, hogy a gazdasági szférából érkező szép számú megrendeléseken túl, a magán építtetők is felfedezték a műszaki újdonságban rejlő lehetőségeket. Garázsok, műhelyek, melléképületek készültek gyorsan és gazdaságosan a Lindab SBS technológiával.Egy statikai szerkezet újragondolás

Felmerült az SBS továbbfejlesztési terve, hogy nagyobb oldalsó nyílásokkal, kapukkal is rendelkezzen, már "közepes" méretű, 10-18m fesztávolságú és akár 6m belmagasságú csarnokok, épületek tartószerkezeteit is meg lehessen valósítani a Lindab hidegen hengerelt, tűzihorganyzott vékonyfalú szelvényeiből, annak minden előnyével.

Az újabb fejlesztésben a BME és a Lindab mellett a gyakorlati statikai tervezésben óriási tapasztalattal rendelkező Tartóterv Kft. is közreműködött - a fejlesztési folyamatról a cég vezető statikusa, Molnár Attila számolt be. A mérnökök az SBS-ben már megalkotott struktúra továbbfejlesztésének feladatát kapták. A cél az volt, hogy a Lindab C-profilok főtartó-elemként még nagyobb méretek és ezáltal nagyobb igénybevételek elviselésére legyenek képesek. Éppen ezért a változtatásokat a szerkezeti rendszer statikailag meghatározó elemein, pontjain kellett végrehajtani, hiszen a struktúrának vannak olyan jellegzetességei, amelyek egyedi műszaki megoldásokat igényeltek. A nagyobb teherbírás elérésére duplázott C-szelvényeket alkalmaztak (ún. összetett keresztmetszetet) a főtartó oszlopok és gerendák esetén, megoldották az elemek kapcsolatait, csomópontjait, az alapozáshoz való lefogatást. A függőleges oszlop és a ferde gerenda között, a keretsarokban, az erőátadás jelentős részének felvételéhez a szelvények közé helyezett könyöktámasztó rudakat használtak, továbbá bizonyos méretek felett a gerendákat összekötő vonórúd is betervezésre került. Ezen szerkezeti kialakítások összessége tette lehetővé a támaszköz és a kerettávolságok hatékony növelését a korábbi SBS-hez képest - innen származik az új szerkezeti rendszer elnevezése: SBS Maxi.

Az SBS Maxi tartószerkezetének kialakításának fejlesztésekor a korábbi SBS-nél alkalmazott megoldások mellett egy másik Lindab könnyűszerkezet, a LindabTruss rácsostartójú tetőszerkezet eredményei is felhasználásra kerültek.
Ez persze nem jelenti azt, hogy a C profilokból - barkács buzgalmától vezérelve - bárki csarnokot tudna építeni, hiszen ezek a vékonyfalú termékek nagyon összetett szerkezeti viselkedést mutatnak. Érzékenyek a szerkezeti kialakításokra, peremfeltételekre, a csavarozott kapcsolatok kivitelezésére, statikailag nagyon komplex vizsgálatokat kell hozzá elvégezni (szilárdsági és stabilitási ellenőrzések, figyelembe véve a lokális és alaki torzulásos horpadásokat, kihajlást, kifordulást). Mindez nemzetközi szinten is nagyon komoly alapkutatásokat feltételez, Magyarországon pedig az SBS Maxival kapcsolatban a méretezési eljárást igen szofisztikált számítógépes szimulációs kísérletekkel támasztották alá. Ezeknek az eredményeit sikerült a Tartóterv Kft. által végzett gyakorlati statikai számításokkal integrálva egy végleges, igazolt biztonsággal rendelkező méretezési eljárásba beépíteni, amellyel lehetővé válik optimális, gazdaságos szerkezetek gyors tervezése. Az eljárással kidolgoztak standard méreteket (9-12-15-18m fesztáv, 3-4,5-6m vállmagasság), amelyeket a Lindab cég bocsát az érdeklődők illetve építésztervezők rendelkezésére. Ezektől eltérő egyedi méretek számítása is működik természetesen, ilyen igény esetén a Lindabhoz kell fordulni.

Az érdeklődő ügyfelek a standard méretektől eltérő szerkezetekre vonatkozóan is rövid időn belül árajánlatot kaphatnak. Egy 800-1000 m2-es épület esetében a szükséges Lindab szelvények terv szerinti gyártása a cég automatizált biatorbágyi üzemében egy-két héten belül megtörténik. Mivel a Lindab saját fejlesztésű rendszeréről van szó, a szállító a "csomaghoz" mellékeli a szükséges statikai igazoló számításokat és terveket, amelyek szükségesek a hatósági engedélyeztetéshez és a helyszíni szerelési munkák elvégzéséhez.

A vállalat a kivitelezőket illetően is segítséget tud nyújtani partnereinek, hiszen konkrét munkák esetén rendelkezésre bocsátja azon szerelő cégeket, akik az általános kivitelezői tevékenységük mellett a Lindab cég által szervezett specializált oktatásokon, illetve az SBS rendszer szerelésében szereztek évtizedes tapasztalatokat.

Az SBS Maxi előnyei

Az SBS Maxi csarnokrendszer a vizsgálat mérettartományban - a főtartóelemként alkalmazott C-profil jellegzetességeiből adódóan - csekélyebb anyagfelhasználást igényel, mint a hagyományos, melegen hengerelt acél tartószerkezetek. Ebből következően jóval kisebb lesz a szerkezet önsúlya, ezzel csökken az alapozásra jutó teher, de pl. a szállítási költség is. Emiatt, az említett hagyományos hegesztéses technológiával összevetve, egy m2-re vonatkoztatva, az SBS Maxi esetében kb. 15-20 százalékos költségmegtakarítással lehet számolni. A standardizált méretezési, tervezési eljárásnak és a csavarozott, szárazkötési technológiának köszönhetően rövidül a szerelési-kivitelezési időtartam is. A megrendelő tehát jóval előbb jut a kívánt épülethez és kezdheti meg a gazdasági tevékenységet.

Az SBS Maxi nem csupán a fejlett kutatási technológiákra alapuló, hozzáadott szellemi értéket tekintve egyedi termék a hazai piacon, hanem tartósságában is. A megfelelő szerelési és karbantartási eljárások betartása mellett ugyanis a tűzihorganyzott, svédacél alapanyag még szélsőséges időjárási viszonyok közepette is tartósan képes ellenállni a környezeti hatásoknak, a korróziónak.

Az SBS Maxi alkalmazhatósági területei

A komplett épületrendszer kb. 200-1500 m2-es alapterületek egylégterű fedését teszi lehetővé 6,0méteres vállmagasságig. Mindenekelőtt kiválóan alkalmas tárolók, raktárak, gyártó üzemek, összeszerelő épületek céljára. Másik kedvelt alkalmazási területe a mezőgazdasági szektorban folyó technológiai folyamatokat kiszolgáló épületek csoportja. Munkagépek, járművek, szerszámok, ömlesztett vagy zsákolt termények, áruk biztonságos és az időjárás viszontagságaitól védett tárolására egyaránt alkalmasak. A megfelelő hőszigetelés és szellőztetés esetén istállóként is használható. Az SBS Maxi megfelelő színteret biztosít a kiszolgáló jellegű feladatok ellátásához is. Nagy gyárak, logisztikai központok mellett képes befogadni a technológiai, gépészeti egységeket, de alkalmas öltözőnek, portának, irodának is. A magán építtetők használhatják műhelyként, garázsként, tárolónak vagy éppen melléképületként.

További szakmai részletek, letölthető típuskeretek, mintaszerkezetek a www.lindab.hu/sbs oldalon és a Lindab Tervezői Portálon!
Lindab HírekLindab CADLindab Tervezői portálLindab Profil ÁrlistaLindab ProspektusokLindab Termékek


Kapcsolodó termékek:
 


Hirdetés

Lindab hírek:


Lindab - Versenyelőny Lindab csarnokkal!
Versenyelőny Lindab csarnokkal! 2018.06.11.
Versenyelőnyt jelenthetnek a gazdáknak a Lindab termékeiből épült terménytárolók.

Egy mezőgazdasági vállalkozás megbízására 5000 tonna tárolókapacitású magtár épült Ópusztaszeren. A kivitelező Bavas Bau Kft. vezetőjét, Bagdán Ákost kérdeztük az épület különleges műszaki megoldásairól és a Lindabbal való kapcsolatáról.

Lindab - Megújult Lindab weboldalak
Megújult Lindab weboldalak 2018.05.08.
Mezőgazdasági csarnok a gyártótól igazi szakembereknek!

A Lindab csarnokaiban megbízhat egészen kutatás-fejlesztéstől és tervezéstől a gyártáson és a szállításon keresztül a szerelésig és az értékesítés utáni szolgáltatásokig. A teljes csarnoképítés a mi kezünkben van, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek!
http://csarnok.lindab.hu http://szelloztetes.lindab.hu http://felujitas.lindab.hu

Lindab - Lindab Tavaszi Akció 2018
Lindab Tavaszi Akció 2018 2018.05.04.
2018. április 2-től május 18-ig!

Ha Ön tetőfelújításban gondolkodik vagy most épít, akkor a Lindabnál jó helyen jár! Eredeti, megbízható svéd minőség, több évtizedes tapasztalattal!

Lindab - Vegyes építésű csarnokok, Lindab burkolati rendszerrel
Vegyes építésű csarnokok, Lindab burkolati rendszerrel 2018.03.21.
360 m2-es gabonatárolót építtetett Bogácson a Hór-Agro Zrt, a kivitelezéssel a Bavas Bau Kft-t bízták meg, amely a térségben a Lindab termékek forgalmazója és csarnokaihoz is - a saját készítésű tartószerkezetek mellett - csak a Lindab termékeit használja. A cég vezetőjével, Bagdán Ákossal beszélgettünk a részletekről és a Lindabbal való együttműködés előnyeiről.

Lindab - Rainline szögletes ereszek
Rainline szögletes ereszek 2018.03.07.
Megérkeztett az új Rainline szögletes ereszcsatorna rendszer!

Az új vonalvezetésű szögletes ereszcsatorna rendszer ugyanúgy mint a kerek csatornarendszerünk is, 12 Elite színben és Magestic bevonattal kapható. Modern dizájnú, minimalista épületek közkedvelt építészeti eleme, melyek szögletes világához kiválóan illeszkedik a Lindab szögletes csatornája.

Lindab - Rainline Új csatorna színek!
Rainline Új csatorna színek! 2018.01.12.
A Lindab Rainline csatornák színválasztéka két új színnel bővült. Az Antracitmetál matt és a Grafitszürke árnyalatok már elérhetők!

Megváltozott a trend az elmúlt évek alatt. A korábbi vidám színek helyett mint például a piros és a zöld, a sötét és szürke árnyalatai kerültek előtérbe.

Lindab - A Lindab termékeknek köszönhetően milliók süthetik a pecsenyéjüket
A Lindab termékeknek köszönhetően milliók süthetik a pecsenyéjüket 2018.01.12.
A Lindab szendvicspaneljeinek, szelemenjeinek, trapézlemezeinek, ereszcsatornáinak felhasználásával épültek kacsanevelésre alkalmas csarnokok Hajdúnánáson az ország egyik legnagyobb hústermelőjének megbízásából.

Tranzit-Ker Zrt. elsősorban sovány víziszárnyasok tenyésztésével foglalkozik. A területen elért részesedése húsliba területén 50 százalék, míg pecsenye kacsából 20-25 százalék.

Lindab - Lindab Oktatások 2018
Lindab Oktatások 2018 2018.01.12.
A 2018-as szakmai oktatásainkról már most tájékozódhat.

A Lindab Kft. szeretne hozzájárulni partnerei munkájának sikeréhez és szakmai fejlődéséhez, ezért folyamatosan szervezünk oktatásokat 2018-ban is Biatorbágyon, az oktató központunkban.

Lindab - Lindabbal a csarnokszerkezet nem ismer határokat!
Lindabbal a csarnokszerkezet nem ismer határokat! 2018.01.08.
4600 m2-es logisztikai központ épült Tatabányán a Gelbmann Kft. megbízásából. A könnyűszerkezetes épület esetében alkalmazott, speciális műszaki megoldásokról, illetve a Lindab Systemline csarnokrendszerének jellegzetességeiről kérdeztük a Tartóterv Kft. ügyvezető tartószerkezet tervező mérnökét, Molnár Attilát.

Lindab - Clickelés a Lindabbal!
Clickelés a Lindabbal! 2017.12.04.
Gyors és gazdaságos tetőburkolás az SRP Clickkel. A mosonmagyaróvári lakóparkban közel 3000 négyzetméternyi tető került lefedésre keménylemezes síkfedéssel.

Lindab - A legnagyobb sebességi fokozatban a Lindabbal
A legnagyobb sebességi fokozatban a Lindabbal 2017.11.08.
A Central European Transport Kft. eddig bérelt épületben végezte kamionjainak javítását. Tavaly azonban úgy döntöttek, hogy önerőből saját szervizcsarnokot építtetnek Kecskemét ipari parkjában. Egy modern és tágas Lindab Systemline csarnokot.

Lindab - Lindab Őszi Akció
Lindab Őszi Akció 2017.10.05.
Új Lindab kedvezményekkel köszönt be az ősz!
2017. szeptember 11-től október 31-ig


A Lindab Kft. 2017. szeptember 11. és október 31. között nagyszabású őszi akcióval segíti a tetőt cserélők és felújítók döntését.

Lindab - Lindabbal a csarnokszerkezet nem ismer határokat!
Lindabbal a csarnokszerkezet nem ismer határokat! 2017.06.08.
4600 m2-es logisztikai központ épült Tatabányán a Gelbmann Kft. megbízásából. A könnyűszerkezetes épület esetében alkalmazott, speciális műszaki megoldásokról, illetve a Lindab Systemline csarnokrendszerének jellegzetességeiről kérdeztük a Tartóterv Kft. ügyvezető tartószerkezet tervező mérnökét, Molnár Attilát.

Lindab - Lágyságában kemény a PLX!
Lágyságában kemény a PLX! 2017.04.26.
Speciális összetételű tetőburkolati síklemezt fejlesztettek ki a Lindab mérnökei.

Szántó László, a SZÁNTÓ Fivérek és KOZMA Kft. ügyvezetője foglalta össze kérdésünkre a PLX-szel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Lindab - Lindab Tavaszi Akció
Lindab Tavaszi Akció 2017.04.26.
Színes tavaszi tetőválaszték Lindabtól

A Lindab Kft. 2017. április 18. és május 31. között nagyszabású tavaszi akcióval segíti a tetőt cserélők és felújítók döntését.

Régebbi hírek:
Lindab - Maradandót alkotni a Lindabbal

Maradandót alkotni a Lindabbal

2017.01.09.


Lindab - Lindab Őszi Akció

Lindab Őszi Akció

2016.09.09.


Lindab - "A Lindab-csarnokok önmagukat is hirdetik"

"A Lindab-csarnokok önmagukat is hirdetik"

2016.07.06.


Lindab - Pakson is bevált a Lindab SBS Maxi

Pakson is bevált a Lindab SBS Maxi

2016.05.05.


Lindab - Egy korszerűbb magyar élelmiszer­termelésért a Lindab innovatív...

Egy korszerűbb magyar élelmiszer­termelésért a Lindab ...

2016.04.12.


Lindab - "Már csak a Lindabbal dolgozom!"

"Már csak a Lindabbal dolgozom!"

2016.04.08.


Lindab - Lindab Tavaszi Akció

Lindab Tavaszi Akció

2016.04.04.


Lindab - Referencia - LEIER Üzletház, Győr

Referencia - LEIER Üzletház, Győr

2015.10.30.


Lindab - Újabb KKV-s fejlesztés valósult meg Lindab csarnokkal

Újabb KKV-s fejlesztés valósult meg Lindab csarnokkal

2015.10.29.


Lindab - Lindab Őszi Akció

Lindab Őszi Akció

2015.09.07.


Lindab - Lindab Tavaszi Akció

Lindab Tavaszi Akció

2015.04.09.


Lindab - Valós előny a Lindabbal pályázni a felújítási támogatásokra

Valós előny a Lindabbal pályázni a felújítási támogatásokra

2014.11.17.


Lindab - Elégedett beruházó, új tapasztalatokat szerzett kivitelező

Elégedett beruházó, új tapasztalatokat szerzett kivitelező

2014.09.15.


Lindab - Könnyűszerkezetes Lindab csarnokokban működik az ország egyik legmodernebb tehénistállója Fábiánsebestyénben

Könnyűszerkezetes Lindab csarnokokban működik az ország egyik ...

2014.08.06.


Lindab - Élelmiszertermelés, versenyképesség, Lindab csarnokok

Élelmiszertermelés, versenyképesség, Lindab csarnokok

2014.07.30.


Lindab - Lindab Tetőfelújítás

Lindab Tetőfelújítás

2014.07.08.


Lindab - 5 éven belül akár milliós nagyságrendben költene otthona felújítására a magyar

5 éven belül akár milliós nagyságrendben költene otthona ...

2014.07.08.


Lindab - Teljesítménynyilatkozat mintapéldák

Teljesítménynyilatkozat mintapéldák

2014.06.17.


Lindab - Egyrétegű trapézlemezes Lindab csarnokburkolatok tűzvédelmi jellemzői

Egyrétegű trapézlemezes Lindab csarnokburkolatok tűzvédelmi ...

2014.06.17.


Lindab - Időtálló, funkcióra optimalizált épületmegoldások a hazai kkv szektornak a Lindabtól

Időtálló, funkcióra optimalizált épületmegoldások a hazai kkv ...

2014.05.07.


Lindab - Mintegy 250 millió forintos beruházás keretében fejlesztette ki új tetőfelújítási termékcsaládját a Lindab

Mintegy 250 millió forintos beruházás keretében fejlesztette ki ...

2014.03.20.


Lindab - Állattartó épületeink mintegy 65%-a korszerűtlen

Állattartó épületeink mintegy 65%-a korszerűtlen

2014.03.14.


Lindab - Maximális siker az SBS Maxi csarnok

Maximális siker az SBS Maxi csarnok

2013.11.28.


Lindab - Fontos jogszabályi változások az építőiparban!

Fontos jogszabályi változások az építőiparban!

2013.10.11.


Lindab - Klasszikus elegancia, modern épületek

Klasszikus elegancia, modern épületek

2013.10.02.


Lindab - Lindab újdonságok, aktualitások a tűzvédelem területén

Lindab újdonságok, aktualitások a tűzvédelem területén

2013.08.14.


Lindab - Tudjuk, mi történik a fejünk felett? - 3 tipp, mire figyeljünk tetőfelújításnál

Tudjuk, mi történik a fejünk felett? - 3 tipp, mire figyeljünk ...

2013.07.04.


Lindab - Svéd acél, magyar találékonyság!

Svéd acél, magyar találékonyság!

2013.06.25.


Lindab - Modern, gazdaságos és hatékony felújítás középületekhez, kórházakhoz, szállodákhoz és irodaházakhoz

Modern, gazdaságos és hatékony felújítás középületekhez, ...

2013.05.29.


Lindab - Construline perforált falvázrendszer

Construline perforált falvázrendszer

2013.05.24.


Lindab - Új Lindab tető - gazdaságos felújítás, időtálló megoldás!

Új Lindab tető - gazdaságos felújítás, időtálló megoldás!

2013.04.26.


Lindab - Ki beszél legjobban "Lindabul"?

Ki beszél legjobban "Lindabul"?

2013.03.07.


Lindab - A terménytárolóktól a sertéshizlaldákig

A terménytárolóktól a sertéshizlaldákig

2013.03.01.


Lindab - A Lindab sport- és tornacsarnokai megmozgatják az építtetők fantáziáját

A Lindab sport- és tornacsarnokai megmozgatják az építtetők ...

2013.02.04.


Lindab - Klasszikus és patinás templomtetők modern technológiával

Klasszikus és patinás templomtetők modern technológiával

2012.10.25.