A VELUX füstelvezető rendszer biztonságos,
   kényelmes és rugalmas


A VELUX tetőtéri ablakokat azért alkotta meg Villum Kann Rasmussen dán mérnök-feltaláló, hogy természetes fényt és friss levegőt vigyenek a tetőterekbe. Az azóta eltelt 70 évben az alapfunkció ugyan nem változott, de új igények merültek fel, elég csak az ablakok elektromos vagy ma már napelemes távműködtetésére gondolnunk. A technológia fejlődésével a tetőtéri ablakok lehetőséget nyújtanak füstelvezetésre is, például gyárak, raktárépületek, többszintes iroda- és lakóépületek (nem füstmentes) lépcsőházaiban és a hozzájuk kapcsolódó terekben. A VELUX füstelvezető rendszer - megfelelve az EN 12101-2 szabvány előírásainak és a Magyar Szabványügyi Testületnek az Építmények Tűzvédelme és Országos Tűzvédelmi Szabályzatának - tűz esetén automatikusan biztosítja, hogy a felgyülemlett füst és hőmennyiség a szabadba távozzon. Egyben lehetővé teszi a helyiségek napi természetes szellőztetését is. A füstelvezető ablakok és a rendszerelemek rendelkeznek CE jelzéssel, ÉMI
engedéllyel és Tűzoltósági Megfelelőségi Tanúsítvánnyal.


A VELUX füstelvezető rendszer, mint ahogyan neve is mutatja, komplett megoldást kínál. A tervdokumentációban megjelölt elemeken kívül nincs szükség másra, így a kivitelező munkája egyszerűvé válik a beszerzés tekintetében. Emellett a rendszer felépítése átlátható és egyszerű. Tervezéskor figyelembe kell venni, hogy a füstelvezető rendszer hatásos nyílásfelületével kell számolni, nem a geometriai nyílásfelülettel. Rugalmas, mert összeköthető más tűzjelző rendszerekkel is, a vezérlések képesek kommunikálni egymással. A beüzelemést és a kötelező félévenkénti felülvizsgálatot a VELUX Magyarország Kft. kérésre elvégzi, valamint képzett szervizcsapat áll rendelkezésre az egész ország területén.

A füstelvezető rendszer alapelemei:

1. Motoros működtetésű tetőtéri ablak - GGL vagy GGU típus
- Tartalmazza a KFM típusú motort, amely 24 V d.c. egyenárammal működik
- A motor az ablakszárnyat 90°-os szögben nyitja, amely maximum 540 mm nyitáshosszt jelent. A teljes nyitási idő kb. 60 másodperc.
- A motor 660 mm-nél szélesebb ablakok működtetésére alkalmas. A VELUX tetőtéri ablakok esetében ez az M-- vagy annál nagyobb méreteket jelenti.
- A tetőtéri ablak univerzális üvegezéssel (-73) 7-féle méretben rendelhető
- A füstelvezető rendszer 15-60° fok tetőhajlásszög esetén alkalmazható
- Az ablak zárt állapota mellett a füstelvezető operátor egység nem látható, a nyitást végző 2 gázrugó megjelenése is diszkrét
- Az EN 60355-2-103 szabványnak megfelelően napi szellőztetés esetén az ablakszárny 200 mm-re nyílik ki

2. Írányítóegység - KFX 100

Összetevői: 1 irányítóegység, 1 füstérzékelő (3), 1 tűzjelző (4)
- A rendszer maximum két ablak működtetésére alkalmas, melyek egyszerre működnek
- A rendszerhez tartozik két akkumulátor, mely 72 órára biztosítja a két motor nyitásához szükséges energiát. Az akkumulátort 4 évente cserélni szükséges.
- Az irányítóegység beépített tűzjelző is egyben, betörhető üveggel
- A rendszer esetleges hibáját lámpa jelzi
- Az irányítóegység falba építhető és zárható, az ablak mozgatásához (szellőztetés) vezérlőgombokat is tartalmaz
- A rendszerhez további füstérzékelők és kapcsolók köthetők, maximum 10-10 db, valamint esőérzékelő is csatlakoztatható

Az alaprendszer többféle elemmel is kiegészíthető, melyek választható helyettesíthetők bármely más gyártó termékeivel.

Optikai füstérzékelő - KFA 100 (3)
• Közvetlen kapcsolatban áll az irányítóegységgel, melyhez maximum 10 db füstérzékelő csatlakoztatható

Tűzjelző - KFK 100 (4)
• Közvetlen kapcsolatban áll az irányítóegységgel, melyhez maximun 10 db tűzjelző csatlakoztatható
• A zárható tűzjelzőn a rendszer esetleges hibáját lámpa jelzi

Falikapcsoló - KFK 200 (5)
• Közvetlen kapcsolatban áll az irányítóegységgel, melyhez maximum 10 db falikapcsoló csatlakoztatható
• A kapcsolóval szellőztetés céljából maximum 20 cm-re nyitható az ablak, közben bármely pozícióban megállítható

Esőérzékelő - KLA 100 (6)
• Közvetlen kapcsolatban áll az irányítóegységgel, és eső esetén automatikusan bezárja az ablakokat
• Az irányítóegység tűzjelzésre felülírja az esőérzékelő parancsát

Terelőlap (visszáramlás gátló) - KFD
Az acéllemez terelőlapot utólag kell felszerelni az ablakra abban az esetben, ha a hatóságok előírják az aerodinamikai együtthatót

Bármely kiegészítő csak a vezérlőegységen keresztül csatlakoztatható a rendszerhez.
További információ a www.szakembereknek.velux.hu/szakembereknek/epiteszeknek oldalon érhető el.

2011.01.14.

VELUX HírekVELUX CADVELUX csomópontokVELUX ÁrjegyzékVELUX ProspektusokVELUX Kereskedő partnerekVELUX Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

- Velux hírek:


Velux - Energiahatékony VELUX tetőtéri ablakok megfizethető áron
Energiahatékony VELUX tetőtéri ablakok megfizethető áron 2019.10.24.
Méltán népszerű a VELUX tetőtéri ablakok 3-rétegű üvegezéssel ellátott Standard Plus termékvonala. A Standard Plus kínálatával, természetes levegővel és napfénnyel hozható létre tökéletes beltéri klíma, bármilyen évszakban. Energiahatékonyság, kényelem és komfort a tetőtérben.

Velux - Nagyobb, világosabb, jobb - tetőtéri ablakcsoportok és manzárdablakok
Nagyobb, világosabb, jobb - tetőtéri ablakcsoportok és manzárdablakok 2019.09.12.
A tetőtéri ablakokban az a nagyszerű, hogy segítségükkel a tető megnyitása szinte bárhol lehetséges és az ablakok méretválasztéka sem szab határt a tervezői képzeletnek.

Velux - Korszerű bevilágítási módszerek lapostetős irodaépületeknél
Korszerű bevilágítási módszerek lapostetős irodaépületeknél 2019.08.08.
A PWC1 adatai szerint az iroda új szerepet kapott, eszköz a munkáltatói márka erősítéséhez. A tehetségek iránti kiélezett küzdelemben, az irodai környezet minősége kiemelt versenyelőny lett. A piacon erős a kereslet a korszerű irodaépületek felé, ez magas színvonalú fejlesztési és egyúttal új tervezési igényeket is teremt. Igaz nagyon elterjedt a lapostető használata zöldtetőként vagy megújuló energiaforrás telepítésére, ezeket érdemes más megoldásokkal kombinálni annak érdekében, hogy a legfelső emelet sajátosságait a belső irodatérben is ki lehessen használni. A VELUX Cégcsoport lapostetős felülvilágítóival egyedülálló lehetőségeket kínál a design, a smart technológia, az energiahatékonyság és az egészséges épülettervezés területén.

Velux - Új VELUX Colour by You fényzáró rolók - teljes komfort és fényszabályozás enteriőrhöz illően
Új VELUX Colour by You fényzáró rolók - teljes komfort és fényszabályozás enteriőrhöz illően 2019.07.16.
Az új VELUX Colour by You kollekció lehetőséget ad arra, hogy minden épület és enteriőr egyedi stílusát tükröző fényzáró kerülhessen a VELUX tetőtéri ablakokra.

Velux - 42,5 milliárd forint volt a VELUX Magyarország Kft. árbevétele 2018-ban
42,5 milliárd forint volt a VELUX Magyarország Kft. árbevétele 2018-ban 2019.07.01.
42,5 milliárd forint volt a VELUX Magyarország Kft. nettó árbevétele 2018-ban a cég beszámolója szerint, ami jelentős növekedést jelent a korábbi évekhez képest. Tavaly is kiemelt szerepet kaptak a hazai beruházások, több mint 2 milliárd forintot fordítottak rá. A pénzügyi sikerek mellett a cég elnyerte az Energiahatékony Vállalat Díjat. 2019 az építőiparban a kihívásokról és a digitalizáció egyre növekvő térnyeréséről szól.

Velux - Ahol a dizájn és bevilágítás tervezés találkozik: VELUX térdfalablakok a tetőtérben
Ahol a dizájn és bevilágítás tervezés találkozik: VELUX térdfalablakok a tetőtérben 2019.06.03.
Nem érdemes magastetős épületeket a tetőtér hasznosítása nélkül tervezni. Megtehetjük, de négyzetméterek mennek veszendőbe, melyek sokféle célra és sokféle módon hasznosíthatók. Ráadásul a tudatosan megtervezett és minőségi kompromisszumok nélkül kivitelezett tetőtér-beépítés akár önálló lakásként, akár földszint+tetőteres családi házként újra reneszánszát éli, népszerűségnek örvend különösen a magas népsűrűségű településeken.

Velux - Fénycső, fénycsapda, fény­alagút? Nem! VELUX fénycsatorna
Fénycső, fénycsapda, fény­alagút? Nem! VELUX fénycsatorna 2019.05.17.
A megszokott nyílászárók és mesterséges világítást nyújtó eszközök mellett a fényviszonyok tervezéséhez ma már olyan épületelemek ...

Velux - Junior Product Technical Manager
Junior Product Technical Manager 2019.04.25.
We are currently looking for a Junior Product Technical Manager for our Budapest Sales Office who is passionate about products in charge.

Velux - A következő években egyre több óvoda és bölcsőde épülete válhat egészségesebbé
A következő években egyre több óvoda és bölcsőde épülete válhat egészségesebbé 2019.04.11.
Óvodai és bölcsődei építkezéseknél kiemelkedő szerepet kapnak a rugalmas terek, illetve a megfelelő és minden tevékenységhez alkalmazkodó fényelosztás megtervezése. Az épület hőteljesítménye is fontos az épületek energiahatékony üzemeltetése és költséghatékony fenntartása érdekében. A világszerte ismert VELUX márka nem csak magastetős, hanem lapostetős épületekhez is hatékony bevilágítási megoldásokat kínál. A dán technológiával megtervezett termékek hosszútávon is megbízható megoldást és kiváló minőséget nyújtanak.

Velux - Kényelem és energiatudatosság a tetőtérben is - a napenergiával működő tetőtéri ablakok bármilyen időjárás esetén megbízhatóak
Kényelem és energiatudatosság a tetőtérben is - a napenergiával működő tetőtéri ablakok bármilyen időjárás esetén megbízhatóak 2019.03.13.
Mai rohanó világunkban egyre inkább megszokjuk és elvárjuk, hogy a tárgyak szolgáljanak és kiszolgáljanak minket. Az információs technológia fejlődése fokozódó tempóban adja kezünkbe az automatizáció eszközeit. A jó hír az, hogy a tetőtéri ablakok lépést tartanak a trendekkel. 2002 óta érhetők el olyan tetőtéri ablakok a VELUX cég kínálatában, melyek a távvezérlés kényelmét nyújtják.

Velux - Változó követelmények, változatlan minőség. Új U-érték a VELUX tetőtéri ablakok megvilágításában
Változó követelmények, változatlan minőség. Új U-érték a VELUX tetőtéri ablakok megvilágításában 2019.02.14.
KNE – az új hívószó a közel nulla energia, minden új vagy felújított épület tervezésekor a közel nulla energiafelhasználás elérése a cél. Egy épület több száz építőanyagból áll, melyek közül csak néhányat nevez meg konkrétan a TNM rendelet, a legtöbb esetben épületszerkezetekre vonatkozóan határoz meg követendő követelményértékeket. A néhány építőanyag között megjelennek a tetőtéri ablakok, melyek esetén mostantól az 1,25 W/m2K érték alkotja a felső korlátot.

Velux - VELUX képzések 2019
VELUX képzések 2019 2019.02.04.
2019-ben ismét meghirdetjük a VELUX termék oktatásokat. Idén műszaki ellenőrök, építésvezetők és építész partnereink számára is hasznos információkkal és gyakorlati tudnivalókkal készülünk.

Velux - Egészséges fényviszonyok, természetesen – VELUX fénycsatornával
Egészséges fényviszonyok, természetesen – VELUX fénycsatornával 2018.08.08.
A természetes fény olyan eszköz az építészek, belsőépítészek kezében, mellyel jelentős hatást tudnak gyakorolni a megtervezett épület használóinak kedélyállapotára, hangulatára, de hosszútávon egészségükre is. Érdemes ezért nem csak a homlokzattal, tetősíkkal határos, hanem az ezektől távoleső helyiségek természetes megvilágításáról is gondoskodni, amelyre kiváló megoldás lehet a VELUX fénycsatorna használata.

Velux - Új alsó kilincses tetőtéri ablaktípusok a VELUX választékban - könnyű működtetés magasra beépített ablakok esetén is
Új alsó kilincses tetőtéri ablaktípusok a VELUX választékban - könnyű működtetés magasra beépített ablakok esetén is 2018.07.30.
A népszerű VELUX tetőtéri ablakok 3-rétegű üvegezéssel ellátott Standard Plus és 2-rétegű üvegezéssel ellátott Standard választéka is új, alsó kilincses típussal bővült 2018-ban, a kiváló minőség azonban változatlan.

Velux - Könnyű kijutás a tetőre - nem csak vészhelyzetben
Könnyű kijutás a tetőre - nem csak vészhelyzetben 2018.06.27.
Legyen szó magas- vagy lapostetőről, az épületek tervezésekor gyakran szükséges megoldani a tetőre való kijutást. Akár előírásokból, akár felhasználói kérésből fakad a felmerült igény, széles VELUX termékválaszték áll rendelkezésre, fűtött és fűtetlen terekbe egyaránt.

Velux - Hasznos tippek tetőtértervezéshez - VELUX termékrendszer az energiahatékonyság szolgálatában
Hasznos tippek tetőtértervezéshez - VELUX termékrendszer az energiahatékonyság szolgálatában 2018.06.11.
Tetőteret tervezni mindig izgalmas kihívás, a tér összetettsége, egyedisége rengeteg lehetőséget ad a komfort megteremtéséhez, a helyiségek legideálisabb kialakításához. Ami azonban biztosan közös minden tetőtérben, hogy gondos tervezéssel az elhelyezkedésből, a szerkezetből adódóan sok előnyt ki lehet használni, és az esetleges hátrányokat is könnyen előnnyé lehet formálni.

Velux - Hódítsa meg a tető alatti teret a VELUX tetőTÉRhódító programmal!
Hódítsa meg a tető alatti teret a VELUX tetőTÉRhódító programmal! 2018.04.24.
Tervezzen be még több VELUX tetőtéri ablakot vagy VELUX lapostetős felülvilágító ablakot épületeibe és zsebelje be az értük járó jutalmat a tetőTÉRhódító program keretében! Így a korszerű VELUX megoldásokkal most nem csak napfényt és friss levegőt nyer.

Velux - Új tetőablakokat kapott a gyermekotthon
Új tetőablakokat kapott a gyermekotthon 2018.02.21.
Kiváló energiahatékonyságú tetőtéri ablakokat kapott a Fészek Gyermekvédelmi Egyesület érdi szervezetének átmeneti gyermekotthona. A VELUX Magyarország Kft. amellett, hogy ablakokkal támogatta az intézményt, munkatársaival azok cseréjében is közreműködött.

Velux - Extra biztonsági üvegezésű VELUX tetőtéri ablakok
Extra biztonsági üvegezésű VELUX tetőtéri ablakok 2018.02.19.
Az üvegnek, mint az épületeinken megjelenő anyagnak, számos előnyét élvezhetjük a hétköznapokban: jó fényáteresztő, átlátható, kemény, hőszigetel. Mindezek mellett azonban van egy hátránya, amit ezidáig az emberiség nem tudott kiküszöbölni: törékeny. Mivel az üvegtörés veszélyt hordoz, az üveggyártás folyamatosan megoldásokat keres a veszély csökkentésére. Erre szolgálnak a biztonsági üvegek.

Velux - Varázslat a gyerekszobában: Jégvarázs-, Verdák- és Micimackó-szereplők hoznak meseszép álmokat
Varázslat a gyerekszobában: Jégvarázs-, Verdák- és Micimackó-szereplők hoznak meseszép álmokat 2018.02.05.
A Disney-rajzfilmek elbűvölő világa hoz varázslatos hangulatot a gyerekszobába a tetőtéri árnyékolókon, a Disney & VELUX Jó éjszakát Kollekciónak köszönhetően.