Silka, Ytong, Xella Multipor homlokzati hőszigetelő rendszer

Egyedülálló anyagtulajdonságai miatt a Multipor ásványi hőszigetelő rendszer ideális megoldást nyújt a homlokzati falszerkezetek külső oldali hőszigetelésére.


Rétegek

  1. Homlokzati fal (szükség esetén felület kiegyenlítéssel)
  2. Multifix ragasztóhabarcs
  3. Multipor hőszigetelő lap
  4. Becsavaró szeges tárcsás dübel
  5. Multifix ragasztóhabarcs ágyazó réteg
  6. Üvegszövet háló
  7. Multifix ragasztóhabarcs fedőréteg
  8. Homlokzati ásványi vakolat (alapozó réteggel)
  9. Hálós műanyag élvédő profil
  10. Lábazati műanyag indító profil
  11. Műanyag vízorrprofil
  12. Ablakpárkány
  13. Ablak káva hőszigetelés
  14. Nyílászáró csatlakozó profil
  15. Nyílászáró


Multipor ásványi hőszigetelő lap



Multifix habarcs

Ragasztáshoz és felület erősítéshez


1. Felület előkészítés

A hőszigetelés alapfelületére vonatkozó követelmények a következők: Ha a felület erősen nedvszívó, vagy porlik, egy megfelelő alapozó / stabilizátor alkalmazása szükséges.

Tipp:
Amennyiben az alapfelület teherbírásával kapcsolatban kétely merül fel, abban az esetben egy helyszíni gyors vizsgálatot lehet elvégezni. Ehhez egy kisebb (0,5 m2) felületen a Multifix habarccsal ragasszunk fel vakolaterősítő hálót, majd egy hét múlva a háló szélénél megkezdve húzzuk azt le. Ha a ragasztó nem tapad megfelelően az alapfelülethez, vagy a meglévő vakolat leválik, felületszilárdítás vagy a régi vakolat eltávolítása szükséges. Az próba akkor sikeres, ha a háló úgy válik le a Multifix ragasztóról, hogy a ragasztóhabarcs háló alatti része a meglévő vakolaton marad.

A hátfal 0,5 cm/2 m-t meg nem haladó felületi egyenetlenségét a Multipor lapokra felhordott ragasztó vastagságával kompenzálni lehet. Az ettől nagyobb felületi egyenetlenséget normál, mész-cement vakolattal kell korrigálni. A hőszigetelő lapok elhelyezésekor szétnyomott ragasztó vastagsága ne haladja meg az 1 cm-t!

2. Lábazat kialakítás

A lábazat a homlokzat nedvességnek és mechanikai hatásoknak legjobban kitett része, emiatt ennek megfelelően kell kialakítani. A csatlakozó terep vagy járda szintjétől legalább 30 cm magasságig felfröccsenő víz elleni védelemről kell gondoskodni. Ennek értelmében ide más, erre az alkalmazási területre megfelelő hőszigetelő anyagot válasszunk.

A lábazat feletti Multipor hőszigetelő lapokat kombinált, a hőszigetelés vastagságától függő PVC lábazati profilról kell indítani. Az indítóprofil elhelyezésének pontosságát zsinórozással / vízmértékkel ellenőrizzük, és körülbelül 30 centiméterenként dűbellel rögzítsük a falhoz. A hőtágulás miatt a profilok egymáshoz túl szoros toldását kerüljük, a toldást megfelelő kapcsoló elemekkel végezzük!

A hőszigetelő lap homlokfelületéhez illesztett hálós cseppentő profil gondoskodik arról, hogy a lapok U alakban erősítő hálóval körbe legyenek véve.

3. Habarcskeverés és felhordás

A Multifix habarcs felhasználásakor kövessük a zsákon feltüntetett rövid használati utasítást! A Multifix habarcs 5°C alatti lég- és felülethőmérséklet esetén nem használható fel! A száraz keveréket az előírt mennyiségű vízhez adjuk, majd lassú fordulatú keverőgéppel krémes állagúra keverjük! 5 perc pihentetés után ismételten keverjük át a habarcsot, hogy felhasználásra kész legyen! A habarcsot az alapfelület egyenetlenségeitől függő kialakítású, de minimum 12 mm-es rozsdamentes acél fogazott glettvassal hordjuk fel a hőszigetelő lapokra!

4. A hőszigetelő lapok elhelyezése

A lapokat teljes felületű ragasztással helyezzük el a hátfalra, a habarcs megfelelő szétterülése érdekében a lapokat oldal irányba történő csúsztatással és felületre merőleges nyomással igazítsuk a végleges helyükre! A lapok felragasztása mindig alulról felfelé történik, fekvő táblákkal, lehetőleg feles kötésben, de minimum 15 cm átlapolással. Épületsarkokon fél táblánál kisebb nem építhető be. Sarokcsatlakozásokat fogazott-, soronkénti váltott túlnyúlással kell készíteni. A nyílászárók sarkaiban fellépő feszültségek felvétele céljából a lapokat L-alakban szabjuk be! Amennyiben a parapet elemmagasságra jön ki, megengedett a lapok függőleges beépítése. A lapokat egymáshoz szorosan, a lapok közötti fugák habarcs kitöltése nélkül illesszük!
A lapok méretre szabása egyszerűen, rókafogú fűrésszel történhet. A ragasztó megszilárdulását követően az esetleges felületi egyenetlenségek síkra csiszolhatók.



5. Dűbelezés

Általánosságban a Multipor hőszigetelő lapokat táblánként 1 db, minimum 60 mm tányérátmérőjű, becsavaró műanyag dűbellel mechanikusan is rögzítsük! A szélteher függvényében méretezés alapján a dűbelek számának növelésére szükség lehet. A dűbeleket a felületképzés előtt helyezzük el. A dűbelek hosszát a gyártó előírása szerint az alapfelülethez szükséges rögzítési mélység, és a ragasztó, hőszigetelőlap vastagságának függvényében határozzuk meg!

6. Sarok és nyílászáró csatlakozó profilok használata

Nyílászárókhoz és ablak könyöklőkhöz történő csatlakozás minden esetben dilatációval, rugalmasan, vízzáró kialakítással történjen tőmítőszalag és PVC csatlakozó profilok használatával. A felületerősítő háló felhelyezése előtt az épület sarkait, illetve nyílászáró kávák éleit hálós PVC profilokkal biztosítsuk. Homlokzaton fém profilok használata nem megengedett a hőmozgásukból keletkező nagymértékű feszültségek miatt. Nyílászárók sarkainál (ablakpárkány alatt is) a hőmozgásból eredő igénybevétel kompenzálására diagonális, 45°-kal elfordított minimum 20x40 cm felületű hálót kell felhelyezni. Minden szükségszerű többlethálózás előzze meg az egybefüggő felületfolytonos hálózást. A hálókat és élvédőket habarcs alákenéssel kell beépíteni, majd többletragasztóval gondosan beágyazni. Dupla hálózásnál kiemelten fontos, hogy a két hálóréteget habarcs válassza el egymástól.

7. Felületképzés

A felületképzés a Multipor lapokat rögzítő ragasztó megszilárdulása és a dűbelek elhelyezése után történjen. A Multipor lapokkal kialakított felület sík, por és szennyeződéstől mentes legyen. Amennyiben a felület síkra csiszolására volt szükség, ezt követően a portalanításról gondoskodni kell, esetenként a pórusokban felgyűlt port Putzgrund alapozó alkalmazásával kössük meg. A Multifix habarcsot fogazott glettvassal 5 mm vastagságban hordjuk fel a felületre, majd a szerszám sima élével simítsuk az üvegszövet hálót a habarcsba. Csatlakozó hálókat minimum 10 cm átlapolással alakítsuk ki.
A végső felületképzésként a rendszerösszetevőként szereplő Lb-Knauf Edelputz Extra ásványi színezővakolatot használjunk, melyet a felületerősítő habarcsréteg megszilárdulása és megszáradása után hordjuk fel. Normál időjárási körülmények között 1 nap alatt 1 mm rétegvastagság száradásával számolhatunk. A felületképzés régeteinek összvastagsága a 10 mm-t ne haladja meg.




Bővebb információk:
Weboldal: www.xella.hu

06 80 69 69 00 Az Ytong zöld szám reggel 6-tól este 18-óráig hívható.
Abban az esetben, ha ezen rendelkezési időn túl szeretné felvenni a kapcsolatot, írjon a telefonszámhoz kapcsolódó email címre zoldszam@xella.hu.




2016.07.08.

Ytong HírekYtong termékkönyvtáraYtong csomópontokYtong ProspektusokYtong Értékesítő partnerekYtong Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Ytong hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information