Wienerberger Formabontó téglaépületeket díjaztak


Bejelentették a Wienerberger Brick Award 2014 győzteseit a Bécsi Építészeti Központban. A legjobb 50 pályamű között két magyar alkotás is szerepelt, a nagydíjat ebben az évben egy thaiföldi filmintézet nyerte el.


Bécs, 2014. május 8. A nemzetközi Wienerberger Brick Award 2014 díjait május 8-án adták át a Bécsi Építészeti Központban: egy nagydíjat, öt kategóriadíjat, valamint két Wienerberger különdíjat. A nemzetközi építészeti kritikusok és újságírók 26 országból összesen több mint 300 projektet javasoltak az idei Wienerberger Brick Award díjra, amelyet 2004 óta kétévente ítélnek oda.

Magyar projektek Brick’14: Apróka bölcsőde, Zsámbék és Zsolnay Kulturális Negyed, Pécs

Az 50 legjobb pályázat közé és a a pályaműveket bemutató Brick’14 építészeti albumba is bekerült két magyar projekt: egy zsámbéki bölcsőde, valamint a Pécsett található Zsolnay Kulturális Negyed.

A fővároshoz közel eső településen felépült bölcsőde a hagyományos udvarházak formavilágát jeleníti meg, a játékos homlokzatokat a kis lakók világába illesztve. Az anyaghasználatnál a természetes, barátságos anyagok betervezésére törekedtek, ezért választották a bölcsőde homlokzatához - időtálló és ugyanakkor emberközeli, kisléptékű anyagot keresve - a téglát, amely többféle színben, szeplős rakásban, vidám égő vörös és szürke keverékeként jelenik meg. A tégla a közösségi terekben is következetesen jelen van, erősítve a külső és a belső egységet. Az egyes terek között mindenütt mélyen üvegezett nyílászárókat alkalmaztak, így a gyerekek számára alapvetően szükséges kis kuckók, intim terek végül mégis egy közösségépítő egésszé állnak össze.

Pécsett az Európa Kulturális Fővárosa programsorozathoz kapcsolódóan számos beruházás indult, melynek az egyik legnagyobb projektje a Zsolnay gyár rekonstrukciója volt. Az épületek jelentős része használaton kívül állt a technológia változása és a termelés fokozatos visszaesése miatt. Kulturális hasznosításuk korábban is felmerült, de főként financiális okok miatt nem történt változás. A 2008-ban kiírt pályázatot az MCXVI Építészműterem nyerte el és kapott felkérést a tervek elkészítésére.


A gyárterületet a tervezés folyamán négy alegységre bontották. A Míves negyed épületkerámiákkal gazdagon díszített, impozáns épületekből áll, ahol bemutatják a Zsolnay család és a gyár történetét is. Az Alkotó negyed kortárs művészeti kiállításoknak ad helyet, műtermekkel és alkotóházakkal, a Család és gyerek negyedben kézműves foglalkozásokkal, szabadtéri színpaddal és családi játszótérrel várják a látogatókat. A negyedik, egyetemi negyedbe a Pécsi Tudományegyetem költözhetett.

A nagydíj győztes thaiföldi projekt felépítéséhez több mint 600.000 kézzel készített téglát használtak fel.

Nagydíjgyőztesnek a Bangkok Project Studio által tervezett képzési központot választotta a zsűri, amely felépítéséhez több mint 600.000 kézzel készített téglát használtak fel. Munkanélkülieket képeztek ki az építkezési munkák elvégzésére, ami különleges szociális jelleget kölcsönzött a projektnek.


A lakóház kategória győztese az a kínai lakóház lett, amely önálló életformát tesz lehetővé. A nem lakáscélú építmény kategóriában a Ravensburgi Művészeti Múzeumot, valamint átépítések közül a belgiumi Buda Művészeti Múzeumot díjazták. A városi beépítés kategóriát egy spanyol projekt nyerte, "Főzőiskola az egykori vágóhídon" címmel.

A Wienerberger különdíjat két olyan épület kapta, amely Wienerberger termékek felhasználásával épült: a Fény háza a horvátországi Pulában, illetve a Paasitorni Hotel és Konferenciaközpont Helsinkiben.

További információk a díjról: www.brickaward.com



Wienerberger

További részletek és termékinformációk:
www.wienerberger.hu


Wienerberger-ről

A Wienerberger Magyarország a nemzetközi Wienerberger csoport tagja. Az anyavállalatot Bécsben alapították 1819-ben, mely mára a világ egyik legnagyobb téglagyártójává nőtte ki magát, első helyen áll a homlokzatburkoló téglák gyártásában, és vezető pozíciót foglal el a kerámia tetőcserép gyártása terén Európában. Összesen 28 főként európai országban, valamint a Indiában, az USA-ban, Kanadában van jelen a társaság. A cégcsoport világszerte 19 000 alkalmazottat foglalkoztat és 216 gyártóhellyel rendelkezik. A Wienerberger magyarországi leányvállalatát 1990-ben azzal a szándékkal alapította, hogy technológiai rendszereit és termékeit egész Kelet-Közép-Európában helyi gyártás révén honosítsa meg. Mára a társaság a magyar építőanyag-piac kiemelkedő szereplőjévé vált. A magyarországi csoport termelése jelenleg nyolc helyszínen zajlik, a hazai foglalkoztatottak száma pedig már megközelíti az ezer főt.


2014.05.20.

Wienerberger HírekWienerberger csomópontokWienerberger KiadványokWienerberger Műszaki szaktanácsadásWienerberger PartnerkeresőWienerberger Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Wienerberger hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information