Hella Árnyékolás szélsőséges időjárási körülmények között is

Hella A Millenniumi városközpont irodaháza 7 emelet magasságban emelkedik a Duna pesti partján, ahol az épület, mások mellett jelentős széltehernek is ki van téve.
A beruházói igények szerint a nyílászárók külső felületén elhelyezett árnyékolóknak 80 km/h szélterhelésig ellen kellett állnia, működnie kellett. A feladat megoldására a Hella AR92 szélstabil Raffstore bizonyult megfelelőnek.


Az ipari épületek, irodaházak és családi házak egyre elterjedtebb, a téli nyári hővédelemben szerepet játszó eleme az árnyékolástechnika. A mai kor követelményeinek megfelelő, modern árnyékoló eszközöknek a nyári hővédelem és a fényszabályozás mellett szélsőséges időjárási körülmények között is helyüket megállva kell védeniük az épületet.

1132 db Raffstore
A Milleniumi városközpont irodaházi beruházásánál a külső lamellás árnyékolók közé tartozó Hella Raffstore-ok alkalmazására esett a választás, mind az 1132 ablakra ezek kerültek.
A Raffsotork lamellái peremezettek, és lehetnek C, S vagy Z keresztmetszetűek, 63, 65, 80 vagy 92 mm szélesek. Jellemzőjük, hogy egyetlen szerkezettel hatalmas felület árnyékolható segítségükkel, akár 20 m2 is készülhet egyetlen darabból.
Az S és Z formájú Raffstore-ok speciális megvezetéssel is kialakíthatóak: a hagyományos csapos mellett lehetőség van csap nélküli, stancolt megvezetésre is, amely zárt állapotában a lamellás árnyékolóknál egyedülálló módon 95 %-os besötétítést hoz létre.
A Raffstore-ok e beruházáson használt speciális változata, a Hella AR92 szélstabil, a kialakítás több technikai megoldásának egyidejű alkalmazásával mind a cég abfaltersbach-i laboratóriumában, mind a beruházáson jól vizsgázott. E feltételek a motoros mozgatás, a peremezett S- vagy Z-lamella, a sínes és sodronyos megvezetés együttes alkalmazása és a sodronyok rugós lefeszítése.

Az árnyékolás megtérülő beruházás
Hella Egyre gyakoribb, hogy a beruházásokon, legyen az ipari beruházás, irodaház, lakóépület, vagy családi ház - az árnyékolástechnikai berendezéseket is a megtérülő befektetések közé sorolják, és nem maradnak le az épületekről a téli nyári hővédelemben, így különösen a nyári, a légkondicionálásra költött összegek jelentős megtakarításában szerepet játszó árnyékolók.
A hőszigetelés fontosságára már nem kell a figyelmet különösebben felhívni, míg a nyári napsugárzás elleni hatékony védekezés még kevéssé elterjedt. Pedig a nyáron felhevült terek 1 C fokkal történő lehűtése háromszor több energiát igényel, mint télen 1 C fokkal történő felmelegítése. Az árnyékolás jó befektetés, hiszen csökkentheti az üzemeltetési költséget, csökkentheti a fosszilis energiahordozókra költött összegeket, így végső soron környezetbaráttá teszi az épület működését.
Ám klímaberendezés se ér sokat, ha közben tűz az ablakra a nap, ezzel hasonlóan rossz közérzetet okoz, mint télen a túlfűtött levegőjű hőszigeteletlen, hideg falakkal határolt lakás. És persze egy irodaházban a monitoron dolgozó hatékonyságra is rossz hatással lehet a betűző nap. Az árnyékolás tehát ebből a szempontból is jó befektetés, mivel nő a komfortérzet, javulnak a munkakörülmények.
Ha már a tervezés elején gondolunk a megfelelő árnyékolóra, az az építészeti koncepció szerves részeként emelheti épületünk nívóját, így egyúttal növeli az ingatlan értékét is.


Hella Hella


További információk:
www.hella.info


2011.06.16.
Hella Termékek


Kapcsolodó termékek:
 


Hirdetés

Hella hírek:


Hella - Irodai munkahelyek fényszabályozása lamellás árnyékolókkal
Irodai munkahelyek fényszabályozása lamellás árnyékolókkal 2011.10.07.
Az irodai munkahelyek gyakori jellemzője a nagy üvegfelület, amely nyári forróságban fűtőtestként sugározza a hőt a bent tartózkodókra. A fény és a meleg távoltartására gyakran redőnyt, a legkevésbé hatékony módszert választják, a sokkal hatékonyabb lamellás árnyékolók helyett.

Hella - A színek játéka, terek dinamikája árnyékolással
A színek játéka, terek dinamikája árnyékolással 2011.08.08.
Hasznos funkciója mellett az árnyékoló szerkezet mára gyakran építészeti elemmé is válik, és a koncepció részeként akár meg is változtathatja az építészet megszokott, statikus önkifejezési módját. Ahogy ez a Simplon udvarnál is történt: az állandóan változó fényviszonyok és a pillanatnyi fényigények tükörképeként az árnyékoló dinamikus textúraként öltözteti fel a homlokzatot.

Hella - A hosszú élet titka: árnyékolók és redőnyök karbantartása 6 pontban
A hosszú élet titka: árnyékolók és redőnyök karbantartása 6 pontban 2011.07.08.
Minőségi árnyékolástechnikai berendezéseink, vásznas árnyékolóink, napellenzőink vagy redőnyeink is körültekintő és rendszeres karbantartást, ápolást igényelnek a hosszú élettartam megőrzése érdekében.

Hella - Az árnyékolás szerepe a családi házak épületenergetikájában
Az árnyékolás szerepe a családi házak épületenergetikájában 2011.06.29.
A korszerű, energiatakarékos lakóépületeknek ma már nem csak a hőszigetelés, hanem a megfelelő árnyékolás is elengedhetetlen része. Hasznos funkciója mellett az árnyékoló szerkezet építészeti elemmé is válik, változatos szín- és formavilágával a minőségi árnyékoló házunk dísze lehet. Egyben meg is változtatja az építészet megszokott, statikus önkifejezési módját; az állandóan változó fényviszonyok és a pillanatnyi fényigények tükörképeként dinamikus textúraként öltözteti fel a homlokzatot.

Hella - Árnyékolás szélsőséges időjárási körülmények között is
Árnyékolás szélsőséges időjárási körülmények között is 2011.06.16.
A Millenniumi városközpont irodaháza 7 emelet magasságban emelkedik a Duna pesti partján, ahol az épület, mások mellett jelentős széltehernek is ki van téve. A beruházói igények szerint a nyílászárók külső felületén elhelyezett árnyékolóknak 80 km/h szélterhelésig ellen kellett állnia, működnie kellett. A feladat megoldására a Hella AR92 szélstabil Raffstore bizonyult megfelelőnek.

Régebbi hírek: