Leier Zajárnyékoló falak: Akusztikai követelmények, tartósság, minőség, esztétika

Különleges zajelnyelő képességű falak a Leiertől

A lakosságra odafigyelő országokban napjainkban már természetes, hogy az útépítések és egyéb infrastrukturális beruházások természetes velejárója a zajvédő falak telepítése. Magyarországon még csak elvétve található olyan település, ahol az ott lakók nyugalmát ilyen speciális és esztétikailag is szép elemekkel védik a megnövekedett forgalom okozta zajártalmaktól, - ezen szeretne változtatni a Leier Hungária Kft. a jövőben. A Leier Magyarország meghatározó építőanyag-gyártó cégeként a környezettudatos építkezést, a hatékonyságot és a lakosság igényeire való odafigyelést kívánja összekötni, amikor a régi, elavult zajvédő falak cserélését javasolja, és szorgalmazza, hogy minden lakott területet zajvédő falak óvjanak meg a közlekedő járművek zaj- és légszennyezésétől. De miért is fontosak a zajvédő falak, hogyan alakultak ki, és milyen irányba fejlődtek az elmúlt évtizedekben? - erről Márton Tibor szakértő, az Aquacon Bt. ügyvezetője számol be.

Az első modern kori, a közlekedési zaj csökkentésére irányuló zajárnyékoló falakat az 1960-as években építették az Amerikai Egyesült Államokban. Korábban is épültek zajvédelmi létesítmények, azonban ezek elsősorban ipari üzemek környezetében az üzemi zajkibocsátás szintjének csökkentése céljából épültek. A hangterjedés matematikai modellje már ekkor rendelkezésre állt, a jelenséget leíró matematikai modellekkel valós szimulációra azonban megfelelő számítástechnikai háttér hiányában még csak korlátozottan volt lehetőség.
Az 1970-es években Európában is megjelentek a zajárnyékoló falak, majd a 80-as évektől a motorizáció rohamos fejlődése következtében elsősorban közutak mentén gombaszámra szaporodtak.
Magyarországon a zajárnyékoló falak telepítése az országos közút és vasúthálózat mentén az 1990-es évek elején kezdődött (M0 déli szektor, 6. sz. főút). Ekkor a zajvédelemre, de különös tekintettel a zajárnyékoló falak létesítésére vonatkozó szabályozás kiforratlan volt. A zaj- és rezgésterhelésre vonatkozó határértékeket egy 1983-as MT rendelet szabályozta, míg a zajárnyékoló falak létesítésére és engedélyezésére semmilyen kötelező érvényű előírás nem volt. A zajárnyékoló falak építése a telepítési helytől függően építési engedély nélkül, vagy jobb esetben a helyi önkormányzat által kiadott építési engedély alapján történt. A helyi önkormányzatok legtöbb eseten örültek, ha történik valami, így sem a műszaki tartalomra sem az esztétikai követelményekre vonatkozóan nem volt előírás. A környezetvédelmi törvény 1995-ben jelent meg (1995. évi LIII. tv. A környezet védelmének általános szabályairól). Ez a törvény rögzítette "az emberi egészség védelmét, az életminőség környezeti feltételeinek javítását". Ezt követően a zajárnyékoló falakra vonatkozó konkrét szabályozás sokat váratott magára. 2000-ben jelent meg a zajárnyékoló falak létesítésére és fenntartására vonatkozó Útügyi Műszaki Előírás (ÚT 2-1.303:2000 Közúti zajárnyékoló falak. Létesítés és fenntartás.), valamint az utak építési engedélyezéséről szóló rendelet is (15/2000 KÖVIM rendelet). A vasutak melletti zajárnyékoló falak engedélyezésének kérdését a 2005-ben megjelent vasúti tv. szabályozta (2005. évi CLXXXIII. törvény a vasúti közlekedésről). Ez idő alatt a zaj és rezgésvédelemre vonatkozó előírások kétszer is változtak (2002, 2008), igaz ez nem érintette a közúti közlekedésből származó zajra vonatkozó határértékeket.

A jogi és műszaki szabályozás hiánya magyarázza, hogy az első zajárnyékoló falak nem mindig teljesítették az elvárt kritériumokat. Sok esetben kizárólag a megbízó és a kivitelező - sokszor még terv sem készült- hozzáállásától és műszaki igényességétől függött az elkészült fal minősége. Kezdetben néhány forgalmazó szinte mindenféle anyagból épített zajárnyékoló paneleket. Eleinte fém, műanyag és fa burkolatú zajárnyékoló falak épültek, majd megjelentek a cementkötésű faapríték hangelnyelő felületű anyagból készülő (Durisol, Fabeton, Therabet) falak is. A kezdetben néhány forgalmazó elsősorban külföldi gyártású paneleket értékesített és telepített, majd fokozatosan kiépült a magyarországi gyártókapacitás is.
Az első zajárnyékoló falak beépítése óta szerzett tapasztalatok alapján elmondható, hogy a műanyag burkolatú falak az öregedés és rongálás, a fém burkolatú falak pedig a nagyon gyakori lopás miatt váltak a közútkezelők számára nemkívánatossá. Fa burkolatú "fafonatos és faléces" falak környezetbarát megjelenésűek, telepítésük ott javasolható, ahol nem kell számítani rongálásra és a légszennyezés nem túlzottan magas (nagy forgalmú belterületi utak mentén nem javasolt).

Tapasztalatok alapján a DURISOL falak (értsd ez alatt az összes cementkötésű faaprítékból készülő falakat) felelnek meg leginkább az elvárt követelményeknek. Rongálásukra és a panelek eltulajdonítására gyakorlatilag nincs példa, a fal felületi kialakításával és színezésével pedig esztétikailag is kedvező hatás érhető el. A LEIER kínálatában megjelent DURISOL zajárnyékoló panelek akusztikai, műszaki és esztétikai szempontból is túlteljesítik a jelenlegi elvárásokat.
A Leier Durisol falak egyedisége abban rejlik, hogy hangelnyelő képessége 30%-al magasabb értéket mutat a jelenleg forgalomban levőkkel szemben. A Leier Durisol paneleket korszerű beépítést segítő emelőpontokkal és beépített kitámasztó csavarokkal felszerelve szállítja a Leier, ami már a jövő elvárt műszaki igényessége felé mutat. A Durisol falelemek lehetnek anyagukban színezettek, így az esztétikai követelményeknek hosszabb távon is kiválóan megfelelnek, valamint élettartamuk is ióval meghaladja a festett falakét. A Leier célja, hogy a különleges zajelnyelő képességgel rendelkező Durisol falak telepítésekor a "puszta" akusztikai követelményeken túl a tartósság, a minőség, az esztétika kiemelt szerepet kapjon. A jövő remélhetőleg valóban a műszaki igényesség felé mutat. Hamarosan elérkezhet az idő, amikor a zajárnyékoló falak telepítésekor egyéb szempontok és kombinálható funkciók is fontossá vállnak (pl. napelemekkel burkolt felületek alkalmazása).

Leier Durisol Zajvédő falak


2011.03.01.
Leier HírekLeier CADLeier csomópontokLeier ÁrlistákLeier ProspektusokLeier AlkalmazástechnikákLeier színválasztóLeier ViszonteladókTerületi képviselőkLeier Termékek


Kapcsolodó termékek:
 


Hirdetés

Leier hírek:


Leier - Örömteli kertészkedés hajolgatás nélkül
Örömteli kertészkedés hajolgatás nélkül 2019.06.06.
A májusi szeszélyes időjárás sem szeghette kedvét a hobbykertészeknek, akik elérkezettnek látták az időt a paradicsom- és paprikapalánták kiültetésére. Péterék saját kertjüket a Leier Durisol magaságyását választva, labirintusszerűen kialakítva építették meg. A kert a különleges megjelenésnek köszönhetően rendkívül impozáns látványt nyújt. Az ültetéshez Kosztka Ernő, a Magyar Kertépítők Országos Szövetségének elnöke nyújtott szakmai segítséget. Ernőtől sok hasznos információt megtudhattak a magaságyásokról és a Durisol elemekről. A kertészkedésről készült videoanyag is.

Leier - Valódi biztonság másodlagos fűtéssel
Valódi biztonság másodlagos fűtéssel 2019.06.05.
A technológia szintjét és fejlődésének ütemét tekintve szerencsés korban élünk. A fejlődés az X generáció tagjai számára volt a legszembetűnőbb, hiszen az elmúlt 40-50 évben az élet minden területén tapasztalható változások mindenkit érintettek, mindenkire hatással voltak. Így jutottunk el a szalagos magnótól az MP3 lejátszóig és a streamelésig, az igényléstől a telepítésig éveket igénybe vevő postai telefonvonal bekötésétől a zsebünkben hordott mini számítógépekig.

Leier - Ereszcsatornát kértek, Leier kéregfödémet nyertek...
Ereszcsatornát kértek, Leier kéregfödémet nyertek... 2019.06.03.
Nagy fába vágta a fejszéjét a Veszprémi Waldorf Egyesület: hosszú távú tervük, hogy Nemesvámoson kilenc épületben működő óvodát, általános iskolát és gimnáziumot egy intézménybe költöztessék. Ehhez persze különböző pályázati forrásokat kerestek, amelyek között elsőként a Várépítő pályázatnál jártak, és mindjárt egy meglepetéssel tarkított sikerrel. A megpályázott ereszcsatorna és hőszigetelés helyett Leier előregyártott kéregfödémet kaptak, amelyet május elején emeltek az épületre.

Leier - A NAGY KÉMÉNYCSERE PROGRAM
A NAGY KÉMÉNYCSERE PROGRAM 2019.03.14.
Március közepén járva lassan elballagtatjuk a telet, vele együtt a fűtésszezon is véget ér.
Hajlamosak vagyunk a múlt lezárásával - gondolok itt a mögöttünk hagyott télre - elfeledni az esetlegesen előforduló gondokat, problémákat is.

Leier - Fél nap - sok hasznos információ kivitelezőknek Építhet ránk! Leier kivitelezői napok
Fél nap - sok hasznos információ kivitelezőknek Építhet ránk! Leier kivitelezői napok 2019.01.09.
Országszerte 9 helyszínen várják a kivitelezőket a hagyományos év eleji kivitelezői szakmai napokon a Leier szakemberei. A résztvevők egy rövid délelőtt leforgása alatt áttekintést nyerhetnek a cég által gyártott termékek, a különböző falazóelemek, előregyártott vasbeton termékek, térburkolatok és kémények újdonságairól. Az érdeklődők emellett a kémények szakszerű beépítésének fortélyait gyakorlati bemutatón is elsajátíthatják.

Leier - Az építőipar válasza a szakemberhiányra az előregyártás
Az építőipar válasza a szakemberhiányra az előregyártás 2019.01.08.
Az építőipar válasza a szakemberhiányra az előregyártás
Továbbképzés szakembereknek országszerte - MÉK: 1,5 pont (2018/325)


A minden területen jelentkező szakemberhiánynak köszönhetően olyan műszaki megoldások kerültek fókuszba, amelyek az élőmunka csökkentésével segítik a gyors és gazdaságos kivitelezést.

Leier - Néhány gondolat a kéménytestbe integrált szellőzőkürtőről
Néhány gondolat a kéménytestbe integrált szellőzőkürtőről 2018.12.12.
A köpenyelemes kémények konstrukciója lehetővé teszi, hogy az alapfunkciót ellátó, az égésterméket a szabadba juttató samott égéstermék járat mellé, egy másodlagos funkcióval bíró kiegészítő kürtő is bekerüljön a könnyűbeton kéményköpenybe. Ez az opcionális kiegészítő a többfunkciós szellőzőkürtő, ami számos feladatot elláthat az épületben. A szellőzőkürtőt a kéménytest részeként, egy munkafolyamatban, egy helyen alakítjuk ki, így elkerülhető az egymástól független több födém- és tetőáttörés létesítése, amellyel jelentős költség és munkaidő-megtakarítás érhető el (nem beszélve a helytakarékosságról). Ennek lehetőségét azonban fontos már a tervezés fázisában felismerni.

Leier - Új trend: előregyártott födém bármilyen alaprajzra
Új trend: előregyártott födém bármilyen alaprajzra 2018.09.07.
Az építési piacon az építőanyagok és a munkaerő iránt jelenleg tapasztalt túlkereslet új megoldások keresésére sarkallja a beruházókat és így az építőipari gyártókat is. Ezek között új trend a számos előnyt kínáló előregyártott kéregfalak és kéregfödémek használata.
Nézzük mit tudnak a kéregfödémek!

Leier - Várépítő Pályázat 2018: kéményt és előregyártott födémet is felajánlott a Leier
Várépítő Pályázat 2018: kéményt és előregyártott födémet is felajánlott a Leier 2018.06.13.
20 nyertes gyermekintézmény és 2 műemlék képviselői vehették át a felújításaikhoz szükséges építőanyagra szóló utalványokat a Várépítő pályázat idei díjátadóján, június 5-én, Budaörs Város Önkormányzatának dísztermében. Négy másik céghez hasonlóan először vett részt a pályázaton a Leier, amely rögtön egymillió forint értékben ajánlott fel termékeket.

Leier - Eiffel Műhelyház: mai megoldások a legnagyobb ipari műemlék felújításánál
Eiffel Műhelyház: mai megoldások a legnagyobb ipari műemlék felújításánál 2018.05.24.
Közel 1200 szakember korszerű, minden igényt kielégítő munkahelyévé válik hamarosan az Eiffel Műhelyház, amely 220 méteres hosszúságával és 110 méteres szélességével Magyarország legnagyobb ipari műemléke. Közel 100 építész az elsők között tekinthette meg a még így, szétbontott állapotában is lenyűgöző épületet, ahol a lecsupaszított acélszerkezetek között egyelőre csak az előregyártott beton kéregfalak száma gyarapodik.

Leier - Építészek és kivitelezők látogattak a Leier győri gyárába
Építészek és kivitelezők látogattak a Leier győri gyárába 2018.05.08.
2018.04.24-én kreditpontos képzés keretében építészek és a kivitelezésben dolgozó szakemberek ismerkedtek a Leier győri üzemében az előregyártott falak és kéregfödém elemek tervezési kérdéseivel és a gyártási folyamatokkal. A kivitelezés kulcsfontosságú pontjait a gyakorlatban is láthatták a rendezvény résztvevői.

Leier - Új trend az építésben - gyárlátogatás a Leier győri üzemében
Új trend az építésben - gyárlátogatás a Leier győri üzemében 2018.04.18.
Előregyártott fal- és födémelemek: tervezés, gyártás, kivitelezés gyakorlati bemutató

MÉK: 1 pont (2018/101)

Leier - Az előregyártott betonszerkezetek válasza a munkaerőhiányra
Az előregyártott betonszerkezetek válasza a munkaerőhiányra 2018.02.07.
Továbbképzés tervezőknek és a kivitelezésben dolgozó szakembereknek

MÉK: 1,5 pont (2017/271)

Leier - Leier kivitelezői szakmai napok 2018
Leier kivitelezői szakmai napok 2018 2018.01.16.
2018-ban is megrendezésre kerülnek a nagy sikerű Leier kivitelezői szakmai napok, melynek állomásaira várják a jelentkezéseket!

Bővebb információ és regisztráció: https://www.leier.hu/leier-szakmai-napok-2018

Leier - Leier előregyártott lépcső
Leier előregyártott lépcső 2017.11.08.
A Leier elkötelezett az egyszerű, gyors, minőségi építőelemek gyártásában, hiszen az ilyen innovatív építési megoldások támogatják az építőipar fejlődését. A modern építőipari technológiáknak köszönhetően napjainkban már egyértelműen az előregyártott építőelemek jelentik az ideális megoldást, ha gyors és olcsó építészetről beszélünk. A lépcső tipikusan egy olyan építőelem, amiről a legtöbben úgy gondolják, hogy azt a helyszínen kell a körülményekhez igazítva „beszabni”, pedig előre legyártva ez a munkafázis is jóval egyszerűbb és nem utolsósorban korszerűbb is.

Régebbi hírek:
Leier - Ismét őszi akció a Leiernél!

Ismét őszi akció a Leiernél!

2017.09.12.
Leier - 7 milliárd forint értékű beruházás a Leier üzemeiben

7 milliárd forint értékű beruházás a Leier üzemeiben

2017.07.31.
Leier - Teraszburkolatok színes választéka a Leiertől!

Teraszburkolatok színes választéka a Leiertől!

2017.07.10.
Leier - Zajbiztosan szépül a dél-balatoni vasútvonal

Zajbiztosan szépül a dél-balatoni vasútvonal

2017.06.07.
Leier - Ismét tavaszi akció a Leiernél!

Ismét tavaszi akció a Leiernél!

2017.03.19.
Leier - Építészek kreditpontos továbbképzési napja 2017

Építészek kreditpontos továbbképzési napja 2017

2016.12.09.
Leier - Látványpincék a hazai építészet fókusz­pontjában Borászat a nyúli havasokban...

Látványpincék a hazai építészet fókusz­pontjában Borászat a ...

2016.11.14.
Leier - Van jobb módszer a költözésnél!

Van jobb módszer a költözésnél!

2016.06.10.
Leier - Öntözze növényeit esővízzel!

Öntözze növényeit esővízzel!

2016.06.10.
Leier - A zajárnyékoló falak evolúciója

A zajárnyékoló falak evolúciója

2016.02.18.
Leier - LEIER DURISOL- a környezettudatos megoldás

LEIER DURISOL- a környezettudatos megoldás

2016.02.11.
Leier - Megbízható, hosszú távú, innovatív

Megbízható, hosszú távú, innovatív

2015.11.06.
Leier - Tetőfedési "kalauz" lépésről lépésre

Tetőfedési "kalauz" lépésről lépésre

2015.10.08.
Leier - A társasház is megérdemel egy jó kéményt!

A társasház is megérdemel egy jó kéményt!

2015.10.08.
Leier - Ismét elindult a Leier őszi akciója!

Ismét elindult a Leier őszi akciója!

2015.09.10.
Leier - Megújultak a Leier Kaiserstein kerítéskövek

Megújultak a Leier Kaiserstein kerítéskövek

2015.07.15.
Leier - Elkészült a Leier Durisol magaságyás kisfilm!

Elkészült a Leier Durisol magaságyás kisfilm!

2015.07.15.
Leier - Valósághű épületmodellezés könnyedén - Együttműködés a Leier és GRAPHISOFT között

Valósághű épületmodellezés könnyedén - Együttműködés a Leier és ...

2015.02.06.
Leier - Ami hazánkban még szenved a sok év alatt berögzült előítéletektől, Nyuat-Európában a legkeresettebb...

Ami hazánkban még szenved a sok év alatt berögzült ...

2015.01.20.
Leier - Bravúros első helyezett a Leier milliós ötletpályázatán

Bravúros első helyezett a Leier milliós ötletpályázatán

2015.01.07.
Leier - Győr egyik szimbóluma új életre kelt

Győr egyik szimbóluma új életre kelt

2014.12.04.
Leier - Leier Smart kéményrendszer - keskeny és hőszigetelt

Leier Smart kéményrendszer - keskeny és hőszigetelt

2014.11.13.
Leier - A hőszigetelés bajnokai - töltött téglák a Leier kínálatában

A hőszigetelés bajnokai - töltött téglák a Leier kínálatában

2014.11.13.
Leier - Országutak hangtalan őre

Országutak hangtalan őre

2014.10.30.
Leier - Ismét elindul a Leier őszi akciója!

Ismét elindul a Leier őszi akciója!

2014.10.21.
Leier - Eső előtt köpönyeg

Eső előtt köpönyeg

2014.09.29.
Leier - Leier térkövekkel szépült meg Sopronkövesd főtere

Leier térkövekkel szépült meg Sopronkövesd főtere

2014.09.24.
Leier - Térkőből készült sakktábla egy SOS Ifjúsági Háznak

Térkőből készült sakktábla egy SOS Ifjúsági Háznak

2014.09.12.
Leier - Élet kerekesszékben

Élet kerekesszékben

2014.08.06.
Leier - Amikor az extrémsportolók szerelembe esnek

Amikor az extrémsportolók szerelembe esnek

2014.07.30.
Leier - "Megújulnak köztereink!": több mint 2000 m<sup>2</sup> közterület kap térburkolatot

"Megújulnak köztereink!": több mint 2000 m2 ...

2014.07.17.
Leier - "Megújulnak köztereink!" - Még mindig lehet pályázni!

"Megújulnak köztereink!" - Még mindig lehet pályázni!

2014.05.23.
Leier - Kerttervezés felsőfokon

Kerttervezés felsőfokon

2014.04.24.
Leier - Milliós ötletpályázat építészhallgatóknak a Leiertől

Milliós ötletpályázat építészhallgatóknak a Leiertől

2014.03.26.
Leier - Siker és elégedettség: lezárult a Leier kétnapos kreditpontos rendezvénysorozata

Siker és elégedettség: lezárult a Leier kétnapos kreditpontos ...

2014.02.17.