Aliplast Tervezés CPR szerint az Aliplast alumínium profilrendszereivel

László Ildikó, okl. építőmérnök

Alumínium profilokkal készülő függönyfalak és nyílászáróprofilok többnyire középületek tervezése esetén kerülnek a szakemberek látókörébe. Mivel a középületeket többnyire központi költségvetésből finanszírozzák, az ide beszállító cégek, így az Aliplast számára is kiemelten fontos, hogy profiljaival elérhetőek legyenek a követelményértékek. Erről saját lengyelországi laborjában végzett vizsgálatok mellett a cég a magyar piacra érvényes és a tervezők munkáját segítő dokumentumokkal készült fel.


Egy nyílászáró teljesítményét három összetevő határozza meg: a profil és a vasalat minősége, a nyílászáró összeszerelésének és a használt kiegészítő elemek (üvegezés, gázkitöltés, távtartó) minősége, valamint természetesen a nyílászáró beszerelésének a minősége.
A nyílászárók teljesítményének fentebb említett egyik összetevőjeként érdemes komoly alternatívaként figyelembe venni az Aliplast alumínium profiljait.

Az Aliplast termékkínálata széleskörű: hőhidas és hőhídmentes, alumínium anyagú nyílászáró profilrendszerek tolóajtók, harmonikaajtók, tűzgátló szerkezetek, télikertek, üvegtetők, függönyfalak gyártásához, valamint kiegészítő alumínium rendszerek.


                                 


A függönyfal profilrendszerek látványtól és funkciótól függően lehetnek: alapkivitelű (MC Wall), strukturális kivitelű (MC Glass), fokozott hőszigetelésű (MC Passive) és tűzgátló profilrendszerek (MC Fire).




Vizsgálatok itthon és külföldön

A belga központú CORIALIS-csoport Belgiumok kívül Nagy-Britanniában, Franciaországban, Kínában és 2002-óta Lengyelországban gyárt alumínium nyílászáró profilrendszereket.
A lengyelországi gyár látja el a Közép- és Kelet-Európai piacot, köztük a 2010. óta képviselettel rendelkező Magyarországot is. Itt nagy kapacitású alumínium extrudáló préssor, vízszintes- és függőleges porfestő-berendezés, valamint saját vizsgálólaboratórium biztosítja a minőségi gyártást.
A gyárban működő laboratóriumban nem csupán a fejlesztések előkészítésekor végeznek vizsgálatokat, hanem a cég műszaki megoldásainak felhasználásával készülő szerkezet vízzárását, légzárását és szélállóságát vizsgálják.



Az Aliplast más építőanyag-gyártókhoz hasonlóan felkészült a rendeletváltozásokra: 2014-ig Építőipari Műszaki Engedéllyel (ÉME-vel) rendelkezett, majd ennek lejártával nem volt szükség Nemzeti Műszaki Értékelésre (NMÉ-re) történő átalakítására, hiszen a nyílászárókra már vonatkozik harmonizált európai szabvány (hEN).
A cég nem megszakította meg az ÉMI-vel való együttműködését, így versenyképességét egy önkéntes dokumentummal, Alkalmazástechnikai Bizonyítvánnyal (ATB-vel) tartotta meg, amely tartalmazza mindazokat a vizsgálati eredményeket, amelyek az ÉME-ben is szerepeltek. Az ATB elérhető a cég honlapján és az ÉMI honlapján is. A www.aliplast.hu honlapról letölthetők a teljesítménynyilatkozat segédletek is.

A végtermékek, azaz a nyílászárók, függönyfalak teljesítménynyilatkozatainak kiállítása a 305/2011/EU CPR rendelete alapján, az ablakgyártók feladatai közé tartozik.
20/2014. (III. 7.) BM rendelete az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet módosításaiban a határoló- és nyílászáró szerkezetek hőátbocsátási tényezőire vonatkozó követelmények fémszerkezetű nyílászárók és függönyfalak esetében 1,4 W/m2K-re szigorodtak.
A TNM rendelet 6/A. § -ban olvasható, hogy a szigorúbb követelmények "Az energia-megtakarítási célú hazai vagy uniós pályázati forrás vagy a központi költségvetésből származó támogatás igénybevételével megvalósuló bármilyen rendeltetésű." épületekre is vonatkoznak.
Hőhidmentes nyílászárórendszerei, alkalmasak a háromrétegű üvegezés befogadására.


Aliplast profilrendszerek főbb előnyei:



Az Aliplast Magyarországon olyan jelentős referenciákkal büszkélkedhet, mint Fővárosi Nagycirkusz portálja, Szegedi Füvészkert, Komárom-Esztergom megyei Év Háza 2014 nyílászárói.



Összefoglalva, bármilyen nyílászáró vagy függönyfal tervezés és kiírása esetében éljünk a közbeszerzésről szóló 310/2011. (XII. 23.) Korm. Rendeletben szereplő "vagy azzal egyenértékű" lehetőséggel, ugyanis az Aliplast profilrendszerek alkalmazásával nemcsak kiváló minőséget választunk, hanem a beruházás költségei is nagymértékben csökkenthetők.

További információ:

www.aliplast.hu
info@aliplast.hu



2015.02.19.

Aliplast HírekAliplast CADAliplast Aliplast katalógusAliplast Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Aliplast hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information