Lindab Klasszikus elegancia, modern épületek 

Tervezői beszélgetés a Lindab PLX síklemezes tetőinek esztétikájáról, műszaki tapasztalatairól 

Horváth Gábor építész. A modernitás, a modern architekturális stílus elkötelezett híve. Az elképzelései nyomán megvalósult családi- és társasházak, köz- és ipari épületek letisztult, elegáns formáikkal hirdetik tervezőjük tehetségét. Az elmúlt évtizedekben szinte az építész védjegyévé váltak azok a síklemezzel fedett, kis hajlásszögű tetők, amelyek a klasszikus és a jelenvaló ötvözésével adják meg házainak jellegzetes karakterét.
Horvát Gábor nem csupán megrendelőinek ajánlja a Lindab síklemezes tetőrendszereit, de a 2003. végén Marcaliban megépült otthonát is ezzel fedte.

A saját Lindab-tetőjével kapcsolatban szerzett tapasztalatairól és a síklemezes fedés magyarországi elfogadottságának alakulásáról kérdeztük.


Szerkesztő:
Melyik Lindab terméket választotta, és hány négyzetméternyi felület fedett le vele?


Horváth Gábor:
Az épület alapterülete valamivel több, mint 100 m2, de a garázzsal, a teraszokkal, az átkötő részekkel és az előtetőkkel együtt összesen kb. 170 m2-nyi tetőt alakítottunk ki a Lindab PLX-szel.

A PLX síklemezes fedés igen jellegzetes, mondhatni exkluzív. A tervezéskor figyelembe kellett-e vennie az épített környezethez való illeszkedést vagy városképi szempontokat?

A házam egy sarokteleken áll., Viszonylag félreeső, önálló területen helyezkedik el, zöldövezetben. Így az ún. alkotói szabadságot nem befolyásolták ezek a tényezők. A Lindab széles színárnyalat-kínálatából én - többek között - azért is választottam az antracitot, hogy ez a mesterséges objektum a természet meghatározó színével találjon kapcsolatot, alkosson harmóniát.

Statikai, gazdaságossági, kivitelezési vagy inkább esztétikai szempontok vezérelték, amikor a PLX mellett döntött?

Az igaz, hogy a PLX egy m2-re vetített súlya töredéke a szilikát alapú cserepekének, és ennek nagy szerepe lehet pl. a felújítások során, de ennek az épületnek az esetében nem a statikai érv volt a döntő. Az az építészeti irányzat, amit én művelek, és amit a köznyelvben "modernnek" szoktak nevezni, bár a "posztmodern" kifejezés lenne a pontosabb, általában kis hajlásszögű tetőkkel dolgozik. Ehhez a struktúrához, ami még nem lapostető, de nem is cserepes megoldású magastető, egyértelműen a korcoltlemezes fedés jöhet szóba. Olyan textúrát kapunk általa, amely hangulatában illeszkedik ehhez a formavilághoz, sőt nagy szerepe van annak megteremtésében is, hiszen mintegy sajátja annak. Ha tehát nem a Bauhausból indulunk ki, amely általában lapostetőkkel operál, a kis hajlásszögű tetőhöz, amit - megmaradva a bevezetőjében használt terminus technicusnál - a modern architektúra preferál, műszakilag és esztétikailag is a síklemezes fedés illik a legjobban. Megjegyzem, a technológia egyáltalán nem új, hiszen évszázados épületeinken - gondoljunk csak a kastélyokra, templomokra -, szép számmal láthatunk pl. rézlemezekből készült, időtálló, gyönyörű burkolatokat. De ki tudná azt ma megfizetni? A Lindab PLX termékében pont az az innovatív mozzanat, hogy a legújabb mérnöki fejlesztések révén ezt a klasszikus módszert teszi elérhetővé és a mindennapi gyakorlat részévé, egyszersmind megőrizve annak stiláris üzenetét, történeti gyökereit.

Tervezett-e a tetőre a hagyományostól eltérő formákat, építészeti megoldásokat?

Igyekszem letisztult, egységes, átlátható felületekkel dolgozni. A fő épületet egy fél-nyeregtető fedi, ami mértanilag tulajdonképpen egy téglalap. Ez nem jelentett különösebb kihívást a bádogosoknak. Viszont adott egy olyan kiugró ablak, amely hasábként kinyúlik az épület síkjából. Ott található egy tetőfelépítmény-szerű szerkezet, amelyre szintén síklemez fedés került. Nos, ennek a résznek a burkolásánál valóban megmutatkozott a PLX lágysága, hajlékonysága, könnyű formálhatósága. Ezen tulajdonságai miatt egyébként ennél bonyolultabb formák, pl. köríves vagy félgömb alakú felületek esetében is szépen használható, "kezes" anyag.

Amikor az épület tervein gondolkodott, már eleve Lindab-tetőt álmodott az új házra?

Mivel már addig is sok ilyet terveztem, a saját házam esetében is természetes volt, hogy ebben a megoldásban gondolkodtam. Úgy tűnik, számomra ez a tetőtípus és a Lindab síklemezes megoldásai már összeforrtak. De bevallom, hogy a fentieken túl, mint tulajdonosnak, aki mielőbb szeretett volna már beköltözni, a szerelés gyorsasága sem volt elhanyagolható. Mivel akkoriban még nem létezett a SRP Click termék, amit az előrekorcolásnak köszönhetően szinte csak össze kell pattintani, a gyártó által felhengerelve leszállított tekercslemezeket a mesterek speciális szerszámaikkal a helyszínen korcolták és a tetőn illesztették össze. A száraz szereléses technológia jellegéből fakadóan mindenki számára kézenfekvő, hogy a folyamat így jóval kevesebb időt vett igénybe.

Feltételezem, hogy mint építész, a tökéletes vízelvezetés és hőszigetelés érdekében különös figyelmet fordított a tetőzet kialakításánál a rétegrendre.

Az a helyzet, hogy ezzel szerencsére sok munkám nem volt, hiszen a gyár által ajánlott rétegrend lett beépítve.

Az építészek általában is ezt a gyakorlatot követik?

Én személy szerint minden esetben figyelembe veszem, mert az évek során egyre újabb és jobb tulajdonságú anyagok jelennek meg. Mi következik ebből? Ha egy rendszerben valamelyik alkotóelemet egy másikkal helyettesítünk, az a struktúra már nem az eredeti, hanem valami új. A benne foglalt anyagok viselkedését, egymásra hatását, együttműködését tesztelni csak a gyártónak van kapacitása, műszaki lehetősége. Éppen ezért hasznos a tervezőknek erre hagyatkoznia. Azt szoktam mondani, hogy többek között ez az a hozzáadott érték, amely sikeressé teszi a Lindab rendszereit. Ha ezt a modult használjuk, biztosak lehetünk a minőségben, akár a hőszigetelés, akár a páraáteresztés, akár a tűzvédelem tekintetében.

A fentiekben elhangzottakból arra következtethetünk, hogy az olyan tervezőprogramok alkalmazásakor, mint az ArchiCAD vagy mások, Ön is előszeretettel használja azokat a kiegészítő szoftvereket, amelyekkel a Lindab segíti a tervezők munkáját?

A Lindab által kidolgozott mintaszelvények, mintacsomópontok valóban jól használhatóak. Könnyen adaptálhatóak. Ennek ellenére természetesen vannak olyan szituációk, amikor a műszaki standardok alapján ki kell alakítanunk egyéni csomópontokat, de mielőtt ezeket kihelyezzük, mindig egyeztetünk a cég munkatársaival.

Használta-e a Lindab tetőrendszer kiegészítőit, a biztonsági elemeket, a hófogókat, a csatornákat?

A nagyobb lejtésű tetőknél ezt biztonsági okokból minden esetben be szoktuk tervezni. Az én házam esetében azonban a tető kis hajlásszöge miatt nincs szükség hófogóra. Nálam tehát ez nem került beépítésre, de - mivel nem csupán magában a síklemezben, hanem eleve a Lindab tetőrendszerében gondolkodtam - a többi kiegészítőt valóban használtuk. Többek között a Lindab csatornarendszere, csatornafogói teljesítik a feladatukat, egyelőre hibátlanul.

Önnél tehát bevált PLX az elmúlt évtizedben. De hogyan lehet elfogadtatni a hazai közönséggel és a szakmával?

Az elmúlt tíz évben nálam tényleg tökéletesen bevált a PLX, eddig nem kellett "hozzányúlni". Ahogyan beváltak azok a tetők is, amit szintén a Lindab termékeiből terveztem családi házakra, társasházakra vagy éppen ipari épületekre. Bár ezek jó példák, a magyar közönség ízlése, pontosabban inkább a tapasztalata még mindig a hagyományos cseréphez húz. Cserepet már mindenki látott: megfogta, a kezében tartotta, el tudja gondolni, hogy is alkot az a házat megóvó egységes felületet. De azt már jóval nehezebb elképzelni, miként lesz ezekből a korcolt, tekercselt lemezekből egyszer tető a fejünk fölött. Éppen ezért sok kérdés adódik a megrendelők részéről főként a beázás-biztonsággal, az anyag tartósságával és egyebekkel kapcsolatban. Ilyen esetekben nagyon jó szolgálatot tesznek azok a megvalósult terveim, amelyek már a látványukkal is válaszolnak ezekre a kérdésekre. Vannak megrendelők, akik bizony nem restek felmenni a referenciaház tetejére, és ott szemrevételezni a részleteket: az illesztéseket, a hőtágulás elleni védelmet, a szigetelést stb. Ugyanakkor azt is mindig elmondom, hogy a korcolt tetők estén - legyenek azok bármilyen anyagból - főként az új építésű házaknál, a legkritikusabb időszak az első pár hónap, amíg a ház "beáll", amíg az alrendszerek úgymond összecsiszolódnak. Ilyenkor apróbb becsöpögések előfordulhatnak a korcok mentén. A szakemberek azonban az első, második eső után ezt be tudják "hangolni", és a - legnagyobb jó szándék mellett is bekövetkezhető - hibákat ki tudják küszöbölni. Ezek után drámai fordulatokra már nem kell számítani. Egyébként az én házamnál még ez a néha-néha előforduló becsepegési probléma sem jelentkezett.

Említette, hogy a legtöbb esetben a rozsda mumusát kell elkergetnie az ügyfelek képzeletéből.

Ilyenkor megnyugtatjuk őket, hogy a Lindab anyagai tűzihorganyzott svédacél alapanyagból készülnek, ahol a cinket (bizony ebből is készültek régebben síklemezes fedések!) is tartalmazó bevonat a garancia a rozsdaállóságra. Ennek ellenére vannak olyan építtetők, akik a fém vágása során keletkező "sebeknél" vizionálják a korróziót. Ezekben az esetekben megmutatjuk annak, a Lindab által kifejlesztett, speciális vágóeszköznek a működését, amely az anyag elnyírásakor eleve visszahajtja, visszakeni a képződő felületre, a lemezélekre a bevonatot, és újra lezárja az utat a nedvesség előtt. A Lindabnak vannak továbbá olyan javító festékei, amelyek a szerelés során esetlegesen bekövetkező lemezsérülések esetén tökéletesen korrigálják a felületet, visszazárják a horganyfelületet.

Milyen esélyét látja a magyar építészetben a síklemezes fedés szélesebb körű elterjedésének.?

Az a helyzet, hogy Magyarországon az építészeti jellegű beruházások nagyon árérzékenyek. A síklemezes fedés pedig nem tartozik a legolcsóbb megoldások közé. Ennek ellenére az a tapasztalatom, hogy ha valaki beleszeret egy ilyen stílusú épületbe, akkor kis odafigyeléssel általában kigazdálkodhatóak azok a plusz költségek, amelyek azt a különlegesen elegáns és esztétikus textúrát adják, ami a síklemezes fedéssel elérhető.

Az elhangzottak alapján úgy érzem, hogy mint a modern építészeti stílus és ebből fakadóan a kis hajlásszögű tetőformák elkötelezett híve Ön szükségszerűen a lemezfedés és egyben a Lindab síklemezeinek a hazai nagykövete is?

Az eddigi pályám során valóban számos kis hajlásszögű tetőt és ezekre síklemezes fedést terveztem - nem csak családi házakra. Ezek az épületek tulajdonképpen önmagukban is hirdetik ennek a stílusnak, ennek a technológiának a szépségét és az előnyeit. Az eddigi megrendelőim elégedettsége pedig a szájhagyomány útján járul hozzá ahhoz, hogy minél több hazai épületet óvjanak és díszítsenek a síklemezes fedések.Lindab Kft.,
www.lindab.hu
www.tervezoi-dij.lindab.hu
www.lindab.hu/tervezoiportal

Lindab HírekLindab CADLindab Tervezői portálLindab Profil ÁrlistaLindab ProspektusokLindab Termékek


Kapcsolodó termékek:
 


Hirdetés

Lindab hírek:


Lindab - Versenyelőny Lindab csarnokkal!
Versenyelőny Lindab csarnokkal! 2018.06.11.
Versenyelőnyt jelenthetnek a gazdáknak a Lindab termékeiből épült terménytárolók.

Egy mezőgazdasági vállalkozás megbízására 5000 tonna tárolókapacitású magtár épült Ópusztaszeren. A kivitelező Bavas Bau Kft. vezetőjét, Bagdán Ákost kérdeztük az épület különleges műszaki megoldásairól és a Lindabbal való kapcsolatáról.

Lindab - Megújult Lindab weboldalak
Megújult Lindab weboldalak 2018.05.08.
Mezőgazdasági csarnok a gyártótól igazi szakembereknek!

A Lindab csarnokaiban megbízhat egészen kutatás-fejlesztéstől és tervezéstől a gyártáson és a szállításon keresztül a szerelésig és az értékesítés utáni szolgáltatásokig. A teljes csarnoképítés a mi kezünkben van, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek!
http://csarnok.lindab.hu http://szelloztetes.lindab.hu http://felujitas.lindab.hu

Lindab - Lindab Tavaszi Akció 2018
Lindab Tavaszi Akció 2018 2018.05.04.
2018. április 2-től május 18-ig!

Ha Ön tetőfelújításban gondolkodik vagy most épít, akkor a Lindabnál jó helyen jár! Eredeti, megbízható svéd minőség, több évtizedes tapasztalattal!

Lindab - Vegyes építésű csarnokok, Lindab burkolati rendszerrel
Vegyes építésű csarnokok, Lindab burkolati rendszerrel 2018.03.21.
360 m2-es gabonatárolót építtetett Bogácson a Hór-Agro Zrt, a kivitelezéssel a Bavas Bau Kft-t bízták meg, amely a térségben a Lindab termékek forgalmazója és csarnokaihoz is - a saját készítésű tartószerkezetek mellett - csak a Lindab termékeit használja. A cég vezetőjével, Bagdán Ákossal beszélgettünk a részletekről és a Lindabbal való együttműködés előnyeiről.

Lindab - Rainline szögletes ereszek
Rainline szögletes ereszek 2018.03.07.
Megérkeztett az új Rainline szögletes ereszcsatorna rendszer!

Az új vonalvezetésű szögletes ereszcsatorna rendszer ugyanúgy mint a kerek csatornarendszerünk is, 12 Elite színben és Magestic bevonattal kapható. Modern dizájnú, minimalista épületek közkedvelt építészeti eleme, melyek szögletes világához kiválóan illeszkedik a Lindab szögletes csatornája.

Lindab - Rainline Új csatorna színek!
Rainline Új csatorna színek! 2018.01.12.
A Lindab Rainline csatornák színválasztéka két új színnel bővült. Az Antracitmetál matt és a Grafitszürke árnyalatok már elérhetők!

Megváltozott a trend az elmúlt évek alatt. A korábbi vidám színek helyett mint például a piros és a zöld, a sötét és szürke árnyalatai kerültek előtérbe.

Lindab - A Lindab termékeknek köszönhetően milliók süthetik a pecsenyéjüket
A Lindab termékeknek köszönhetően milliók süthetik a pecsenyéjüket 2018.01.12.
A Lindab szendvicspaneljeinek, szelemenjeinek, trapézlemezeinek, ereszcsatornáinak felhasználásával épültek kacsanevelésre alkalmas csarnokok Hajdúnánáson az ország egyik legnagyobb hústermelőjének megbízásából.

Tranzit-Ker Zrt. elsősorban sovány víziszárnyasok tenyésztésével foglalkozik. A területen elért részesedése húsliba területén 50 százalék, míg pecsenye kacsából 20-25 százalék.

Lindab - Lindab Oktatások 2018
Lindab Oktatások 2018 2018.01.12.
A 2018-as szakmai oktatásainkról már most tájékozódhat.

A Lindab Kft. szeretne hozzájárulni partnerei munkájának sikeréhez és szakmai fejlődéséhez, ezért folyamatosan szervezünk oktatásokat 2018-ban is Biatorbágyon, az oktató központunkban.

Lindab - Lindabbal a csarnokszerkezet nem ismer határokat!
Lindabbal a csarnokszerkezet nem ismer határokat! 2018.01.08.
4600 m2-es logisztikai központ épült Tatabányán a Gelbmann Kft. megbízásából. A könnyűszerkezetes épület esetében alkalmazott, speciális műszaki megoldásokról, illetve a Lindab Systemline csarnokrendszerének jellegzetességeiről kérdeztük a Tartóterv Kft. ügyvezető tartószerkezet tervező mérnökét, Molnár Attilát.

Lindab - Clickelés a Lindabbal!
Clickelés a Lindabbal! 2017.12.04.
Gyors és gazdaságos tetőburkolás az SRP Clickkel. A mosonmagyaróvári lakóparkban közel 3000 négyzetméternyi tető került lefedésre keménylemezes síkfedéssel.

Lindab - A legnagyobb sebességi fokozatban a Lindabbal
A legnagyobb sebességi fokozatban a Lindabbal 2017.11.08.
A Central European Transport Kft. eddig bérelt épületben végezte kamionjainak javítását. Tavaly azonban úgy döntöttek, hogy önerőből saját szervizcsarnokot építtetnek Kecskemét ipari parkjában. Egy modern és tágas Lindab Systemline csarnokot.

Lindab - Lindab Őszi Akció
Lindab Őszi Akció 2017.10.05.
Új Lindab kedvezményekkel köszönt be az ősz!
2017. szeptember 11-től október 31-ig


A Lindab Kft. 2017. szeptember 11. és október 31. között nagyszabású őszi akcióval segíti a tetőt cserélők és felújítók döntését.

Lindab - Lindabbal a csarnokszerkezet nem ismer határokat!
Lindabbal a csarnokszerkezet nem ismer határokat! 2017.06.08.
4600 m2-es logisztikai központ épült Tatabányán a Gelbmann Kft. megbízásából. A könnyűszerkezetes épület esetében alkalmazott, speciális műszaki megoldásokról, illetve a Lindab Systemline csarnokrendszerének jellegzetességeiről kérdeztük a Tartóterv Kft. ügyvezető tartószerkezet tervező mérnökét, Molnár Attilát.

Lindab - Lágyságában kemény a PLX!
Lágyságában kemény a PLX! 2017.04.26.
Speciális összetételű tetőburkolati síklemezt fejlesztettek ki a Lindab mérnökei.

Szántó László, a SZÁNTÓ Fivérek és KOZMA Kft. ügyvezetője foglalta össze kérdésünkre a PLX-szel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Lindab - Lindab Tavaszi Akció
Lindab Tavaszi Akció 2017.04.26.
Színes tavaszi tetőválaszték Lindabtól

A Lindab Kft. 2017. április 18. és május 31. között nagyszabású tavaszi akcióval segíti a tetőt cserélők és felújítók döntését.

Régebbi hírek:
Lindab - Maradandót alkotni a Lindabbal

Maradandót alkotni a Lindabbal

2017.01.09.


Lindab - Lindab Őszi Akció

Lindab Őszi Akció

2016.09.09.


Lindab - "A Lindab-csarnokok önmagukat is hirdetik"

"A Lindab-csarnokok önmagukat is hirdetik"

2016.07.06.


Lindab - Pakson is bevált a Lindab SBS Maxi

Pakson is bevált a Lindab SBS Maxi

2016.05.05.


Lindab - Egy korszerűbb magyar élelmiszer­termelésért a Lindab innovatív...

Egy korszerűbb magyar élelmiszer­termelésért a Lindab ...

2016.04.12.


Lindab - "Már csak a Lindabbal dolgozom!"

"Már csak a Lindabbal dolgozom!"

2016.04.08.


Lindab - Lindab Tavaszi Akció

Lindab Tavaszi Akció

2016.04.04.


Lindab - Referencia - LEIER Üzletház, Győr

Referencia - LEIER Üzletház, Győr

2015.10.30.


Lindab - Újabb KKV-s fejlesztés valósult meg Lindab csarnokkal

Újabb KKV-s fejlesztés valósult meg Lindab csarnokkal

2015.10.29.


Lindab - Lindab Őszi Akció

Lindab Őszi Akció

2015.09.07.


Lindab - Lindab Tavaszi Akció

Lindab Tavaszi Akció

2015.04.09.


Lindab - Valós előny a Lindabbal pályázni a felújítási támogatásokra

Valós előny a Lindabbal pályázni a felújítási támogatásokra

2014.11.17.


Lindab - Elégedett beruházó, új tapasztalatokat szerzett kivitelező

Elégedett beruházó, új tapasztalatokat szerzett kivitelező

2014.09.15.


Lindab - Könnyűszerkezetes Lindab csarnokokban működik az ország egyik legmodernebb tehénistállója Fábiánsebestyénben

Könnyűszerkezetes Lindab csarnokokban működik az ország egyik ...

2014.08.06.


Lindab - Élelmiszertermelés, versenyképesség, Lindab csarnokok

Élelmiszertermelés, versenyképesség, Lindab csarnokok

2014.07.30.


Lindab - Lindab Tetőfelújítás

Lindab Tetőfelújítás

2014.07.08.


Lindab - 5 éven belül akár milliós nagyságrendben költene otthona felújítására a magyar

5 éven belül akár milliós nagyságrendben költene otthona ...

2014.07.08.


Lindab - Teljesítménynyilatkozat mintapéldák

Teljesítménynyilatkozat mintapéldák

2014.06.17.


Lindab - Egyrétegű trapézlemezes Lindab csarnokburkolatok tűzvédelmi jellemzői

Egyrétegű trapézlemezes Lindab csarnokburkolatok tűzvédelmi ...

2014.06.17.


Lindab - Időtálló, funkcióra optimalizált épületmegoldások a hazai kkv szektornak a Lindabtól

Időtálló, funkcióra optimalizált épületmegoldások a hazai kkv ...

2014.05.07.


Lindab - Mintegy 250 millió forintos beruházás keretében fejlesztette ki új tetőfelújítási termékcsaládját a Lindab

Mintegy 250 millió forintos beruházás keretében fejlesztette ki ...

2014.03.20.


Lindab - Állattartó épületeink mintegy 65%-a korszerűtlen

Állattartó épületeink mintegy 65%-a korszerűtlen

2014.03.14.


Lindab - Maximális siker az SBS Maxi csarnok

Maximális siker az SBS Maxi csarnok

2013.11.28.


Lindab - Fontos jogszabályi változások az építőiparban!

Fontos jogszabályi változások az építőiparban!

2013.10.11.


Lindab - Klasszikus elegancia, modern épületek

Klasszikus elegancia, modern épületek

2013.10.02.


Lindab - Lindab újdonságok, aktualitások a tűzvédelem területén

Lindab újdonságok, aktualitások a tűzvédelem területén

2013.08.14.


Lindab - Tudjuk, mi történik a fejünk felett? - 3 tipp, mire figyeljünk tetőfelújításnál

Tudjuk, mi történik a fejünk felett? - 3 tipp, mire figyeljünk ...

2013.07.04.


Lindab - Svéd acél, magyar találékonyság!

Svéd acél, magyar találékonyság!

2013.06.25.


Lindab - Modern, gazdaságos és hatékony felújítás középületekhez, kórházakhoz, szállodákhoz és irodaházakhoz

Modern, gazdaságos és hatékony felújítás középületekhez, ...

2013.05.29.


Lindab - Construline perforált falvázrendszer

Construline perforált falvázrendszer

2013.05.24.


Lindab - Új Lindab tető - gazdaságos felújítás, időtálló megoldás!

Új Lindab tető - gazdaságos felújítás, időtálló megoldás!

2013.04.26.


Lindab - Ki beszél legjobban "Lindabul"?

Ki beszél legjobban "Lindabul"?

2013.03.07.


Lindab - A terménytárolóktól a sertéshizlaldákig

A terménytárolóktól a sertéshizlaldákig

2013.03.01.


Lindab - A Lindab sport- és tornacsarnokai megmozgatják az építtetők fantáziáját

A Lindab sport- és tornacsarnokai megmozgatják az építtetők ...

2013.02.04.


Lindab - Klasszikus és patinás templomtetők modern technológiával

Klasszikus és patinás templomtetők modern technológiával

2012.10.25.